Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

MIREL BORODI: Statul crede că dacă le oferă câteva mii de lei, tinerii vor crea companii de succes, numai bune de impozitat

Coffe talk 14 Februarie 2014, 15:48
Spune-ti parerea
"Statul român nu are o politică îndreptată spre sprijinirea IMM-urilor. Statul crede că dacă le oferă câteva mii de lei, tinerii vor crea companii de succes, numai bune de impozitat", spune omul de afaceri clujean Mirel Borodi, director general al Trustului de Consultanță Transilvănean. În opinia sa, statul ar trebui sa aiba o viziune de dezvoltare, să stabilească cu ce putem deveni competitivi în lume si pe ce anume trebuie sa ne focalizăm economia.

Mirel Borodi  FOTO: FACEBOOK Mirel Borodi FOTO: FACEBOOK

BuzzNews.ro a mai scris recent că Mirel Borodi a ceat prima platforma de “Crowdfunding” din Romania. "Considerandu-ne un popor inventiv, prin crowdfunding vom reusi sa finantam creativitatea. Va trebui sa depasim cateva bariere in special cele care tin de colaborarea si increderea dintre oameni", spune directorul general al Trustului de Consultanta Transilvanean, într-un interviu acordsat colaboratorului nostru Florin Șomodi, președinte 2014 JCI Cluj.

Florin Șomodi: De ce ai ales acest domeniu si care sunt, în două cuvinte, avantajele si dezavantajele lui în România anului 2013?

Mirel Borodi: Crowdfunding-ul a venit ca o completare fireasca la ceea ce faceam. Pot spune deci ca alegerea am facut-o mult mai demult, cand am decis sa activez in piata romaneasca de capital. De la brokeraj de actiuni, celelalte activitati pe care am incercat sa le dezvolt veneau doar sa mareasca paleta de servicii pe care consideram ca beneficiarii nostri o solicita. Astfel, am adaugat servicii post tranzactionare, asistenta si consultant societara, servicii financiar contabile si audit, evaluare de business, investor relations si ultima intrata, multifinantarea (crowdfunding-ul).

In 2007, am creat platforma “Piata Capitalurilor” cu scopul de-a oferi o cale alternativa de finantare si tranzactionare pentru companiile necotate. Consider ca zona finantarilor directe poate sa ofere un sprijin major IMM-urilor, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii si la crearea de locuri de munca.

Considerandu-ne un popor inventiv, prin crowdfunding vom reusi sa finantam creativitatea. Va trebui sa depasim cateva bariere, in special cele care tin de colaborarea si increderea dintre oameni.

Florin Șomodi: Cum apreciezi nivelul pietei locale clujene/regionale pe sectorul tau?

Mirel Borodi: Astazi, piata este la un nivel foarte mic. Vorbim de un numar de 5 sau 6 platforme de crowdfunding si de un volum de finantare online de cateva zeci de mii de lei pe intreg anul 2012. Deci nu putem vorbi prea glorios de prezent dar consideram ca exista un potential enorm de dezvoltare in viitor. Si ne bazam pe ceea ce se intampla in celelalte state ale lumii, unde acest curent de finantare alternativa a devenit un fenomen si vorbesc aici de SUA sau de nordul Europei.

Cresterea lui la nivel mondial, din 2010, a fost una rapida. In 2011, sumele colectate pentru finantarea de proiecte, utilizand aceasta metoda, erau de 1.4 miliarde dolari, in 2012 de 2.7 miliarde dolari iar in 2013 deja depasesc 5 miliarde de dolari.

Florin Șomodi: Cum ti-au influentat viziunea studiile făcute in facultate si dupa?

Mirel Borodi: Am terminat Universitatea Tehnica din Cluj, deci sunt la baza inginer si lucrez in domeniul financiar. As putea spune, glumind, ca fac inginerii financiare. Cred ca-i foarte important ca pe toata perioada vietii sa inveti.

Nu cred ca exista vreun domeniu in care lucrurile sa fi ramas inghetate si sa nu apara frecvent elemente noi. Utilizand mediul online iti este si foarte usor sa urmezi diverse cursuri de specializare. Traind intr-o lume globala, esti influentat de tot ce se intampla-n ea.

Florin Șomodi: Cum ai pornit afacerea? A fost Greu? Ai avut momente de ezitare?

Mirel Borodi: Din nevoie. Era o piata proasta a fortei de munca si eram nemultumit de ceea ce faceam. Ma saturasem de monotonia activitatilor pe care le derulam si nu ma vedeam facand pana la pensie aceleasi lucruri. Am crezut in dinamicitatea pietei de capital si consideram ca-i un domeniu plin de provocari. N-a fost usor, momente de ezitare am si acum.

Sunt etape pe care orice companie le parcurge, optimismul si perseverenta sunt cele care te ajuta sa mergi mai departe.

Florin Șomodi: Care sunt proiectele tale de suflet realizate până acum?

Mirel Borodi: Am realizat mai multe proiecte si mi-e greu sa spun ca unul l-am avut mai aproape de suflet decat altul. Am pornit crearea unui pol registratar prin fuziuni cu alte register, am creat modulul de investor relations pentru companiile listate, am creat un mini cluster de servicii societarea (juridice, financiar –ficale, investitionale). Deci fiecare proiect la momentul in care l-am pornit l-am considerat extraordinar si l-am avut cel mai la suflet. Acum cel mai la suflet este multifinantarea.

Florin Șomodi: Care au fost cele mai mari provocari in business-ul tau pana acum?

Mirel Borodi: Sigur cele care vor veni vor fi mai mari decat cele care-au fost. Am pornit activitatea de registru pentru actiunile listate pe piata de capital din Romania intr-un moment in care exista o singura entitate de acest fel la Bucuresti si care detinea monopolul intregii piete.

Deci, eram un experiment prin care o piata detinuta de un monopol trebuia sa devina o piata libera. Am ajuns la fundul sacului cand lucrurile au inceput sa se miste si asta odata cu arestarea celui care patrona respectarea legalitatii pe piata de capital din Romania.

A trebui apoi sa facem constant fata lacomiei unora care si-ar fi dorit sa se infrupte din micile detineri ale celor multi. Si, cu toate acestea, dupa zece ani, prin lege s-a creat din nou un monopol la Bucuresti si bunurile noastre (contractele si clientii) ne-au fost nationalizate fara compensare.

Am fost deposedati abuziv de aproximativ 80% din business-ul de baza. Romania este in sine o tara a provocarilor. Dar ca sa poti pierde trebuie sa ai de unde, deci, constant esti obligat sa cauti noi carari, sa dezvolti alte directii de business si sa depasesti alte greutati care oricum apar.

Florin Șomodi: Cum apreciezi sustinerea statului oferita tinerilor intreprinzatori?

Mirel Borodi: Statul romanesc nu are o politica indreptata spre sprijinirea IMM-urilor. Nu-i suficient sa lansezi cateva programe si sa oferi cateva mii de lei tinerilor, in speranta ca ei vor deveni antreprenori, vor crea companii de success pe care tu stat le vei putea impozita.

Eu cred ca mult mai mult ar ajuta daca statul ar avea o viziune de dezvoltare si ar putea trasa directiile economice prioritare, ar crea sau sustine mecanisme care sa ajute la crearea de start-upuri si sa poata interveni cu sprijin cand IMM-urile mature au probleme. Educatia tinerilor inspre directia antreprenoriatului lipseste de asemenea.

Florin Șomodi: Ce propunere de imbunatatire a legislatiei sau a cresterii sprijinului statului ai pentru stimularea dezvoltariii mediului de afaceri?

Mirel Borodi: Statul ar trebui sa aiba viziunea de dezvoltare, cu ce putem deveni competitive in lume si pe ce anume trebuie sa ne focalizam economia. Traim intr-o lume globala si concurentul meu poate fi orice companie a lumii. Deci, dupa ce ai stabilit pe ce directii putem fi mai buni decat altii (prin traditie, prin resurse, prin altele), stabilesti niste planuri de actiune pana la nivel local.

O alta zona care cred ca poate fi inbunatatita este cea a fiscalitatii. Suntem a doua tara a Europei ca nivel pe impozitul pe munca (ma refer la salarul mediu). Mutarea impozitarii dinspre munca inspre alte zone consider ca-i o necesitate.

Crearea de deduceri fiscal pentru cei care investesc direct in companii daca nu-si retrag o perioada de timp capitalul (5 ani de ex). Crearea unei forme de evidenta contabila foarte simpla pentru cei cu o cifra de afaceri de pana la 50.000 euro anual.

Florin Șomodi: Care sunt proiectele tale de viitor?

Mirel Borodi: Am realizat prima platforma de crowdfunding din Romania si consider ca exista un potential urias de dezvoltare a lui. Am initiat legiferarea si va trebui sa fim parte activa in acest proces de adaptare a acestui fenomen la specificul romanesc.

Florin Șomodi: Cu ce se completează meseria ta în timpul liber?

Mirel Borodi: Activand in doua asociatii, o parte din timp mi-l dedic lor, dar cea mai mare parte a timpului liber mi-l petrec studiind. Citesc sau ma informez, incerc sa fiu la curent cu cat mai multe lucruri din sferele mele de interes.

Florin Șomodi: Ce sfat ai sa le dai celor care acum doresc sa-si deschida un business propriu?

Mirel Borodi: Sa stie sa faca ceva si sa fie convinsi (ideal testat) ca de ceea ce ei pot face lumea are nevoie.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot
lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili
Ce se întâmplă cu lucrările la strada Eroilor din Florești

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook