O autostradă de interes major pentru clujeni este Autostrada Transilvania. Până să ajungem însă la Borș pe această autostradă, mai sunt multe de făcut.
Lucrări la Autostrada Transilvania
În primul rând, un pod peste râul Someș, în zona Gilău, care urmează să fie scos la licitație. Lucrările ar putea începe în iunie 2015.
Pe urmă, e în lucru tronsonul 3A Gilău - Nădășelu, de 8,7 km, la care se lucrează în prezent și care ar trebui finalizat în 7 aprilie 2016. Abia acum se pregătește documentația în vederea organizării licitației pentru Nădășelu-Mihăiești, care însumează 16,85 km. Dacă lucrurile merg conform planului, ar urma să se înceapă treaba în august 2015, conform Programul de Construcții de Autostrăzi prezentat de ministrul clujean al Transporturilor, Ioan Rus.
Un altă barieră importantă în calea Autostrăzii Transilvania este Muntele Meseș. Acolo trebuie săpat un tunel de 2,4 km, însă abia acum se evaluează ofertele. Câștigătorul va fi desemnat în februarie 2015. De la Mihăiești la Suplacu de Barcău, avem însă 88,8 km, iar marea problemă e că abia acum se proiectează acest tronson. de la Suplacu de Barcău până la granița cu ungurii, adică până la Borș, ar mai fi 60,25 km. O parte din lucrări au fost efectuate de Bechtel, însă mai e de lucru serios, așa că lucrările ar urma să înceapă în aprilie 2015, acum fiind licitate lucrările.
Autostrada Transolvania ar trebui să continue și spre Brașov. Deocamdată, are loc o licitație pentru cei 56,50 km dintre C. Turzii și Tg Mureș, iar lucrările ar putea începe în aprilie 2015.
Ar mai fi Făgăraș-Târgu Mureș, de 100 de km (Stadiul actual: pregatire documentatie licitatie SF) și Făgăraș-Brașov, de 40 de km (stadiul actual: pregatire documentatie licitatie SF).
Turda-Sebeș
O alta autostrada aflata in lucru si importanta pentru clujeni este Turda-Sebes, de 70 de km, la care se lucrează deja și care ar urma să fie finalizată integral în 2 octombrie 2016.
Această autostradă a fost împărțită în 4 loturi, primele două urmând să fie inaugurate în martie 2016, mai exact cele de la Turda spre Sebeș.
De unde bani
Ioan Rus spune că reţeaua autostrăzilor din România are 700 km în prezent și va fi extinsă cu 50 kilometri în 2015 și cu 200 de kilometri în 2016. Ministrul clujean al transporturilor spune că până în anul 2030, România ar urma să construiască 725 kilometri de autostradă, 184 de kilometri de autostradă fazată şi 1.809 kilometri de drum expres, costul total fiind estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA, potivit Mediafax.
Sumele pentru investiţiile în infrastructură vor putea fi asigurate în următorii ani din finanţări europene de 6 miliarde euro (incluzând cofinanţarea naţională), acciza la motorină, rovinietă, concesiuni şi parteneriate public-private (3 miliade euro) şi credite de la Banca Europeană de Investiţii, BERD şi Banca Mondială, astfel încât, după Rus, "ultima scuză este că nu avem bani". El a spus că odată cu trecerea CNADNR la ministerul pe care îl conduce, compania va trebui să prezinte ce n-a avut niciodată în 25 de ani: un plan de management.
Ioan Rus a mai declarat, potivit capital, că în 2 săptămâni se va ști cine este câştigătorul pentru studiul de fezabilitate de la Piteşti-Sibiu iar pe 14 februarie, e termen final pentru Comarnic-Braşov, "dacă semnăm cu Vinci sau nu".