Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Ce vrea România de la NATO: o poliție aeriană, exerciții militare în Marea Neagră, consolidarea flancului estic, lărgirea Articolului 5

National - Extern 4 Septembrie 2014, 12:50
Spune-ti parerea

Acțiunea Federaţiei Ruse a ajuns la limite care frizează iraţionalul, deoarece nu respectă acordurile internaţionale și frontierele statelor în Europa, a declarat președintele Traian Băsescu, după ședința CSAT premergătoare summitului NATO care a început joi în Țara Galilor. Din acest motiv, CSAT a ajuns la concluzia că este nevoie de mai multe contramăsuri: o poliție aeriană formată din avioane NATO pe teritoriul României, exerciții militare comune NATO în Marea Neagră, consolidarea flancului estic sau lărgirea Articolului 5.

Racheta balisticaToate aceste măsuri ar fi menite să intimideze Rusia, care alimentează războiul din Ucraina de est.

Aeronave de luptă NATO pe aeroporturile din România

Președintele Traian Băsescu a comunicat că CSAT a adoptat hotărârea privind prezenţa aeronavelor de luptă ale NATO pe aeroporturile din România şi în spaţiul aerian împreună cu personalul de deservire

"Este vorba de aeronave de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO şi care, alături de aviaţia română, să asigure poliţia aeriană, ceea ce înseamnă că, dincolo de avioanele de luptă, pe teritoriul ţării vor putea staţiona şi 200 de militari, piloţi, mecanici, personal de întreţinere a aeronavelor", a spus Băsescu.

România ar vrea să apere cibernetic Ucraina

El a spus că o altă hotărâre aprobată în CSAT a fost cea referitoare la faptul că România este pregătită să-şi asume unul din cele patru programe ale NATO în calitate de naţiune-lider, mai exact cel legat de apărarea cibernetică a Ucrainei

Traian Băsescu a declarat că la summitul NATO care începe joi în Țara Galilor România, ca de altfel toate statele membre NATO, trebuie să ţină cont de două documente fundamentale:

1. Unul este legat de CFE - este vorba de armamentele convenţionale în Europa, nivelul pe care fiecare parte îşi asumă, nivelul de armamente convenţionale pe care fiecare parte şi-l asumă

2. Dacă mai vrem sau nu mai vrem să avem un parteneriat NATO - Federaţia Rusă.

"În acest document, statele membre NATO se angajează să nu instaleze baze militare permanente mari la frontiera de est a NATO. Şi cu asta, cred că am răspuns acelora care prooroceau baze militare mari, permanente şi aşa mai departe".

Ce vrea România de la NATO

Totuși, a spus Traian Băsescu, România are anumite obiective la summitul NATO, care au fost negociate în ultimele două luni de Președinție, Ministerul de Externe şi Ministerul Apărării.

Șeful statului a declarat că, având în vedere faptul că "acțiunea Federaţiei Ruse a ajuns la limite care frizează iraţionalul, deoarece nu respectă acordurile internaţionale și frontierele statelor în Europa", "România solicită, generic, consolidarea flancului estic al Alianţei şi nu numai al flancului nord-estic, ci a întregului flanc estic, de la nord până la sud". 

Acest lucru înseamnă şi introducerea României în sistemele permanente, dacă vreţi, de alertă şi de capabilităţi de reacţie.

Forţa deosebită a Rusiei de la Marea Neagră ne îngrijorează

"Noi solicităm creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor armate ale României cu forţele armate ale altor state membre NATO - şi aici mă refer la forţele terestre, la forţele aeriene şi la forţele navale, cu un accent deosebit pe creşterea nivelului de interoperabilitate a forţelor navale ale României, cu forţele navale ale altor state membre NATO, având în vedere forţa deosebită pe care o are flota Federaţiei Ruse de la Marea Neagră.

Deci nu ascundem faptul că prezenţa acestei flote ne generează îngrijorări. Şi atunci, un număr mare de exerciţii care să presupună prezenţa unor nave ale aliaţilor NATO în Marea Neagră, împreună cu flota României şi a Bulgariei, este un lucru de mare interes pentru România.

Nu suntem dezinteresaţi, dimpotrivă, suntem interesaţi ca pe teritoriul României să existe structuri de comandă a forţelor aliate nu la nivel foarte mare, dar aceste structuri de comandă trebuie să existe, în opinia noastră", a spus Traian Băsescu.

Articolul 5, incomplet

Traian Băsescu a declarat că România va cere la summitul NATO ca aliații să intervină în apărarea unui stat membru și în situația în care forțe militare neasumate de către un stat coordonează ocuparea unui teritoriu din țara NATO, cum s-a întâmplat în Crimeea, unde Rusia a trimis soldați fără însemnele sale. 

"În momentul în care asupra unui stat se fac presiuni cu armate regulate la frontiere, care reprezintă un sprijin direct sau indirect pentru cei care au apărut ca omuleţi verzi în estul Ucrainei sau în Crimeea, atunci intervenţia NATO împotriva forţelor care se află la frontiera unui stat NATO este obligatorie, pentru că un stat mai mic nu poate face faţă şi unui război intern generat de omuleţi vezi, să spunem, şi unei presiuni cu armate ostentativ masate la frontiera statului şi care indirect sau direct constituie un sprijin major pentru insurgenţă.

Deci sperăm într-o definire şi o înţelegere a modului de aplicare a Articolului 5 în astfel de situaţii, pe care Rusia a arătat că le poate crea", a declarat Traian Băsescu.

Articolul 5 al NATO se referă la dreptul la apărare colectivă, care stipulează că “Un atac asupra unuia sau a mai mulţi membri NATO va fi considerat ca fiind un atac împotriva tuturor membrilor, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite”.

Sistemul antirachetă

Traian Băsescu a mai spus că România așteaptă de la acest summit NATO să consemneze progresele şi să confirme dezvoltarea în continuare a sistemului antirachetă, a sistemului de apărare antirachetă al NATO.

"Deocamdată, suntem la stadiul la care sistemul este în baza unei înţelegeri bilaterale România - Statele Unite, partea care este pe teritoriul nostru. Radarul este în Turcia, prima fază este în România (...) sau faza a doua, după radar a urmat amplasarea rachetelor pe teritoriul României şi se va finaliza în 2015, dar am vrea ca la acest summit să se reconfirme continuarea procesului de instalare a scutului antirachetă pentru protejarea integrală a teritoriului Europei", spune Traian Băsescu.

Importanța strategică a Mării Negre

De asemenea, aşteptăm de la acest summit consemnarea importanţei strategice a Mării Negre", a spus Traian Băsescu.

Potrivit lui Traian Băsescu, în jurul Mării Negre este un cerc de foc, creat de conflictele îngheţate, toate controlate de la Moscova: Nagorno-Karabah, Osetia, Abhazia, Transnistria şi acum Ucraina. 

România mai vrea ca Republica Moldova să fie introdusă pe lista beneficiarilor iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare.

"Nu înseamnă că Republica Moldova intră în NATO, dar, împreună cu Armata Republicii Moldova, state membre NATO pot face exerciţii comune de apărare, exerciţii de intervenţie în caz de calamităţi, de cutremure, de inundaţii de mari proporţii sau exerciţii militare pentru creşterea capacităţii de apărare a Republicii Moldova.

Băsescu vrea mai mulți bani pentur apărare: "Nu putem miza la nesfârşit că ne apără alţii"

Traian Băsescu anticipează că SUA va cere la summitul NATO statelor membre să aloce 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare. Șeful statului susține că cererea este întemeiată: "Dacă în ultimii zece ani am fi respectat această obligaţie pe care ne-am asumat-o la intrarea în NATO, sunt convins că acum n-am fi mai fost atât de interesaţi să facem exerciţii comune, să menţinem capacităţi de luptă comune, ale noastre şi ale altor state pe teritoriul României".

Traian Băsescu a spus că "nu suntem singura ţară într-o astfel de situaţie, dar viaţa ne învaţă că nu putem miza la nesfârşit că ne apără alţii". 

Șeful statului a mai spus că ceea ce vedem acum în Ucraina, agresiunea pe care o săvârşeşte Federaţia Rusă asupra Ucrainei, "nu reprezintă pentru România o ameninţare directă sau un lucru la care să ne uităm ca la ceva ce ni se poate întâmpla şi nouă mâine dacă lucrurile se desfăşoară în limite raţionale de care eu ţin cont întotdeauna atunci când spun «România nu este în riscul de a fi atacată, de a fi destabilizată de omuleţi verzi sau de intervenţii directe».

"Dar aceste afirmaţii le fac prin prisma raţionalului. Este adevărat că, dacă m-aţi fi întrebat acum un an dacă este posibil să se întâmple ceea ce deja s-a întâmplat în Ucraina, v-aş fi spus că este imposibil, că raţional nu este posibil aşa ceva. Iată că a funcţionat iraţionalul şi atunci trebuie să avem în vedere şi această variantă, a acţiunii iraţionale, a acţiunii care nu respectă dreptul internaţional", a încheiat Traian Băsescu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: nato , summit , traian basescu , romania , rusia , ucraina

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

imagini tulburătoare de la ati: mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii și grave. Principala problemă identificată este aceea că pacienții ajung târziu la spital, ...citeste tot
premierul cîțu anunță relaxarea restricțiilor de paște
Premierul Florin Cîțu anunță că magazinele vor avea program prelungit în vinerea premergătoare Paștelui, iar circulația de noapte va fi ...citeste tot
normele metodologice ale programelor imm invest, imm factor și imm leasing, aprobate de guvern
Guvernul României a aprobat miercuri Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, precum și Schema de ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu știm dacă această afirmație are la bază un audit intern pe resurse umane, care să releve eficiența fiecărui post în raport cu costurile, sau ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu
Premierul Cîțu înființează un comitet interministerial care să ia măsuri de revenire la normalitate din 1 iunie
ENDAVA a achiziționat compania americană LEVVEL LLC
3 611 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2, dintre care 218 la Cluj

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook