Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Dan Mureșan, vicepreședinte CNIPMMR: În anul 2013, succesul în afaceri a fost în general sinonim cu supraviețuirea – Ce ne așteaptă în 2014

Coffe talk 17 Decembrie 2013, 18:30 de Raul Chis
Spune-ti parerea
Anul 2013 a insemnat un camp verde pentru noile investitii, realizate de la 0, având în vedere faptul nivelul scăzut al costurilor, iar acest trend va continua și în anul 2014, a declarat vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, clujeanul Dan Mureșan, în cadrul unui interviu acordat BuzzNews.ro. Acesta spune că pentru firmele vechi succesul în afaceri în 2013 a fost sinonim cu supraviețuirea și că nu au existat măsuri fiscale care să dea un impuls economiei.

Dan Murean, presedinte CECAR Cluj Dan Murean, presedinte CECAR Cluj

Dan Mureșan, care este și preşedinte al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România Filiala Cluj, s-a referit și la reorganizarea ANAF, la impactul pe care apariția unor noi impozite și taxe sau majorarea celor deja existente îl va avea asupra economiei și a românilor în 2014.

Raul Chiș: Ce a adus bun reorganizarea ANAF?

Dan Mureșan: Reorganizarea ANAF face parte din procesul de descentralizare, ar trebui sa insemne o reducere a birocratiei. Modul in care s-a reorganizat ANAF reprezinta o reducere a unor costuri, pentru ca, spre exemplu, s-au redus mai multe posturi de directori de directii generale a finantelor, iar in locul lor au aparut directori de administratii financiare, care sunt pozitii inferioare. Ca si orice organizare, inceputurile sunt dificile, exista multe sincope, multe balbaieli si multe interese. Din aceasta cauza, lucrurile nu s-au desfasurat intr-o maniera lina pentru bugetul pe care trebuie sa il gestioneze ministerul de finante.

Nici perioada nu este cea mai avantajoasa pentru a promova o organizare de acest gen, pentru ca reducerile in multe domenii ale economiei sunt masive, se reduc cifre de afaceri, se reduc posturi si aceasta inseamna economii mari pentru firme lucru care duce implicit la reduceri de venituri la bugetul de stat.

Totusi, din sursele Ministerului de Finante si ale ANAF, veniturile la nivelul judetului Cluj au crescut cu 10 la suta comparativ cu anul trecut, ceea ce nu reprezinta neparat o crestere a cifrei de afaceri a firmelor, ci o crestere a numarului de firme care au intrat pe piata Clujului si/sau o colectare mai buna a taxelor.

Raul Chiș: Are legatura aceasta crestere a veniturilor si cu controalele intensive desfasurate nu numai la Cluj ci si la nivel national de ANAF?

Dan Muresan: O stimulare a cresterii colectarii o reprezinta si controalele, e normal si logic.

Raul Chis: Sa ne amintim si de scrisorile Fiscului care transmiteau contribuabililor că în baza unei analize de risc, ar putea face obiectul unor controale dacă se constată neconcordanţe între datele deţinute de administraţia fiscală şi cele raportate.

Dan Mureșan: Si acelea au dus la creșterea încasărilor, chiar daca scrisorile au aparut intr-un cadru legal destul de nepotrivit, iar multi buni platitori de taxe si impozite s-au simtit lezati si amenintati. Trebuie sa recunostem ca au o anumita eficienta aceste scrisori si aceste controale.

Raul Chis: Exista o tendinta a Fiscului de a strange latul pentru a colecta taxele si impozitele. Acum, de exemplu a aparut un proiect de ordonanță care va da ANAF posibilitatea să intre cu mandat în locuințele persoanelor fizice necooperante, pentru a verifica daca exista neconcordante intre veniturile declarate si cele reale.

Dan Muresan: In mod normal, de doua lucruri nu scapa omul: de Fisc si de moarte, cum spun americanii. Si atunci ar fi normal ca si atitudinea Fiscului sa se modifice in timp, sa poata verifica orice sursa si orice venit al persoanelor fara niciun fel de restrictie. Este de dorit sa evitam extremele: controalele abuzive, dirijate politic, si efectuarea unor controale formale, care ar permite contribuabililor sa gaseasca o portita sa nu plateasca impozite si taxe. Deci astel de excese trebuie evitate.

Raul Chis: Noile impozite si taxe. Un subiect foarte delicat pentru majoritatea romanilor. De exemplu, majorarea cu 7 eurocenti a accizei pe litru de combustibil cu precizarea ca s-ar putea sa se faca deocamdata o exceptie in cazul motorinei, o concesie facuta de premierul Victor Ponta presedintelui Traian Basescu. Putem include plata CAS pe veniturile obtinute din chirii sau deja celebra taxa pe stalp. Ce efecte vor avea aceste noi taxe pentru contribuabili in 2014?

Dan Muresan: Costuri suplimentare pentru populatie, asta vor aduce. In cazul taxei pentru combustibil, a aparut deja o discriminare: N-am inteles de ce un contribuabil care foloseste o masina pe benzina plateste o taxa discriminatorie fata de contribuabilul care foloseste o masina cu combustibil diesel.

Mai avem taxa de asigurari de sanatate pe veniturile din inchirieri. Acestea sunt taxe care in mod normal trebuie sa se intoarca conform definitiei lor spre platitori, sa beneficieze platitorii de ele. Acum, problema este de a observa daca veti beneficia dumnevoastra de servicii medicale mai bune daca va inchiriati apartamentul si contribuiti cu o taxa de 5,5 la suta pentru sanatate.

Eu cred ca nu o sa beneficiate, si aici este marea dezamagire a populatiei in general. In momentul in care contribuim cu un impozit si cu o taxa, nu constatam o buna si transparenta gestionare a ei, nu intotdeauna se va intoarce spre contribuabilii reali, in folosul lor.

Raul Chis: Obiectia preseditelui Basescu era tocmai ca banii stransi din majorarea accizei la combustibil sunt bani destinati campaniei electorale, nu drumurilor.

Dan Muresan: Eu nu comentez ce spune domnul presedinte, pentru ca am mai vazut o declaratie a dansului - “Aici sunt banii dumnevoastra”. Foarte multi au sapat dupa ei si nu i-au gasit acolo.

Raul Chis: Camera de Comerț Americană în România a luat atitudine recent față de măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ponta, pe care le consideră “fără precedent în ultimii 20 de ani". Au dreptate oamenii de afaceri americani?

Dan Mureșan: Este importanta reactia si ma bucur ca atunci cand apar masuri fara eficienta economica care nu duc la dezvoltarea sistemului economic romanesc existe astfel de voci care vor sa mai tempereze astfel de abuzuri de impozite si taxe. Cu toata deschiderea, eu fiind om de afaceri si neavand niciun fel de implicare politica, as vrea sa observ ceva: Nu am vazut niciaieri o astfel de reactie in perioada in care au aparut taxele suplimentare in perioada 2009-2012, pentru ca si atunci au aparut tot felul de modificari legislative care au marit povara firmelor. A aparut impozitul minim, care a fost o condamnare la moarte a foarte multe firme. Tocmai din acest motiv mi s-ar parea correct sa existe mereu o voce care sa critice orice abuz fiscal care ingreuneaza dezvoltarea economica a Romaniei și asta indiferent de culoarea politica a guvernului.

Raul Chiș: Sa facem un bilant al anului 2013. Care sunt cele trei lucruri bune care s-au intamplat pentru comunitatea de afaceri din Romania?

Dan Muresan: Trei lucruri bune…S-a continuat sterilizarea pietei de afaceri, prin disparitia unor firme care nu aveau ce face pe o piata concurentiala normala.

Raul Chis: La ce domenii va referiti?

Dan Muresan: Cred ca in domeniul constructiilor, producatori de material de constructii, contructori, a continuat restrangerea pietei, au fost afectati si vor fi afectati in continuare cei din acest sector, avand in vedere la ce nivel s-au dezvoltat in anul 2007-2008 si unde suntem acum. Un al doilea lucru bun - incep foarte multi investitori sa se indrepte si anul acesta spre activitatile agricole. Nu cred sa fi existat legi sau modificari legislative fiscale care sa fi dat un impuls pozitiv pentru economie. In ziua de astazi, e un succes daca o firma reuseste sa supravietuiasaca pe piata si sa incheie pe 0 sau pe un plus 0,1, avand in vedere ca si in tarile din zona euro dezvoltare economica se inscrie in aceasta marja.

Raul Chis: Deci marea batalie in Romania este pentru supravieturire.

Dan Muresan: Da, pentru firmele vechi care sunt pe piata de mai multi ani, aceasta este realizarea mare, supreavietuirea. Dar, trebuie sa recunosc, si acesta este cel de-al treilea lucru bun, anul 2013 a insemnat un camp verde pentru noile investitii. Pentru orice domeniu este cel mai bun moment pentru a intra pe piata pentru ca toate costurile sunt reduse la minimum, chiar si costurile imobiliare, chiar si cele cu forta de munca, si costurile prestatiilor, sunt toate reduse la un minim de subzistenta. In aceste conditii, noii investitori pot sa intre foarte usor pe piata daca au o activitate pe care o pot dezvolta iar ulterior sa vanda productia/produsele partenerului de afara. Este un mediu excelent pentru greenfield-uri (investitii de la 0 – n.red.)

Raul Chis: Se va pastra acest trend și anul viitor, in 2014?

Dan Muresan: Se păstrează cu certidutine și va fi amplificat chiar, mai ales că de la 1 ianuarie cumpararea terenurilor se va putea face și de către rezidenții UE.

Raul Chiș: Sunt îndreptățite acele temeri potrivit cărora vor intra masiv cetățenii străini în România și ne vor cumpăra o bună parte din terenuri?

Dan Mureșan: A, nu cred. E vorba de afaceri în agricultură. Investitori au venit și până acum, pentru că au avut dreptul să își costituie societăți comerciale românești cu capital străin, iar acum vor putea dacă vor dori să își treacă terenurile de pe firme pe persoane fizice, iar dacă vor mai veni și vor cumpăra cred că o gospodărie, două, trei nu o sa strice pentru că, cu cât există o diversitate etno – culturală mai largă, cu atât este mai bine pentru toată lumea. Mai împrumutam și noi romanii niste obiceiuri mai bune. Acest schimb poate fi bun pentru România.

Raul Chis: Sunteti si vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Deseori, aveti propuneri fiscale catre Ministeril de Finante. La care tineti cel mai mult?

Dan Muresan: Trebuie sa recunosc, cel mai mult as tine la propunerile de stimulare a cresterii locurilor de munca si de stimulare a salarizarii, a angajarii. De ce? Pentru ca sunt modificari care genereaza impozite si taxe suplimentare. Toata lumea ar fi castigata – angajatii, firmele si statul. De aceea, ar fi de dorit sa se promoveze un astfel de pachet legislativ de catre parlament.

Raul Chis: Cum ar fi posibila o stimulare a angajarilor in sistemul privat?

Dan Muresan: Foarte simplu. De exemplu, pentru firmele mici care angajeaza trei-patru persoane, contributiile angajatorului sa se reduca cu o anumita cota. Cu cat sunt angajate la o firma mai multe persoane, cu atat cota de reducere de care beneficiaza firma sa fie mai mare. In fond, ce se intampla? Eu scot de pe piata pasiva peroane pe care le introduc pe piata activa si car devin contributori cu impozite si taxe. Atunci, automat acestia nu mai trebuie sustinuti, ci sustin bugetul de stat.

Raul Chis: Reducerea TVA ar fi oportuna anul ce vine?

Dan Muresan: Ati vazut reducerea TVA la paine. Considerati ca s-a redus pretul painii in mod semnificativ? Eu nu cred. De obicei, dupa ce faci un rau, este foarte greu sa il corectezi. Deci dupa ce ai majorat TVA la paine la 24 la suta si dupa aceea l-ai redus la 9 la suta, deci cu 15 procente, ar trebui sa fie o economie reala care sa duca la o crestere a nivelului de trai. Asa ceva nu s-a intamplat. Dacă TVA va ajunge să fie o taxă gestionată la nivel european, cu diferențe acceptate de Comisia Europeană pentru fiecare stat în parte, nu cred că se va reduce semnjificativ .

O taxă rezobanilă și normală comparativ cu alte țări ar trebui să fie undeva la acel 19 la sută la care am fost data trecută, nivel care era justificat și bine documentat în raport cu alte țări din UE.
Cred ca anul viitor nu vor fi reduse impozitele si taxele care privesc direct populatia. Poate nu vom mai avea în viitor o cotă unică de 16 la sută pentru impozitul pe venit, directie in care tind socialistii, cu alte cuvinte e posibil ca pentru veniturile foarte mici impozitul sa fie foarte redus, iar pentru veniturile foarte mari să fie mai mare de 16 la sută. S-ar putea să fie un trend acesta, după cum este susținut și în Franța și alte țări.

Raul Chis: Motive de optimism pentru anul viitor?

Dan Mureșan: Cred și sper că vor veni mai mulți investitori în România.

Raul Chiș: Investitiile straine atrase de Romania au inregistrat un trend descrescator incepand cu sfarsitul anului 2008, când erau undeva la 9 miliarde de euro. Acum sunt undeva la mai puțin de 2 miliarde. De ce s-ar schimba
trendul?


Dan Muresan: Acum, si daca ar veni investitii directe mai reduse, important este sa absoarba o forta de munca numeroasa, situatie in care ar putea sa fie mult mai eficiente decat investitiile din 2008. De foarte multe ori, investitiile de valoare mare nu angreneaza nimic la nivelul fortei de munca importante in Romania.

Raul Chis: Ce investitii ar fi valoroase din punctul acesta de vedere?

Dan Muresan: Orice investitie care se realizeaza in zone unde nivelul de absortie a forei de munca este foarte redus. Clujul nu are probleme majore, aici absortia fortei de munca inalt calificata este foarte bun. In alte orase, care nu sunt centre universitare, lucrurile sunt diferite. Se improvizeaza solutii dar locurile de munca nu sunt stabile si de lunga durata. Nordul tarii era specializat in industria textila. Ced ca investitii in acest domeniu sunt oportune, pentru ca acel “made in China” incepe sa scartaie, nu mai este atat de atragator. Cel mai important ar fi crearea de cat mai multe locuri de munca, ceea ce ar duce la reintoarcerea a multi concetateni de-ai nostri in tara, pentru ca multi o duc deja greu in Spania, unde sunt someri.

Raul Chis: Excludeti un efect invers, avand in vedere ca de la 1 ianuarie dispar in UE restrictiile de pe piata muncii pentru romani? Nu va fi un aflux puternic de forta de munca romaneasca catre Europa de Vest?

Dan Muresan: Nu in mod semnificativ. Stirile ingrijoaratoare din presa engleza ca vor sta hoarde de muncitori romani la granitele Marii Britanii sa intre in tara la 1 ianuarie nu sunt credibile, pentru ca cei care au dorit locuri de munca sunt deja acolo. Un aflux masiv nu va exista, o miscare logica a fortei de munca tot timpul va exista, adica oamenii vor pleca, vor veni, dar nu intr-un mod care sa fie ingrijorator, astfel incat noi, din 3,2 milioane de muncitori in mediul concurential, sa ramanem cu 200.000, iar cei trei milioane sa fuga in Anglia.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot
filosoful g.m. tamás explică cum se menține la putere liviu dragnea
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj

Ultima ora

O femeie din Cluj ucisă de coronavirus
LUPTA CU COVID 19: VĂ AJUTĂM DIN CLUJ, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Ce a scos COVID-19 din noi?
Timișoara are un posibil vaccin împotriva COVID 19
OBLIGATORIU LA DOMICILIU, de azi, cu anumite excepții ÎNTRE CE ORE pot ieși cei care au peste 65 de ani
Cum sa iti transformi camera de zi intr-un cinematograf in 6 pasi simpli. Afla aici!
Coronavirusul, un nou motiv de discriminare socială a elevilor din mediul rural
10 clujeni cu coronavirus descoperiți într-o singură zi! 9 erau în carantină
Cine poate intra în șomaj tehnic
Guvernul a aprobat modul de acordare a zilelor libere pentru părinții care își supraveghează copiii până la 12 ani

Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook