Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Șerban Rădulescu vrea să stopeze jaful din păduri - SEMNEAZĂ și tu petiția pe care a inițiat-o!

Stiri din Cluj 21 Mai 2014, 12:28
Spune-ti parerea

Liderul PC Cluj, prof univ dr Șerban Rădulescu, vrea să stopeze jaful din păduri prin promovarea unui nou Cod Silvic. Organizația condusă de fostul senator a inițiat și o petiție în acest sens pe petitieonline.com. 

Serban Radulescu vrea sa amendeze Codul silvic pentru a stopa jaful din paduriȘerban Rădulescu arată că România a fost, pânǎ de curând, una din patriile pǎdurilor virgine ale Europei, un adevărat „plǎmân verde”. Situaţia tinde, însǎ, sǎ se schimbe în rǎu pe mǎsura trecerii timpului și accederea noastrǎ în avanposturile „modernităţii”.

Codrul, frate cu toporul

Dacǎ, potrivit Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, fondul forestier al României are, teoretic, o suprafaţă de 6.529 de mii de hectare, reprezentând 27,3% din teritoriul ţării, cu un volumul total „pe picior” al pădurilor estimat la peste 1.340 de milioane de metri cubi, practic, anual se constatǎ că aproximativ 250 de mii de metri cubi de lemn este recoltat ilegal, masǎ lemnoasǎ care se adaugǎ altor sute de mii de metri cubi recoltaţi în condiţii de explotare legale.

Astfel s-a ajuns ca suprafaţa ţării să devină subîmpădurită, fiind afectate, pe lângă extincţia faunei și florei specifice-originale, și siguranţa cetăţenilor în faţa naturii dezlănţuite, ale cărei efecte distrugătoare nu mai pot fi atenuate prin dispariția pădurilor.

Șerban Rădulescu și echipa sa de la PC Cluj va amenda actualul proiect de Cod Silvic, propunând opiniei publice sǎ-i ofere suportul pentru o inţiativǎ legislativǎ îmbunǎtǎţitǎ.

"Solicitǎm sprijinul cetățenilor (semnǎtura fiecăruia dintre dumneavoastră în sondajul de opinie atașat) pentru recrearea unui proiect valid de Cod Silvic, adaptat cerinţelor expuse anterior, pe care să îl avansăm apoi parlamentarilor Partidului Conservator Cluj în vederea creării unei noi legi organice", i-a rugat Șerban Rădulescu pe cetățeni.

Propuneri pentru noul Cod silvic

1. În vederea implementǎrii și îmbunǎtǎţirii trasabilitǎţii lemnului ca resursă materie primǎ, solicitǎm trecerea de la exploatarea lemnului din „sistem estimat” în „sistem mǎsurat”, vinderea resursei de materie primǎ fǎcându-se nu „pe picior”, în pǎdure, ci prin licitaţii publice pe rampe apropiate exploatǎrii. Vor fi favorizaţi legal în licitaţie clienţii care vor utiliza lemnul ca materie primă în direcţia procesǎrii înalte.

2. Interzicerea exportului de lemn brut (bușteni și tocǎturǎ lemnoasǎ) și încurajarea exportului exclusiv a produselor lemnoase înalt procesate.

3. Reînfiinţarea Ocoalelor Silvice de Stat care sǎ fie unice administratoare legale ale pǎdurilor aflate în proprietate privatǎ sau de stat, care sǎ asigure o gestionare eficientă şi durabilă a resursei de materie primǎ. Proprietarii de păduri privaţi vor avea dreptul sǎ exploateze material lemnos doar prin intermediul și sub controlul Ocoalelor Silvice de Stat.

4. Înfiinţarea a 20 de zone tip parcuri naţionale – rezervaţia biosferei, care sǎ prezerveze, în marile regiuni ale ţǎrii, zonele cu pǎduri, faunǎ si florǎ virgine.

5. Obligaţia exploatǎrilor silvice sǎ nu foloseascǎ tehnologia „ras” (exploatare totalǎ într-un areal), ci sǎ exploateze în variantǎ randomizatǎ arealele de producţie, în paralel, obligatoriu asigurând o campanie de reîmpǎdurire cu puiet.

6. Înăsprirea pedepselor pentru furtul de masă lemnoasă, însoţite de confiscarea necondiţionatǎ a tuturor animalelor de tracţiune, a mijloacelor de transport și a mijloacelor de tăiere-debitare, indiferent de forma de proprietate a acestora, în cazul comiterii delictelor silvice.

7. Sprijinirea logisticǎ și financiară prin programe guvernamentale a ONG-urilor cu obiect de activitate în prezervarea și dezvoltarea pădurilor.

8. Exploatarea silvică să fie permisă o durată foarte precis specificată, după care, de-a lungul aceleeași perioade de timp, exploatarea să fie total prohibită, procesul reluându-se ciclic.

9. Pǎșunatul va rǎmâne interzis în arealul pǎdurilor.

10. Realizarea sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie a câmpurilor agricole.

11. Reanalizarea pe cale juridicǎ a retrocedǎrilor frauduloase de pǎduri către terţii beneficiari, asa-ziși proprietari istorici.

12. Promovarea internaţionalǎ a turismului de aventurǎ în România, ca mijloc suplimentar de finanţare indirectǎ a proceselor de administrare și pazǎ a fondurilor silvice.

Dacǎ sunteţi de acord cu aceastǎ iniţiativǎ semnaţi AICI.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: serban radulescu , paduri , initiativa , noul cod silvic , pc cluj

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

usamv vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
Mai multe produse de la fermele și stațiunile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca vor intra în ...citeste tot
restricții eliminate: cluj-napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va decide eliminarea unor restricții la Cluj-Napoca, a anunțat prefectul Tasnádi István-Szilárd, după ce ...citeste tot
cluj-napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Rata incidentei cumulative a COVID-19 la 1000 locuitori în Cluj-Napoca la data de 7 aprilie pentru perioada 21 martie-3 aprilie ...citeste tot

Comentarii

Alin
Publicat in 23 Mai 2014 la 21:30
Romani, natie de dezaxati, criminali, idioti si irational si de animale. Cand ma gandesc ca daca Romania ar fi locuita de englezi sau nemti ar fi putut ajunge una din primele tari din Europa la capitolul turism montan si ar fi putut bate chiar si Elvetia. Dar daca o natie de cretini nenorociti irationali populeaza Romania, ce sanse avem? Mare pacat ca Romania, care INCA este una din cele mai frumoase tari din Europa este populata de asa oameni care si-ar vinde si propria mama pentru un pahar de tuica, care cu toate bogatiile naturale si toate frumusertile va fi distrusa si va ajunge un desert, in loc sa ajunga la potentialul ei. Ce sa faci cu padurile? Cum sa atragem noi turisti aratandu-le fauna si flora si organizand drumetii ca intr-o tara normala si civilizata de Uniunea Europeana si aducand bani din turism...la noi e ca-ntr-o tara de lumea a treia, nu ca-ntr-o tara Europeana.
iuga nic
Publicat in 2 August 2014 la 01:53
Imi pare rau ca trebuie sa va dau dreptate.
iuga nic
Publicat in 2 August 2014 la 01:56
Puneti vizibil locul unde se pune semnatura si explicati simplu cum anume.
STOIANOV BENIAMIN
Publicat in 3 August 2014 la 14:47
Să se coroboreze cu codul civil rutier, unde să se prevadă ca pentru abateri de la legea circulației, cei în cauză să fie obrigați, drept pedeapsă, la sădirea de pomi, în funcție de gravitatea abaterii. ( După modelul suedez).

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook