Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Corina Buzatu, expertă în marketing: Ai o idee de afacere? Dă-ți demisia și începe acum!

Coffe talk 1 Februarie 2014, 17:34
Spune-ti parerea
"Ai o idee de afacere? Dă-ți demisia și începe acum! Nu aștepta următorul resalariu, să vezi ce va mai fi, să ai bani, bla, bla, bla. Banii vin și pleacă. Iar dacă ai o idee cu adevărat bună, merită să o implementezi și să te implici în ea 100%, nu part-time, pe lângă job" - este sfatul Corinei Buzatu, expert în marketing și comunicare, precum și scriitoare pe blog.

 

Corina Buzatu Corina Buzatu

La cei 27 de ani ai săi, Corina Buzatu a aplicat ea însăși această strategie și spune că nu regretă decizia luată. "Urma să rămân fără laptop și telefon, dar mai ales fără un venit sigur lunar", își amintește ea. Totuși, a riscat, iar acum conduce o companie de succes - MKOR, un business de consultanță de marketing. A absolvit Faculatea de Stiinte Politice la UBB iar acum urmeaza un programul MBA al Cotrugli Business School. Spune despre ea ca s-a nascut sub un cer de stele norocoase. Corina Buzatu are propriul blog: Idei Blonde. Ea a acceptat să împășească din experiența  ei în afaceri cu cititorii BuzzNews.ro, în cadrul unui interviu.

Florin Șomodi: De ce ai ales acest domeniu si care sunt, în două cuvinte, avantajele si dezavantajele lui în România anului 2014?

Corina Buzatu: Cred că acest domeniu m-a ales pe mine :) Pot spune că viața mea s-a ghidat după vorba “Norocul este abilitatea de a profita de oportunități”: la 20 de ani am devenit PR pentru o firmă de outsourcing IT cu filiala la Cluj-Napoca, iar la 21 de ani am pornit prima mea afacere (NightBuyers, singurul serviciu de livrări la domiciliu noaptea). Apoi, am devenit Manager de Marketing la 24-FUN Cluj, dar am părăsit revista după o mărire de salariu, pentru a urma oportunitatea de a avea același post la Prodvinalco SA (al cincilea cel mai mare producător de spirtoase din România). Istoria s-a repetat după doi ani, când am părăsit noul job după o mărire de salariu, însă de data aceasta pentru a-mi urma visul de a fi antreprenor. Acum am propria agenție de consultanță de marketing, MKOR (Marketing + Cor, lat. inimă).

Cred că ar fi de zis mai mult decât două cuvinte legat de condițiile de lucru din România, mai ales în domeniul consultanței. Este o piață a speculei și a nesiguranței. În condițiile în care legislația se schimbă o dată cu regimul (adică prea des), antreprenorii sunt nesiguri și nu prea vor să investească în servicii, mai ales când vorbim despre domeniul care are cele mai mari tăieri de bugete. Totuși, există destule oportunități și pe această piață, dacă știi să le cauți.

Florin Șomodi: Cum apreciezi nivelul pietei regionale pe sectorul tau?

Corina Buzatu: În Cluj, piața este imatură. Managerii nu înțeleg de ce ar trebui să plătească pe cineva să le creeze o strategie de marketing, mai ales dacă au deja un marketer angajat. La București, piața e diferită și pare a fi mai matură, dar îmi e greu să o caracterizez după doar un trimestru.

Cred că va mai dura până când antrepenorii și directorii de companii din România vor înțelege că perspectiva obiectivă a unui profesionist cu experiență poate deveni un activ pentru compania lor. Marketing-ul este legat de strategie, pe termen lung, iar companiile care depășesc perioadele dificile sunt cele care înțeleg asta. Chiar zilele trecute scriam pe blogul MKOR despre cum înțelege Elon Musk marketingul în afacerile sale, inclusiv când se ocupă de utilități precum electricitatea. (http://mkor.ro/lectii-de-business-elon-musk/).

Florin Șomodi: Cum ti-au influentat viziunea studiile făcute in facultate si/sau dupa?

Corina Buzatu: Întotdeauna am fost pasionată de cunoaștere, așa că practic mă pot numi auto-didactă. Studiile universitare m-au învățat (la fel ca pe oricine) cum și unde să caut informații. Vara trecută (2013) am fost admisă cu bursă la un program MBA, aparținând Școlii de Business Cotrugli, din Croația.

Experiența unui MBA este cu adevărat diferită, îți clădește o înțelegere nouă asupra lumii de afaceri. Iar acest lucru, completat cu experianța practică, te ajută să înțelegi! Iar când înțelegi, poți să îți ajuți clienții și partenerii mai mult și mai bine.

Florin Șomodi: Cum ai pornit afacerea? A fost greu? Ai avut momente de ezitare?

Corina Buzatu: În octombrie 2012, am fost la un eveniment de business, unde am avut norocul să îl cunosc pe Călin Sarchiz, cel care a devenit din acea clipă mentorul meu în afaceri. Momentul cel mai dificil pe care l-am întâmpinat a fost când a trebuit să îmi mențin hotărârea de a demisiona atunci când am primit vestea unei măriri consistente de salariu, care venea o dată cu o avansare, în compania pentru care lucram.

Totuși am demisionat, riscând o viață ușoară și un venit sigur, pentru neant: nu aveam nici un client, urma să rămân fără laptop și telefon, dar mai ales fără un venit sigur lunar. M-am ales însă cu un contract de consultanță o dată cu demisia, din partea fostului angajator, devenit acum client.

Apoi, lucrurile au început să intre pe un făgaș normal, iar MKOR a devenit consilierul pe probleme de marketing pentru mai multe organizații din țară - majoritatea bazate pe recomandări.

Florin Șomodi: Care sunt proiectele tale de suflet realizate până acum?

Corina Buzatu: E o întrebare grea, pentru că (știu că sună clișeic), pun suflet în fiecare dintre proiectele la care lucrez. Am pus mult suflet în colaborarea cu Prodvinalco, legătura noastră fiind una de suflet. Colaborarea cu TIFF, începută anul trecut, a avut un rol revelator pentru mine, în afaceri. Este un domeniu pe care îl explorez și anul acesta, continuând colaborarea cu acest festival, dar și prin o nouă colaborare, cu T-Festival, care va fi sărbătoarea transportului din România, la Cluj.

Un proiect în care investesc suflet și timp, alături de partenerul meu, este Top Panouri Solare (www.toppanourisolare.ro), primul site de informare pe tema panourilor solare, din România. Practic, nu voi începe să escaladez acoperișuri pentru a monta sisteme solare, ci continuu să fac marketing, mai exact ceea ce se numește “lead-generation”, în limbaj de online.

Florin Șomodi: Care au fost cele mai mari provocari in business-ul tau pana acum?

Corina Buzatu: Fiecare discuție cu un prospect e o provocare, pentru că trebuie să conving acel om că afacerea sa va avea de câștigat de pe urma colaborării noastre.

Lăsând semi-gluma deoparte, o provocare cu care am avut de-a face într-un mod interesant a fost să mă ocup de prezența Carpathia (by Prodvinalco) la TIFF. Practic, eram reprezentantul fiecăreia dintre părți, în relația cu celălalt. Au fost și momente dificile, dar a meritat. Cred că pot spune că știu puțin cum stă treaba cu dedublarea și teleportarea, în urma acestei experiențe :)

Florin Șomodi: Cum apreciezi sustinerea statului oferita tinerilor intreprinzatori?

Corina Buzatu: Am câțiva prieteni care au obținut finanțări prin programele adresate tinerilor și cred că este lăudabil. Totuși, suntem departe de a avea o cultură antreprenorială în rândul tinerilor din România. Cei mai mulți dintre aceștia aleg să se angajeze și să rămână la joburi care îi fac nefericiți, de teama de a nu da greș.

Chiar dacă visează să aibă propria afacere, frica de eșec și stigmat social îi împiedică să acționeze. Și cred că e păcat, pentru că doar făcând ceva vezi cât de multe mai poți face. E ca un bulgăre de zăpadă, dar într-un sens bun.

Florin Șomodi: Ce propunere de imbunatatire a legislatiei sau a cresterii sprijinului statului ai pentru stimularea dezvoltarii mediului de afaceri?

Corina Buzatu: Cred că ar trebui să începem cu educația primară, iar școlile private au început deja acest lucru. Educația antreprenorială este utilă copiilor pentru că înțeleg încă de mici valoarea banilor și a recompenselor, precum și necesitatea de a munci pentru a câștiga ceea ce vor. Lucrul în echipă este un aspect extrem de important, pe care învățământul de la noi îl descurajează, dar care de fapt este o abilitate pe care angajatorii și mediul profesional o cer constant (sic!).

Florin Șomodi: Care sunt proiectele tale de viitor?

Corina Buzatu: Îți ziceam că am pornit proiectul Top Panouri Solare, care are rolul de a genera clienți pentru această industrie în plină expansiune, dar și de a face internetul un loc mai bun, prin informații de calitate, obiective. De asemenea, vreau să extind activitatea MKOR în București și să-mi creez o echipă. Din acest punct de vedere însă, sunt conservatoare. Un angajat reprezintă o mare responsabilitate, așa că voi face asta cu pași mici, asigurându-mă că îmi iau alături oameni cu care să rezonez.

Florin Șomodi: Cu ce se completează meseria ta în timpul liber?

Corina Buzatu: Care timp liber?!? Mă acuz singură că sunt un prost manager al propriului timp, iar acest lucru se întâmplă pentru că sunt implicată în prea multe: MKOR, Top Panouri Solare, MBA, Master PR la UBB Cluj, T-Festival, TIFF. În plus, vreau să citesc zilnic măcar câteva pagini, să scriu pe blogul personal și - mai ales - să am vreme pentru cei dragi. Zilele îmi sunt pline, dar frumoase, iar partea bună e că nu mă plictisesc deloc! :)

Florin Șomodi: Ce sfat ai sa le dai celor care acum doresc sa-si deschida un business propriu?

Corina Buzatu: Să se apuce chiar mâine! Să nu amâne, să nu aștepte următorul salariu, să vadă ce va mai fi, să aibă bani, bla bla. Banii vin și pleacă. Iar dacă ai o idee cu adevărat bună, merită să o implementezi și să te implici în ea 100%, nu part-time, pe lângă job. O idee nu e nimic dacă nu e implementată. NIMIC! Și încă ceva: o teorie de-a mea este că ideile au viață proprie și zboară dintr-o minte în alta. Astfel, dacă tu nu îți implementezi ideea, altcineva o va face, în doar câteva luni. Am observat-o de-a lungul carierei mele cel puțin de câteva ori, iar ultima oară chiar acum câteva zile!

Să ai propria afacere e ca și cum ai avea propriul copil: îți ocupă tot timpul, te poate aduce la disperare, dar pasiunea și satisfacțiile pe care ți le oferă sunt de neprețuit!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot
filosoful g.m. tamás explică cum se menține la putere liviu dragnea
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ...citeste tot
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Dar certitudinea poate fi lejer pusă între paranteze, dacă ciudățenia apare într-o teorie științifică. Atunci, sistemul nu e demolat pentru a fi resetată paradigma, ci ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

DAN BARNA, proiectat în decor: Nu prinde turul doi
EXIT POLL IRES: Klaus Iohannis 38,7%, Viorica Dăniclă 22,0%, Dan Barna 16,1% CE SPERANȚE AR PUTEA AVEA BARNA
Tremură partidele: Prezență masivă la vot - CINE intră în turul doi aflăm la ora 21.00
Bosch face încă o investiţie importantă la Blaj
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019: Vot masiv în străinătate
Ce spune premierul Orban despre taxa auto
30 de ani de de căderea Zidului Berlinului! ROMÂNIA nu a scăpat nici acum de bolile comunismului
FLASHMOB în centrul Clujului: Nu îți irosi șansa la demnitate, VOTEAZĂ!
Studenții UBB pe podiumul competiției internaționale de studii de caz din Mexic
Guvernul își propune să realizeze o bancă de sânge, plasmă umană și celule stem

Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook