Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

ANIVERSARE SSIF BROKER: de 20 de ani pe piaţa de capital - INTERVIU cu directorul Grigore Chiș

Topstory 24 Octombrie 2014, 14:27
Spune-ti parerea

Una dintre cele mai vechi societăţi de servicii de investiţii financiare, SSIF BROKER, împlineşte vineri, 24.10.2014, douăzeci de ani de activitate pe piaţa de capital. Cu această ocazie Grigore Chiş, Director General al societăţii, povesteşte despre evoluţia companiei, greutăţile pe care le-a înfruntat aceasta de-a lungul celor două decenii şi planurile de viitor. 

Grigore ChisÎ: Ce simbolizează această aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea companiei pentru dumneavoastră? Dar pentru piaţa de capital din România?

GRIGORE CHIȘ: Această aniversare reprezintă pentru mine un motiv de mândrie personală, deoarece am petrecut în cadrul SSIF BROKER peste 10 ani din cei 17 de pe piaţa de capital. Este compania în care am crescut, în care am acumulat experienţă profesională şi de care mă leagă cele mai frumoase amintiri.

Sper ca împreuna cu colegii mei şi cu acţionarii firmei să readucem SSIF BROKER între primele trei firme din România în privinţa cotei de piaţă deţinută şi a profitabilităţii. 

Pentru piaţa de capital, SSIF BROKER a fost în permanenţă o companie fanion. A fost una dintre fondatoarele majorităţii instituţiilor pieţei de capital din România, implicându-se permanent în dezvoltarea acestui domeniu în ţară. 

REPORTER: SSIF BROKER este într-adevăr una dintre cele mai vechi şi renumite societăţi de servicii de investiţii financiare din ţară, având o contribuţie puternică la dezvoltarea pieţei de capital. Puteţi puncta în acest sens câteva astfel de momente? 

GRIGORE CHIȘ: Pot spune că un moment important în acest sens a reprezentat participarea activă a SSIF BROKER la întocmirea primelor regulamente şi reguli de tranzacţionare de pe piaţa de capital din România.

Compania a fost şi cea care a adus unsprezece din primele douăsprezece societăţi comerciale la cota Bursei de Valori Bucureşti, când aceasta şi-a reînceput activitatea de tranzactionare în anul 1996. Nu în ultimul rând, suntem prima şi singura societate de servicii de investiţii financiare listată la categoria I a BVB. 

Totodată, pot spune că în cadrul SSIF BROKER s-au format de-a lungul timpului adevăraţi profesionişti, oameni pentru care meseria a devenit o vocaţie. Datorită renumelui căpătat pe piaţa de capital, în prezent aceştia conduc cu succes firme de brokeraj sau societăţi de administrare a investiţiilor. 

REPORTER: Uitându-vă în urmă, am dori să ştim care consideraţi că a fost cel mai reprezentativ moment pentru SSIF BROKER de-a lungul celor 20 de ani?

GRIGORE CHIȘ: Cu siguranţă că cel mai important moment a reprezentat listarea SSIF BROKER la Bursa de Valori Bucureşti în februarie 2005.

De atunci pot spune că am reuşit să acumulăm în mod constant capitaluri proprii an de an iar profitând de trendul major de creştere din piaţă şi de comisioanele de tranzacţionare practicate, maximul acestor creşteri a fost atins în anul 2007. 

Sunt convins că odată ce vom finaliza procesul de implementare necesar pentru finalizarea paletei de servicii şi produse, vom putea să reluăm ciclul de creştere.

De asemenea sunt convins că vom putea atrage resursele financiare necesare dezvoltării activităţii şi a creşterii profitabilităţii firmei atât în folosul acţionarilor, cât şi în folosul dezvoltării profesionale a salariaţilor. 

REPORTER:  Vorbind însă despre momente reprezentative pentru companie, am dori să aflăm şi care consideraţi că a reprezentat momentul cu cele mai multe încercări de-a lungul acestor ani. 

GRIGORE CHIȘ: Cred că momentul care ne-a “încercat” cel mai puternic a reprezentat aşa-numitul scandal de la Deva din 2009.

Pentru că societatea era însă listată şi s-a reuşit de-a lungul anilor despăgubirea tuturor clienţilor păgubiţi, a fost posibilă continuarea activităţii SSIF BROKER, recâştigarea încrederii pe piaţa de capital şi crearea premiselor favorabile pentru a ne poziţiona în piaţă drept o companie care poate oferi în mometul de faţă cea mai largă paletă de servicii şi produse financiare din România.

REPORTER: Cum a ,,crescut” compania de-a lungul anilor?

GRIGORE CHIȘ: Evoluţia SSIF BROKER a urmat evoluţia pieţei de capital din România. Pot spune că în acest moment avem tranzacţii peste tranzacţiile intermediate în anul 2007.  Între timp însă, comisioanele percepute clienţilor au scăzut în valoare absolută cu peste 85%.

Astfel, am ajuns de la 1.78% comision mediu net de tranzacţionare în 2007, la 0.25% în anul 2014. Suntem însă într-o piaţă în care toţi participanţii înregistrează pierdere din exploatare, desigur cu excepţia celui de pe locul I.

Strategia noastră de contracarare a acestei concurenţe acerbe, de-a dreptul canibalice pot spune, este cea de diversificare a serviciilor şi produselor pentru clientelă. Acestea au ca scop facilitarea obţinerii de valoare adaugată pentru ambele părţi.

REPORTER: Care sunt planurile de viitor ale companiei? Cum vedeţi evoluţia acesteia?

GRIGORE CHIȘ: Cel mai important activ al companiei consider că este echipa SSIF BROKER. Investirea în mod continuu în specializarea profesională a angajaţilor, oferirea unui plan de carieră atractiv, care să poată concura de la egal la egal sau să fie chiar peste oferta băncilor, este soluţia dezvoltării noastre pe termen lung. Pot spune că am finalizat peste 90% din schimbările care erau absolut necesare. 

Cea mai mare provocare pentru anul 2015 reprezintă pentru noi ambiţia de a înregistra profit din exploatare. Pentru aceasta, trebuie să reuşim să atragem suficiente resurse financiare în administrare pe fondurile de investiţii administrate de SAI Broker şi trebuie să popularizăm într-un mod eficient cea mai competitivă platformă de tranzacţionare pe pieţe externe din România.

Ne propunem de asemenea să ajungem la un portofoliu de minim 30 produse cu capital protejat listate la Bursa de Valori Bucureşti şi dorim să finalizăm restructurarea portofoliului  propriu.

Sunt convins că odată ce aceste scopuri vor fi atinse, vom reuşi să ne finanţăm prin intermediul pieţei de capital, atât prin emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni, precum şi prin majorare de capital. Dorim să acumulăm suficient capital propriu pentru a-l putea pune la dispoziţia clienţilor care doresc să tranzacţioneze în marjă.

Anul 2015 este anul care va face schimbarea noastră vizibilă pentru toate părţile: acţionari, angajaţi şi posibili investitori.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: ssif broker , grigore chis , piata de capital

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

platforma doorie din cluj, pe podium la competiţia dubai tourism futurism
Startupul doorie, dezvoltator al unei platforme inovative în domeniul ospitalier a obţinut locul 3 în cadrul competiţiei Dubai Tourism Futurism, ...citeste tot
startupul doorie din cluj, in finala unei competitii din dubai, unde premiul e 100 000 de euro
Startupul Doorie din Cluj, care a creeat platforma doorie.io, un asistent virtual pentru oaspeţii unui hotel, programat sa înveţe despre ...citeste tot
la 19 ani conduce cinci firme
Alexander Stoica-Marcu se numără printre cei mai buni tineri antreprenori din Europa, la vârsta de 19 ani deţinând performanţa de ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Un nou record de coșmar: 614 noi cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore
1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări
Gulas la ceaun
Ronaldo și Messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?

Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook