Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Horea Uioreanu către locuitorii din Fizeșu Gherlii: DAȚI în JUDECATĂ KIAT

Stiri din Cluj 21 Mai 2014, 19:18
Spune-ti parerea

Kiat a dat o replică dură Consiliului Județean Cluj, care a decis unilateral rezilierea contractului pentru reabilitarea a 420 de km de drumuri județene: "de fapt, consiliul județean nu are bani", pretind turcii de la Kiat. În Replică, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a răspuns că lucrurile nu stau deloc așa cum le prezintă Kiat. Ba mai mult, i-a sfătuit pe locuitorii din Fizeșu Gherlii să ceară despăgubiri în justiție acestei firme, pe motiv că din cauza nefinalizării lucrărilor la drum, localnicii inspiră nori de praf ridicați în aer de mașinile care circulă prin zonă.

Consiliul Județean Cluj a trimis luni companiei Kiat o notificare privind rezilierea contractului pentru modernizarea a 423 de drumuri județene, pe motiv că nu a realizat obligațiile asumate. Au pus umărul și locuitorii din Fizeșul Gherlei, unde Kiat a pregătit doar drumul de asfaltare însă nu și-a dus acțiunea până la capăt, lăsând localinicii victime prafului. 

Kiat: CJ nu are bani

Kiat vine cu propria versiune cu privire la motivele rezilierii: ”Asocierea S.C. KIAT GROUP CONSTRUCT S.R.L. & S.C. TEHNIC ASIST S.R.L. & S.C. DAMAR CONSULT S.R.L. și-a respectat întotdeauna partenerii contractuali, având experiență în domeniul construcțiilor și reabilitării de drumuri.

Modul în care au reacționat reprezentanții Consiliului Județean Cluj este unul regretabil având în vedere faptul că asocierea a avut toată deschiderea pentru derularea cu succes și la termen a acestui contract.

Motivul real al încetării acestui acord îl reprezintă neplata lucrărilor executate, lucrări verificate și recepționate calitativ de reprezentanții Consiliului Județean Cluj precum și invocarea de către Consiliul Județean Cluj în toată această perioadă a inexistenței fondurilor alocate derulării acestor contracte.

În aceste condiții, considerăm regretabilă campania de dezinformare dusă împotriva asocierii și, deși înțelegem contextul electoral din această perioadă, respingem categoric orice neadevăr care ne-ar putea aduce prejudicii de imagine”, se arată într-un comunicat al Kiat.

Replica lui Uioreanu 

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, le-a răspuns imediat oficialilor firmei Kiat, arătând că afirmațiile acestora sunt lipsite de fundament: 

"Până în data de 28 februarie 2014 s-au plătit firmei Kiat 2.388.239,28 lei, din care 2.306.600,17 lei reprezentând plăţi pentru lucrări executate şi acceptate la plată, şi restul pentru lucrări de proiectare.

La această dată mai avem de plătit către Kiat 527.176,38 lei, tot pentru lucrări efectuate şi acceptate la plată!

Conform contractului, plata pentru lucrările efectuate şi acceptate la plată se face în termen de maximum 12 luni de la certificare. Cu alte cuvinte, suntem în grafic, noi nu avem nici un fel de întârziere faţă de firma Kiat. 

De altfel, pe parcursul celor trei ani de la încheierea contractului nu am făcut uz de această prevedere, lucrările efectuate şi acceptate la plată fiind achitate în mai puțin decât maximum de timp prevăzut de contractul semnat de Kiat cu fosta administraţie.

Motivele pentru care am reziliat contractul cu firma Kiat sunt arhicunoscute, în trei ani nu au fost capabili, sau nu au dorit, să termine nici un km de drum din contractul pe care l-a semnat cu fosta administrație. În nici un caz nu poate fi vorba despre inexistența fondurilor necesare derulării contractului", a declarat Uioreanu.

S-a ales praful de drum la Fizeșu Gherlii 

Horea Uioreanu s-a referit și la situația de la Fizeșu Gherlii, localitate în care Kiat a început lucrările dar nu le-a încheiat: "În urmă cu câteva minute am fost informat de colegii mei care au făcut parte din comisia de situaţii de urgenţă şi care au fost astăzi la Fizeşu Gherlii că, după vizitarea lucrărilor părăsite de Kiat, concluzia specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică şi a celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului este că situația din teren este mult mai gravă decât și-o imaginau.

Procesul verbal semnat de membrii comisiei înființate prin ordin al prefectului recomandă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să dispună luarea unor măsuri, respectiv încredințarea lucrărilor de construirea a drumului către un alt constructor, în procedură de urgență, deoarece sănătatea populației din zonă este grav afectată.

În acest context, consider că declarațiile oficialilor firmei Kiat, care susțin că am dus o campanie de dezinformare, campanie care are legătură cu procesul electoral europarlamentar, sunt cel puțin deplasate și că urmăresc să-și mascheze eșecul, aruncând vina pe administrația județeană", a apreciat Horea Uioreanu. 

El a mai aratat că în cadrul acestui contract Consiliul Județean Cluj a fost un partener corect și extrem de răbdător. "Nu avem nimic a ne reproșa, Kiat beneficiind de înțelegere și de sprijin din partea noastră. Refuzul de a ieși la lucru nu ne este imputabil, după cum nu suntem vinovați nici de prevederile contractuale asumate de Kiat privind prețurile de execuție ale lucrărilor de modernizare a drumurilor județene", a afirmat Horea Uioreanu. 

Sfatul lui Uioreanu pentru Fizeșu Gherlii

Consiliul Judeșean va solicita întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, organism care poate decide încredințarea și reluarea lucrărilor în regim de urgență, dată fiind situația din Fizeșu Gherllii.

Horea Uioreanu a sfatuit populația din zonă să se adreseze justiției și să ceară despăgubiri pentru că le-a fost afectată sănătatea și pentru restul neplăcerilor provocate de firma Kiat. 

"O culpă profesională gravă"

Licitația pentru drumurile județene a avut loc în 2011, Kiat fiind liderul unei asocieri din care mai fac parte Tehnic Asist și Damar Construct și care a câștigat un contract de 280 de milioane de lei, adică peste 62 de milioane de euro.

În notificarea de reziliere a contractului, Consiliul Județean arată că firma Kiat nu a respectat graficul de execuție a lucrărilor sau faptul că nu a luat măsuri pentru a proteja mediul.

Consiliul JUdețean arată în același document că firma Kiat a retras de pe amplasamentul lucrării toate utilajele, fără a înștiința achizitorul sau că nu a a acoperit imediat stratul de bază cu straturi de îmbrăcăminți bituminoase, nefiind lăsat neprotejat sub trafic. 

Consiliul Județean arată mai departe în aceeași notificare către Kiat: "Considerăm că vă aflați într-o culpă profesională gravă" motiv pentru care contractul este reziliat din 21 mai 2014.Notificarea este semnată de președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: kiat , horea uioreanu , fizesu gherlii , reziliere contract , reabilitare drumuri judetene

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

decizie: în ce situații poți scoate masca fără să fii amendat
Guvernul a aprobat printr-o hotărâre situațiile în care românii pot scoate masca deși se află în spații pubice deschise din ...citeste tot
studiu: bucurești, cluj-napoca și brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu no2, cancerigen de mare risc
București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2 (substanță clasificată drept cancerigen de mare risc ...citeste tot
destinațiile care vor fi reluate de pe aeroportul cluj în acest an
Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a dezvăluit la Via Cluj TV destinațiile care vor fi reluate de ...citeste tot

Comentarii

sergiu
Publicat in 22 Mai 2014 la 12:16
auzi la el....sa se judece satenii cu firma...dar nu mai bine le dai banii datorati si sa se faca odata drumul ala..????? Am trecut pe acolo si oamenii aia chiar au facut treaba buna unde au lucrat..Nu vrei ca toata firmele sa te finainteze si sa iei tu laudele cate lucruri bune ai facut pentru judetul asta??????

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

DECIZIE: În ce situații poți scoate masca fără să fii amendat
STUDIU: București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2, cancerigen de mare risc
Top 4 cadouri potrivite pentru perioada pandemiei - Sfaturi și idei pentru clujeni
Destinațiile care vor fi reluate de pe Aeroportul Cluj în acest an
Lovitură dură pentru restaurantele și cafenelele din Cluj-Napoca: SUNT OBLIGATE să închidă în interior!
34 de burse oferite prin concurs de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021
Călin Cozma, președintele Organizației Patronale Horeca Transilvania: Cum pot evita restaurantele falimentul
ANAF ANTIFRAUDĂ, controale în zona comerțului on line nefiscalizat
CALIN TĂUT, Business Development Manager PwC, despre impactul pandemiei asupra mediului de afaceri
Incidența cazurilor de COVID 19 la mia de locuitori a ajuns în Cluj-Napoca la 1,43 CE URMEAZĂ de la 1,5?

Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook