Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

MESERIE NOUĂ în România: DOULA, persoana care este aproape SUFLETEȘTE de femeile care NASC

Coffe talk 13 Martie 2014, 18:47
Spune-ti parerea

Nașterea și primele săptămâni alături de bebe pot ridica viitoarelor mame semne de întrebare, îndoială și nesiguranță: ”Cum va fi?”, ”Mă voi descurca?”, ”Cât de mare va fi durerea?”, ”Pe cine mă pot baza atunci să mă ajute?”, ”Voi putea alapta?”, etc.

Vestea buna e că gravidele pot conta pe un sprijin constant de-a lungul întregii perioade (final de sarcină - naștere - primele zile ale bebelușului), adică pe o DOULA.

Femeile nu știu că pot avea pe cineva cu ele la nașterea în spital. Cineva pe care să se poată sprijini emoțional, care le asigure un confort sufletesc în mediul rece și neprimitor al sălii de nașteri, care de cele mai multe ori poate apărea gravidei chiar ostil.

Foarte puține femei știu că legea le garanteze crearea unui mediu cât mai familial, mai confortabil în timpul actului medical.

Deși experiența nașterii naturale nu poate fi lipsită de durere, o doula te poate ajuta să simți că nașterea ta a fost împlinitoare, și va fi o amintire plăcută toată viața, nu una traumatizantă.

CE ESTE O DOULA?

Termenul de DOULA provine din limba greacă și însemna, la origini, ”servitoarea femeii”. De-a lungul ultimului secol a primit noi sensuri și conotații, referindu-se la femeia specializată, care este alături de gravidă în trei etape: ultima perioadă de sarcină, la naștere și post-partum, pentru a-i oferi îngrijire și sprijin fizic, sufletesc și emoțional. ”În istoria umanității, întotdeauna femeia care năștea era însoțită de alte femei care o spijineau și îi ofereau un cadru afectiv și fizic propice nașterii. Doula era pentru gravidă o femeie din familie. De obicei, mama, sora, mătușa, soacra, femei experimentate, care nascuseră și ele și erau permanent aproape de cea care năștea, ca să o conducă pe drumul atât de natural, dar anevoios al nașterii. Viitoarea mamă era însoțită de cele din ”tribul” ei, oriunde în lume, până au apărut spitalele”, ne-a explicat ANA GOGAN, doula cu experiență în Cluj și organizatoarea seminarului ”NAȘTE UȘOR – NAȘTE CU DOULA!”, care va avea loc miercuri, 26 martie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură Permanenta, de pe strada Caisului, nr. 22 (cartierul Zorilor). ”În momentul instituționalizării actului nașterii s-a petrecut colapsul. Viziunea mecanicistă asupra corpului uman, apărută în Renaștere și consolidată în Iluminism, proiectează asupra femeii gravide o imagine de ”nesănătate”, o stare din care femeia trebuie scoasă urgent. Iar pentru așa ceva vor fi instituite ”intervențiile” și ”specialiștii”, singurii apți de a mai aduce copiii pe lume. Fenomenul a luat amploare în SUA, în secolul 20. De asemenea, țările nordice ale Europei sunt foarte bine reprezentate: Olanda, Finlanda, Norvegia, chiar și Belgia. Acolo și procentul de nașteri în afara instituțiilor e foarte ridicat. Adică, femeile nasc în centre de naștere și acasa, cu asigurare și acces la îngrijiri medicale specializate, care se decontează din bugetul de asigurări de sănătate publică. Ceea ce înseamnă că moașa și doula pot veni să asiste o gravidă care naște acasă, și ele sunt plătite de stat, în țări ca Olanda, spre exemplu.”

BUZZNEWS: Care este diferența dintre moașă și doula? Ana Gogan, educator prenatal si doula  

ANA GOGAN: Moașa performează acte medicale la naștere, doula nu face nimic ce ține de actul medical propriu-zis, doar oferă mamei suport fizic și emoțional neîntrerupt, unu-la-unu. Nu încurcă actul medical cu nimic. În vreme ce moașa se ocupă de toate femeile, care nasc în spital, doula se ocupă doar de cea care a ales-o ca însoțitoare permanentă, până la final.

BUZZNEWS: Concret, ce înseamnă suport fizic și emoțional în cazul doulei?

ANA GOGAN: Suportul fizic oferit de doula înseamnă de la sprijinirea efectivă a mamei să se ducă la baie, să bea apă, să se așeze în poziții specifice de travaliu, la manevre de masaj și presopunctură pentru crearea confortului în contracții. Suportul emoțional ține de asigurarea unui cadru de liniște, de siguranță, în care mama să nu se simtă tulburată, grăbită, presată, ci înțeleasă și tratată cu respect. Doula oferă încurajări, contact vizual și fizic aproape permanent, dacă vrea mama, feedback despre cum progresează travaliul și ce face mama bine, sau ce ar putea schimba pentru îmbunătățirea procesului nașterii. O doula consolidează încrederea în mamă că face ce trebuie, că e totul normal, firesc și că nu are de ce să îi fie teamă, ca nu e singură în momentele grele. Astfel de lucruri, personalizate în funcție de cum dorește fiecare gravidă, ce nevoi și așteptări are de la doula, se stabilesc împreună înainte ca nașterea să înceapă. De aceea e necesară o minimă cunoaștere reciprocă, și trebuie să ne întâlnim cel puțin de două ori înainte.

BUZZNEWS: Sunt cazuri când nu i se permite nici tatălui în sala de nașteri. De ce i s-ar permite doulei? Există vreun temei legal care să garanteze accesul unei persoane de sprijin în sala de nașteri?

ANA GOGAN: În primul rând, o doula este femeie, și e mult mai probabil să fie acceptată lângă gravidă, decât un bărbat. Chiar dacă acesta e soțul, care, nu de puține ori, se întâmplă să și leșine. Ceea ce dă bătăi de cap suplimentare doctorului, în cele mai nepotrivite momente. Pe lângă asta, chiar dacă soțul rămâne în picioare până la final, de multe ori nu prea știe cum și ce să facă pentru a o ajuta pe mamă la naștere. În schimb, doula are toate ”secretele” ajutorului potrivit pentru fizicul și emoționalul mamei aflate în travaliu. Chiar dacă nu e rudă, doula poate fi prezentă la dorința expresă a mamei. Legea pacientului garantează dreptul la însoțire în timpul nașterii. Pentru a fi cât mai exacți, legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003, privind drepturile pacientului, spune că pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material şi de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităţilor, mediul de îngrijire şi tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial. Deci viitoarele mămici trebuie să știe că-și pot asigura un mediu cât mai liniștitor pentru marele moment, care oricum e tulburător, oricât de mult-așteptat a fost. Cu toții ne temem de durere și încercăm s-o evităm, când se poate, sau să o atenuăm și să o scurtăm pe cât posibil, când trebuie să trecem prin ea. Asta încercăm să facem în cadrul seminariilor, să informăm gravidele și cadrele medicale, deopotrivă, că femeile au dreptul la bucuria de a fi însoțite în acel moment unic și cu totul special pentru ele, cum este nașterea, nu singure. Trebuie să li se asigure tot suportul, pe care-l solicită, sprijinul potrivit, specializat, emoțional și fizic, pentru ca experiența să-și piardă posibilul aspect traumatizant.

BUZZNEWS: Pot apărea situații conflictuale între doula și doctor?

ANA GOGAN: Situații ”neplăcute”, să le zicem. Adică, de obicei gravida trebuie să-și informeze medicul de intenția de a fi însoțită permanent în travaliu și la naștere de o persoană, pe care o indică, de regulă, ca prietenă. Însă, chiar dacă medicul e de acord, în spital te întâlnești și cu alte persoane din echipa medicală, pe care nu le-ai cunoscut până atunci. Le spui că ai acordul medicului ca doula să stea cu tine, dar tot pot avea comportamente mai reticente, sau chiar agresive față de mamă și doula. Au impresia, probabil, că le răpești ceva din rolul lor, că atentezi cumva la menirea lor acolo, sau că le încalci teritoriul. Și pe fondul acestor temeri se comportă uneori neprietenos, ceea ce nu face decât să ducă la o altă încărcare emoțională negativă a mamei.

BUZZNEWS: Care este reacția, atitudinea doctorului când aude de DOULA?

ANA GOGAN: De regulă, medicii și moașele nu prea știu exact ce e doula, și ce anume face. Sunt imediat sceptici, se tem instinctiv, cum ne temem de orice e nou și necunoscut. Unii cunosc termenul și n-au probleme cu doulele, alții nu acceptă din principiu o doula în sala lor de naștere. Părerea mea e că gravidele care au un astfel de medic, ar trebui să se gândească de două ori înainte să meargă pe mâna lor la naștere. O asemenea atitudine denotă mecanicismul actului medical, blocat în protocoale, și că respectivul nu pune preț deloc pe opțiunea femeii unice, care e pacienta lui. Doctorii cărora le lipsește dimensiunea umanului, uitând că nu au în față doar ”un alt caz”, iar capacitatea de a empatiza cu pacienții lor le este serios bruiată, sunt de evitat în orice problemă, cu atât mai mult de către gravide.

BUZZNEWS: Câte doule există în România și cum poți deveni doula?

ANA GOGAN: Un număr exact e greu de știut, pentru că nu este o instituție a doulei, care să centralizeze datele, dar există câteva zeci la nivel de țară. În principiu, oricine oferă suport la naștere se poate numi doula, cea mai bună prietenă, spre exemplu. Se fac însă și diverse cursuri de formare pentru a deveni doula.

BUZZNEWS: Cum poate contacta o doula o viitoare mamă, care ne citește acum?

ANA GOGAN: Deocamdată nu există un forum cadru în România, unde să fim înscrise. Informații pot apărea de la educatorii prenatali, de la medicii de familie, și de la astfel de seminarii, special organizate pentru viitoarele mămici. Seminarul ”NAȘTE UȘOR – NAȘTE CU DOULA!” e organizat în cadrul ”Săptămânii Mondiale a Doulei”, aniversată între 22-28 martie, în întreaga lume. Viitoarele mămici vor primi aici informații utile și la zi despre ce înseamnă și cum poate ajuta Doula la naștere, și în primele săptămâni de viață ale nou-născutului. Vor afla cum să beneficieze de suportul doulei și ce anume poate face aceasta pentru ca ele să aibă cea mai frumoasă amintire din acele momente: adică să nască ușor, pline de încredere. De asemenea, vor fi prezente mămici care m-au avut ca doula, și care pot răspunde întrebărilor gravidelor. Le așteptăm, alături de partenerii lor, cu gustări calde și multe, multe răspunsuri. Rugămintea noastră este să confirme participarea pe email (ana@voifimama.ro) sau la telefon 0745395822, ca să evităm aglomerarea excesivă.

Ana Gogan este Educator Prenatal si Doula.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: ana gogan , educator prenatal , doula , nastere

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

filosoful g.m. tamás explică cum se menține la putere liviu dragnea
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ...citeste tot
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment ...citeste tot
g.m. tamás despre facebook: „prejudecata pe facebook are aceeasi valoare ca si operele lui artistotel si descartes”
G.M. TAMÁS analizeaza intr-un interviu la Via Cluj TV modul in care Facebook a schimbat comunicarea. „Prejudecata pe Facebook are ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Una singură: ELIMINAREA statului din chestiuni private, aici de-a dreptul intime. Reglementarea abuzivă a relațiilor dintre persoane responsabile, înzestrate cu conștiință și liber arbitru, este cea mai ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

Floreștiul are o școală nouă
Presiune pentru a elibera Lacul Tarnița de abuzivi
TOP 10 firme pe piața construcțiillor
Programul Bursele ANIS 2019 a strâns un fond de premiere de 60.000 euro
FUTURE – Construiește cu pasiune programul de educație altfel ce pregătește tinerii pentru primul loc de muncă
Meet the Mentors Day - Un eveniment marca Școala informală de IT
Deputatul PNL Adrian Oros, despre vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă: "Un semnal de încredere"
Ce proiect important finalizează Primăria Florești în curând
Se intampla joi si vineri la Zilele Culturale Maghiare
OPERA Națională Română din Cluj: Concertul în aer liber de prezentare a Stagiunii 100

Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook