Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Arta de a asculta vibraţiile sufletului: CÂND apelezi la psiholog sau la psihiatru?

Coffe talk 10 Noiembrie 2014, 11:22
Spune-ti parerea

Raluca (Zaharie) Anton este un foarte cunoscut psihoterapeut specialist, doctor în psihologie, psiholog clinician, supervizor în psihoterapii, realizator TV. De-a lungul timpului a dobândit o experienţă clinică valoroasă, îmbinând, în mod inteligent, cercetarea de performanţă cu practica în domeniul ei de specialitate. Are mereu soluţii originale pentru dileme lăuntrice, simţind foarte bine prăpăstiile şi vibraţiile sufletului.  

Raluca (Zaharie) AntonVarga Attila: Care este argumentul care v-a convins că a fi psiholog este vocaţia Dvs.?

Raluca Anton: Cred că m-a prins încă din primul an de facultate componenta ştiinţifică a psihologiei – tot ce înseamnă studii, date, analize. Atunci am înţeles că psihologia este mult mai mult decât îşi imaginează cei care doar citesc cărţi cu tentă psihologică. Apoi am avut mereu o plăcere imensă de a lucra cu oameni şi de a fi înconjurată de oameni. Mama îmi spune că îmi place să fiu ascultată (sic!) – tind să o cred uitându-mă la lucrurile pe care le-am ales pentru a mă defini profesional dar cred cu tărie că îmi place să şi ascult. Nu cred că pot stabili un moment în care mi-am dat seama că aceasta este meseria pe care mi-o doresc, dar ştiu că am simţit mereu o plăcere imensă când a venit vorba de a studia, de a citi, de a lucra pe orice proiect în domeniul psihologiei şi, de multe ori, am spus că hobby-ul meu principal este psihologia.

Varga Attila: Ce calităţi trebuie să aibă o persoană pentru a fi un bun psiholog?

Raluca Anton: Mă gândesc din perspectiva unui psihoterapeut şi a unui psiholog clinician, pentru că asta practic: răbdarea e primordială, abilitatea de a asculta, un spirit critic, diplomaţie, acceptarea faptului că va trebui mereu să înveţi, să studiezi, pentru că oamenii nu sunt la fel. Ar mai fi apoi de amintit şi abilitatea de a te adapta foarte rapid la nou – orice client te poate surprinde în orice moment, a fi foarte deschis la minte (open minded) – în domeniul acesta NU ai voie să ai prejudecăţi, nu ai voie să judeci şi nu ai voie să dai sfaturi!

Varga Attila: Ce înseamnă să fii psiholog în România zilelor de azi?

Raluca Anton: Să spun să te adaptezi unei perioade de tranziţie, oare (sic!)? Meseria de psiholog e una destul de nouă pentru români. Încă ne este greu să acceptăm că cineva neutru, obiectiv şi cu multe cunoştinţe despre mecanismele mentale ale oamenilor ne poate ajuta mai mult decât familia, vecina sau chiar noi înşine. Dar, faţă de acum 8 ani, când am început eu să practic, e mult mai bine acum. Cred că mergem în direcţia bună. Ce se întâmplă acum pe piaţa de psihologi este următorul lucru: facultăţile scot psihologi “pe bandă”, dar pe care piaţa, clienţii îi triază foarte bine aşa că multora le este destul de greu să “supravieţuiască”. E un lucru natural, până la urmă. Pentru mine, a fi psiholog în România zilelor de azi înseamnă să mă trezesc în fiecare zi mulţumită de meseria pe care o am şi de lucrurile pe care le fac.

Varga Attila: Când aţi început să activaţi în această meserie?

Raluca Anton: În anul 2006 mi-am luat dreptul de liberă practică de la Colegiul Psihologilor. Am început prin a fi consilier şcolar la liceul pe care l-am absolvit şi eu, după care am intrat la doctorat la Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” sub îndrumarea domnului profesor universitar Daniel David. Am lucrat apoi în Departament fie cu studenţii, fie pe componenta de cercetare, după care mi-am luat avânt şi am plecat “în lumea largă”. Acum sunt pe cont propriu, lucrând doar în practică privată şi pe bază de colaborare în toate proiectele în care activez.

Varga Attila: Care este specializarea Dvs. în această sferă de activitate?

Raluca Anton: Eu sunt psihoterapeut specialist şi psiholog clinician. Practic, lucrez cu probleme emoţionale şi comportamentale ale copiilor şi adulţilor (fie individual, fie în familie sau cuplu).

Varga Attila: Cu ce fel de pacienţi lucraţi?

Raluca Anton: În ceea ce îi priveşte pe adulţi, lucrez cu orice formă de anxietate (de exemplu, atacuri de panică, anxietate socială, tulburare obsesiv compulsivă) şi cu depresie. Lucrez cu copii (când spun copii mă refer şi la faptul că lucrez cu familia lor) cu probleme comportamentale (agresivitate, de exemplu) sau probleme emoţionale (anxietate de performanţă, tristeţe, anxitate socială, ticuri şi altele). Bineînţeles, acestea sunt cele mai frecvente probleme emoţionale întâlnite, dar sunt şi cazuri care au alte tipologii mai speciale pe care nu are rost să le amintesc, fiind destul de tehnice informaţiile.

Varga Attila: Ce categorii socio-profesionale şi grupe de vârstă vă vizitează cel mai frecvent?

Raluca Anton: În principal, cei cu venit mediu şi superior şi cei cu vârste între 25 şi 45 de ani. Dar în ceea ce priveşte categoriile de vârstă pot spune că am clienţi de la 4-5 anişori şi până la 73 de ani. Însă media ca vârstă este reprezentată de categoria de mijloc.

Varga Attila: Care sunt cele mai dese cazuri de care vă ocupaţi în activitatea Dvs. de fiecare zi?

Raluca Anton: Cele mai frecvente cazuri pe care le am sunt de tineri sau adulţi cu atacuri de panică şi cu diverse intensităţi ale depresiei. Ei sunt clienţii care apelează cel mai frecvent la astfel de servicii. Sigur, există şi alte tipuri de probleme mai puţin frecvente, dar cred că, pe măsură ce înaintez profesional şi am tot mai multă experienţă, aceste cazuri vor deveni focusul meu.

Varga Attila: Când anume ar trebui solicitat ajutorul psihologului? Dar al psihiatrului?

Raluca Anton: Nu există o regulă clară. Practic, atunci când simţi că nu mai faci faţă în gestionarea situaţiilor din viaţa de zi cu zi, când simţi că emoţiile pe care le ai sau comportamentele pe care le faci te împiedică din a spune ca esţi mulţumit de viaţa pe care o ai. Împreună cu clienţii mei, caut soluţii pentru a deveni din nou satisfăcuţi de calitatea vieţii pe care o au. La psihiatru apelăm, mai degrabă, în momentul în care emoţiile devin tot mai intense, când simţim că nu le mai putem controla (nici clienţii şi nici eu în procesul terapeutic). Noi recomandăm apelarea la un psihiatru, mai ales în cazurile în care observăm că procesul terapeutic este unul foarte greoi, că apar rezultatele foarte greu, când vedem că acela cu care lucrăm nu se poate concentra. Medicaţia reduce unele reacţii negative şi atunci meseria mea poate fi mult mai uşor şi eficient făcută în cazurile respective.

Varga Attila: Care sunt cele mai complicate cazuri pe care le-aţi soluţionat cu succes? Ce cauze le-au determinat?

Raluca Anton: Cred că ar trebui să scriu o carte pentru ca să răspund acestei întrebări! Pe scurt, sunt cazuri de clienţi care au traume foarte puternice: abuzuri, familii disfucţionale, probleme de viaţă foarte dificile sau cei care au o structură de personalitate care îi impiedică să se adapteze situaţiilor din viaţa de zi cu zi. 

Varga Attila: Cât costă serviciile unui psiholog?

Raluca Anton: Costurile variază de la 40 ron /şedinţa şi până la 150 ron pe şedinţă (sunt puţini terapeuţii care cred că solicită mai mult). În marea majoritate a cazurilor, costul este unul mediu între cele amintite mai sus. Depinde mult de experienţa terapeutului, de formarea pe care o are şi de investiţia pe care a acordat-o educaţiei lui în domeniul psihologiei.

Varga Attila: Care este motto-ul Dvs. preferat? 

Raluca Anton: “Fericirea nu vine pur şi simplu, ci este o consecinţă a acţiunilor noastre” (Dalai Lama)

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: raluca anton , psiholog , psihiatru

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot
filosoful g.m. tamás explică cum se menține la putere liviu dragnea
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ...citeste tot
Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Fie au rămas fără candidatul fetișizat, fie nu pot vota decât în condițiile lor, în cauză fiind: șezătoarea între un președinte în exercițiu și un ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

Magazinul RIALDA din Cluj te îmbracă de 25 de ani
Bugetul UE pentru perioada 2021-2027: momentul luării deciziilor
Unde poți vedea harta finală cu centura de sud a Clujului
Anunț important despre circulația pe strada Bună Ziua din Cluj
Building Solidarity – un nou proiect de voluntariat internațional în școli
A nu vota NU e un protest, ci o CAPITULARE
DAN BARNA, proiectat în decor: Nu prinde turul doi
EXIT POLL IRES: Klaus Iohannis 38,7%, Viorica Dăniclă 22,0%, Dan Barna 16,1% CE SPERANȚE AR PUTEA AVEA BARNA
Tremură partidele: Prezență masivă la vot - CINE intră în turul doi aflăm la ora 21.00
Bosch face încă o investiţie importantă la Blaj

Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook