Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Inovatii la Facultatea de Informatica a UBB. Apar robotii care ii vor scuti de munca pe clujeni. VIDEO

Stiri din Cluj 6 Ianuarie 2011, 16:54
Spune-ti parerea
Cei mai inteligenti si utili roboti din Cluj vor fi prezentati duminica de creatorii lor de la Facultatea de Matematica si Informatica din Universitatea "Babes-Bolyai". Robotii au diverse specializari: pun gresie, distribuie scrisori, ca postasi, sterg praful, culeg pet-uri de pe lac, planteaza copaci, sting incendii, traseaza linii de trafic rutier sau servesc masa.


La eveniment participa studenţii anului III ai secţiei Informatică, liniile de studiu Română şi Engleză, de la Facultatea de Matematică şi Informatică. Coordonatori sunt conf. dr. Mihai Oltean Ovidiu Serban, Liviu Stirb si lect. dr. Laura Dioşan.

Robotul ecologist - Swim Green


Echipa: Arghir Ligia Abigail, Mureşan Laura Elena, Ciobancai Vlad Ioan, Braşovean Dan Alex Constantin

Echipamente:

· Lego NXT
· Nokia E55

Descriere:

"Proiectul nostru abordează curajos una dintre cele mai delicate problemele ale societăţii post-moderne: ecologia. Tehnologia şi avansul electronic sunt adesea blamate şi se naşte un conflict între dorinţa de dezvoltare şi necesitatea protejării resurselor naturale. Noi credem că este nevoie de o abordare creativă şi inovativă.Credem că tehnologia poate deveni din duşman, aliat al naturii. Pornind de la tehnologia LEGO MINDSTORMS NXT şi bazându-se pe procesarea imaginilor primite prin intermediul unei camere de telefon mobil şi cu ajutorul controlului decizional de la distanţă al unui laptop, implementarea pe care o propunem este una originală.

Ca să venim în sprijinul ideilor formulate anterior, am conceput un robot care adună deşeuri de pe suprafaţa unui lac. Autonomia roboţelului constă în faptul că poate să se orienteze singur pe 'lac'. La detectarea peturilor, se va deplasa spre cel mai apropiat dintre ele şi îl va ridica. Chiar şi atunci când nu întâlneşte niciun factor poluant în calea sa, el va continua explorarea lacului mulţumită unui timer.

Sperăm ca mesajul transmis prin acest robot să ajungă acolo unde trebuie: pe de o parte la cei care pot fi mai atenţi cu mediul în care trăiesc şi de cealaltă parte la cei care au puterea de a implementa şi de pune în practică o astfel de tehnologie în mărime naturală".

Robotul chelner - Perfect World


Echipa:

Balea Adrian, Petrut Cristian, Puiu Adrian,  Simon Cosmin

Echipamente:

· Lego NXT

Descriere: Începutul a fost unul destul de greu pentru echipa noastră. În prima fază am construit un robot care părea să fie destul de reuşit, dar care,  după ce “a fost  pus la treabă” sa adeverit a fi destul de fragil la mişcare.

Astfel,  am decis să începem construcţia unui nou robot după un nou proiect  mult mai solid ca structură. Noul robot este unul mult mai lat şi mai stabil la mişcare, şi care sperăm să îşi facă treaba aşa cum trebuie.

Partea cea mai grea a fost partea de programare, fiind una destul de complexă, bazată pe tehnologii multiple, tehnologii care au fost prezentate în posturile anterioare şi pe care nu le vom mai descrie încă o dată. În cele din urmă robotul nostru face ceea ce ştie el cel mai bine, şi anume să servescă masa. În acestă ultimă săptămână mai avem de pus la punct mici detalii, care sperăm noi că vor aduce un plus de eficienţă.

De asemenea mai trebuie să punem la punct zona efectivă de deplasare a robotului pe lângă masa unde se vor afla  expuse produsele ce vor putea fi comandate şi mai apoi servite clienţilor.

În principiu vom avea o listă cu meniuri, de unde clientul va putea alege. După selectarea meniului dorit, robotul va trece la treabă. Acesta va aranja pe tavă toate produsele comandate de către client, după care va aduce şi va “înmâna” clientului meniul comandat.

Robotul care planteaza copaci - TreeBot


Echipa:

Paul Bârsan
· Cosmin Bondane
· Ciprian Filipaş
· Alexandru Pitea

Echipamente:

· Lego NXT

Descriere:

Ce face?
Simplu! Plantează copaci.
De ce face?
Principalul obiectiv al nostru este restaurarea terenurilor degradate fie din cauze artificiale – defrişări, fie din cauze naturale – alunecări de teren, incendii, etc. Cum face? Intregul proces de plantare se împarte în 4 etape:
· Urmărirea unui traseu prestabilit Se face cu ajutorul unui senzor de lumină Logo Light Sensor şi simulează parcurgerea unui
traseu format din coordonate GPS. · Săparea găurii - Oprindu-se la intervale de distanţă constante şi prestabilite, robotul îşi coboară braţul şi sapă o gaură cu ajutorul burghiului montat pe vârful acestuia. · Plasarea copacului - Odată creată gaura, braţul robotului se ridică, eliberând un singur copac din rezerva de copaci ataşată robotului.

· Udarea copacilor- Se face concomitent cu deplasarea robotului prin intermediul unui furtun ataşat unui rezervor.

Robotul menajera - Rosie robot


Echipa: Condrea Alexandra, Galea Melania, Tivadar Diana, Valculescu Claudiu

Echipamente: IRobot, Robot Lego NXT

Descriere: Rosie, robotul-menajera al familiei Jetson locuieste intr-un univers utopic futurist, spatiu in care se desfasoara actiunea unuia dintre serialele de desene animate de succes ale anilor 80. In cooperare cu tehnologia aflata in continua expansiune si pentru combaterea timpului irosit cu menajeria in camine, familia de studenti pasionati “Pămătuf” au decis sa o transpuna pe Rosie intro

realitate prezenta si sa o califice drept nelipsita din gospodarie.

Construita dintr-un iRobot robust si o mana robotica-lego folosita pentru tratarea situatiilor intalnirii unor obiecte pe masa de sters in cauza, Rosie isi va dovedi eficienta in menajerie.

Proiectand in memorie masa sub forma unei matrice, Rosie va incerca sa strabata intreaga suprafata secventional, fiecare locatie a matricei avand dimensiunea iRobotului utilizat. In momentul detectiei obiectelor care i se ivesc in cale, acestea vor fi ridicate cu ajutorul mainii robotice, urmatorul pas fiind de intoarcerea cu 180 grade si depunerea obiectului anterior
preluat, intoarcerea la pozitia initiala si continuarea drumului.

Jovialitatea cu care Rosie isi indeplineste sarcinile si muzicalitatea corzilor de biti aduc bucurie in sufletul micii familii, care nu ar fi intregita fara de aceasta.

iMark Robotul care traseaza linii pe sosea


Echipa: Turner Johannes, Pogocsan Florin, Comșa Iulia, Călin Alina,

Echipamente: IRobot, Lego NXTDescriere: Într-o epocă în care nu ne mai putem imagina viaţa urbană fără străzi şi şosele, siguranța
traficului rutier este din ce în ce mai importantă și mai costisitoare. O mare parte din munca legată de acest domeniu este o chestiune de rutină care ar putea fi automatizată. De aceea, noi l-am creat pe iMark: robotul care trasează liniile ce despart benzile de pe șosea.
De ce ar fi necesar un astfel de robot? Marcarea acestor linii se face la anumite intervale de timp, după reguli care, în general, rămân neschimbate. Kilometri întregi de șosele, drumuri naționale sau urbane, piste pentru bicicliști și multe altele, trebuie mereu retrasate pentru a-și îndeplini cu adevărat rolul de coordonare în siguranță a traficului. Să-l lăsăm pe iMark să se ocupe de aceste lucruri!

Cum funcționează iMark? Robotul e dotat cu două camere web: una care detectează bordura, pentru a păstra distanța constantă față de marginea străzii, chiar și în curbe, și una care caută semnul de circulație cel mai apropiat. Când identifică un semn de depășire interzisă, trasează linie continuă; când întâlneşte un semn de depăşire permisă, trasează linie întreruptă.

Cum poate fi îmbunătățit? Fiindcă ştie să se ghideze după bordură, iMark poate fi modificat pentru a îndeplini o multitudine de roluri pe şosea. Înlocuiți markerul cu o mătură și veți avea un robot care curăță strada. Adăugați-i un container de ciment și veți obține un robot care asfaltează. Și așa mai departe.

Ce am realizat? Un robot cu adevărat inteligent și autonom, capabil să se descurce singur pe șosea și să efectueze cu succes munca omului. Un pas mic pentru robotul nostru – un pas mare pentru siguranța traficului rutier!

Robotul care pune gresie - Tilr-r


Echipa: Muntianu Marius, Ilea Paul, Marc Cristina, Nagy Réka, Wagner Tamás

Echipamente: IRobot, Laptop, Telefon mobil, Robot Lego NXT

Descriere:
Deoarece amenăjarile interioare nu presupun doar creativitate, ci şi multă muncă, noi ne-am
gândit să venim în ajutorul persoanelor din acest domeniu. Astfel am creat un robot care pune gresie într-o încăpere.
Robotul foloseşte senzori de distanţă cu ultrasunete, senzori de atingere, şi imagini captate cu cameră web pentru a se orienta, şi a pune fiecare gresie exact unde trebuie. Robotul poate lucra complet autonom, cu ajutorul unor programe ce rulează pe laptopul ataşat, sau poate fi teleghidat cu ajutorul unui telefon mobil.

Robotul postas- PostManRobot


Echipa: Cioara Alin-Ovidiu, Fărăgău Răzvan-Ionuț, Sfârlea Ionuț-Răzvan, Suciu Ioan-Csaba

Echipamente: Robot Lego NXT

Descriere: Robotul poștaș este propunerea ideală pentru un poștaș modern, cu ajutorul căruia livrarea
scrisorilor se va realiza prompt și eficient.Poștașul nostru recunoaște cutiile poștale dupa forma (pătrată) și culoarea (albastră) lor, fiind capabil să le evite pe cele de altă formă sau culoare întâlnite. La începutul drumului, robotul detectează cutia poștală cea mai apropiată de el, făcând câte o rotație, în partea stângă (unde detectează cutia poștală de culoare albastră, cu aria cea mai mare), apoi revine în poziția inițială,urmând să facă o nouă rotație, de această dată în partea sa dreaptă (unde va detecta din nou cutia poștală cu aria cea mai mare).

Apoi va alege cutia poștală cu aria maximă din cele două găsite, acest lucru însemnând că acea cutie se află cel mai aproape de el. De asemenea, el va reține și poziția în care a găsit-o.

Cu ajutorul poziției reținute anterior, el se va poziționa spre ea, după care, cu ajutorul camerei web, va poziționa cutia poștală pe centru. Odată ce aceasta a fost poziționată pe centru, poștașul se va deplasa spre ea.

În momentul în care ajunge la mai puțin de 80 de cm, distanța fiind măsurată cu ajutorul senzorului de ultrasunete, el va poziționa, din nou, cutia poștală pe centru, iar apoi își va continua din nou deplasarea spre ea. Când va ajunge puțin mai aproape (aprox. 30-35 cm), poștașul se va opri din nou. Acest lucru este necesar, deoarece robotul va fi nevoit să facă un semicerc imaginar pentru a ajunge în fața cutiei poștale. Odată ajuns aici, va citi adresa de pe cutia poștală.

Dacă există vreo scrisoare pentru această adresă, cu ajutorul brațului său (LynxArm) va pune scrisoarea respectivă în cutia poștală. După aceasta, el își va continua drumul până va termina de livrat toate scrisorile.

Robotul pompier - Firefighter robot


Echipa: Moldovan Cristian - Augustin, Toderean Andreea - Maria, Grezer Péter

Echipamente: Robot Lego NXT

Descriere: Ideea construrii unui robot-pompier care este capabil să determine un focar de incendiu, să se deplaseze către acesta i să-l neutralizeze, a venit în urma mai ș multor discuții. Robotul creat de noi este programat să se miște autonom prin macheta unei case, să găsească incintele în care este localizat un incendiu, să intre și să îl stingă în cel mai scurt timp. Pentru a simula cât mai bine o situație tipică, am construit un labirint cu mai multe camere exact ca planul unei case reale.

Deplasarea prin spațiul creat se realizează folosind doi senzori de ultrasunete pentru măsurarea distanțelor față de pereți: unul în fața robotului pentru a determina peretele frontal și unul lateral, pentru a ține traiectoria paralelă cu peretele. Primind informații de la cei doi senzori, robotul este capabil să navigheze în linie dreaptă, și să vireze.

Detectarea focarului de incendiu e realizată folosind un senzor de unde ultraviolete, UV Tron, produs de firma Hamamatsu, care a fost achiziționat din comerț (Marea Britanie). Impulsurile trimise de senzor la detectarea flăcării sunt prelucrate de microprocesor prin intermediul programului creat de noi. Odată robotul poziționat în apropierea flăcării, acesta îl stinge folosind tehnici specifice.

Alţi oameni care au contribuit la proiect: Leon Tambulea, Pasca Gavril, Gansca Gheorghe, Ciocan Ioan, Olimpia Lazar, (mulţumiri pentru minunata imagine), Ciurdarean Adrian (mulţumiri pentru numele competiţiei), Cutcan Vasile (sonorizare), Matis Dumitru, Horia F. Pop, Pop Liliana, Parv Bazil.

Ziua robotilor inteligenti va avea loc duminica, 9 ianuarie 2011, incepand cu ora 12:00, in cladirea Campus ISE, parter, str. Teodor Mihali 58-60, Cluj-Napoca.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

usamv vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
Mai multe produse de la fermele și stațiunile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vor intra în ...citeste tot
restricții eliminate: cluj-napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va decide eliminarea unor restricții la Cluj-Napoca, a anunțat prefectul Tasnádi István-Szilárd, după ce ...citeste tot
cluj-napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Rata incidentei cumulative a COVID-19 la 1000 locuitori în Cluj-Napoca la data de 7 aprilie pentru perioada 21 martie-3 aprilie ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Se cere și demiterea ministrul Economiei, Claudiu NĂSUI: "Mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj"
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook