Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

O PUZDERIE de SOLUȚII venite de la CLUJ pentru sustinerea si dezvoltarea economiei

Stiri din Cluj 9 Septembrie 2014, 21:29
Spune-ti parerea

Guvernul a primit o puzderie de SOLUȚII de la CLUJ care ar contribui la dezvoltarea economiei, majoritatea vizând modificări ale Codului Fiscal.

Piata Unirii, Cluj

MDM Group, o companie reprezentativă pentru sectorul IMM din Transilvania solicită îmbunătățirea legislației astfel încât să existe o taxare cat mai bine distribuita catre toti participantii la piata economica si o identificare a tuturor domeniilor cu impact in evaziunea fiscal, precum si taxarea corecta a acestor domenii.

"Nu dorim a suprataxare a acelor contribuabili care declara si platesc impozite fiscal, efectul direct al unei astfel de atitudini din partea statului ca impinge tot mai multe firme spre o cvasievaziune fiscala.

Impactul mediului fiscal asupra mediului de afaceri al IMM-urilor trebuie sa fie unul  de colaborare, de acceptare si conformare generala fara excese din partea statului", arata 

Drept pentru care propunem urmatoarele modificari la Codul Fiscal si la Codul de Procedura Fiscala:

I. Codul Fiscal

1.Propuneri de modificare:

I.1.1. Impozit pe profit

1. Impozitul pe activitati cu risc de nedeclarare a veniturilor reale sa se extinda la cat mai multe domenii (restaurant, cazare, ) dar nivelul minim/mediu sa porneasca de la impozitul pe venit aferent salariului minim pe economia nationala (900 lei cu impozit de 80,2 lei pe luna). Incepand cu o valoare mai mica conformarea va fi mai mare si usoara la inceput, aceasta taxare poate creste annual cu 20%…..

2. Recunoasterea ca si cheltuieli deductibile  a tuturor cheltuielilor pentru salariati:- activitati sportive, de recreere, culturale (cresc stimulentele angajatorului catre angajati si implicit si investitiile in aceste domenii si activitati).

3. extinderea procentului pentru sponsorizari astfel:

1% nu 0,3 % din Cifra de Afaceri si 30% din impozitul pe profit pentru activitatile de sponsorizare(contribuabililor doresc sa sustina in mod direct diverse domenii pe care statul nu le gestioneaza in modul correct necesar- invatamantul, sanatatea, cultura, sportul organizatiile non-profit- Institutiile  statului au de castigat dintr-o astfel de masura

4. Stimularea investitiilor in orice domeniu prin acceptarea oricarei metode de amortizare pentru TOATE imobilizarile (inclusive degresiva pentru grupa de constructii si toate trei pentru celellalte imobilizari(liniara-accelerata-degresiva).

5. sa se extinda o taxare universala anuala optionala pentru IMM-uri astfel incat acestea sa nu fie controlate fiscal deoarece costul si rezultatul controlului nu sunt eficiente pentru stat:

De exemplu pt o Cifra de Aafaceri de pina la 120.000 de euro pentru necontrol sa fie o taxa unica de impozit pe profit functie de domeniu:

- 25.000 lei /an pentru comert cu amanuntul

- 30.000 pentru comert cu ridicata,

- 40.000 pentru constructii transporturi si servicii(cu exceptia consultantei)

- 50.000 pentru servicii de consultant

La o cifra de afaceri intre 120.001-250.000 de euro

-       60.000 lei/an pentru com cu amanuntul

-       80.000 lei/an  com cu ridicata

90.000 lei/an  constructii transporturi si servicii(cu exceptia consultantei)

130.000 lei/an pentru servicii de consultant.

I.1.2.Impozitul pe microintreprinderi

Nu s-a clarificat ce inseamna 20% din venituri din consultanta si la ce perioada se aplica aceasta

Plafonul de 65000 euro sa se extinda la 100.000 euro.

Impozitul achitat pentru o perioada sa ramana pentru impozit pe venit micro si sa inceapa cu perioada urmatoaresa devina platitor de impozit pe profit in cadrul aceliuasi an calendaristic (avand an fiscal diferit) de exemplu o microintrep depaseste plafonul de 100.000 de euro in aprilie firma devine platitoare de impozit pe profit de la 01.05. Anul x; si va avea exercitiul financiar fiscal pina la 30.04.Anul x+1…….Astfel nu se mai calculeaza impozitul pe profit de la 01.01. Anul x pina la 31.12.An x si impozitul pe venit sa devina impozit pe profit….

I.1.3 Impozit pe venit

Sa nu se mai achite asigurari de sanatate decat pentru veniturile asigurate efectiv, pe care asiguratul doreste sa le asigure voluntar (se achita la veniturile din inchirieri). Mai bine majorati impozitul decat sa tot aplicati tot felul de taxe suplimentare si sa sustineti ca impozitul in Romania este de doar 16%.

Obligati acolo unde contribuabilul nu este Asigurat sa se asigure atat la asigurari sociale de pensii, somaj si sanatate dar nu mai aplicati tot felul de taxe suplimnetare care distorsioneaza fiscalitatea reala si impinge contribuabilii catre evaziune fiscal.

Punerea in vanzare de timbre fiscal pentru:

-taxe sociale si de sanatate pentru persoanele care lucreaza la domiciliul persoanelor fizice (O persoana X “angajeaza” pentru 2 zile un sezonier Y, sai lucreze in gospodarie. Persoana X cumpara de la posta sau biroul fiscal 2 (doua) timbre fiscale ce include impozitul pe venit, asigurarea de sanatate si o taxa locala (30 lei impozit pe venit, 20 sanatate si 5 lei taxa locala= total 55 lei/zi timbrul fiscal; 110 lei/2 zile taxele pentru ca Y sa  ii lucreze in gospodarie) Matca si-o pastreaza persoana X iar cealalta parte o da la Y. Iar X isi va deduce din impozit valoarea timbrelor achitate.

Astfel vom conforma fiscal un domeniu care este foarte greu de a fi taxat

I.1.4 TVA 

Deoarece domeniul TVA ului este expus cel mai mult evaziunii fiscale propunem:

Extinderea asupra cat mai multor operatiuni taxabile a taxarii inverse(masurilor simplificate)

Aplicarea de timbre fiscale de TVA pe produsele de panificatie realizate in afara supermarketurilor/mallurilor(cu valoare fixa functie de gramaj) si tip de produs

Unificarea TVA-ului la nivel European- taxa unica de baza, astfel nu s-ar mai realize evaziune fiscal cu TVA-ul transfrontalier….

Extinderea obligativitatii casei de marcat fiscalizate si premierea directa a populatiei care prezinta bonurile fiscale din zone si domenii cu risc ridicat de evaziune fiscal (din piete, localuri isolate, commune, sate…comert cu legume-fructe, bufete, intretinere corporala, etc)

I.1. 5. Alte impozite

1. Reducerea urgent a “taxei pe stalp” la o valoare corecta economic care sa nu franeze investitiile si sa nu impinga contribuabilii catre evaziunea fiscal. O taxa echivalenta cu impozitul local pe contructii ar exclude “artificii” fiscale de eficientizare….

2. Introducerea urgent a asigurarii de sanatate directa in care contributia se transforma in “puncte de servicii de sanatate” astfel incat fiecare asigurat sa fie interest direct sa contribuie cat mai mult.(puncte de servicii de sanatate transmisibile) In acest fel si asigurarea voluntara este stimulata direct….

II. Codul de Procedura Fiscala

1.      Perioada supusa verificarii sa fie clar si bine definite:

-3 ani fiscali pentru contribuabili mici si mijlocii (de la 01 anul urmator dar nu si  5 daca vor inspectorii fiscali) Da cu exceptia evaziunii fiscale

- 5 ani pentru mari

2.      Controlul in conditii normale sa nu fie la perioade mai scurte de 3 ani;

3.      Penaliatile de nedeclarare corecta, arunca contribuabilul in bratele controlorului fiscal care poate aplica in mod subiectiv legislatia fiscal. Acestea genereaza un mediu total arbitrar pentru organelle fiscal.

Pina nu se schimba educatia organelor de control nu se poate aplica o astfel de prevedere deoarece genereaza haos fiscal.

4.      Pentru nedeclarari in termen, depuneri cu intarziere a unor declaratii sa nu mai fie amenzi. Oricum exista penalitati si majorari de intarziere pentru neplata obligatiilor. Sa se termine cu atatea amenzi pe capul contribuabililor. Conformarea trebuie recunoscuta nu penalizata.

Cum plasteste statul tuturor contribuabililor cand nu pune la dispozitia acestora informatiile necesare in termen util?

Alte propuneri 

Includerea unui Capitol distinct in Codul Fiscal cu prevederile fiscale aplicabile  pentru proiectele de finantare derulate de contribuabili ( IMM-uri) si corelarea acestora cu celelalte prevederi din Codul Fiscal.

Eliminarea raportarii semestriale la 30.06  pentru toate IMM-urile, nu doar pentru cele cu CA sub 220.000 lei – aceasta raportare este inutila si implica un cost destul de ridicat pentru IMM-uri in contextul in care informatiile nu folosesc nimanui.

Sa nu mai fie publicate pe site-ul Ministerului de Finante, informatii privind datele financiare ale firmelor, acestea fiind confidential acolo ar trebuii sa se obtina info generale despre starea fiscal a contribuabililor. De la ONRC sa se obtina date despre firme……..

Limitarea operatiunilor in numerar care ar reduce evaziunea generata de operatiunile cash si ar da un semnal mai bun pentru firmele care lucreaza corect. Sa se aplice DOAR dupa asigurarea uniforma la nivel national a unei dotari technice in acest sens….

- Reducerea tva la 21%

- Salar tarifar orar de minim 8 lei/ora

- Aplicare taxare inversa intre operatiunile derulate de 2 persoane juridice romane platitoare de tva

- Proiectele europene sa fie axate doar pe parte de investitii cel putin 70% si sa se renunte la proiectele gen posdru care nu si-au gasit finalitate si utilitate mai mult de 30% din cele implementate

- Acciza suplimentara la combustibil sa se reduca de la 7 eurocenti la 3 eurocenti/litru

- Taxa pe constructii speciale de 0,25% aplicata la valoarea neta reevaluata la 31.12 a imobilizarilor

- ANOFM sa gestioneze si locurile de munca vacante de la instituiile publice nu doar pe cele din mediul privat

- Diferenta intre ajutoarele sociale si salariul minim este foarte mica astfel ca multi prefera sa stea acasa si unde mai pot ciupi cate un leu la negru prin munci necalificate

- Baza de date unica intre toate institutiile bugetare ale statului in ce priveste informatiile despre firme si persoane fizice

- Diferentierea beneficiilor la sistemul public de sanatate in functie de suma contribuita la sistem

- Sistemul tva la incasare aplicabil la toate entitatile din Romania

- Facilitati concrete pentru firmele care angajeaza persoane peste 50 ani

- Reducerea contributiilor cu 7% per total

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: mdm group , codul fiscal , guvern , impozit pe venit , tva , imm

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

unde poți vedea harta finală cu centura de sud a clujului
Primăria Cluj-Napoca anunță varianta finală de traseu V8 – aferentă obiectivului de investiții cuprins în Master Planul General de Transport ...citeste tot
anunț important despre circulația pe strada bună ziua din cluj
Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță faptul că, în perioada 14-21 noiembrie 2019, pe str.Bună Ziua se va restricționa circulația pentru traficul ...citeste tot
bosch face încă o investiţie importantă la blaj
Bosch a inaugurat pe data de 7 noiembrie 2019 o nouă clădire de birouri şi laboratoare de testare, în incinta ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

TESTUL PISA 2018: Analfabetismul funcțional, la 44 la sută - REACȚIA sindicaliștilor din învățământ
Cele mai bune modalități pentru a crește copii cu mentalitate globală
UTILBEN, recunoscut la nivel mondial pe piața utilajelor de construcții
România politică, 30 de ani mai târziu: De ce să fii MÂNDRU că ai ales să votezi
EVENIMENT la Cluj: Concert CARITABIL pentru bolnavii de CANCER
Magazinul RIALDA din Cluj te îmbracă de 25 de ani
Bugetul UE pentru perioada 2021-2027: momentul luării deciziilor
Unde poți vedea harta finală cu centura de sud a Clujului
Anunț important despre circulația pe strada Bună Ziua din Cluj
Building Solidarity – un nou proiect de voluntariat internațional în școli

Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook