Națiunea scandinavă a ajuns la această performanță printr-o foarte agresivă politică de reciclare a deșeurilor, care are mai multe etape: prevenire, reutilizare, reciclare, reciclarea alternativă, iar în ultima instanță depozitare în gropi de gunoi.
Ei au înțeles că producerea a cât mai puțin gunoi reduce cantitatea de deșeuri care ajunge în gropile de gunoi. Un lucru atât de simplu precum folosirea recipientelor reutilizabile pentru apă și alte băuturi, a redus semnificativ cantitatea de deșeuri produsă de fiecare suedez într-un an.
Multe din deșeuri sunt procesate printr-o reciclare alternativă pentru energie. Prin utilizarea acestui proces se produce energie curată care înlocuiește petrolul sau gazele naturale. Suedia plănuiește să importe în acest an 800.000 de tone de gunoi din alte țări europene pentru a obține căldură pentru încălzirea locuințelor pe timp de iarnă.
Pentru comparație, în SUA se reciclează doar 34% din deșeuri.
România se afla pe ultimul loc din UE în ce privește reciclarea, cu un procent de 1% din total, potrivit Eurostat. Conform directivelor UE, fiecare țară membră ar trebui să-și crească procentul de deșeuri reciclate. Astfel, până în 2020, România ar trebui să ajungă la 50% din deșeuri reciclate, de la 1%.