Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Boli ale pielii: Despre MITURILE urbane ale tratării CHELIEI

Coffe talk 18 Decembrie 2014, 11:13 de Attila Varga
Spune-ti parerea

Dr. Veronica Moisil este medic dermato-venerolog şi, totodată, unul din cei mai apreciați specialişti ai Clujului în domeniul înfrumuseţării prin metode non-chirurgicale.

Veronica MoisilÎn interviul de azi, doamna doctor oferă pentru cititorii BuzzNews răspunsuri privitoare la o problemă care frecventă la bărbați: Alopecia Androgenetică, Calviţia sau Chelia.

Varga Attila: Care sunt cauzele care conduc la apariţia Alopeciei Androgenetice/Calviţiei?

Veronica Moisil: Aş dori să menţionez, încă de la începutul discuţiei noastre, faptul că vorbim despre o reală problemă care afectează deja 30% dintre bărbaţii care nu au atins vârsta de 30 de ani, respectiv 50% dintre persoanele care au depăşit pragul de 50 de ani.

Alopecia androgenetică, calviţia sau chelia  - cum i se mai spune în limbaj comun - este o afecţiune dermatologică care manifestă repercursiuni asupra foliculilor piloşi, în special asupra celor de la nivelul scalpului.

Evoluţia alopeciei este una cronică, determinând pierderea localizată sau completă a părului de la nivelul capului, dar şi de pe corp. Cauzele alopeciei androgenetice sunt multiple, eu aş aminti acum predispoziţia genetică, apoi hormonii masculini crescuţi, respectiv Hiperandrogenismul.

Acesta este caracterizat prin producerea în exces de androgeni de către glandele suprarenale, ovare sau ţesut adipos, excesul androgenic putând rezulta şi din sensibilitatea crescută periferică la androgenii circulanţi.

Excesul de androgeni afectează, aşadar, diferite ţesuturi şi organe, determinând condiţii clinice, variind de la acnee până la virilizare. S-ar mai înscrie apoi, tot la cauze ale bolii, stresul psihic cronic, regimul alimentar neadecvat sau alte afecţiuni dermatologice ca de pildă micoze, parazitoze etc.  

Varga Attila: Din ce motiv este această afecţiune mai gravă şi mai frecventă la bărbaţi decât la femei?

Veronica Moisil: Explicaţia este una cât se poate de simplă. Este vorba despre o secreţie sporită de testosteron. Afecţiunea în sine se impune treptat, cunoscând 5 nivele/tipuri distincte de manifestare:

- tipul I apare la bărbaţi în jurul vârstei de 20 de ani cu localizare fronto-temporală;

- tipul II apare în jurul vârstei de 30 de ani la nivelul creştetului şi vertexului;

- tipul III este intalnit la bărbaţii de 40 de ani la nivelul frunţii;

- tipul IV apare în jurul vârstei de 50 de ani, pe aproape jumătate din regiunea frunţii, întinzându-se până la vertex şi, finalmente,

- tipul V care se impune după 55 de ani sub forma aşa numitei ”calviţii hipocratice”, părul fiind prezent doar la lizieră.     

Varga Attila: Este mătreaţa un semn în acest sens? Dar albirea prematură a părului sau tricotilomania?

Veronica Moisil: Mătreaţa sau dermatita seboreică poate fi asociată cu boala. Ea apare pe un fond de ten gras, iar despre tenul uleios putem spune că este adrogenic determinat.

Cât priveşte albirea părului sau tricotilomania, ele se impun, mai degrabă, pe un fond de stres, fiind afecţiuni care se pot trata, alopecia angrogenetică, în schimb, îşi aşteaptă încă un leac eficient pentru fiecare din nivelele precizate.

Varga Attila: În ce măsură această boală este transmisibilă prin folosirea unor obiecte comune: piepten, căciulă, pălărie, batic etc.? Acelaşi pieptăn folosit de frizer, spre exemplu, în cazul unei persoane cu alopecie, iar apoi la o persoană sănătoasă poate transmite afecţiunea? 

Veronica Moisil: Cu siguranţă nu! Alopecia androgenetică sau chelia nu se transmite prin obiectele pe care le-aţi menţionat. Fireşte, din considerente care ţin de igiena personală, este indicat să avem fiecare propriul piepten, propria pălărie etc., dar ele nu transmit afecţiunea în sine.

Dacă e vorba despre o continuitate a bolii, după cum precizam şi în cele de mai sus, calviţia sau chelia vine pe cale genetică. Restul ţine de mitologie…  

Varga Attila: De ce în cazul bărbaţilor, alopecia se manifestă cel mai acut în partea centrală a capului?

Veronica Moisil: Zona centrală a capului reprezintă zona cu ţintă hormonală, fiind zona seboreică şi androgen dependentă. Altfel spus, în acea parte, glandele sebacee sunt mai productive, iar afectarea lor are consecinţa pe care o discutăm acum. 

Varga Attila: Ce legătură există între alopecia feminină şi infertilitate?

Veronica Moisil: În cazul persoanelor de sex feminin care generează testosteron sporit – secreţie sporită a glandelor suprarenale sau a ovarelor– se ajunge la aşa numitul Sindrom al Ovarelor Polichistice. Este o afecţiune foarte serioasă care afectează fertilitatea femeii, generând căderea părului, dar şi apariţia de acnee sau a hirsutismului.

Paradoxal este că, în cazul sindromului ovarelor polichistice, se poate ajunge la apariţia firelor de păr în cele mai neaşteptate părţi ale corpului: sâni, obraji, gambe. În consecinţă, trebuie acordată multă atenţie acestor simptome, urmând un tratament corespunzător.   

Varga Attila: În cazul femeilor însărcinate, modificările hormonale pot conduce la alopecie?

Veronica Moisil: Da, în această situaţie se poate ajunge la pierderea firelor de păr, mai ales în condiţiile în care alăptarea în sine lipseşte adesea corpul de elemente principale precum: minerale, fier, magneziu sau alte vitamine. Chiar şi aşa, alopecia, în acest caz, este una temporară şi nu definitivă. 

Varga Attila: Cum se tratează alopecia androgenetică la bărbaţi şi la femei?

Veronica Moisil: Aş putea spune că, la ora actuală, alopecia androgenetică se poate trata în patru moduri distincte: Prin substanţe active, ca de pildă Minoxidilul, care se aplică local tocmai în ideea de a vasculariza mai bine pielea capului şi pentru a menţine foliculul pilos viu.

Ar mai fi  tratamentul hormonal în vederea scăderii secreţiei de hormoni androgeni, dar acesta este pretabil la femei, apoi Terapia cu Plasma din sânge propriu şi, fireşte, transplantul de păr care este, întradevăr, o soluţie la această problemă, însă reprezintă o varianta mai costisitoare.

Varga Attila: Tunsul 0 si spălatul frecvent pe cap pot contribui la creșterea mai rapidă a părului ?

Veronica Moisil: Îmi pare rău dacă vă dezamăgesc, dar şi în aceste variante menţionate de dvs. regăsim miturile urbane care nu au un fundament ştiinţific. Tunsul 0, făcut frecvent, NU favorizează creşterea părului în zona capului deja afectată de alopecie, iar spălatul des pe cap (2-3 ori pe zi) nu ajută, din contră contribuie la căderea părului. 

Varga Attila: Cât ajută şampoanele şi alte produse apărute pe piaţă (soluţii, uleiuri, creme etc.) la regenerarea părului?

Veronica Moisil: Fireşte, toate acestea ajută, într-o oarecare măsură, la regenerarea părului, însă trebuie menţionat un aspect important: ele sunt complementare cu terapiile curente, dar nu suficiente.

În consecinţă, recomand folosirea lor, mai ales a produselor care se vând în farmacii şi sunt special create în acest scop, dar în combinaţie cu un tratament adecvat.  

Varga Attila: Ce se mai poate face în cazul celor pentru care deja este prea târziu?

Veronica Moisil: Această boală trebuie prevenită mai degrabă decât tratată. În cazul celor care se confruntă cu această afecţiune, pe nivel de început sau mediu, ea poate fi controlată şi împiedicată să se extindă. La cei care au deja alopecie în formă avansată, singura soluţie rămâne transplantul de păr.

Varga Attila: Cât de costisitor este să tratezi această boală?

Veronica Moisil: Depinde foarte mult de varianta pe care o alege pacientul. În general nu este un tratament scump, spre exemplu cel cu Minoxidil costă în jur de 50 de Ron pe lună. E de reţinut însă un alt aspect, deloc de neglijat: tratamentul în sine, odată început, trebuie continuat pe termen foarte lung! Fără întreruperi! Altfel, drumul către faza finală a bolii este unul ireversibil. Ţine doar de timp…   

Varga Attila: Ce tratament oferiţi Dvs. ca dermatolog pentru alopecie androgenetică?

Veronica Moisil: În cazul pacienţilor mei, aleg să merg pe varianta unei combinaţii de minerale cu Minoxidil şi şampoane adjuvante. Costul acestui tratament se ridică undeva la 100 de Ron pe lună. Din punctul meu de vedere este soluţia cea mai optimă, iar rezultatele obţinute până acum sunt pe deplin satisfăcătoare. Ţine însă mult şi de pacient.

Aşa cum cred că ştiţi deja, există un dicton care, mie personal, îmi place foarte tare, iar în cazul problemei noastre, el chiar ajută mult: ”Dacă undeva există o Dorinţă sinceră, acolo există şi o Cale… Întotdeauna!”

Dr. Veronica Moisil

Medic specialist dermatovenerologie

Clinica ESTETDERM – Cluj-Napoca

Str. George Bariţiu nr. 24, Ap. 1

Tel: +40 264.333.407, +40 758.035.868, +40 758.035.950

Orar de consultaţii: Marţi şi Joi, orele 16-19 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: dermatologie , veronica moisil , alopecie , calvitie , chelie , androgen , testosteron , par

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot
lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Ronaldo și Messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook