Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

De la VOLUNTARIAT la BUSINESS - cum te ajută experiența de voluntar să te dezvolți PLUS ce trebuie să știi înainte de a demara propria afacere

Coffe talk 16 Martie 2014, 09:20
Spune-ti parerea
Experiența de voluntar poate fi vitală în dezvoltarea personală, spune inițiatorul proiectului www.momly.ro, Mircea Vădan. Absolvent de Politehnică, Sectia Automatică și Calculatoare, Mircea a devenit un antreprenor de succes, însă drumul până aici nu a fost tocmai simplu. 

Mircea Vădan Mircea Vădan

Mircea este co-fondator al UseTogether si organizator al intalnirilor de networking Open Connect in Cluj-Napoca. El este pasionat de educatie, antreprenoriat si tehnologie. In trecut a fost implicat in mai multe proiecte si organizatii (TEDxEroilor, Toastmasters Cluj, JCI Cluj, TIFF), iar acum este activ in zona startup-urilor.

Mircea Vădan vorbește într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre evoluția sa și despre ce înseamnă să demarezi un business.

Voluntar


Florin Șomodi: De ce ai ales acest domeniu și care sunt, în două cuvinte, avantajele și dezavantajele lui în România anului 2014?

Mircea Vădan: În facultate, auzisem un citat care mi-a rămas în minte "Întotdeauna m-am întrebat de ce nu face cineva ceva, până când mi-am dat seama că acel cineva sunt eu". Am realizat cat de important e să fii proactiv legat de ceea ce vrei să faci și legat de ce se întâmplă în jurul tău.

Principiul acesta s-a reflectat sub forma de voluntariat, iar apoi după facultate a evoluat spre antreprenoriat, o evoluție normală aș zice. Îmi place să contruiesc proiecte de la zero, să le pun pe picioare, e o satisfacție nemaipomenită.

Dacă vrei sa primești știri de la BuzzNews.ro, dă-ne un LIKE pe Facebook AICI.

Florin Șomodi: Cum apreciezi nivelul pieței locale clujene/regionale pe sectorul tău?

Mircea Vădan: În creștere rapidă! Ecosistemul startup-urilor online e încă la început, dar dezvoltarea sa este destul de rapidă. Dacă acum un an știam în Cluj de vreo 10-15 startupuri, acum sunt vreo 40, iar peste un an sunt sigur că vom depăși 100.

Există talent tehnologic, există și oameni cu idei și atunci din amestecarea lor rezultă startup-uri. Creșterea s-a văzut și prin apariția evenimentelor sau programelor pentru startupuri, la început, acum doi ani, a fost Startup Weekend, iar apoi au mai apărut Startup Live, Startup Pirates, Spherik Accelerator, Step Up, Define Cluj.

Cu siguranță, ecosistemul startupurilor va lua o avenrgura și mai mare. Împreună cu un un coleg, Marius Mornea, am scris un articol amplu despre acest ecosistem și potențialul sau (Vezi articolul AICI)

Florin Șomodi: Cum ți-au influențat viziunea studiile făcute în facultate și/sau după?

Mircea Vădan: Mi-au dat cunoștințele de baza. Studiile au constituit o experiență sănătoasă, mai ales pentru că am fost prezent într-un mediu studențesc activ, plin de energie și idei. Recomand oricui să facă voluntariat în studenție, să-și descopere pasiunile și ce vrea să facă mai departe.

Practic, e educație non-formală gratuită, ce poate fi valorificată în traininguri de mii de euro. Nu am stat să evaluez dar am participat la extrem de multe traininguri gratuite, care ar fi costat zeci de mii de euro în total. Iar, apoi trainingurile au ajuns să fie o a doua meserie pentru mine.

Alege bine oameni cu care începi o afacere


Florin Șomodi: Cum ai pornit afacerea? A fost Greu? Ai avut momente de ezitare?

Mircea Vădan: A fost relativ greu. În faza de descoperire, întotdeauna sunt ezitări, întrebări de direcție și viziune, dar toate astea se lămuresc în timp. Practic, începutul e un test. Dacă iți dorești să lucrezi la acel proiect cu adevărat, atunci poți trece peste perioada mai tulbure de la început. Dacă nu, atunci nu a fost ideea bună pentru ține.

Florin Șomodi: Care sunt proiectele tale de suflet realizate pana acum?

Mircea Vădan: Fiecare e de suflet, altfel nu avea rost să particip în ele. Pot să enumăr BEST, TIFF, TEDxEroilor, JCI, Toastmasters, UseTogether. Fiecare a fost ceea ce aveam nevoie la momentul respectiv și m-a dus spre următoarea etapa sau următorul proiect.

Florin Șomodi: Care au fost cele mai mari provocări în business-ul tău până acum?

Mircea Vădan: Când începi un business, sunt multe direcții în care poți s-o iei și foarte multe opțiuni inteeresante pot paraliza procesul de decizie sau pot risipi efortul depus în mai multe direcții. De aceea o provocare mare este stabilirea unui focus clar, bazat nu doar pe intuiție ci și pe o analiză detaliată.

O altă provocare foarte mare este găsirea oamenilor potritiviti cu care să lucrezi; și aici nu mă refer la abilitați sau calificări profesionale, ci la mentalitate, mod de comunicare, motivație și energie. Acestea sunt mult mai importante, iar pot fi dezvoltate pe parcurs.

Poate ciudat pentru unii, dar obținerea de finanțare inițială nu mi se pare cea mai mare provocare într-un business, am observat că mulți tineri se plâng că nu au bani să înceapă o afacere (mă refer la zona on-line, tech, aplicații mobile), eu cred că asta e doar o scuză că să n-o înceapă și asta înseamnă că nu-și doresc destul de mult asta.

Florin Șomodi: Cum apreciezi susținerea statului oferită tinerilor întreprinzători?

Mircea Vădan: Cred că programul SRL-D a fost bun, mai ales clujenii au profitat de acest suport. In total, inițiativele antreprenoriale cred că sunt destul de dezvoltate în regiunea noastră, dar cred că nu depinde așa mult de stat.

Eu cred că statul trebuie să fie doar unul din jucătorii care vin în sprijin, alături de alte fundații și companii, adică parteneriatele public-private pot fi un amestec bun de experiență practică, finanțări cu suport legal și administrativ.

Momly


Florin Șomodi: Care sunt proiectele tale de viitor?

Dezvoltarea startupului la care lucrez acum: Momly (www.momly.ro).

Mircea Vădan: Este un startup care se adresează mămicilor cu copii mici. Când ai un copil, acesta devine centrul universului și părinții vor să îi ofere ce e mai bun și mai sănătos. Așa că, părinții, mai ales mămicile, trec printr-o perioada de învățare și schimbare masivă în care au nevoie de cat mai mult suport. Se schimbă modul de viată, cercurile de prieteni, interesele, cheltuielile financiare. De aceea creăm o platforma pentru comunitățile de mămici, unde acestea se pot ajută între ele.

Momly este o site-ul dedicat mămicilor care vor sa se ajute intre ele, e un loc in care mămicile pot schimbă, vinde, oferi obiecte si jucării pentru copii precum si un site unde pot găsi si împărtăși informații utile. Vrem că mămicile care folosesc platforma Momly sa se considere si să se simtă membre ale comunității noastre si nu doar utilizatoarele unui website. De fapt 4 din cei 6 membri ai echipei sunt tinere mămici. Dorim sa construim Momly cu ajutorul comunității, pe baza nevoilor mămicilor si cu feedback-ul lor.

Florin Șomodi: Cu ce se completează meseria ta in timpul liber?

Mircea Vădan: Deși timpul liber e puțin, se completează cu plimbări în aer liber, sport, ieșire cu prietenii, citit. Totuși nu fac o distincție mare între munca și timp liber, pentru ce fac mi se pare și un fel de hobby făcut din pasiune.

Florin Șomodi: Ce sfat ai să le dai celor care acum doresc să-și deschidă un business propriu?

Mircea Vădan: Să facă o analiza bună a pieței, să găsească clar nevoia, problema pe care o rezolvă. Să-și aleagă bine oamenii cu care lucrează pentru că cei 2-3 oameni de la început vor fi cei care vor da tonul dezvoltării. Să știe de ce fac asta și ce îi motivează; în momentele potrivnice, când vor simți că nimic nu merge bine, practic e un test care îi va duce înapoi la rădăcini (de ce fac asta? vreau să facă asta?) și dacă nu au răspuns solid la întrebările astea vor renunța. Și mai ales să aplice metodologia "lean startup" (testare, validare, învățare): http://theleanstartup.com/.

Dacă vrei sa primești știri de la BuzzNews.ro, dă-ne un LIKE pe Facebook AICI.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot
lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili
Ce se întâmplă cu lucrările la strada Eroilor din Florești

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook