Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Deputații din Comisa de buget au luat pulsul Clujului: CE le-au cerut reprezentanții IMM-urilor

Stiri din Cluj 6 Noiembrie 2013, 20:21
Spune-ti parerea
Reducerea declarațiilor fiscale și nefiscale de la 250 la 150, introducerea operatiunilor online la Trezorerie, externalizarea colectarii impozitelor si taxelor la bugetul de stat, după modelul UK, introducerea timbrelor fiscale pe pâine, ca în Ungaria - acestea sunt doar câteva dintre propunerile mediului de afaceri clujean făcute în cadrul unor dezbateri inițiate de către deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din UBB, la care au participat deputați din Comisia de buget, reprezentanți ai mediului de afaceri din Cluj, cadre didactice și studenți.

Deputatii din Comisa de buget in sedinta la Cluj Deputatii din Comisa de buget in sedinta la Cluj

Membrii Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor s-au reunit într-o ședință de lucru la Cluj, prima în afara Parlamentului. Ei au dezbătut în fața studenților FSEGA diverse subiecte economice fierbinți, precum reducerea evaziiunii fiscale și au analizat propunerile pentru bugetul de stat pentru anul 2014.

Din partea Ministerului Finanțelor Publice, a fost prezent secretarul de stat Dan Manolescu. Cel mai așteptat punct pe ordinea de zi a fost dezbaterea cu membrii comunității oamenilor de afaceri din Cluj.

Corectarea legilor care crează litigii

Specialistul în audit Emil Culda a cerut reprezentanților Parlamentului și Guvernului să revizuiască articolele din legislația economică din cauza cărora firmele și statul sau firmele între ele se acționează în judecată. El spune că o evidență a acestor prevederi legale ce cauzează litigii se află la Ministerul Justiției și că datele ar trebui preluate de legiuitor.

Suntem campioni la numărul de declarații

Reprezentantul MDM Financial Group, directorul adjunct Lucian Fanea, a avansat mai multe propuneri fiscale pentru imbunatatirea mediului de afaceri si cresterea veniturilor la bugetul de stat.

Una dintre acestea se referă la realizarea unei baze de date unice la nivelul tuturor institutiilor statului in ce priveste declaratiile si platile facute de firme si persoane fizice. "Faptul ca nu exista o baza de date unica la nivelul tuturor institutiilor statului in ce priveste gestionarea declaratiilor, impozitelor si taxelor atat pentru firme dar si pentru persoane fizice pune de foarte multe ori atat persoanele fizice cat fi IMM-urile la plimbari dese si inutile intre instituiile statului pentru a obtine diverse avize, autorizatii, de a depune declaratii", a spus Lucian Fanea.

O altă propunere a fost reducerea numarului de declaratii fiscale și nefiscale pe care firmele sunt obligate sa le depuna, de la 250 în prezent, la 150 într-o primă etapă, prin comasarea acestora, fapt care ar asigura și o imagine favorabila pentru invesitorii straini și evident mai putina bataie de cap pentru IMM-uri.

Lucian Fanea, Directorul adjunct al MDM Financial Group Lucian Fanea, Directorul adjunct al MDM Financial Group

Directorul adjunct al MDM Financial Group le-a cerut deputaților din Comisa de buget să facă demersuri astfel încât instituiile statului sa nu mai solicite de la firme sau de la angajati diverse adeverinte cu sumele
declarate si platite pentru acestia atata timp cat toate aceste sume au fost deja declarate catre instituiile
respective. El a dat ca Exemplu Agentia de somaj, care solicita ca persoana care doreste sa-si depuna dosarul de somaj sa obtina o adeverinta de la firma unde a lucrat cu vechimea, suma contribuita la sistem etc, desi toate aceste
informatii firma le-a transmis lunar catre Instituiile Statutului.

