Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Ce vrea România de la NATO: o poliție aeriană, exerciții militare în Marea Neagră, consolidarea flancului estic, lărgirea Articolului 5

National - Extern 4 Septembrie 2014, 12:50
Spune-ti parerea

Acțiunea Federaţiei Ruse a ajuns la limite care frizează iraţionalul, deoarece nu respectă acordurile internaţionale și frontierele statelor în Europa, a declarat președintele Traian Băsescu, după ședința CSAT premergătoare summitului NATO care a început joi în Țara Galilor. Din acest motiv, CSAT a ajuns la concluzia că este nevoie de mai multe contramăsuri: o poliție aeriană formată din avioane NATO pe teritoriul României, exerciții militare comune NATO în Marea Neagră, consolidarea flancului estic sau lărgirea Articolului 5.

Racheta balisticaToate aceste măsuri ar fi menite să intimideze Rusia, care alimentează războiul din Ucraina de est.

Aeronave de luptă NATO pe aeroporturile din România

Președintele Traian Băsescu a comunicat că CSAT a adoptat hotărârea privind prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România şi în spaţiul aerian împreună cu personalul de deservire

"Este vorba de aeronave de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aviaţia română, să asigure poliţia aeriană, ceea ce înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor", a spus Băsescu.

România ar vrea să apere cibernetic Ucraina

El a spus că o altă hotărâre aprobată în CSAT a fost cea referitoare la faptul că România este pregătită să-şi asume unul din cele patru programe ale NATO în calitate de naţiune-lider, mai exact cel legat de apărarea cibernetică a Ucrainei

Traian Băsescu a declarat că la summitul NATO care începe joi în Țara Galilor România, ca de altfel toate statele membre NATO, trebuie să ţină cont de două documente fundamentale:

1. Unul este legat de CFE - este vorba de armamentele convenţionale în Europa, nivelul pe care fiecare parte îşi asumă, nivelul de armamente convenţionale pe care fiecare parte şi-l asumă

2. Dacă mai vrem sau nu mai vrem să avem un parteneriat NATO - Federaţia Rusă.

"În acest document, statele membre NATO se angajează să nu instaleze baze militare permanente mari la frontiera de est a NATO. Şi cu asta, cred că am răspuns acelora care prooroceau baze militare mari, permanente şi aşa mai departe".

Ce vrea România de la NATO

Totuși, a spus Traian Băsescu, România are anumite obiective la summitul NATO, care au fost negociate în ultimele două luni de Președinție, Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării.

Șeful statului a declarat că, având în vedere faptul că "acțiunea Federaţiei Ruse a ajuns la limite care frizează iraţionalul, deoarece nu respectă acordurile internaţionale și frontierele statelor în Europa", "România solicită, generic, consolidarea flancului estic al Alianţei şi nu numai al flancului nord-estic, ci a întregului flanc estic, de la nord până la sud". 

Acest lucru înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente, dacă vreţi, de alertă şi de capabilităţi de reacţie.

Forţa deosebită a Rusiei de la Marea Neagră ne îngrijorează

"Noi solicităm creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu forţele armate ale altor state membre NATO - şi aici mă refer la forţele terestre, la forţele aeriene şi la forţele navale, cu un accent deosebit pe creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale ale României, cu forţele navale ale altor state membre NATO, având în vedere forţa deosebită pe care o are flota Federaţiei Ruse de la Marea Neagră.

Deci nu ascundem faptul că prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări. Şi atunci, un număr mare de exerciţii care să presupună prezenţa unor nave ale aliaţilor NATO în Marea Neagră, împreună cu flota României şi a Bulgariei, este un lucru de mare interes pentru România.

Nu suntem dezinteresaţi, dimpotrivă, suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă a forţelor aliate nu la nivel foarte mare, dar aceste structuri de comandă trebuie să existe, în opinia noastră", a spus Traian Băsescu.

Articolul 5, incomplet

Traian Băsescu a declarat că România va cere la summitul NATO ca aliații să intervină în apărarea unui stat membru și în situația în care forțe militare neasumate de către un stat coordonează ocuparea unui teritoriu din țara NATO, cum s-a întâmplat în Crimeea, unde Rusia a trimis soldați fără însemnele sale. 

"În momentul în care asupra unui stat se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezintă un sprijin direct sau indirect pentru cei care au apărut ca omuleţi verzi în estul Ucrainei sau în Crimeea, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatorie, pentru că un stat mai mic nu poate face faţă şi unui război intern generat de omuleţi vezi, să spunem, şi unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului şi care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenţă.

Deci sperăm într-o definire şi o înţelegere a modului de aplicare a Articolului 5 în astfel de situaţii, pe care Rusia a arătat că le poate crea", a declarat Traian Băsescu.

Articolul 5 al NATO se referă la dreptul la apărare colectivă, care stipulează că “Un atac asupra unuia sau a mai mulţi membri NATO va fi considerat ca fiind un atac împotriva tuturor membrilor, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite”.

Sistemul antirachetă

Traian Băsescu a mai spus că România așteaptă de la acest summit NATO să consemneze progresele şi să confirme dezvoltarea în continuare a sistemului antirachetă, a sistemului de apărare antirachetă al NATO.

"Deocamdată, suntem la stadiul la care sistemul este în baza unei înţelegeri bilaterale România - Statele Unite, partea care este pe teritoriul nostru. Radarul este în Turcia, prima fază este în România (...) sau faza a doua, după radar a urmat amplasarea rachetelor pe teritoriul României şi se va finaliza în 2015, dar am vrea ca la acest summit să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă pentru protejarea integrală a teritoriului Europei", spune Traian Băsescu.

Importanța strategică a Mării Negre

De asemenea, aşteptăm de la acest summit consemnarea importanţei strategice a Mării Negre", a spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, în jurul Mării Negre este un cerc de foc, creat de conflictele îngheţate, toate controlate de la Moscova: Nagorno-Karabah, Osetia, Abhazia, Transnistria şi acum Ucraina. 

România mai vrea ca Republica Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare.

"Nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar, împreună cu Armata Republicii Moldova, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, exerciţii de intervenţie în caz de calamităţi, de cutremure, de inundaţii de mari proporţii sau exerciţii militare pentru creşterea capacităţii de apărare a Republicii Moldova.

Băsescu vrea mai mulți bani pentur apărare: "Nu putem miza la nesfârşit că ne apără alţii"

Traian Băsescu anticipează că SUA va cere la summitul NATO statelor membre să aloce 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare. Șeful statului susține că cererea este întemeiată: "Dacă în ultimii zece ani am fi respectat această obligaţie pe care ne-am asumat-o la intrarea în NATO, sunt convins că acum n-am fi mai fost atât de interesaţi să facem exerciţii comune, să menţinem capacităţi de luptă comune, ale noastre şi ale altor state pe teritoriul României".

Traian Băsescu a spus că "nu suntem singura ţară într-o astfel de situaţie, dar viaţa ne învaţă că nu putem miza la nesfârşit că ne apără alţii". 

Șeful statului a mai spus că ceea ce vedem acum în Ucraina, agresiunea pe care o săvârşeşte Federaţia Rusă asupra Ucrainei, "nu reprezintă pentru România o ameninţare directă sau un lucru la care să ne uităm ca la ceva ce ni se poate întâmpla şi nouă mâine dacă lucrurile se desfăşoară în limite raţionale de care eu ţin cont întotdeauna atunci când spun «România nu este în riscul de a fi atacată, de a fi destabilizată de omuleţi verzi sau de intervenţii directe».

"Dar aceste afirmaţii le fac prin prisma raţionalului. Este adevărat că, dacă m-aţi fi întrebat acum un an dacă este posibil să se întâmple ceea ce deja s-a întâmplat în Ucraina, v-aş fi spus că este imposibil, că raţional nu este posibil aşa ceva. Iată că a funcţionat iraţionalul şi atunci trebuie să avem în vedere şi această variantă, a acţiunii iraţionale, a acţiunii care nu respectă dreptul internaţional", a încheiat Traian Băsescu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: nato , summit , traian basescu , romania , rusia , ucraina

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

campania de informare „fii la tine-n țară la fel ca afară!”
În 2020 românii sunt încurajați să „fie în țară la fel ca afară” și să predea deșeurile de echipamente electrice ...citeste tot
se dublează alocațiile pentru copii! klaus iohannis a promulgat legea
Se DUBLEAZĂ alocațiile pentru copii! Președintele Klaus IOHANNIS a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a ...citeste tot
daniel metz, ceo ntt data, despre 10 ani cu dwnt
Daniel Metz, CEO NTT DATA, a vorbit la Via Cluj TV despre 10 ani cu DWNT. Anul 2020 este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

O nouă școală în Florești
Campania de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară!”
Se DUBLEAZĂ alocațiile pentru copii! Klaus Iohannis a promulgat legea
Daniel Metz, CEO NTT DATA, despre 10 ani cu DWNT
Contractele de muncă part-time nu mai sunt suprataxate
Pragurile Intrastat valabile în 2020
Crește contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate
Crește indemnizația de internship
Scad amenzile RUTIERE pentru BICICLISTI
Modificare legislativă: Construcțiile edificate fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară CUM se va aplica

Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook