• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • PRIMA ZI de campanie: AVEM 14 PREZIDENȚIABILI – Clujul se pregătește de alegeri

PRIMA ZI de campanie: AVEM 14 PREZIDENȚIABILI – Clujul se pregătește de alegeri

Publicat: 3 octombrie, 2014 08:39
Actualizat: 23 martie, 2022 05:35

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început: 14 politicieni au luat startul în cursa pentru Cotroceni. La Cluj, au început de asemenea și pregătirile pentru organizarea scrutinului din 2 noiembrie.

Prefectura Cluj a informat că la nivelul judeţului au fost stabilite delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare, acestea fiind în număr de 654. La nivelul municipiului Cluj-Napoca vor funcţiona 181 de secţii de votare.

Conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă la nivelul judeţului Cluj există nu număr de 603.213 alegători înscrişi în listele electorale permanente.

Instituţia Prefectului-judeţul Cluj a înregistrat până la data de 26 septembrie 2014 un număr de 2066 solicitări din partea persoanelor care doresc să participe la procesul electoral în calitate de preşedinţi sau locţiitori ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţul Cluj, din care 757 solicitări pentru Municipiul Cluj-Napoca. 

Informaţii suplimentare privind alegerea Preşedintelui României în anul 2014, delimitarea secţiilor de votare din judeţul Cluj, precum şi procedura de acreditare a reprezentanţilor mass-media şi a observatorilor interni, pot fi obţinute accesând site-ul Instituţiei Prefectului-Judeţul Cluj, www.prefecturacluj.ro la secţiunea „ALEGERI PENTRU PREŞEDINTELE ROMÂNIEI”.

România are 14 prezidențiabili. Cel mai tânăr candidat este șefa PMP, Elena Udrea (41 de ani), cel mai în vârstă, Teodor Meleșcanu (73 de ani), fostul șef al SIE. În premieră, la prezidențiale candidează două femei , Elena Udrea și independenta Monica Macovei (55 de ani). Cel mai încăpățânat candidat este Coreneliu Vadim Tudor (65 de ani), care își încearcă norocul a cincea oară. 

Iată și lista candidaților la președinție.

1. Premierul Victor Ponta și-a lansat candidatura cu fast pe Arena Națională în ziua în care a împlinit 42 de ani. Este prim ministru, șef al PSD și va fi susținut și de PC și UNPR. 

2. Primar în Sibiu la al patrulea mandat, Klaus Iohannis (55 de ani) este susținut de Alianța Democrat Liberală format din PNL și PDL. 

3. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în vârstă de 62 de ani și-a abandonat partidul, PNL, când conducerea a decis să rupă USL, fiind printre puținii liberali care au rămas la guvernare. Acum candidează independent la președinție deși a înființat Partidul Liberal Reformator. 

4. Fostul ministru Elena Udrea (41 de ani) a preluat conducerea Partidului Mișcarea Populară rezultat din gâlceava președintelui Traian Băsescu cu Vasile Blaga. 

5. Deși a fost aleasă eurodeputat pe lisetele PDL, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei participă la alegeri ca independentă pentru că n-a putut înghiți decizia democratică luată de colegii săi de partid de a-l susține pe Klaus Iohannis. 

6. Șeful UDMR Kelemen Hunor (47 de ani) a lansat în precampanie un proiect privind autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc, care a iritat majoritatea românească. El și UDMR țin însă în șah actualul guvern, care are nevoie de voturile parlamentarilor maghiari în parlament, așa că deși vine cu astfel de proiecte Kelemen Hunor e încă vicepremier si ministru al Culturii în Cabinetul Ponta. 

7. Corneliu Vadim Tudor (65 de ani) este foarte insistent: el candidează a cincea oară, însă sondajele arată că nu va mai da palpitații nimănui ca și în anul 2000, când a intrat în turul doi alături de Ion Iliescu, determinând oameni de dreapta să își dea votul și girul pentru controversatul socialist de la PDSR.  

8. La 65 de ani, Gheorghe Funar candidează independent din cauza disputei juridice legată de șefia PRM, partid care nu a reușit în 2012 să intre în parlament. 

9. Teodor Meleșcanu a demisonat pe ultima sută din fruntea SIE și, la 73 de ani, va candida ca independent la președinție. Dacă ar fi ales, ar încheia mandatul la vârsta de 78 de ani. 

10. Senatorul Ioan Ghișe a demisionat din PNL considerând că fuziunea cu PDL este „inacceptabila”. El n-a digerat nici faptul că partidul său îl sprijină pe Klaus Iohannis, „un om care acum doi ani nu era membru de partid”.

11. Szilagyi Zsolt va candida din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania. El este șeful de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes.  Ca și șeful său, mănâncă autonomie pe pâine, la micul dejun, la prânz, la cină și o dată noaptea în somn. Și-a făcut studiile  la Budapesta și a fost deputat din partea UDMR, în perioada 1990 – 2004, formațiune căreia i-a spus “pa” pentru a-și urma liderul la Bruxelles. 

12. Devenit celebru datorită emisiunii Dan Diaconescu Direct de pe OTV și serialului Elodia, Dan Diaconescu a fondat PPDD. Sloganul lui la localele din 2012 a fost „Jos ciocoiul din primărie”. S-a bătut cu premierul Victor Ponta în 2012 pentru un mandat de deputat de Gorj, însă a pierdut și și-a anunțat retragerea din politică. Acum s-a răzgândit. 

13. Fost deputat PDL, William Branza (41 de ani) va candida la președinție din partea Partidului Ecologist. ” Noi trebuie să avem încredere că putem respira după data alegerilor un aer curat alături de Brînză, de Partidul Ecologist”, a spus Brînză, citat de Realitatea.net. 

14. Constantin Rotaru, preşedintele Partidului Alternativa Socialistă încearcă și el marea cu degetul, deși la scrutinul din 2009 a fost votat de abia 43.000 de români, mult mai puțini decât cei care au semnat pentru candidatura sa. 

Alegerile pentru funcția de președinte nu vor fi tranșate din primul tur de scrutin, după cum arată sondajele de opinie. Cele mai bune șanse de a ajunge în turul doi le au Vicror Ponta și Klaus Iohannis. E firesc să fie așa, având în vedere forța de propagandă pe care cele două tabere le au în teritoriu. Turul doi va aduce o regrupare a forțelor și negocieri pentru susținerea candidaților rămași în cursă. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a vorbit în emisiunea Punctul Critic despre marile provocări cu ...

Primarul comunei Baciu, Balázs János, candidează pentru un nou mandat. Ce planuri are

Călin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului din partea AUR, și-a prezentat în ...

Calin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului vrea transport gratuit cu CTP pentru toți clujenii

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Punctul Critic referindu-se la ...

Deputatul Achimaș Cadariu, despre Emil Boc: Are realizări dar uzura unei funcții își spune cuvântul

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!