Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Stefan Jäger, CEL MAI VESTIT pictor al şvabilor

Lifestyle 22 August 2014, 17:26 de Attila Varga
Spune-ti parerea

A trăit aproape un secol, iar locuitorii micului orăşel Jimbolia din judeţul Timiş îl păstrează şi azi în amintire ca fiind cel mai renumit pictor al şvabilor din toate timpurile. Stefan Jäger, graţie geniului său artistic, trăieşte şi azi prin nuanţele sale, iar cei care doresc să cunoască mai bine istoria germanilor din Banat se raportează, obligatoriu, şi la creaţiile sale unice, de un farmec cu totul şi cu totul aparte. 

Stefan Jager, pictor svab

Renumitul pictor a văzut lumina zilei pe data de 31 mai 1877 la Cenei, pe atunci un sat mic din fostul comitat Timiş, într-o familie extrem de modestă. Tatăl său, Franz, era bărbier, iar mama sa, Magdalena Schüller, se ocupa cu îndeletniciri casnice.

Primii ani de şcoală i-a urmat în satul natal, iar mai apoi, în anul 1889, dovedind interes pentru studiu, a fost trimis la liceul „Franz Wieszners” din Timişoara. Peste numai patru ani a fost acceptat la cel mai renumit liceu din Szeged unde a început să îşi cultive pasiunea pentru pictură.

Dorind să-şi urmeze visul, Stefan Jäger s-a stabilit la Budapesta, înscriindu-se la o şcoală de artă. Aici a fost pregătit de maeştri pictori de talie europeană precum: Ede Balló sau Bertalan Székely.

Perioada şederii în capitala maghiară s-a dovedit a fi cea mai prolifică pentru maturizarea vocaţiei sale. Stefan Jäger şi-a descoperit atunci pasiunea pentru peisaje, hotărând să redea, cât mai fidel posibil, crâmpeie autentice din trecutul şi tradiţiile germanilor colonizaţi în Banat.

Picturile pe care a început să le realizeze iniţial au stârnit emoţii puternice. Tânărul artist dovedea erudiţie în combinaţia culorilor, punând multă pasiune în fiecare creaţie a sa. 

Primele tablouri i-au fost solicitate de către galeria “Almásy” din Budapesta, pentru ca, mai apoi, o serie de comunităţi din Banat să recurgă la serviciile sale: icoane, picturi cu tentă religioasă sau diverse peisaje. 

Tablou de Stefan Jager

În anul 1906, Stefan Jäger a realizat una din cele mai celebre creaţii ale sale care i-a sporit mult notorietatea. Este vorba despre „Colonizarea şvabilor”, operă comandată de către satul bănăţean Cărpiniş.

Din acest moment, cunoscutul artist începe să se dedice în întregime istoriei, tradiţiei şi obiceiurilor de altădată ale şvabilor colonoizaţi pe meleaguri bănăţene în Epoca Luminilor, redându-le cu fidelitate pe pânzele sale. 

Pentru a-şi îmbogăţi informaţiile şi pentru a găsi noi surse de inspiraţie, Jäger începe să călătorească mult în Germania, vizitând diverse oraşe precum: Ulm, München, Stuttgart sau Nürnberg.

Se documentează în legătură cu obiceiurile şi costumele populare ale germanilor, iar mai apoi se deplasează în Austria şi Italia pentru a vizita diverse şcoli de pictură.

Scena la tara, surprinsa de Stefan Jager

Revenit acasă în Banat, el decide să se stabilească la Jimbolia unde pictează cele mai multe din tablourile care redau tradiţii, sărbători, peisaje de natură, succesiunea anotimpurilor, scene de muncă sau crâmpeie unice din viaţa de zi cu zi a şvabilor de pe aceste meleaguri.

S-a stins din viaţă în ziua de 6 martie 1962. În locul vechiului atelier funcţionează azi casa memorială a artistului unde sunt păstrate o bună parte din lucrări, laolaltă cu o serie de fotografii, acte sau amintiri despre viaţa sa.

(Foto 4)

La mai bine de cinci decenii de la moartea sa, Stefan Jäger este comemorat şi azi cu aceeaşi emoţie nu doar de comunitatea din care a făcut parte, ci şi de artişti din ţară şi străinătate, care revin să vadă cum renumitul maestru „trăieşte încă prin culorile sale”.

Privite în ansamblu, picturile realizate de el simbolizează o pledoarie elegantă pentru o conservare a tot ceea ce este cu adevărat unic în frumuseţea inegalabilă a vieţii de la ţară. Operele sale transmit simplitate, eleganţă, rafinament, dar şi acea prospeţime pe care doar geniul unui mare artist o poate reda. 

Îndrăgostit de farmecul vremurilor de altădată în care au trăit părinţii, bunicii şi străbunicii săi, Stefan Jäger pare să trasmită posterităţii, prin tot ceea ce a reuşit să facă, un mesaj aparte.

Marele poet şi filosof român Lucian Blaga a observat memorabil că veşnicia s-a născut la sat. În acelaşi ton, cu aceeaşi eleganţă, dar de data aceasta prin limbajul culorilor, „Pictorul Şvabilor” ne convinge prin capodoperele sale că fără doar şi poate: „Tot ceea ce este Etern încape în prezent, în frumuseţea vieţii simple de la sat. Tot ceea ce este prezent de-a pururi va rămâne în eternitatea trăirii”.   

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: stefan jager , pictor , svabi , germani , banat

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

primăvara este perfectă pentru sport! iată 3 activități pe care le poți face în acest sezon!
Odată cu venirea primăverii, activitățile sportive pot fi desfășurate în aer liber – fie că preferi parcurile, fie că ai ...citeste tot
7 tipuri de jachete care nu trebuie să lipsească din garderoba ta
În multe momente din timpul anului, jachetele sunt purtate zilnic. Jachetele pot să fie realizate din materiale diverse şi pot ...citeste tot
descoperă câteva sfaturi de amenajare gratuite folosite de clujenii care au o casă cu un living mic
Nu toți proprietarii de case se pot bucura de un living imens, în care orice piesă de mobilier sau de ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu știm dacă această afirmație are la bază un audit intern pe resurse umane, care să releve eficiența fiecărui post în raport cu costurile, sau ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu
Premierul Cîțu înființează un comitet interministerial care să ia măsuri de revenire la normalitate din 1 iunie

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook