Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

DEZASTRU ÎN BALCANI Sute de mii de oameni loviți de cele mai grave INUDAȚII din ultimii 120 de ani - CUM poți să-i ajuți

National - Extern 20 Mai 2014, 14:45
Spune-ti parerea

DEZASTRU în Balcani. În Serbia aproximativ 300.000 de persoane și încă 50.000 de persoane în Bosnia-Herțegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă, și sunt nevoiți să trăiască în condiții improprii cauzate de inundații. Aproape o treime din Bosnia este afectată de inundații, casele, drumurile și liniile de cale ferată sunt acoperite de ape în partea de N-E a țării. Stare de urgență a fost declarată în 14 municipalități. Peste 40 de oameni au murit. În aceste condiții, Crucea Roșie România face un apel pentru ajutorarea sinistraților.

Inundatii catastrofale in Bosnia si Serbia  FOTO: www.balkaninsight.com

Cele mai grave inundații din acest secol continuă să provoace pagube incomensurabile în Balcani. Deși apa s-a retras în anumite regiuni, inundațiile continuă să provoace adevărate dezastre pe arii extinse ale Serbiei și Bosniei-Herțegovinei. 

Case acoperite de ape

În timp ce mii de persoane așteaptă să fie salvate din casele lor și alte zeci de mii sunt evacuate în săli de sport, școli sau la rude, casele sinistraților sunt acoperite realmente de ape. În Serbia aproximativ 300.000 de persoane și încă 50.000 de persoane în Bosnia-Herțegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă, și sunt nevoiți să trăiască în condiții improprii cauzate de inundații.

Aproape o treime din Bosnia este afectată de inundații, casele, drumurile și liniile de cale ferată sunt acoperite de ape în partea de N-E a țării. Stare de urgență a fost declarată în 14 municipalități, în timp ce orașe precum Maglaj și Doboj au fost complet acoperite de ape și sute de oameni au fost evacuați de pe acoperișurile clădirilor sâmbătă.

Un număr semnificativ de alunecări de teren au înrăutățit serios situația și au îngreunat eforturile de salvare. De asemenea, sunt informații conform cărora există mine antipersonal îngropate din timpul conflictului, care nu au fost îndepărtate și pun în pericol viețile oamenilor ce locuiesc în acele zone, precum și a celor evacuați, cu fiecare alunecare de teren care se petrece.

Debitul râului Sava, în continuă creștere

În Serbia cea mai afectată zonă pare a fi în jurul orașului Obrenovac, în sud-vestul Belgrade-ului, unde în jur de 10 000 de oameni sunt încă în situație de criză. Obrenovac găzduiește cea mai mare centrală energetică din Serbia, care este în pericol de a fi inundată, iar acest lucru poate cauza întreruperi de curent în multe părți extinse ale țării. Sute de oficiali și voluntari încearcă să ridice diguri de nisip de-a lungul râului Sava care parcurge orașul Obrenovac.

În timp ce debitul unor râuri este în scădere, râul Sava și alte două râuri sunt în continuă creștere. Autoritățile din ambele țări au devenit ezitante în a dezvălui un număr precis de victime, în condițiile în care multe gospodării nu au fost încă ajutate și numărul victimelor continua să crească.

Apel umanitar de urgență

Crucea Roșie Română lansează un APEL UMANITAR DE URGENȚĂ pentru a veni în sprijinul celor afectați, prin donații online pe www.crucearosie.ro și sms la nr. 8829 (2 Eur/sms).

"Serbia trece prin cele mai grave inundații înregistrate vreodată. Situația este mai gravă decât se poate imagina. Mii de persoane sunt evacuate, dintre care mulți încă așteaptă evacuarea. Serbia primește ajutoare din străinătate, dar este nevoie de mult mai mult. Suntem recunoscători Crucii Roșii Române pentru suportul oferit, precum și acelor persoane care au contactat direct Ambasada Serbiei pentru a-si oferi ajutorul și donațiile", a declarat Ivana Isidorović, Consulul Serbiei la București, în cadrul unei întâlniri cu președintele Crucii Roșii Române, Mihaela Geoană, care a dorit să identifice cu diplomații din Serbia și Bosnia-Herțegovina nevoile sinistraților. 

Din depozitul central al Crucii Roșii Române au fost direcționate către zonele afectate produse de prima necesitate: 500 saci de dormit, 200 pături și 100 cizme.

Operațiuni de salvare 

Societățile Naționale de Cruce Roșie din ambele țări au fost active implicate în operațiunile de salvare, oferind sprijin și ajutând la amenajarea de centre pentru cei evacuați. Crucea Roșie Serbia are un rol clar în situațiile de intervenție în caz de dezastru la nivel national, precum și echipe special pregătite, dar și mii de voluntari și angajați care sprijină operațiunile de salvare/evacuare și care oferă totodată și materiale de primă și maximă necesitate.

Societatea Națională de Cruce Roșie din Bosnia-Herțegovina a mobilizat echipe foarte bine pregătite în zonele afectate, iar angajații și voluntarii asistă autoritățile în operațiunile de evacuare și pune la dispoziția celor sinistrați pături, saltele, apă potabilă, mâncare și kituri de igienă personal, cizme de cauciuc, dezinfectant pentru apă, toate acestea fiind asigurate pentru mai bine de 10 000 de oameni (pe măsură ce situația se agravează numărul beneficiarilor este in continuă creștere).

Eforturile de ajutorare sunt în mod natural împiedicate de infrastructura distrusă și condițiile dificile, însă deși sunt utilizate mașini de teren și bărci, de multe ori voluntarii sunt nevoiți să avanseze prin apă pentru a livra materialele de primă necessitate. Mulți voluntari și familiile lor sunt și ei afectați de inundații.

În Brcko, una din cele mai afectate zone, voluntarii Crucii Roșii s-au implicat activ prin realizarea de diguri de nisip de-a lungul râului Sava, în încercarea de a impiedica inundarea a zeci de sate, care sunt în pericol în condițiile în care debitul râului este în creștere. Mii de hectare de teren agricol au fost distruse.

Cum poți ajuta și tu 

Donatie prin SMS

Crucea Rosie Romana ofera posibilitatea de a sprijini Apelul umanitar pentru Balcani, prin contributii la numarul scurt de sms 8829, unde se pot face donatii de 2 euro/sms în toate cele trei linii de telefonie mobila, Cosmote, Orange si Vodafone.

Nu se percepe TVA pentru donatiile de pe abonament. In retelele Cosmote si Orange, pentru cartelele preplatite, TVA-ul a fost retinut la achizitionarea creditului. Pentru donatiile de pe cartele preplatite, în reteaua Vodafone utilizatorii nu platesc TVA.

Donatii ONLINE

Se pot face donații online direct pe site-ul oficial al Crucii Roșii Române www.crucearosie.ro.

Donatii direct in contul "Inundații Balcani" deschis de Crucea Roșie Română:

-RO48BRDE410SV17672254100

Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apă, pături și produse de igienă.

Crucea Roșie Română pune la dispoziția celor care vor să susțină Apelul Umanitar de Urgență, numerele de telefon: 021.317.60.06 sau 0743.042.252 unde pot solicita informații suplimentare.

Galerie foto

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: dezastru in bosnia , dezastru in balcani , inundatii in serbia , inundatii in bosnia hertegovina , crucea rosie , sinistrati

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

imagini tulburătoare de la ati: mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii și grave. Principala problemă identificată este aceea că pacienții ajung târziu la spital, ...citeste tot
premierul cîțu anunță relaxarea restricțiilor de paște
Premierul Florin Cîțu anunță că magazinele vor avea program prelungit în vinerea premergătoare Paștelui, iar circulația de noapte va fi ...citeste tot
normele metodologice ale programelor imm invest, imm factor și imm leasing, aprobate de guvern
Guvernul României a aprobat miercuri Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, precum și Schema de ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook