• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • CINE sunt teroriștii din Paris: Cronologia atacului armat de la redacția Charlie Hebdo

CINE sunt teroriștii din Paris: Cronologia atacului armat de la redacția Charlie Hebdo

Publicat: 8 ianuarie, 2015 09:49

Actualizat: 23 martie, 2022 05:31

Principalii suspecți în cazul atacului terorist de la redacția Charlie Hebdo din Paris sunt franco-algerienii Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, și fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani. Șoferul lor a fost Mourad Hamyd, în varsta de 18 ani, cumnatul lui Cherif Kouachi, care s-a predat poliției în nord-estul Franței, în orașul Charleville-Mézières, „după ce a văzut că numele lui circula pe rețelele de socializare”. 

Unul dintre teroriști și-ar fi uitat cartea de identitate în mașina pe care au abandonat-o după atac. 

Frații Cherif Kouachi și Said sunt suspectați că ar fi comis atacul de miercuri dimineață de la redacția revistei de satiră Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți și 11 răniți. 

Potrivit informatiilor Le Point citate de hotnews.ro, cei doi suspecți au revenit din Siria de curând. Despre ei se știe că ar fi activi în cercurile islamiste. Sunt căutați acum de forțele speciale, fiind considerați periculoși și bine înarmați. 

Unul dintre ei a fost condamnat în 2008 pentru că a participat la o acțiune de trimitere de combatanți în Irak. 

 

Cronologia atacului armat din Paris

În jurul orei 11.20, doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule şi înarmaţi cu arme Kalaşnikov se prezintă pe strada Nicolas-Appert numărul 6, în cel de-al XI-lea arondisment al Parisului, unde se află arhivele săptămânalului satiric Charlie Hebdo, ţinta lor. „Aici este Charlie Hebdo?”. Văzând că sunt la o adresă greşită, ei se îndreaptă apoi spre numărul 10, unde se află sediul săptămânalului.

Odată intraţi în clădire, ei deschid focul asupra recepţionerului de la intrare şi merg la etajul al doilea, unde se află redacţia Charlie Hebdo.

„Cei doi bărbaţi deschid apoi focul şi lichidează cu sânge rece persoanele reunite la şedinţa de redacţie, precum şi poliţistul care asigura protecţia caricaturistului Charb, care nu a avut timp să riposteze”, declară pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei. Charb, directorul de redacţie, era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în 2011.

Redacţia Charlie Hebdo a fost decimată. Patru dintre caricaturiştii vedetă, Charb, Cabu, Tignous şi Wolinski, foarte cunoscuţi în Franţa, au murit, precum şi economistul Bernard Maris, care lucra şi la radio France Inter.

O singură persoană, care a reuşit să se ascundă sub o masă, a scăpat. Potrivit acesteia, cei doi bărbaţi ar fi strigat: „L-am răzbunat pe profet” şi „Allah Akbar”.

În jurul orei 11.30, poliţia primeşte un apel de urgenţă care anunţă focuri de armă la sediul Charlie Hebdo. Poliţiştii sunt trimişi imediat la faţa locului.

Cei doi agresori fug strigând din nou „Allah Akbar” şi se întâlnesc cu o patrulă a Brigăzii anticriminalitate. Are loc un schimb de focuri susţinut.

Ei reuşesc să fugă la bordul unei maşini negre Citroën C3 şi se întâlnesc cu un vehicul de poliţie. Ei trag circa zece focuri de armă în parbrizul acestei maşini, fără a răni poliţiştii care se aflau în interior.

Poliţiştii deschid focul asupra agresorilor, care ripostează. Pe bulevardul Richard-Lenoir, un poliţist în uniformă în vârstă de aproximativ 40 de ani, este lovit şi zace pe jos, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet.

Cei doi bărbaţi ies din maşină şi se apropie cu paşi repezi de poliţistul aflat la pământ. Unul dintre atacatori îi strigă: „Voiai să mă omori!”. Poliţistul ridică mâna şi spune „Nu, e bine, şefule”, dar este ucis cu un glonţ în cap, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet şi autentificată de anchetatori.

Cei doi atacatori au plecat apoi cu maşina fără să se mai oprească. „L-am răzbunat pe profetul Mahomed! Am ucis Charlie Hebdo!”, au strigat ei înainte de a demara, potrivit unei alte înregistrări video.

Puţin mai departe, cei doi bărbaţi lovesc un şofer, care este rănit uşor. Ei îşi abandonează maşina în apropeirea parcului Buttes-Chaumont, în nord-estul Parisului.

Cei doi atacatori ameninţă cu arma un şofer şi fug către nordul capitalei la bordul maşinii acestuia. Forţele de ordine le pierd urma.

În timpul atacului şi al fugii de la locul faptelor, ei ucid 12 persoane – dintre care cel puţin cinci membri ai redacţiei Charlie Hebdo.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, afirmă că „trei criminali” implicaţi în atac sunt căutaţi activ, fără a preciza rolul celui de-al treilea. Se pune totul în aplicare pentru „neutralizarea cât mai rapidă a celor trei criminali”, declară ministrul.

În noaptea de miercuri spre joi, unul dintre cei trei suspecţi, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, se predă poliţiei din Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, „după ce îşi vede numele circulând pe reţelele de socializare”, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Poliţia franceză publică fotografiile celorlalţi doi suspecţi, doi fraţi, Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32 şi, respectiv, 34 de ani, pe care îi caută activ şi face apel la martori. Aceste persoane sunt „probabil puternic înarmate şi periculoase”, avertizează poliţia.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj
27 martie, 2024
Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste
22 martie, 2024
A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta, peisaj dezolant, șantier aproape pustiu
22 martie, 2024
Clujul, blocat de mașini. Soluții dezinteresate electoral de la Radu Mititean
12 martie, 2024
Curs gratuit despre sursele regenerabile de energie, la UTCN

Cluj-Napoca, 28 martie 2024: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță debutul noilor zboruri spre Zurich, ...

Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Federația Operatorilor Români de Transport susține că Romania este țara cu cel mai mare volum ...

Federația Operatorilor Români de Transport se pregătește de proteste

Ministerul de Finanțe amână până pe 15 aprilie momentul în care se va aplica OUG ...

Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, a comentat în cadrul emisiunii Antreprenoriada declarația ...

Augustin Feneșan, reacție la îndemnul lui Valentin Lazea de la BNR să trăim mai modest

Femeile din viața noastră trebuie prețuite și tratate corespunzător, indiferent de ocazie. Pentru a-i arăta ...

Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială

Omul de afaceri clujean Călin Cozma, care este și președintele executiv al Federației Patronatelor din ...

Omul de afaceri Călin Cozma de la AUR, în cărți pentru candiatura la funcția de primar al Clujului

Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a îndemnat colegii să susțină adoptarea proiectului de ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică de ce avem epidemie de rujeolă: „Se face jocul antivacciniștilor”

Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu crede că TikTok ar fi trebuit reglementat mai demult, nu doar ...

Ce spune deputatul Achimaș-Cadariu despre reglementarea TikTok
Success message!
Warning message!
Error message!