Ar fi nevoie, a spus mai departe Lucian Fanea, de o singura autoritate la nivel national pentru asistenta contribuabili la nivelul fiscului. "In prezent fiecare judet are departament de asistenta contribuabili disticnta in cadrul ANAF si de foarte multe ori asistenta acordata de aceste departamente difera la nivelul tarii pentru aceeasi speta, fapt care pune in mare dificultate IMM-urile nestiind care raspuns sa-l considere corect. Propunem sa existe un departament de asistenta contribuabili gestionat unic la nivel national si care sa primeasca si sa ofere raspunsuri la
intrebarile contribuabililor doar online, intr-o singura baza de date unica si care sa poata fi accesata de toti
contribuabilii", a spus reprezentantul mediului de afaceri clujean.

Operatiuni online la Trezorerie

În acest moment, a spus Lucian Fanea, Trezoreria a rămas în urmă față de bănci. Trebuie să existe posibilitatea efectuarii de operatiuni online pentru conturile deschise la Trezorerie pentru că ar usura foarte mult gestionarea acestor conturi de catre IMM-uri.

"In acest moment daca vrei sa vezi daca ai incasat sume de bani, daca vrei sa faci plati sau doresti extras de cont poti sa le obtii doar daca te deplasezi personal la Trezorerie.

Nu se pot verifica incasarile decat dupa 3-4 zile uneori dupa ce au fost virati banii in cont, dar obligatiile
contribuabilului sunt scadente din prima secunda Daca s-a infiintat Ministerul Bugetului mai este nevoie de
Trezorerii? De ce nu isi administreaza banii prin intermediul bancilor comerciale? Sau nu mai e nevoie de
banci comerciale?", a spus Lucian Fanea.

Firme private să colecteze în numele statului taxele și impozitele

Lucian Fanea a mai propus externalizarea colectarii impozitelor si taxelor la bugetul de stat, după modelul UK, precum și obligativitatea utilizarii caselor de marcat de catre toti comerciantii, chiar si micii agricultori,
florari si vanzatorii din piete volante – singura exceptie vanzarile de bunuri personale second-hand prin
pietele de vechituri.

Suma investita in casa de marcat ar urma sa fie recuperata din primele taxe de plata (vezi prevedere valabila si azi la Microintreprinderi conform Cod Fiscal).

Reprezentantul MDM Financial mai cere în numele mediului de afaceri ca sistemul TVA la incasare să fie optional, deoarece Ministerul de Finante a complicat foarte mult acest sistem.

Cheltuieli deductibile pentru sanatatea angajatilor

O altă propunere este deductibilitate limitata pana la 200 euro anual de angajat pentru cheltuieli efectuate in legatura cu mentinerea starii de sanatate a angajatilor, cum ar fi sali de fitness, inot, diverse cursuri sportive etc.

Lucian Fanea s-a mai referit la perisabilitatea marfurilor in procesul de comercializare: " In prezent limitele maxime admisibile de perisabilitate, care sunt recunoscute ca si cheltuieli deductibile pentru comercianti, sunt in procente foarte reduse chiar insignifiante.

Din acest motiv, agentii economici găsesc tot felul de tertipuri prin care marfa care nu mai poate fi comercializata datorita termenul de valabilitate sa poata fi totusi scazuta din gestiune si recunoscuta ca un cost si partial deductibil. In acest sens a se vedea amenzile care au fost acordate de catre Protectia Consumatorului aproape la toate magazinele alimentare mari pentru vanzarea de marfa expirata prin reetichetare.

In Austria si Germania, perisabilitatile rezultate in urma comercializarii produselor alimentare sunt recunoscute
ca si cheltuieli deductibile 100%, a observat Lucian Fanea.

Directorul adjunct al MDM, Lucian Fanea s-a intrebat si daca masura reducerii TVA la paine a avut efectul reducerii semnificative a evaziunii fiscale. El crede ca e necesara, ca in Ungaria, introducerea timbrelor fiscale pe paine si ambalarea obligatorie a tuturor produselor de panificatie pentru protectiei sanatatii oamenilor, paine in general se livreaza neambalat si se consuma dupa ce trece prin multe alte maini si locuri de transport si depozitare. Vezi intreaga lista de Propuneri fiscale (1)

La dezbateri au mai participat prefectul de Cluj, Gheorghe Vuscan, deputatul PSD, Cornel Itu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Ioan Oleleu, oamenii de afaceri Iosif Pop, Marcel Borodi și Mirel Bordi, profesorul Dumitru Matiș etc.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

3 600 de militari nato implicati intr-un exercitiu militar la  baza 71 aeriană din luna
Avioane Hercules au parașutat vineri dimineata de materiale și tehnică in zona Bazei aeriene din Luna, judetul Cluj, in cadrul ...citeste tot
jurnalistul amendat la cluj pentru ca impartea ziare anti-erdogan contesta sanctiunea: "zaman e o publicatie legala, vom scrie in continuare despre abuzurile din turcia"
In cadrul unui festival care promova obiceiuri și tradiții de pretutindeni – în special din Turcia – Primaria lui Emil ...citeste tot
wi-fi gratuit de la primărie, în alte 6 noi locații din oraș
Primăria extinde rețeaua de WI-FI gratuit din Cluj-Napoca: alte 6 noi zone cu acces Wi-Fi sunt disponibile pentru clujeni și ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Pana acum, nu i-a provocat prea multe indigestii faptul ca ministrii sai au lucrat sub dubla comanda ("eu le spuneam un lucru, iar de la ...

Vlad Pintea

1. Văd mulţi indignaţi că s-a optat pentru Timişoara, din cauza ţiganilor de pe Bega. Dar faptul că aceştia sunt mai prezenţi în societate, NU ...

Ludger Thol

Pe 16 Noiembrie 2014 cetăţenii români cu drept de vot vor decide în turul doi al alegerilor nu doar nou preşedinte. Este vorba despre mai ...

Stiri pe scurt

Sirene
Ordonanța ABUZULUI, pe înțelesul tuturor - explicații complete, marca Danileț
Restricții de circulație la Cluj cu ocazia ”Transilvania Rally” 2016
Program prelungit pentru transportul în comun
SUA AVERTIZEAZĂ de la Cluj: Rusia continuă CURSA ÎNARMĂRII și va domina Marea Neagră până în 2020
USAMV preia Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Cluj
Reportul la Loto 6/49 a ajuns la peste 5 milioane euro
Fostul vicecancelar al Germaniei, Franz Müntefering, în vizită la UBB
Ungaria a închis graniţa cu Croaţia
Acţiune caritabilă demarată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UBB

Bloguri recomandate

Ionel Lespuc
Lucian Fanea
Raul Chiş
Ruxandra Hurezean
logo_png1 copy

Ultima ora

CNIPMMR sterge pe jos cu Ordonanta care-i obliga pe angajatori sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru angajatii PART TIME
3 600 de militari NATO implicati intr-un exercitiu militar la Baza 71 Aeriană din Luna
Cate grade vor fi la Cluj cand se va praji vestul si sud - vestul tarii
ZONE TURISTICE din Grecia si Turcia, afectate de un ingrozitor CUTREMUR - Anuntul MAE
O parte mica a Autostrazii Sebes - Turda va fi circulabila pana la finalul anului 2017
CADOU de la GUVERN: 14 august 2017, ZI LIBERA pentru angajații din sistemul public
LOVITURA pentru contractele PART TIME: Angajatorii vor plati CAS şi CASS la nivelul salariului minim
Solistul trupei Linkin Park, Chester Bennington, MORT
Jurnalistul amendat la CLUJ pentru ca impartea ziare anti-Erdogan contesta sanctiunea: "Zaman e o publicatie legala, vom scrie in continuare despre abuzurile din Turcia"
Wi-Fi GRATUIT de la Primărie, în alte 6 noi locații din oraș
Buzznews RO

Un clujean reclama faptul ca Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar lasa extrem de mult de dorit ... citeste tot

Cu o carieră de peste 20 de ani în zona de business, Camelia Şucu a trecut prin rolul de antreprenor, ... citeste tot

Sunteți în pana de idei la bucătărie și ați dori să preparați un fel mai ușor, pentru a rezista caniculei? ... citeste tot

La aproape opt ani de la debutul negocierilor, Acordul economic și comercial dintre Uniunea Europeană și Canada, care va da ... citeste tot

Pana la un punct, acest video cu oameni care se concentreaza la telefoanele mobile in timp ce se deplaseza pe strada ... citeste tot

Parteneri