Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Piața AUTO, ÎN AGONIE și în primul trimestru din 2014 - Ce mașini își cumpără românii

National - Extern 15 Aprilie 2014, 16:31
Spune-ti parerea
Tranzacţiile interne cu maşini second-hand au scăzut cu 40% în primul trimestru, potrivit autovit.ro, care a realizat o analiză comparativă a primului trimestru din 2014 în raport cu perioada similară a anului trecut. Platforma de anunţuri auto a folosit date publice oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

masini-in-excutari-siliteAnul trecut a fost al şaselea consecutiv de scădere pentru piaţa maşinilor noi, iar tranzacţiile interne cu maşini second-hand au scăzut cu 40%. Doar piaţa maşinilor second-hand din import a crescut cu peste 20%, însă pe final de an a trecut pe minus. 

Primul trimestru din 2014 nu a adus nicio revenire spectaculoasă şi  anul acesta evoluţiile vor depinde mult de succesul programului Rabla şi de ce se va întâmpla cu timbrul de mediu, în eventualitatea că acesta se va schimba în 2014.

Primele luni ale anului sunt întotdeauna slabe pentru piaţa maşinilor noi, apogeul fiind în general primăvara şi toamna, chiar dacă în ultimul timp sezonalitatea s-a diminuat mult. Cel mai bun prim trimestru al pieţei maşinilor noi a fost în 2007 când s-au înmatriculat 74.000 de maşini, total care în prezent nu se atinge nici măcar în 12 luni.

În anii de minim valorile din Q1 au fost şi de opt ori mai mici decât în 2007, iar în 2014 lucrurile s-au mai îmbunătăţit faţă de anul trecut, dar foarte puţin (ca volum un plus de 2.100 unităţi). Vânzările de maşini noi sunt reduse în primele luni ale anului şi din cauza faptului că mulţi aşteaptă începerea programului Rabla, care până în prezent a debutat de câteva ori în al doilea trimestru (inclusiv în 2013, în iunie).

Înmatriculările de maşini second-hand din import au variat mult în ultimii şase ani, când creşterile şi scăderile s-au succedat într-un mod neaşteptat, influenţate şi de numeroasele schimbări ale taxei auto care fie descurajau, fie încurajau aducerea unor maşini second-hand din afara ţării.

Anul trecut, în primele zece luni, înmatriculările au fost peste cele din lunile similare din 2012, dar în noiembrie şi decembrie au fost inferioare, iar tendinţa a continuat şi în primul sfert din 2014, avansul pieţei transformându-se în regres.

La reînmatriculări – tranzacţii pe plan intern cu maşini second-hand – efectele timbrului de mediu introdus în martie 2013 se văd clar, fiindcă în 2010-2012 era ceva normal ca numărul lunar să treacă de 20.000, în timp ce anul acesta nicio lună nu s-a apropiat de acest prag, iar în 2013 doar o lună din cele 12 l-a depăşit.

Speriați de timbrul de mediu

S-a văzut în cifre faptul că, din cauza noului timbru de mediu, oamenii au preferat să-şi păstreze maşinile fiindcă ar avea mult de pierdut la vânzarea unei maşini mai vechi de 2007 sau la cele scutite de taxa după aceea. Timbrul de mediu este de cel puţin câteva sute de euro, chiar şi peste 1000, iar la o maşină de câteva mii de euro nu reprezintă un simplu detaliu, ci un element esenţial.

Când e vorba de piaţa maşinilor noi, datele ultimilor cinci ani arată că primul trimestru este clar cel mai slab dintre cele patru, mai ales că nu beneficiază de aportul programului Rabla care în celelalte trimestre a ajutat piaţa în ultimii ani.

La maşini second-hand din import, primul trimestru a avut variaţii mari ca pondere din totalul anului şi nu se pot face generalizări, iar la reînmatriculări ponderea primului trimestru a fost în jurul a 25% la fel ca în calendar, arata autovit.ro. 

Top 5 mărci ca număr de maşini noi înmatriculate 

1. Dacia29,6%

2. Skoda10,4%

3. Ford9,2%

4. Volkswagen8,3%

5. Opel4,4%

Top 5 mărci ca număr de maşini SH din import înmatriculate

1.Volkswagen28,7%

2. Opel17,8%

3.Ford11,7%

4.Audi6,7%

5.BMW6,2%

Top 5 mărci ca număr de maşini SH tranzacţionate în ţară

1.Volkswagen19%

2. Opel12%

3.Dacia11%

4.Ford8%

5.Skoda6%

Concluzii şi estimări

Pe piaţa maşinilor noi, primul trimestru este prin tradiţie cel mai slab din an, astfel că sunt şanse ca nivelul de 57.000 cu care s-a încheiat anul 2013 să fie depăşit, un argument fiind şi faptul că programul Rabla a început mult mai repede decât anul trecut. Piaţa poate fi însă ajutată şi dacă noul format al programului, cu tichet electronic, va funcţiona corespunzător şi să nu mai rămână mii de tichete nefolosite.

Dacă programul Rabla va decurge bine, piaţa are şanse să ajungă la 65.000 de unităţi. În primul trimestru piaţa a fost cu circa 2.000 de unităţi peste Q1 2013 şi dacă ritmul se va menţine şi pe mai departe, nivelul de 65.000 poate fi atins.

Piaţa maşinilor second-hand din import a crescut cu 40% anul trecut, dar anul acesta lucrurile s-au schimbat şi, cu tendinţa din prezent, e greu de crezut că se va depăşi valoarea de 200.000 de unităţi. Totuşi, acest sector este imprevizibil şi luni cu cifre slabe pot alterna cu unele în care cifrele sunt neaşteptat de mari.

Efectele timbrului de mediu se resimt în piaţă şi în 2014, iar numărul de tranzacţii cu maşini second-hand pe plan intern este puţin mai mare decât anul trecut, însă la jumătate faţă de anul de maxim 2011. ŞSi pe mai departe posesorii de maşini Euro 3 şi Euro 4 produse înainte de 2007 nu au motive să le vândă, iar blocajul din piaţă este consistent.

Sentimentul de incertitudine din piaţă este menţinut şi de posibilitatea ca formula timbrului de mediu să fie schimbată anul acesta, mai ales că la conducerea Ministerului Mediului au fost modificări de ordin politic (Rovana Plumb a fost înlocuită de Atilla Korodi) şi în general acestea antrenează şi modificări ale planurilor.

În orice caz, dacă se vor produce schimbări la timbrul de mediu, este puţin probabil ca ele să fie implementate mai repede de această toamnă fiindcă vor trebui făcute dezbateri publice în ţară şi foarte probabil şi consultări cu Uniunea Europeană.

Creşterea preţului benzinei la 1 aprilie îi va determina pe o parte din şoferi să parcurgă mai puţini kilometri şi chiar dacă impactul nu va fi semnificativ, este posibil ca o parte dintre cei care ar fi vrut să-şi ia o maşină second-hand de câteva mii de euro să fie descurajaţi şi să amâne achiziţia, în speranţa unor vremuri mai bune.

Un factor descurajant este şi cel legat de starea creditării şi de micşorarea numărului celor care ar fi dispuşi sau care îşi permit să-şi ia un credit pentru o maşină, mai arata autovit.ro.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: piata auto , autovit

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

ronaldo și messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Cristiano Ronaldo și Lionel Messi ocupă poziții fruntașe în topul celor mai bine plătiți sportivi din ultimul deceniu, realizat de ...citeste tot
metroul și trenul metropolitan din cluj, proiecte incluse spre finanțare în planul național de investiții al guvernului
Metroul clujean și trenul metropolitan au fost incluse pentru finanțare la capitolul Infrastructura de transport în Planul Național de Investiții ...citeste tot
urmează sau nu o criză ca și cea din anii 1929-1933? ce spune dan schwartz, managing partner rsm românia
Dan Schwartz, un expert român în domeniul financiar, care a fondat o companie clujeană, acum parte a grupului RSM, a ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Ronaldo și Messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook