Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

ȘOCANT: O familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene

National - Extern 22 Ianuarie 2015, 20:03
Spune-ti parerea

Asociația Românilor din Italia relatează că o familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene. Cazul a fost dezbătut duminică de invitații prezenți în platoul emisiunii Români pentru Români, difuzată de Dacia TV - televiziunea românilor din Italia. Redăm mai jos un comunicat remis presei de către Asociația Românilor din Italia, în urma acestei emisiuni.

Despre ce este vorba? În 2002, doi cetăţeni români, Iuliana Petronela Divile şi Marin Marian Trandafir, se cunosc în Italia, iar un an mai târziu se căsătoresc. În 2003 se naşte primul copil, Lucio Daniele, iar în 2006 al doilea, Andrea Angelo. Imediat după naşterea fiecărui copil, cuplul Divile – Trandafir se prezintă la Consulatul României de la Roma, pentru a obţine certificatele de naştere. De drept, aceşti copii sunt cetăţeni români.

În acea perioadă familia Divile – Trandafir împreună cu copiii locuiau în localitatea Bassano Romano, într-un apartament cu chirie. Într-o zi, domnul Trandafir este oprit de forţele de ordine şi primeşte un decret de expulzare, neavând permis de şedere. Proprietarul casei le spune să plece, iar familia alege, ca soluţie provizorie de locuit, un imobil fără curent electric, gaze şi apa curentă. În 2007, doamna Divile Petronela s-a adresat serviciilor sociale ale sectorului 1 – Roma Capitale cerând sprijin pentru înscrierea copiilor la grădiniţă. În loc să ofere un ajutor concret, asistenţii sociali s-au prezentat însoţiţi de Carabinieri şi au preluat cei doi copii, Lucio Daniele şi Angelo Andrea. Operatorii sociali s-au adresat imediat instanţei, solicitând îndepărtarea minorilor de lângă părinţi şi integrarea acestora într-un institut de plasament. Tribunalul de minori a dispus decăderea din drepturile părinteşti ale cuplului. În timpul procedurilor, părinţii se plâng că au interogaţi fără traducător, ei neînţelegând limba italiană bine nici în ziua de azi. Doamna Divile spune că autorităţile au obligat-o pe aceasta să semneze tot felul de documente, repetându-i fraza "totul va fi bine, doamnă" ("va tutto bene signora") .

Ulterior, minorii au devenit adoptabili, prin două sentinţe judecătoreşti. Doamna Divile s-a adresat Ambasadei României de la Roma, cerând ajutor, dar răspunsul primit a fost: "Trebuie să vă puneţi un avocat". Din păcate nu a existat disponibilitate, cu atât mai puţin un ajutor concret din partea Statului Român.

Asta nu e totul. În 2013, cuplul Divile-Trandafir aduce pe lume un alt copil, o fetiţă pe nume Maria Antonia. Fiind în curs procesul de decădere din drepturile părinteşti pentru primii doi copii, autorităţile italiene LE-AU LUAT ŞI AL TREILEA COPIL. Din 2013, familia Divile are o locuinţă, domnul Trandafir a reuşit să îşi găsească un loc de muncă, cu contrat legal. Inutil. În prezent primii doi copii au fost daţi în adopţie, iar fetiţa este încă într-un institut de plasament şi se îndreaptă spre aceeaşi soartă. Mama merge în fiecare sâmbătă, asa cum i-a fost permis de judecător, să îşi viziteze fiica. Personalul centrului de plasament nu îi permite să stea cu fetiţa decât maxim o oră. Înainte de a-i permite să îşi vadă copilul, de fiecare dată doamna Divile este nevoită să suporte nenumărate jigniri din partea personalului, de fiecare dată atât doamna cât şi sotul sunt numiţi incompetenţi, părinti dezinteresaţi etc. 

În emisiune a intervenit în direct şi senatorul Mircea Geoană, care a spus: „Este un caz social cutremurător, de-a dreptul șocant. Doresc să mă implic personal, de aceea voi încerca să obțin cât mai multe informații cu privire la acest caz.” La întrebarea moderatorului dacă pe parcursul experienței domniei sale în calitate de Ministrul al Afacerilor Externe, s-a mai întâlnit cu astfel de cazuri răspunsul a fost: „Da, au mai fost cazuri izolate, însă deseori cu o rezoluție favorabilă în favoarea cetățenilor români.”

Gabriel Pârjolea, Consilier la Primăria Riano a spus: „Este strigător la cer ceea ce se întâmplă, cetățenii români care muncesc la negru în Italia și depun declarația de venit anuală, indicând venit 0 euro în momentul în care completează declarația de înscriere a copiilor la grădiniță, într-un fel sau altul riscă să ajungă în aceeași situație în care se află familia Divile-Trandafir. Aceasta se poate întâmpla deoarece administrația locală se poate sesiza și poate cere desfășurare unei anchete sociale, care practic ar putea conduce la o situație asemănătoare celei întâlnite în cazul familiei prezente astăzi în emisiunea noastră”.

Moderatorul emisiunii, Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (ARI) a ținut să precizeze următoarele: „conform datelor statistce comunitatea românilor în Italia numără peste 1,5 milioane de suflete, însă din păcate din informații neoficiale știm că doar 450.000 dintre aceștia sunt angajați cu acte în regulă în Italia, restul până la 1,5 milioane riscă să fie victimele anchetelor sociale, care se pot finaliza într-un mod dezastruos ca și în cazul familiei Divile-Trandafir.”

Domnul Ion Cherciu, membru ARI prin intervenția sa a dorit să scoată în evidență implicarea deficitară a Statului Român în cazul acestei familii: „Faptul că această familie s-a adresat Ambasadei în 2012, explicând clar gravitatea situației și cerând ajutor urgent, iar în schimb a primit un răspuns prin care au fost sfătuiți să caute un avocat evidențiază absența totală a implicării Statului Român în acest caz.”

Doamna avocat Valentina Brunstein, care a studiat actele proceselor, a subliniat că decretul de îndepărtare a copiilor s-a întemeiat exclusiv pe situația materială precară a familiei. Părinţilor le-au fost încălcate mai multe drepturi elementare, cum ar fi dreptul la un traducător autorizat, dreptul la aplicarea legii române în raporturile dintre părinți și fii, conform Art. 20 Codice Civile italiano; dreptul la aplicarea legii române în ceea ce privește tutela, conform Art. 21 Codice civile italiano; absența în proces al procurorului. Sunt şi foarte multe carenţe pe fond în judecata procesului, expuse în anexele la acest comunicat. Doamna avocat a enumerat mai multe cazuri similare din jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), în care părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie au reuşit să îşi recapete copiii.

Moderatorul Eugen Terteleac a insistat asupra prezenței statului în viața românilor aflați înafara granițelor României, precizând faptul că „a avea pașaport românesc în ziua de astăzi nu reprezintă o garanție a protejării cetățeanului de către Stat. Să ne imaginăm pentru câteva momente următoarea situație: dacă în locul acestor doi parinți am fi vorbit de doi cetățeni italieni, aflați în orice altă țară din lume, probabil ar fi existat numeroase curse aeriene charter cu diverși miniștri, politicieni, ziariști care ar fi rezolvat cu siguranță problema în favoarea cetățenilor săi.” 

Din informațiile pe care le deținem, chiar astăzi 20.01.2015, Consulul General al României la Torino, Dl. Tiberiu Mugurel Dinu participă la un proces în cadrul căruia Statul Italian judecă un caz asemănător celui dezbătut în emisiunea noastră, iar domnia sa s-a constituit tutore, fiind prezent personal în incinta tribunalului unde se judecă cazul cu ușile închise. Ne întrebăm oare dacă s-ar fi întâmplat acest lucru în cazul Divile-Trandafir finalitatea ar fi fost aceeași? Oare domnul Consul va reuși să salveze cazul judecat în prezent? Dacă domnul Consul va reuși să rezolve această situație, oare nu ar merita să fie numit în funcția de Ambasador al României în Italia?

Urmăriți aici Poze și video cu cei doi copii, Lucia Daniele și Angelo Andrea, îndepărtați autoritățile italiane de proprii părinți:

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: ari , emisiune , italia , copii , serviciile sociale italiene

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

ruxandra târlescu, partener pwc românia: serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive
Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive, în următorul deceniu, ceea ce va impune transformări majore ale sistemelor de ...citeste tot
românii au strâns peste 58 de milioane de euro cu ajutorul revolut
Revolut, fintech-ul britanic cu peste 960.000 de utilizatori în România, anunță că românii au strâns peste 58 de milioane de ...citeste tot
campania de informare „fii la tine-n țară la fel ca afară!”
În 2020 românii sunt încurajați să „fie în țară la fel ca afară” și să predea deșeurile de echipamente electrice ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

Ruxandra Târlescu, Partener PwC România: Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive
Românii au strâns peste 58 de milioane de euro cu ajutorul Revolut
Aeroportul Cluj, primele măsuri împotriva coronavirusului care a ucis până acum 25 de chinezi
Chitaristul lui Sting, Dominic Miller, va concerta la Cluj
O nouă școală în Florești
Campania de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară!”
Se DUBLEAZĂ alocațiile pentru copii! Klaus Iohannis a promulgat legea
Daniel Metz, CEO NTT DATA, despre 10 ani cu DWNT
Contractele de muncă part-time nu mai sunt suprataxate
Pragurile Intrastat valabile în 2020

Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook