INVESTITORII germani dar și locali sunt extrem de interesați să angajeze absolvenți de învățământ PROFESIONAL. Ei oferă și modelul școlii germane care funcționează deja cu succes la Brașov sau Alba Iulia. Pe scurt, elevii primesc o bursă atât de la firmele interesate să îi angajeze cât și posibilitatea de a face practica la viitorul loc de muncă. Și autoritățile clujene par dornice să creeze cadrul necesar formării de muncitori calificați.
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a organizat o întâlnire pe tema înfiinţării învăţământului profesional dual la nivelul judeţului Cluj la care au participat printre alții investitori germani și reprezentanți ai inspectoratului școlar.
Prefectul Gheorghe Vuşcan a susţinut că învăţământul profesional în sistem dual reprezintă în momentul de faţă cea mai bună modalitate de instruire practică, acest sistem fiind pârghia care face legătura dintre activitatea economică şi procesul de instruire. De asemenea, răspunde nevoilor agenţilor economici, prin adaptarea ofertei educaţionale la nevoile acestora.
Şcolile profesionale în sistem dual reprezintă o soluţie pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, astfel că elevii au şansa de a obţine un contract cu un agent economic care poate garanta un viitor loc de muncă după terminarea şcolii profesionale.
Germanii vor muncitori calificați
Unul dintre cei mai consecvenți susținători ai școlii profesionale este Ludger Thol, preşedintele Clubului de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord.
Acesta a declarat că interesul în rândul oamenilor de afaceri pe care îi reprezintă este mare, iar resursa umană calificată este cel mai important lucru într-o companie.
Burse de la Bosch
Reprezentanţii companiei Robert BOSCH SRL, prin managerul general Kaschek Konrad, şi-au anunţat susţinerea financiară a proiectului prin planificarea în buget a susţinerii unui număr de 10 burse pentru elevi.
Totodată, pentru a face propunerea mai atractivă, compania germană este dispusă să îi şcolarizeze pe elevi la practică şi în alte fabrici Bosch din Europa. În acest fel şi părinţii vor avea siguranţă că pregătirea profesională a copiilor este recunoscută la nivel european.
În prezent, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu are deja oferte pentru 10 burse asigurate pentru anul şcolar 2013-2014 şi poate asigura pregătirea în meseria lăcătuşi mecanici şi electronişti aparate şi echipamente.
La finalul întâlnirii toţi cei prezenţi au fost de acord ca săptămânal un grup de lucru să aibă discuţii la Instituţia Prefectului pentru ca odată cu începerea anului şcolar 2014 – 2015, Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu să fie primul din judeţul Cluj cu şcoală profesională de tip dual.
La discuţii au participat subprefectul judeţului, Dan Codrean, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, directorul Liceului tehnologic Aurel Vlaicu, preşedintele Clubului de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord, Ludger Thol, şi reprezentanţi ai unor companii din judeţul Cluj interesate în susţinerea şi anjagarea tinerilor care urmează să fie pregătiţi în învăţământul profesional – Robert Bosch, Napomar, FSA şi Electromecanica.