Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

CONSUMUL de PEȘTE și beneficiile pentru sănătate PLUS o rețetă

Lifestyle 24 Aprilie 2014, 12:23 de Ani Vlas
Spune-ti parerea
Peștele este un aliment foarte hrănitor și fiind o sursă excelentă de proteine cu puține calorii, este mai bun decât orice alt tip de carne. Este bogat în acizi grași omega 3, care s-au dovedit buni pentru sănătatea inimii.

Pestele este un aliment sanatosCarnea de pește este gustoasă, ușor digerabilă (pentru că nu conține țesut colagen fibros) și, deși are mai puține proteine decât carnea de vită, ele conțin toți aminoacizii esențiali.

Cantitatea de grăsime este variabilă de la o specie de pește la alta, acesta fiind bogată în acizi grași polinesaturați omega 3, care au efecte de reducere a colesterolului și antiaterosclerozante.

Calitățile nutritive ale peștelui

Peștele conține o mare cantitate de fosfor (peste 200 mg/100 g pește), este bogat în iod și fluor, însă nu conține decât puțin fier, calciu și vitamine (în comparație cu alte surse).

Peștele este o excelentă sursă de proteine de înaltă calitate (peste 10% proteine), este sărac în grăsimi saturate (grăsimi "rele") și colesterol, în schimb este deosebit de bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru inimă. Fiind sărac în carbohidrați, nu este o bună sursă de energie.

În special peștii mici (sardine, hamsii, macrou), mâncați cu tot cu oase, sunt o bună sursă de calciu. Conservele de pește sunt foarte bogate în calciu, deoarece pe durata procesului, oasele devin moi, numai bune de mâncat. În plus, peștele marin este o bună sursă de iod. Având un conținut scăzut de sodiu, este suficent de bogat în potasiu.

Icrele au un conținut crescut de proteine, grăsimi de calitate superioară (lecitine), vitamine liposolubile (A și D) și fosfor. Icrele și lapții de pește sunt contraindicate persoanelor care au artrită sau gută, din cauza conținutului crescut de nucleoproteine.

Cât pește trebuie să consumăm

Nutriționiștii ne recomandă să consumăm pește (în special pește gras) cel puțin de două ori (două porții) pe săptămână. Alegeți pește gras și cu un conținut ridicat de acizi omega 3, precum și hering, somon, macrou, păstrăv, sardine sau ton. Nu toți peștii sunt la fel, tipul de pește și modul în care acesta este gătit fiind foarte important. De exemplu, somonul la cuptor sau fript este o alegere mai bună decât codul prăjit în ulei.

Beneficiile asupra sănătății

Acizii grași omega 3 ajută la menținerea sănătății inimii, de aceea, în special cei care suferă de boli cardiovasculare trebuie să includă în dieta lor carne de pește. Cercetările au arătat că acizii grași Omega 3 scad riscul de aritmii (bătăi anormale ale inimii), care pot duce la moarte subită, ajută la scăderea trigliceridelor, a ratei de rupere a plăcilor în ateroscleroză și reduc ușor tensiunea arterială.

De asemenea, acizii grași omega 3 "promit" reducerea riscului de tromboză (cheaguri de sânge), demență, artrită, astm și boli de rinichi. Riboflavina (vitamina B2) conținută de carnea de pește, ajută organismul în metabolismul aminoacizilor iar vitamina D ajută la absorbția calciului pentru prevenirea osteoporozei.

Cel puțin două porții de pește pe săptămână ajută la prevenirea bolilor de inimă, scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. În concluzie, numeroase studii arată că acizii grași omega 3 au următoarele beneficii:

previn bolile de inimă;

scad tensiunea arterială;

ajută la prevenirea aritmiei;

stimulează funcțiile cerebrale;

ajută la prevenirea artritei.

Cercetătorii au constatat că peștele gras ajută la îmbunătățirea memoriei iar la persoanele care mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână, posibilitatea de a dezvolta boala Alzheimer este semnificativ mai redusă decât în cazul persoanelor care nu consuma peste.

Constatarile studiilor legate de consumul regulat de pește includ și beneficii precum reducerea riscului de astm, cancer de prostata, depresie, diabet, psoriazis, boli autoimune, beneficii pentru creier și ochi (peștele bogat în acizi grași omega 3 contribuie la menținerea sănătății țesutului cerebral și a retinei – partea din spate a ochiului).

Deoarece acizii grași nesaturați sunt ușor oxidabili, peștele este mai puțin rezistent la conservare, de aceea este recomandat să fie consumat proaspăt.

Rețeta de ton file

Ai nevoie de:

câteva bucăți de ton file

ciuperci tăiate mai mic și opărite

1-2 cepe tăiate fideluță

3-4 căței de usturoi

câteva feliuțe de roții (se poate și fără)

puțin bulion

sare, piper

Pe o folie de aluminiu faci un pat din ciuperci, ceapă, usturoi tăiat. Presari cu sare și piper, stropești cu puțin ulei, așezi peste acest amestec peștele pe care l-ai sărat și piperat și torni peste toate bulionul și puțin ulei, iar dacă ai, așezi deasupra feliile de roșii.

Împachetezi totul și dai la cuptor într-o tavă (vas) cu puțină apă. Dacă scade apa, mai poți adăuga din când în când. Lași la cuptor aproximativ trei sferturi de oră (sau mai puțin).

Se consumă atât cald cât și rece. Poți să servești cu o pastă de usturoi: zdrobești mărunt o căpățână de usturoi curățat, pui sare după gust și freci cu ulei, ca la maioneză. Este foarte bun.

Am primit de la colega noastră Maria Rusu o carte intitulată Jurnal casnic editată în anul 1937, care cuprinde, pe lângă multe rețete individualizate pe luni și multe sfaturi gospodărești și nu numai.

Pentru că suntem axați pe beneficiile preparatelor din  pește, iată, din această carte, o altă variantă de rețetă, tot din peștele oceanic ton:

Ton cu sos picant

Se dă în clocot în apă sărată o bucată de ton.

Se scurge și se prăjește pe ambele părți în  puțin ulei. Se scoate pe farfurie, și în uleiul rămas se prăjește o ceapă tocată, se adaugă o lingură de făină, se stinge cu un pahar de vin alb, jumătate de pahar de oțet, o frunză de dafin, un cățel de usturoi strivit, o lingură de bulion, sare, piper. Se adaugă peștele și se lasă să fiarbă cam 20 de minute. Se serveștw cu pătrunjel verde, felii de lămâie și sferturi de cartofi fierți și trecuți prin unt.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: consum de peste , sanatate

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

două soluții la îndemână pentru un gazon de calitate de la gradinarii holland ornamentale
Cele mai multe specii de gazon resimt un stres puternic cauzat de căldura sau umiditatea excesivă. Acum, însă, dacă apelați ...citeste tot
sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Cei care cultivă flori la ghiveci în scop comercial sau doar pentru gospodăria lor au acum la dispoziție două elemente ...citeste tot
tableta si telefonul pericole majore pentru copii
Aveți un copil hiperactiv, care are un deficit crescut de atenție? Este posibil să fie așa și din cauza timpului ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Una singură: ELIMINAREA statului din chestiuni private, aici de-a dreptul intime. Reglementarea abuzivă a relațiilor dintre persoane responsabile, înzestrate cu conștiință și liber arbitru, este cea mai ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

Floreștiul are o școală nouă
Presiune pentru a elibera Lacul Tarnița de abuzivi
TOP 10 firme pe piața construcțiillor
Programul Bursele ANIS 2019 a strâns un fond de premiere de 60.000 euro
FUTURE – Construiește cu pasiune programul de educație altfel ce pregătește tinerii pentru primul loc de muncă
Meet the Mentors Day - Un eveniment marca Școala informală de IT
Deputatul PNL Adrian Oros, despre vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă: "Un semnal de încredere"
Ce proiect important finalizează Primăria Florești în curând
Se intampla joi si vineri la Zilele Culturale Maghiare
OPERA Națională Română din Cluj: Concertul în aer liber de prezentare a Stagiunii 100

Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook