Unguraşul este întâlnit cu precădere în zonele de câmpie. Creşte pe marginea drumurilor, pe lângă garduri, în locuri virane. Este cunoscută sub denumirea de baltătura, cătuşnica,voronic, unsoasa, semeita, toate aceste denumiri fiind specifice unor regiuni georafice. Este o plantă rezistentă la secetă, nu este pretenţioasă faţă de sol, creşte chiar şi pe soluri grele compacte. Înfloreşte din luna iunie şi până în septembrie, florile sunt de culoare albă. Este şi o bună plantă mreliferă. Se recoltează planta întreagă înainte de a apuca ca aceasta să se lignifice. Uscarea ei se face la umbră în locuri bine aerisite.
COMPOZIŢIE
Conţine săruri minerale ca sodiu, potasiu, magneziu, zinc. Bogată în acid marubic, rezine, mucilagii, substanţe pectice, uleiuri volatile, flavonozide, saponine, taninuri, acid ursolic, acid galic, colină, vitamina C, substanţe amare(marubina).
Azotatul de sodiu şi colina din compoziţia unguraşului scad tensiunea arterială fiind benefică pentru hipertensivi. Prezenţa marubinei stimulează secreţia bilei din vezica biliară, ajutând şi la digestie.
INDICAŢII TERAPEUTICE
Principalele afecţiuni în care unguraşul este indicat sunt: astm, afecţiuni ale căilor respiratorii, dureri de cap, de ficat şi de rinichi, anorexie, astm bronşic, tuse, gripă, migrene, tulburări cardiace, ulceraţii, răni purulente, colecistite, malarie, tuberculoză.
Toate preparatele din unguraş sunt expectorante, astringente, antispatice, emoliente.
MODURI DE ÎNTREBUINŢARE
Din planta unguraş se poate face ceai, infuzie, pulbere, tinctură, cataplasme,macerat.
Ceaiul se prepară prin infuzarea unei linguriţe de plantă uscată la o cană de apă. Se iau de trei ori pe zi câte o cană pe stomacul gol. Ceaiul este foarte amar aşa că se poate folosi o linguriţă de miere polifloră. Acest ceai are efecte benefice în perturbările ritmului cardiac, guturai, tuse, febră.
Infuzia din unguraş este indicată şi pentru a reda pofta de mâncare, în caz de anorexie, dureri de ficat şi de rinichi sau pentru tratarea migrenelor.
Pulberea de unguraş se face din o linguriţă uscată de plantă care se mărunţeşte şi se ţine sub limbă 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Este indicată în tratarea palpitaţiilor, aritmiilor, tuse şi gripă.
Maceratul din unguraş se obţine din 80 g de pulbere care se pune într-un litru de vin şi se lasă la macerat timp de o zi, după care această compoziţie se pune în sticle ermetice de culoare închisă. Se consumă zilnic câte 100 ml de macerat. Este benefic pentru tratarea răcelilor, tusei, astm bronşic, ulceraţii, guturai.