Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Fabrica de pensule - program octombrie

Lifestyle 22 Octombrie 2014, 12:45
Spune-ti parerea

Sărbătoare cu strângere de fonduri | 5 ani Cercul Întreg  

Cercul Întreg | Sărbătoare cu strângere de fonduri

Bar, etajul I 

24 octombrie, ora 21:00

Cercul Întreg împlinește 5 ani...

...5 ani de când ne investim energia ca orașul, țara și lumea în care trăim să capete mai multă joacă și muzică și să devină un loc mai frumos decât l-am găsit

...5 ani de când tobele sună în Cluj, și vestesc viață

... 5 ani de când capoeira în forma în care se juca din răstimpuri își găsește încetișor locul în societatea noastră de acum

...5 ani cu sute de ore de muzică vie, nenumărate povești și prietenii care s-au legat pe ritmuri din toată lumea

...5 ani zâmbete și râsete fără număr

...5 ani și încă tot rezistăm, ba și ne încăpățânam să ne facem noi să ne fie tot mai bine și ne urâm: La mulți ani înainte!

Așa că vă invităm pe toți, atât cei care ați fost alături în acești ani și aveți bucata voastră de poveste în Cercul Întreg și pe toți care doriți să ne cunoașteți mai bine să sărbătorim. Vineri seară de la ora 21 în barul de la etajul I la Fabrica de Pensule. 

Vom începe programul cu un cerc de capoeira așa dinamic să ne trezim, apoi un drift/jam session liber, alternând frumos cu muzici alese pentru a fi dansate mixate de Bogdan Octav Rakolcza și Adrian Electroclown (a.k.a. echipa Radio Kwayé).

Driftul va avea mulți invitați surpriză. 

Rugăm o contribuție de 10 lei care împreună cu câștigurile de la bar ne vor ajuta să ne continuăm proiectul așa de bine ca și până acum. 

La mulți ani!

Ateliere

Ateliere de creație pentru copii cu Cristina Gagiu

Atelier Cristina Gagiu, etaj II

miercuri, 22 octombrie și sâmbătă, 25 octombrie

Ateliere de creație pentru copii cu vârsta între 14 – 15 ani.

Cursurile se țin miercuri în intervalul 17:00 – 19:00 și sâmbătă în intervalul 12:00 – 14:00.

Costul unei ședințe este de 25 ron

Pentru programări: 0742 733 901

Cristina Daniela Gagiu

crispaint@yahoo.com

+4 0742 733 901

Glasul Corpului | Laborator de explorare a corpului în mișcare cu Bogdan și Irina

Cercul Întreg, clădirea din curte în fiecare luni de la ora 19:00 la 20:00

Corpul nostru cel de toate zilele... Atât de aproape de noi și totuși așa de departe.

Trăim în vremuri în care pentru mulți dintre noi corpul nu e mult mai mult decât vehiculul care duce mintea la servici, la cafenea, la căutat parteneri iar apoi în pat.

Totuși, ce mare minune un corp!

Cu toate membrele pe care le are, zecile de încheieturi, care pot fi mișcate în nenumărate feluri.

Cu structura lui incredibilă care ne face să fim verticala care pornește de la pământ înspre cer!

Atâtea dansuri, atâtea bucurii, atâta potențial de a spune povești prin mișcare, fiecare în felul său.

Dar oare cât cunoaștem fiecare dintre noi din acest potențial? Cât din potențialul nostru îl folosim?

Cât de bine ne putem cunoaște inteligența corporală primită de la natură și cu ce ne poate ajuta să ne in-corporăm mintea?

Cum este să te simți acasă în propriul corp?

În acest laborator condus de Bogdan și Irina vom urma aceste întrebări, încetul cu încetul, și vom cunoaște corpul nostru când se transformă, ba în pământ, ba în apă, ba în aer, ba în foc, ba în spirit ... fiecare în felul lui sau ei de a fi, de a se mișca.

În felul acesta ne descoperim fiecare elementele propriei mișcări, modurile personale de a forma fraze, apoi poezii cu și în acord cu propriul corp.

Iar în finalul fiecărui curs vom face experimente despre cum se leagă aceste mișcări de muzică, și cum se pot combina cele două. 

Acest curs se adresează tuturor celor care au o afinitate spre dans, arte marțiale, ori alte forme de expresie corporală, indiferent de pregătire anterioară, care vor să își recupereze corpul sau să îi extindă posibilitățile de exprimare.

Locuri disponibile: 10

Taxă de participare: 20 lei / ședință 

Introducere în Capoeira Angola cu Feri

Cercul Întreg, clădirea din curte în fiecare marți de la ora 19:00 la 21:00

Capoeira Angola e o artă complexă multidimensională, exprimată sub formă de joc, care include dans, luptă, muzică vocală și instrumentală, poezie și tradiție culturală.

Este o artă care ajută omul să se dezvolte ca ființă complexă, unică și autonomă, un joc care ne ajută să devenim pe deplin ceea ce suntem: ființe libere, responsabile și vii. Capoeira Angola este un învățământ lăsat moștenire de către africanii deportați și vânduți ca scalvi în Brazilia, un învățământ despre cum să-ți păstrezi demnitatea și libertatea chiar și în circumstanțele cele mai dificile.

Mulți dintre voi probabil ați avut deja contact cu capoeira de-a lungul timpului prin ce ați văzut fie pe viu, fie pe internet (Cine vrea să vadă mai multe, găsiți videouri pe canalul nostru de Youtube, Cercul Întreg).

Pentru cei dintre voi care doriți să începeți să pășiți pe calea jocului propusă de capoeira, oferim acest curs pentru familiarizarea cu „vocabularul” de bază din jocul de capoeira, format în mare măsură din imitația unor mișcări observate din lumea animală, cum aduc aminte și unele denumiri (de exemplu rabo de arraia - coada pisicii de mare)

Vom pune accent special pe orientarea corpului în spațiu, percepția și reperarea corpului în mișcare, formarea echilibrului, flexibilității, a forței și totodată a eleganței și ușurătății. În următorul pas vom învăța despre interacțiunea între mișcările ofensive și mișcările defensive și despre folosirea eficientă a spațiului, toate cu multă joacă și voie bună.

Pentru curs nu e nevoie de cunoștințe anterioare, dar e nevoie de o pereche de teniși ușori și haine lejere dar nu prea largi.

Contribuție 10 lei / ședință

Muzica în familie | Comunicare muzicală cu Bogdan pentru copii împreună cu părinții lor           

Cercul Întreg, clădirea din curte în fiecare miercuri de la ora  17:00 la 18.30

Acest curs este o premieră în Cercul Întreg, o încercare despre cum-ar-fi...

Cum ar fi, dacă la inima unei familii ar sta comunicarea prin muzică, comunicarea sub semn armonic, în loc de comunicarea verbală?

În muzică acțiunile noastre se măsoară după posibilitatea lor de a produce armonie sau dizarmonie.

După capacitatea de a-l include pe celălalt.

După capacitatea de a oferi libertate, într-un context care are limite.

Când într-o joacă muzicală cineva încalcă limitele jocului, când depășește zona de echilibru, nu e nevoie să zici asta. Se simte. Pentru că în acel moment joaca se degradează.

Muzica liberă, muzica vie, ne dă posibilitatea să observăm fenomenul armoniei în manifestare, moment cu moment.

Aplicat ca limbaj între părinți și copii, le dă copiilor posibilitatea să își experimenteze la modul concret abilitatea de a distruge sau a creea armonie, posibilitatea de rebeliune și de încadrare, iar părinților le oferă ocazia de a deveni părtași și de a învăța din capacitatea creativă enormă a copiilor și din abilitatea lor de a găsi soluții cu totul ieșite din comun.

În acest curs ne vom familiariza cu diferite tipuri de instrumente intuitive, de proveniență africane, braziliene și românești, și vom creea diferite jocuri pe ritm și armonie, care să ne servească ca exemple practice.

Cursul se constituie de la un număr de minim 4 părinți împreună cu copii.

Taxa de participare este de 25 lei / ședință pentru un adult împreună cu un copil

Toques | Țiituri - Școala Ritmului cu Bogdan

Cercul Întreg, clădirea din curte în fiecare miercuri de la ora 19:00 la 21:00

Se spune că muzica e comunicare dincolo de limbajul prin cuvinte. Dacă e așa, oare poate oricine să învețe aceast grai?

Vă invităm în Cercul Întreg pentru un curs unic în România, un curs care ne va duce în adâncurile muzicii, la ceea ce leagă și încheagă toate felurile de muzică comunitară care implică dansul, oriunde în lume: Ritmul.

Ritmul este ceea ce leagă latura eterică a muzicii de corporalitatea noastră, pentru că viața noastră e în esență compusă din ritmuri: inima, respirația, clipitul, mersul pe stradă, munca fizică, vorbirea și multe altele, toate au ritmurile lor, fie că suntem sau nu conștienți de ele.

Împărtășind un ritm (sincron, de la syn-chronos - în același timp) ajungem să ne regăsim unii pe alții la o intensitate mult dincolo de traiul nostru de zi cu zi, ajungem să ne cunoaștem ca ființe incorporate, un aspect care se pierde tot mai mult pe măsură ce prin avansarea tehnologică ne este solicitată tot mai mult mintea, dar în detrimentul corpului.

Ori, dacă vrem să trăim viața pe deplin, nu vom putea evita să includem atât mintea cât și corpul în viața noastră de zi cu zi.

Școala Ritmului, acum în primul an, își propune să explorăm împreună ritmul în multe feluri diferite, prin ascultat, imitat, trăit.

Vom explora:

- fraze ritmice specifice (în portugheză toque, în româna arhaică: țiitură, pentru că ea „ține” muzica laolaltă) din jurul lumii, cunoscându-le caracterul, dansul și originile

- instrumente de percuție din spațiul african și afrodescendent (djembé, dundun, atabaque, conga, agogo, claves)

- aranjamente tradiționale de percuție din spațiul afrobrazilian și african

- funcțiile instrumentelor în cadrul unui ansamblu de percuție

- căutarea unui limbaj solistic în cadrul percuției

- cântece împreună cu percuția

Acest curs se adresează oricui care este interesat de muzică vie, de muzică în cadrul comunităților, de implicarea muzicii și a dansului în modelul de permacultură, atât oameni cu experiență muzicală cât și fără.

Cursul are maxim 12 participanți, vor avea prioritate cei care doresc să participe cu regularitate, pentru a forma un grup de forță cu care să putem lucra intensiv.

Pentru înscriere, vă rog trimiteți un mail cu numele, vârsta, ocupația și experiență muzicală la adresa bogdan@cerculintreg.ro.

Cursul are o taxă lunară de 100 lei sau 25 lei/ședință.

Este inclus în abonamentul lunar pentru toate cursurile la 150 lei/lună.

Dacă dorești să participi la acest curs, dar nu ai suficienți bani pentru a participa, oferim 4 locuri fără plată. Pentru locurile fără plată, vă rugăm să includeți în mail: un text de intenție, de ce dorești să participi la acest curs și de ce merită să te sponsorizăm.Ne rezervăm dreptul de a alege solicitanții la fără taxă în funcție de acest text.

Capoeira Angola | Mișcări și interacțiuni avansate cu Adi

Cercul Întreg, clădirea din curte în fiecare joi de la ora 19:00 la 21:00

 Acest curs este completarea cursului de introducere în capoeira din zilele de marți. El pune accentul pe o complexitate mai amplă a mișcărilor și genului de interacțiuni care rezultă între mișcările ofensive și mișcările defensive.

Dacă în antrenamentele de marți se învață „cuvintele” limbajului de capoeira Angola, atunci joi în antrenamentele lui Adi se formează „propoziții” și variațiuni, explorând mult legătura între cei doi jucători, și posibilitățile de a face jocul mai frumos.

Cursul este deschis pentru oricine, dar se construiește mult pe elementele de bază din capoeira și poate fi ceva mai solicitant.

Contribuție: 10 lei / ședință

Jocurile Străbunilor | Workshop de jocuri moldovenești

Cercul Întreg, clădirea din curte 25 și 26 octombrie, de la ora 14:00 la 19:00

Pentru a doua oară îl avem invitat în Cercul Întreg pe Ferenc Ségercz, cel datorită căruia se reintroduc încetișor cavalele, tilincile și fluierele în spectrul nostru de cultură activă.

În cele două zile de workshop intensiv vom pune accentul pe diferitele jocuri din zona Moldovei, principal a Ghimeșului, unde multe tradiții străvechi de jocuri s-au păstrat vii datorită accesibilității geografice foarte dificile.

Așadar haidați să învățăm să jucăm: sârba, sârba studenților, Drumul Dracului, dedoi, hora bătrânească și hore învârtite rapid, sub îndrumarea fluierului și cavalului lui Feri.

În a doua parte a zilei ne vom alege unul dintre jocuri ca să îl învățăm la fluier, iar în a treia parte o să ne cufundăm un pic în tradițiile ritmice din Balcanii apropiați.

Iar chiuiturile și strigăturile sperăm să vină când ne încălzim.

Workshopul va avea loc sâmbătă și duminică de la orele 14 până pe la 19 sau mai mult, dacă ne simțim bine.

Rugăm o contribuție de 60 de lei pe ambele zile, sau 30 de lei pe zi. Și vor fi fluiere, tilinci și cavale bune și ieftine aduse de Feri, pentru cine dorește.

Să ne vedem frumoși!

Expoziții 

Pale Blue Dot | Dragoș Bădiță, Flaviu Cacoveanu, Cristina Curcan, Ana-Maria Huluban, Ioan Grosu, Lucian Indrei, Radu Oreian, Ștefan Pop, Lea Rasovszky, George Roșu

Lateral ArtSpace, etaj I 10 septembrie  – 7 noiembrie

„Priviți din nou acel punct. El înseamnă „aici”, el înseamnă „acasă”, el înseamnă „noi”. Pe el toţi cei pe care îi iubiţi, toţi cei pe care îi cunoaşteţi, toţi cei despre care aţi auzit vreodată, orice fiinţe umane care au existat vreodată, şi-au trăit viaţa. Agregatul bucuriei şi al suferinţei noastre, mii de religii încrezătoare, ideologii şi doctrine economice, fiecare [...] sfânt sau păcătos din istoria speciei noastre a trăit acolo: pe un fir de praf suspendat într-o rază de soare.” - Carl Sagan, Palidul punct albastru – o viziune a viitorului omenirii în spațiu

Nu ar trebui să ne simţim nilihişti după aceste cuvinte. Suma existențelor noastre reduse la un citat. De ce ne plac aşa de mult citatele? Suntem o cultură bazată pe citate. Arta nu face excepţie. Care e scopul nostru ca artişti? Să facem artă. Ce e Arta (puteţi să începeţi să vă daţi ochii peste cap)? Arta e o grămadă de lucruri. De pildă, e un document. Nu în sens larg, desigur, cum s-a dorit cu câteva secole în urmă. Funcţia de documentare a realităţii, aşa cum e percepută, a fost înlocuită de tehnologie (miliarde de camere de luat vederi disecă şi înregistrează realitatea zi de zi). Arta va rămâne un document al creativităţii, inteligenţei şi emoţiilor noastre. Asta e ceea ce facem.

Dragoș Bădiță, Flaviu Cacoveanu, Cristina Curcan, Mihaela Hudrea,Ana-Maria Huluban, Ioan Grosu, Lucian Indrei, Radu Oreian, Ștefan Pop, Lea Rasovszky și George Roșu sunt tineri artiști români cu abordări complet diferite ale artei contemporane, dar care se întâlnesc constant sub acoperișul Lateral ArtSpace.

Lateral ArtSpace este un spaţiu nonprofit de expoziție și proiecte din Cluj-Napoca, gestionat de artişti şi înfiinţat în aprilie 2012. E dedicat artiştilor locali, naţionali şi internaţionali aflaţi la începutul carierei lor. Proiectul a pornit ca un răspuns la lipsa de posibilităţi de expunere și experiment în cadrul unui spațiu dedicat artei cu care se confruntă aceşti artişti.

www.lateralartspace.com

subREAL V | Serving Art 1 (1997-1999)

Curator: Horea Avram

SPAȚIU INTACT, etaj II

12 septembrie – 7 noiembrie 2014

Grupul subREAL a fost înființat în 1990 de către Călin Dan (istoric de artă şi artist) şi Dan Mihălțianu (artist), cărora li s-a alăturat la scurt timp Iosif Király (arhitect şi fotograf). Mihălțianu părăseşte grupul în 1993. subREAL este considerat unul dintre cele mai influente grupuri aristice româneşti, fiind primul a cărui activitate a fost recunoscută internațional. Practica artistică a grupului - în domeniile fotografiei, video-ului, instalației şi performance-ului, explorează traumele, miturile şi clişeele istoriei (recente) româneşti şi impactul acestora în societate şi în artă. Lucrările lor utilizează un vocabular post-conceptual şi neo-avangardist ce pune în discuție - într-o cheie radical critică şi ironică - realitatea politică, socială şi culturală ca o modalitate de a „exorciza reziduurile deceniilor opresiunii comuniste”.

Serving Art 1 (1997-1999) este o instalație foto cuprinzând peste 700 de fotografii alb-negru (18 x 24 cm) montate pe pereții galeriei. Fotografiile sunt făcute după negativele găsite în arhiva fostei reviste Arta, publicația de artă oficială în România între 1953 şi 1989. Imaginile reprezintă lucrări de artă (picturi şi sculpturi) fotografiate pentru tipar. Însă aceste imagini cuprind şi contextul „aural” al lucrărilor fotografiate - obiecte, recuzită, personaje ce țin o pânză în fundal etc. - astfel dezvăluindu-ne o parte din universul lor de atunci, dar şi ceva din mecanismele de fabricare a discursului artistic oficial. În acest sens, seria Serving Art 1 este o modalitate elaborată de a înfățişa şi dezbate în ton critic convențiile estetice, paradigmele politice, relațiile de putere, dar şi capacitatea fotografiei de a a reda fidel realitatea şi, în acelaşi timp, de a fi un instrument eficient de manipulare şi control.

www.fundatiaintact.ro

contact@fundatiaintact.ro,

0744 515 254, 0748 990 311

Nicolás Lamas | The value of formlessness 

Galeria SABOT, etaj I

3 octombrie – 29 noiembrie  2014

Contact:

www.galeria-sabot.ro

info@galeriasabot.ro

Traces | Arantxa Etcheverria 

:BARIL, etaj III

3 octombrie  – 1 decembrie  2014

Cineva ar putea crede că rețelele pe care le desenează Arantxa Etcheverria se vor definiții ale spațiului, forme delimitate de șabloane savante, linii voit curate a căror, totuși, săracă simetrie sugerează o intenționalitate mai elaborată.

Simplist, deci insuficient, pentru că sub forța liniilor "de rețea" descifrăm ca într-o delicată gravură dantelăria fină a unor detalii arhitectonice, cornişe și frontoane sau siluete întregi ale unor case art deco din București, într-un proces de recuperare afectivă sau, mai compex, de creionare (sic!, e vorba de desene) a unor raporturi culturale. În definitiv orice nod de rețea reprezintă intersecția unor linii, care la rândul lor unesc alte puncte nodale.

Discreția cu care sunt figurate obiectele din fundal nu ascunde însă obsesia pentru una din casele proiectate de Marcel Iancu (imobilul Solly Gold), care devine semnificativă pentru subtilitatea dar și pentru componenta rațională a artei sale. Miezul abordării artistice a Artantxei Etcheverria e dat, fără îndoială, de lucrările şi instalaţiile strâns legate de un anume loc.

Instalațiile sale sunt suprapuneri de forme geometrice care repetă detaliile unor construcții metalice surprinse fotografic în periplurile citadine ale artistei. Toate acestea sunt unite însă de o anume acuratețe în realizare, de o anumită curățenie care accentuează luciditatea pe care o bănuiești în spatele compoziției, ceva ce generează sentimentul reconfortant al siguranței. (Tiberiu Adelmann)

Arantxa Etcheverria s-a născut în anul 1975 în Franţa şi a studiat artele vizuale la Nisa, la Villa Arson. În cadrul Teatrului Naţional din Strasbourg, a studiat scenografie şi costume. Arantxa Etcheverria locuieşte şi lucrează în Bucureşti.

Contact: www.baril.ro, contact@baril.ro 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: fabrica de pensule , program

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

cum sa iti transformi camera de zi intr-un cinematograf in 6 pasi simpli. afla aici!
Orice iubitor al filmelor care isi doreste o experienta de cinema in confortul propriei locuinte poate face acest lucru transformandu-si ...citeste tot
urmează să mergi la o petrecere? află acum cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont
Indiferent dacă urmează să iasă în club sau să participe la un eveniment într-un restaurant de lux, o femeie petrece ...citeste tot
vrei să ai o casă de ultimă generație? află 5 exemple de aparate și gadgeturi cu care îți poți moderniza locuința
Tehnologia este un imens avantaj în prezent, fiindcă face lucrurile mult mai ușoare și mai accesibile. De la o zi ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili
Ce se întâmplă cu lucrările la strada Eroilor din Florești
Câți clujeni cu COVID 19 sunt internați în spitalele locale ALERTĂ la nivel național
OPORTUNITĂȚI de investiții în pandemie INTERVIU cu Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al IMM-urilor
MEDICII DE FAMILIE au nevoie de ajutorul comunității: statul nu le asigură măști și dezinfectanți la consultații
COVID 19 bate în retragere la Cluj: doar 85 de persoane în spitale
Blue Air va relua zborurile regulate la începutul lunii iulie 2020
Măsuri anti-Covid 19 aplicate la Primăria Florești
PROIECT Școală cu acoperiș verde în Florești

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook