Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

ManierArt, proiectul prin care Anca Serban “vinde” bune maniere

Coffe talk 24 Aprilie 2014, 13:55 de Florin ȘOMODI
Spune-ti parerea

Anca Șerban – medic stomatolog la bază, le face oamenilor cunoștință cu politețea prin intermediul proiectului ManierArt, pe care l-a creat în februarie 2012. A avut numeroase apariții publice prin care a susținut conceptul de Lady și tot ce înseamnă bune maniere.

NapocaFm a găzduit-o cu rubrica Maniera de Buzunar preț de 2 luni zilnic, cei de la DigiTv au avut-o ca invitat în singura emisiune de bune maniere din România – Bonton. Alte interviuri și discuții importante despre politețe le-a avut la Radio Guerrilla și TVR.

Anca Serban

Florin Șomodi: De unde ideea cu bunele maniere? De unde a inceput povestea asta?

Anca Șerban: Aceasta idee a venit in perioada in care faceam coaching pe vocatie si a aparut in urma unei astfel de sedinte, cand a venit si numele de ManierArt, strategie etc. Cand inca mai lucram in medicina colaboram cu o revista online, imi placea foarte mult sa scriu. Se intampla prin 2010.  Acolo am primit aceasta tema si am inceput sa ma documentez, sa culeg foarte multe informatii si continuu sa am multe materiale inca stocate din vremea respectiva.

Florin Șomodi: Ce a urmat?

Anca Șerban: Am facut o cercetare daca exista asa ceva in Romania. Am gasit un site in Republica Moldova si ceva prin SUA. Am combinat informatiile si am inceput sa creez site, butoane, rubrici, istoric, am identificat sursele din care sa imi iau informatiile.

Florin Șomodi: Ce ai dorit de la acest proiect de fapt?

Nu mi-am propus de la inceput ceea ce este azi, sa tin cursuri, sa am asemenea audienta. La un moment dat mi-am dat seama cat de mare poate sa creasca. Am zis "wow! Pot sa fac rost de finantari, sa atrag un business angel, sa fac o scoala".

Valori și imagine 

Florin Șomodi: Ce inseamna astazi Manierart? 

Anca Șerban: Este un concept care se gandeste la oameni si la dezvoltarea lor din interior spre exterior, nu merge pe ideea de polis, adica sa ai stralucire exterioara, indiferent de ce avem in interior.

E un concept de bune maniere care pleaca de la valori interioare transformate in comportamente, nu invers. Faptul ca stii sa tii cutitul in mana nu te face mai manierat insa daca stii sa fii de cuvant, sa fii respectuos, vorbim despre altceva. Chiar am primit un feedbak in care un cititor facea o paralela cu arta japoneza care pleaca de la interior spre exterior. 

Florin Șomodi: Cata lume te urmareste? 

Anca Șerban: Am 400 de abonati la newsletter iar pe Facebook peste 5000 de urmaritori. In 7 februarie, proiectul a implinit 2 ani.

In primul an am lucrat cu mine, am luat cursuri de publick speking, am frecventat Clubul de public speaking Toastmasters, cursuri de dezvoltare personala si antreprenoriat. Am inceput sa experimentez, sa interactionez cu oamenii, sa invat sa-i abordez, sa le cunosc nevoile. Dupa ce am inceput sa prind curaj si experienta in public speaking mi-am dat seama ca imi place si asta vreau sa fac, sa interactionez cu oamenii.

Florin Șomodi: Te-ai fi gandit vreodata cand te-ai orientat spre stomatologie ca o sa pornesti pe cu totul alt drum?

Anca Șerban: Niciodata in viata mea!

Stomatologul

Florin Șomodi: O chemare spre stomatologie ai simtit?

Anca Șerban: Cred ca a fost mai mult o fantezie pentru ca o asociam cu copilaria mea cand petreceam ore bune cu bunicul meu care ma insotea la stomatologie. Si acum asociez mirosul de eugenol cu el si starile frumoase de atunci.

Florin Șomodi: In afara de Facebook si newsletter ce insemna ManierArt? Este un buisiness?

Anca Șerban: Ar putea fi. Inca nu este.

Florin Șomodi: Ce-i lipseste ca sa fie un business?

Anca Șerban: Definitivarea unor produse si iesirea pe piata. De asemena, o strategie de marketing la care lucrez deja cu un specialist. Si ca sa fie business ar insemna ca eu sunt “owner”-ul si ar mai trebui sa accesez niste bani ca sa imi iau colaboratori. Am in plan sa fac asta, pentru ca domeniul este foarte vast. 

Unică pe piață

Florin Șomodi: Ce insemana azi ca cifra de afaceri ManierArt?

Anca Șerban: Astazi lucrez pt mine. Nu se pune problema de cifra de afaceri. Am venituri constante dar...nu, nu inca!

Florin Șomodi: Cum cuantifici munca ta? Ce livrezi pentru public?

Anca Șerban: Consultanta, training si workshop-uri.

Florin Șomodi: Cate ore pe luna muncesti?

Anca Șerban: Depinde de la luna la luna. Ar fi cam 3-4 traininguri, clienti de consultanta, lectii private la domiciliu pentru copii si cam atat deocamdata.

Florin Șomodi: O intrebare standard era cum apreciezi nivelul pietei locale, insa, din moment ce esti singura pe piata, te intreb care crezi ca sunt posibilitatile de crestere?

Anca Șerban: Foarte mari!

Florin Șomodi: Ti-e frica de concurenti?

Anca Șerban: Mi-a fost la inceput insa acum stiu ca nimeni nu abordeaza lucrurile in felul meu. Si mai stiu ca fiecare liber profesionist are clientii lui. Deci, nu! Nu mi-e frica de concurenti.

Florin Șomodi: In ce masura studiile in stomatologie iti influenteaza performantele de aici? Ai adus ceva din meseria de medic stomatolog?

Anca Șerban: Pot sa completez consultanta inidividuala si pe parte de sanatate. Ii invat pe clienti o alta importanta a zambetului.

Florin Șomodi: Ai avut momente de ezitare?

Anca Șerban: Da, ca orice om! Am avut perioade in care chiar am vrut sa renunt, insa nu am putut pentru ca am simtit proiectul acesta ca facand parte din mine. Ma si gandesc oare cum am putut trai pana acum fara el.

Florin Șomodi: In ce etapa a fost cel mai greu?

Anca Șerban: Poate cand am intrat intr-o anumita rutina si nu mai gaseam creativitate in mine. Au fost cateva momente. 

Florin Șomodi: Cum ai regasit resursele?

Anca Șerban: Am facut pauza.

Florin Șomodi: Care a fost cele mai frumoase etape in proiectul ManierArt?

Anca Șerban: Toate!

Florin Șomodi: Ne impartasesti doua-trei dintre ele?

Anca Șerban: Lucrez mult cu femeile, insa imi place si consultanta. E foarte placut sa ma intalnesc cu oamenii care se bucura ca e posibila o schimbare, ca lucrurile chiar se intampla, functioneaza iar ei au succes prin schimbari.

Consultant de lux 

Florin Șomodi: Te-a impresionat ceva legat de activitatea care o faci, fie workshop, traning sau consultanta?

Anca Șerban: Un moment de ziua mea, in 2012. Eram inca la stadiul de site cand m-a contactat o doamna din Suceava. Am calatorit pana acolo sa lucrez cu cele doua fete ale ei.

Am fost asteptata de sofer la gara si-am fost tratata literalmente regal. Am plans de bucurie! A fost primul client din viata mea. Nici o clipa in trenul spre Suceava nu mi-am imaginat toate acestea.

Puteam foarte bine sa ma intorc chiar in seara aceea inapoi spre Cluj. Putea fi o gluma. Asta a fost insa pentru mine confirmarea ca este ceea ce trebuie sa fac.

Florin Șomodi: Deci un consultant de lux... o noua piata se deschide... Care ar fi cea mai mare provocare pentru businessul tau azi?

Anca Șerban: Am ajuns intr-un punct in care am nevoie sa externalizez, de exemplu, serviciile de marketing. Cea mai mare preovocare e sa invat sa las controlul.  

Florin Șomodi: Ai simitit sprijinul statului pt tinerii intreprinzatori? 

Anca Șerban: Nu am incercat sa apelez la statul roman insa stiu de la altii care au incercat si n-au fost foarte incantati. Ar fi ultima solutie la care as apela daca nu reusesc sa atrag un partener sau un business angel.

Florin Șomodi: Cu ce alte tipuri de servicii ai putea asocia ce livrezi tu?

Anca Șerban: Am facut deja o asociere, am un program pentru femei in care am combinat bune maniere si make-up. Am avut succes cu cele doua editii: 65 de participante la prima editie si 30 la cea de-a doua. 

Secrete de Lady

Florin Șomodi: Legat de lucrul cu interiorul sufletului femeii, cum faci asta? Pentru mine bunele maniere sunt ca un set de reguli. Cum sau de ce, poti spune tu ca lucrezi cu sufletul femeii? Cum faci asta?

Anca Șerban: Chiar din primul workshop “Secrete de Lady” m-am bazat pe valori pe care teoretic (nu zic trebuie!)  ar fi de dorit sa le aiba o femeie. 

Florin Șomodi: Deci mai degraba pe descoperirea acestor valori?

Anca Șerban: Nu, nu neaparat, ci pe lucruri punctuale. Sa fii punctual, sa te tii de cuvant etc. Luam pe rand aceste valori si le dezbatem. Vedem ce inseamna pentru fiecare si cum se pot aplica.

Florin Șomodi: Daca ar fi sa ma intorc la statul roman, si ar fi sa recomanzi o imbunatatire a legislatiei, ce ti-ai dori de la statul roman tu ca antreprenor ca sa te dezvolti?

Anca Șerban: Nu stiu sa raspund acum la intrebarea asta.

Florin Șomodi: Ce faci mai departe in proiectul Manierart?

Anca Șerban: Am discutat cu designerul meu si am hotarat sa scoatem produse fizice.

Anca Șerban: Am o colaborare cu un makeup artist profesionist, iar cu un doctor in psihologie un eveniment despre barfa si cum sa contracaram efectele ei. Primesc si cereri de colaborari cu alte proiecte, in special in online. Sunt pe punctul de a demara un proiect pentru adolescenti si sa imbunantatesc, sa rafinez ce am in prezent ca produse.

Urmează o carte

Florin Șomodi: Cum te raportezi la piata offline fata de cea online? Care e  tendinta de dezvoltare?

Anca Șerban: Fiecare zona cu atuurile ei. Activitatile din offline vor sustine afacerea si evident cartea, pentru ca pregatesc o carte de bune maniere. Am scris deja un e-book insa astept partea de prezentare grafica.

Florin Șomodi: Cat e de special timpul tau liber? Cum il petreci?

Anca Șerban: Inseamna formare continua, fac NLP Rezonanz. Ma ajuta prin coaching sa lucrez exclusiv la interior cum spuneam la inceputul discutiei, pe urma pot sa lucrez la imaginea omului si atunci pot oferi un pachet complet atat pentru interior cat si pentru exteriorul clientului.

De ceva timp practic Aikido; imi place mult sa inot. Imi place postura de calator si cititor.

Florin Șomodi: Cum s-ar putea monetiza zestrea de cititori urmaritori din online? Imi imaginez ca daca ai lua  1 euro de la fiecare urmaritor ar insemna azi 5000 de euro.

Anca Șerban: Probabil un e-book, insa vreau ca primul sa fie gratis.

Florin Șomodi: Ce sfaturi ai da altora ca tine care se afla la inceput in business?

Anca Șerban: Prefer sa nu dau sfaturi, mai ales ca nu a inceput ca un business. A inceput ca pasiune, ca proiect de autodezvoltare. Abia acum prin cursurile din proiectul Tineri Antreprenori de Succes by JCI am inceput sa intocmesc un business plan, sa ma gandesc la partea de marketing, bugetare etc.

Florin Șomodi: Cu atat mai mult in acest caz, pentru ca nu a pornit ca un business, ce sfat ai putea sa le dai celor care se afla la inceput de drum?

Anca Șerban: Pot sa spun doar atat: sa-si urmeze instinctul, sa-si asculte intuitia!

Florin Șomodi: Un gand de final pentru cititorii nostri?

Anca Șerban: As vrea sa transmit ca in primul rand politetea si bunele maniere nu reprezinta niste reguli stricte, rigide, asa cum considera multa lume, ci este un set de ghidari. Daca in mediul rutier exista un cod pentru ca lucrurile sa decurga bine, in societate exista un cod de bune maniere pentru civilizatie si respect. 

Si ar mai fi un indemn pentru fiecare dintre noi: sa fim atat de politicosi pe cat ne dorim sa fie societatea in care traim!

Aruncă o privire pe www.manierart.ro

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: anca șerban , manierart

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot
lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Ronaldo și Messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook