Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

În spatele multor ANTREPRENORI DE SUCCES se află un "GHID" în DEZVOLTARE PERSONALĂ. INTERVIU cu Cristina Varo, coach și trainer în relații interumane

Coffe talk 30 Aprilie 2014, 10:30 de Florin ȘOMODI
Spune-ti parerea

Cristina Varo are 36 de ani. Este coach și trainer în relații interumane. Spune despre sine că are talentul  să îi însoțeasca pe alții să-și descopere încrederea de sine, echilibrul personal și bucuria de a trăi.

Sunt în măsură să confirm această afirmație.  O urmăresc pe Cristina cu atenție în utimii doi ani la seminarii și cursuri de NLP Rezonanz. Am ajuns să ne cunoaștem bine, motiv pentru care i-am solicitat acest interviu.

 Cristina Varo este coach si trainer in relatii interumane

În piața "ghizilor în dezvoltare personala", Cristina este o pată de culoare. Aduce pentru public nu doar cărțile pe care le-a citit sau cursurile și formările pe care le-a urmat, ci și o experiență personală și profesională densă.

Recunosc că am pornit discuția de la un citat care în mintea mea era în heavy rotation: "atunci cand discipolul este pregătit, apare și maestrul".  Subiectivismul meu (al coach-ului în formare) nădăjduiesc că cititorul îl va contrabalansa prin observație și analiză atentă.

Florin Șomodi: Cistina, prima întrebare este dacă consideri că ceea ce faci tu (coaching) este antreprenoriat sau nu?

Cristina Varo: Da. Din timp ce-mi câștig singură existența?!...

Florin Șomodi: Cum îți trăiești tu antreprenoriatul?

Cristina Varo: Cu libertate, creativitate, responsabilitate, pasiune și respect. Cu o viziune care mă atrage și o claritate interioară care mă ghidează.

Florin Șomodi: De câți ani ești pe picioarele tale? Ce anume te-a făcut să treci de la statutul de angajat la cel de antreprenor? Ce ți-ai spus atunci?

Cristina Varo: Pe cont propriu sunt din 2008. Trecerea a fost spontană, chiar dacă în spate au fost de fapt ani de pregătire interioară (atât profesional, cât și personal). Știam că aveam nevoie de libertate de mișcare pentru că astfel funcționez excelent și mai aveam încredere în talentul și pregătirea mea profesională.Astea mi-au fost primele repere.

Ce este coachingul

Florin Șomodi: Care este parcursul tău profesional? Cum ai ajuns coach? De ce practici coachingul? Ce este un coach și ce anume face el? Cum ai defini coachingul?

Cristina Varo: Am un parcurs de care mă simt onorată pentru că am fost binecuvantată cu multe provocări. În perioada facultății îmi doream sa cunosc mare parte din categoriile sociale (am absolvit Asistența Socială) pentru a ști unde excelez. Așadar, am avut ocazia să lucrez cu practicantele prostituției de stradă, cu copii ai străzii, cu tineri provenind din familii defavorizate, cu adulți și vârstnici dependenți de domiciliu sau aflați în ultima fază a vieții, cu persoane deținute, cu cei din domeniul business, iar acum, ultimii 4 ani m-am dedicat omului, lipsit de etichete sociale.

Am ajuns coach pentru că am avut oportunitatea de a mă forma devreme, în 2005-2006, cu Institutul Kutschera din Austria https://www.kutschera.org/  care m-a dezvoltat enorm, personal și profesional. În formarea mea alături de ei am acumulat 7 ani consistenți de muncă interioară.

Coaching-ul creează cadrul unui proces de transformare și dezvoltare pentru a ajunge din starea prezentă la starea dorită. Coach-ul este cel care te antrenează să îți explorezi resursele, să ți le asumi conștient și să acționezi în virtutea talentelor proprii, cu mare responsabilitate personală și față de mediul în care trăiești pentru că fiecare schimbare prin care treci ca și client va avea un răspuns și în exterior, în mediul în care trăiești.

Am ales coaching-ul ca răspuns la drumul meu profesional, alături de training, pentru că e un spațiu care îmi oferă foarte multe satisfacții. Să văd cum oamenii înfloresc și își îmbunătățesc considerabil viața este o satisfacție greu de egalat cu altceva.

Florin Șomodi: Ce fel de coaching practici astăzi? Ce înseamnă Metoda Resonanz? Valori care te ghidează?

Cristina Varo: Cum îți spuneam, m-am format cu Institutul Kutschera, iar Gundl Kutschera este creatoarea metodei Resonanz®. Așadar, coaching-ul practicat de mine este coaching resonanz®. Este o metodă structurată și profundă în care se creează noi punți între resursele, talentele, convingerile, valorile și comportamentele individuale pentru ca viața fiecăruia să fie pusă în valoare, fie că e vorba de contextul profesional/ business sau viață personală.

Valorile care mă ghidează sunt multe. Am să-ți spun câteva dintre ele: credința că fiecare om are capacitatea de a se transforma și dispune de resursele necesare, naturalețea în transformare, ecologia în relații și în mediu, bucuria de a trăi și puterea interioară care are nevoie să fie exprimată autentic și, din nou, ecologic. Și mai sunt și alte valori….

Căutând sursa motivației

Florin Șomodi: Cine sunt clientii tai?

Cristina Varo: Clienții sunt din cele mai diverse domenii: antreprenori și angajați deopotrivă, cu situații financiare stabile ori puternice ori persoane aflate în căutare de noi orizonturi, femei și bărbați, pe scurt, adulți, pentru că ei sunt cei cu care mă întâlnesc acum în spatiul profesional.

Cristina Varo in Fabrica de Antreprenori

Florin Șomodi: De ce ar apela un tânăr antreprenor la un coach? Câte ședințe sunt necesare pentru a vedea rezultate?

Cristina Varo: Un tânăr antreprenor ar apela la un coach din motive diferite și am să-ți spun doar câteva din cele întâlnite: nevoia de adaptare la noi provocări, pentru a se motiva, pentru a-și crea ori clarifica traseul spre destinația dorită, pentru a-și finaliza proiectele. Temele sunt și ele din cele mai antrenante. țin de strategia de succes, de amânare, de autosabotare în realizarea propriilor planuri. Și exemplele ar putea continua.

Sesiunile de coaching necesare variază și ele în funcție de ritmul și experiența participanților. Pentru a realiza o transformare recomand minim 5 sesiuni individuale de coaching. Sunt necesare câteva etape de parcurs ce țin de colectarea de informații, realizarea de intervenții și finalizarea procesului de coaching. Asta pe scurt, ca structură a procesului.

Dincolo de limbajul verbal

Florin Șomodi: Cum îți alegi coach-ul? La ce mă uit eu ca și client?

Cristina Varo: După rezonanță, mi-e cel mai la îndemână răspuns.Totodată, e și cel mai natural întrucât un om te convinge prin prezența sa ori nu. Așadar, după ce ne folosim filtrele proprii de evaluare, chiar dacă nu sunt conștiente, noi decidem pe baza a ceea ce ne spun simțurile de percepție cu cine mergem la drum.

Ca și client îți recomand să te uiți la tine mai întâi și să îți răspunzi: cum și prin ce mă convinge acest om, acest coach? O stare de echilibru interior, experiența ori deschiderea coach-ului, maturitatea ori inteligența lui ori toate la un loc ori altceva... Așadar, un răspuns simplu nu pot oferi pentru că nu pot acoperi diversitatea filtrelor umane.

Iar eu ca și coach îți spun că la rândul meu îmi aleg clienții. Cum s-ar spune: ”dragostea să fie reciprocă”!

Florin Șomodi: Ce nu este coachingul? (mulți fac confuzii între coach și mentor). Ai putea da un exemplu de client care de fapt nu venea spre coaching? Sau ce alte situații “bizare” ai mai trăit?

Cristina Varo: Se poate scrie un articol doar despre acest aspect. Pe scurt, coaching-ul nu e consultanță, nu e mentorat, nu e terapie. Dar decât să-ți spun ce nu e mai bine educăm publicul și mai răspund într-o altă formă ce e, totuși, coaching-ul?

Este călătoria pe care clientul o parcurge de la starea prezentă la starea dorită, de la momentul unde se află în prezent, la momentul de atingere a rezultatului dorit. În coaching-ul resonanz accentul se pune pe starea interioară, întrucât ea este cea care face diferența între mine, cel lipsit de motivație, de încredere etc. și eu cel plin de curaj, putere și încredere în capacitatea mea de a găsi soluții, de a atinge performanțe. Și, culmea, sunt tot eu, în ambele variante!

Florin Șomodi: Într-o listă de oameni suport pentru tineri antreprenori se află și coach-ul, pe ce loc?

Cristina Varo: Nu mi-au plăcut niciodată clasamentele, așadar, aș răspunde că mai util îmi pare crearea unei rețele de suport pentru tineri antreprenori, o rețea în care aceștia să beneficieze de maturitatea și expertiza mai multor surse care pot contribui la dezvoltarea lor (coach, trainer, mentori, consultanți, organizații de profil).

Florin Șomodi: Ce le-ai spune celor care au reticențe în a veni la coaching?

Cristina Varo: Oamenilor cu care mă întâlnesc îmi place să le vorbesc din experiență proprie, e reală și consistentă. Pe mine mă ajută metafora cu care merg prin viață pentru că îmi place ”să-mi las ferestrele deschise”.

Cred in oamenii buni Florin Șomodi: Există o piață reală pentru coaching în Cluj? Cum arată ea?

Cristina Varo: Pentru mine există această piață, altfel, cum aș putea justifica ultimii mei ani de muncă? Ca orice piață are și diversitate, iar diversitatea pentru mine aduce valoare, diferențiere prin calitate, și în final mă stimulează să mă dezvolt continuu.

Florin Șomodi: Câți colegi de breaslă din Cluj ai putea recomanda cu mâna pe inimă?

Cristina Varo: Sunt destui oameni foarte buni și talentați. Iar asta mă inspiră și mă încântă în același timp pentru că am câteva grupe pe care le-am format ca și coach resonanz. Cred că nu numărul e important aici, ci mai degrabă calitatea umană și profesională a celui care practică coaching-ul.

Relațiile interpersonale și succesul în afaceri 

Florin Șomodi: Ce proiecte ai acum?

Cristina Varo: Proiectul mare în care sunt antrenată vizează grupele de formare în Practitioner, Master și Coaching NLP Resonanz® pe care le-am derulat continuu în ultimii patru ani.

Apoi, ocazional, susțin seminarii de constelații familiale și de sănătate, programe de dezvoltare personală pentru femei și supraponderali. În acest timp, am onorat și contractele din domeniul business unde ofer servicii pentru dezvoltarea personală și a echipelor, cu accent pe calitatea relațiilor interumane. Cred că nivelul de dezvoltare al omului și calitatea interacțiunilor la locul de muncă influențează puternic performanțele profesionale și profitul care poate fi adus unui business.

Florin Șomodi: Cum îți alegi ideile de proiect?

Cristina Varo: Ideile de proiect îmi vin în mod natural, spontan, ca observator și actor al realității cotidiene. Uneori, devine provocator să aleg următorul proiect pentru că mă atrag multe dintre ele. În final, oricum, mă dedic doar celor care mă inspiră, care îmi permit să creez și mă însuflețesc.

Florin Șomodi: Ce planuri de viitor ai? Care proiect iți este cel mai drag?

Cristina Varo: Sunt destule proiecte care mă așteaptă să le dau viață. Evident. voi continua cu noi grupe de formare în NLP Resonanz® în Cluj-Napoca și București pe care le voi începe în această toamnă. Apoi, voi susține cel puțin un seminar de constelații familiale/de sănătate vara aceasta și un program destinat cuplurilor alături de un colaborator de-al meu. Mai este programul destinat supraponderalilor gândit ca un program de grup în care sunt incluse servicii de coaching, nutriție și sport și sesiunile individuale de coaching.

Să știi că nu pot spune care proiect mi-este mai drag pentru că fiecare mă inspiră și mă însuflețește să dau tot ce știu și am mai bun. Dealtfel, acesta e un criteriu important în selectarea proiectelor în care mă implic. Și un alt argument pentru care nu pot face o ierarhie e faptul că destinația fiecărui proiect este clară: o stare de bine, zâmbetul omului și succesul de care acesta se bucură.

Am văzut atât de multe vieți transformate în bine, în mod profund, încât aceasta e cea mai mare satisfacție a mea. În plus, fiecare proiect devine parte din mine, așa că mai pot spune atunci care parte e mai valoroasă?

Florin Șomodi: Dacă ai scrie o carte despre ce ar fi? Cum ar suna titlul?

Cristina Varo: Cartea mă așteaptă deja de prin 2011. Titlul nu îl spun pentru că momentan e doar al meu, cartea e doar în mine, așadar încă simt nevoia să o păstrez doar aici.

Florin Șomodi: Un mesaj cu ceva ce poate nu ai spus până acum și care ar putea fi de folos unor persoane aflate la început de drum în afaceri.

Cristina Varo: Acolo unde îți îndrepți atenția se află întreaga ta putere pentru că îți folosești toată energia!

Florin Șomodi: Gânduri bune, cu drag, mulțumesc de interviu!

Cristina Varo: Multumesc si eu!

Dacă doriți să ne urmăriți pe Facebook, fiți prietenii noștri cu un click AICI.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: antreprenori de succes , ghid in dezvoltare personala , dezvoltare personala , cristina varo , coach , trainer , relatii interumane

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

fondatorul companiei utilben, ruben marian: de ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ...citeste tot
oportunități de investiții în pandemie interviu cu dan mureșan, vicepreședintele consiliului național al imm-urilor
Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ...citeste tot
interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook