Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

COȘMARUL tinerilor: ACNEEA - CUM o tratezi și cât de adevărat e MITUL SEXUALITĂȚII PRECOCE

Coffe talk 9 Februarie 2015, 14:38 de Attila Varga
Spune-ti parerea

Dr. Veronica Moisil este medic dermato-venerolog şi, totodată, unul din cei mai apreciați specialişti ai Clujului în domeniul înfrumuseţării prin metode non-chirurgicale. Interviul de azi vine să ofere nişte răspunsuri importante vis-à-vis de o problemă care este foarte frecventă, afectându-i mult și, uneori, chiar dramatic, pe tinerii adolescenți.

Varga Attila: Ce este, de fapt, acneea?

Dr. Veronica MoisilVeronica Moisil: Acneea este o afecţiune frecventă a pielii, fiind predominantă mai ales în perioada adolescenţei, odată cu instalarea pubertăţii. Ea afectează cam 85% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani şi se manifestă la nivelul feţei sub forma unei erupţii.

De obicei se observă prezenţa comedoanelor (puncte negre) care se transformă rapid în coşuri inestetice. După vârsta de 24 de ani, este posibil ca această boală a pielii să se menţină mai ales dacă ea s-a instalat pe un fond genetic hormonal.

Varga Attila: Care sunt cauzele care conduc spre această afecţiune?

Veronica Moisil: Cauzele sunt, în primul rând, de ordin genetic şi pot avea fie o formă uşoară de manifestare, fie una agresivă. Şi ca să nu mai permitem miturilor nesănătoase să propage ignoranţa acolo unde nu este cazul, permiteţi-mi să subliniez şi faptul că apariţia acneelor NU are legătură cu întârzierea începerii activităţii sexuale.

Totul ţine de modificările hormonale care se manifestă în organism, într-o anumită perioadă a vieţii. Şi când menţionez despre modificările hormonale mă gândesc, mai ales, la creşterea hormonilor androgeni, aspect pe care l-am subliniat şi atunci când am luat în discuţie problema privind apariţia calviţiei.

În plus – şi aceasta este de asemenea important de specificat - alimentele modificate genetic, cele care sunt tratate cu hormoni, afectează, într-adevăr, dereglarea hormonală ceea ce, într-un final, conduce la erupţiile de acnee.

Ar mai fi apoi factori externi, ca de pildă inflamaţia datorată bacteriilor tip propionibacterium acnes. 

Varga Attila: În ce forme apare acneea?

Veronica Moisil: În general, acneea apare în trei forme distincte. Întâi de toate, vorbim despre forma simplă, comedoniană, care se poate recunoaşte după punctele negre sau albe ce apar pe suprafaţa pielii.

Urmează, apoi, forma clasică – papulopustuloasă – uşor depistabilă după coşurile roşii care afectează, de asemenea, pielea şi, în cele din urmă, forma rară, agresivă, care prezintă  noduli şi chiste. 

Varga Attila: Care dintre formele  de acnee le-aţi tratat până acum?

Veronica Moisil: Pot să vă spun că, de-a lungul carierei mele de medic dermatolog, am tratat toate tipurile de acnee.

Prin prisma experienţei pe care am dobândit-o până acum, sunt în măsură să vă precizez că această afecţiune a pielii, din păcate, NU poate fi prevenită. Ea poate fi ţinută sub control de-a lungul pubertăţii, prin intermediul unui tratament corespunzător

Varga Attila: În ce constă acest tratament?

Veronica Moisil: Tratamentul în sine este de trei tipuri. Întâi de toate l-aş aminti pe cel care se administrează pe cale orală şi care se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni, constând în administrarea de antibiotice de tipul ciclinelor.

Urmează apoi tratamentul hormonal şi cel cu Izotretinoin, însă el se administrează numai în cazurile foarte grave. Se mai pot folosi şi creme care trebuie utilizate pe toată perioada pubertăţii.

Dacă apar modificări hormonale masive, atunci se poate interveni cu anticoncepţionale.

Varga Attila: Ce ne puteţi spune despre tratamentul mai sofisticat care se face cu aparatura specială. În ce măsură se poate curăţa pielea mai uşor dacă se recurge la aceste procedee?

Veronica Moisil: Există, într-adevăr, şi partea de proceduri. Mă gândesc în mod deosebit la acele lasere, peelinguri chimice sau microdermabraziune. Acestea ajută mult la curăţarea pielii, însă problema nu este pe deplin rezolvată în acest mod, întrucât pacientul trebuie să revină la tratament după o anumită perioadă.

Este absolut obligatoriu să facă acest lucru, deoarece, dacă acneea nu este tratată corect, atunci urmările sunt vizibile şi aproape imposibil de corectat ulterior.

Poate şi de aceea este foarte important de reţinut că stoarcerea coşurilor (un procedeu frecvent întâlnit la tineri) duce la ruperea pielii şi la apariţia unor gropi sau urme care, apoi, solicită proceduri costisitoare ce nu mai pot asigura, din păcate, o piele curată.

În atare situaţie, fie că vorbim despre forme uşoare sau agresive de acnee, ele trebuie tratate câtă vreme sunt „proaspete”. Pe măsură ce au trecut anii, în lipsa unei medicaţii adecvate, laserul nu mai poate face minuni, din păcate.

Varga Attila: Câte cazuri aţi tratat până acum? Cât ar costa un tratament pentru cei care se confruntă cu asemenea probleme? 

Veronica Moisil: Până în clipa de faţă, pot să spun că am tratat mii de cazuri de acest gen. După cum aminteam şi în cele de mai sus, acneea este una din cele mai frecvente afecţiuni, dar, din fericire, toate formele de acenee au un tratament specific. Costul său diferă în funcţie de caz.

În general se porneşte de la 50 de RON, dar se poate ajunge şi la 500 de RON în situaţia în care trebuie să facem apel la proceduri. 

Varga Attila: Ce ne puteţi spune despre tratamentele naturiste pentru tratarea acneelor? În ce măsură sunt ele eficiente în această situaţie?

Veronica Moisil: Daţi-mi voie să vă mărturisesc faptul că, eu personal, sunt destul de sceptică vis-à-vis de asemenea alternative. Am întâlnit persoane care au recurs la acest gen de tratamente şi, din ce mi-a fost dat să văd până acum, în multe situaţii, ele s-au dovedit a fi inutile. Ba chiar mai mult decât atât.

Într-o serie de cazuri s-au cheltuit sume considerabile pe „medicamente” naturiste care mai mult au agravat boala decât au vindecat-o. Aceste combinaţii sunt, adesea, periculoase şi, în multe situaţii, fac foarte mult rău pielii.

Ca să înţelegeţi mai bine care e situaţia de fapt, îmi permit să-l citez pe deja celebrul eseist francez Martin Winkler care a spus vorbe de neuitat vis-à-vis de bolnavi şi medicaţia lor corespunzătoare.

Între altele, îi plăcea să amintească mereu că: ”Dacă, altădată, puteam spera să găsim un tratament pentru fiecare boală, negustorii de sănătate, astăzi, mai mult ca niciodată, par să vrea a găsi o boală pentru fiecare medicament fabricat”.  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: veronica moisil , dermatologie , acnee , tratament

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

fondatorul companiei utilben, ruben marian: de ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ...citeste tot
oportunități de investiții în pandemie interviu cu dan mureșan, vicepreședintele consiliului național al imm-urilor
Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ...citeste tot
interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Anunț de finalizare a proiectului „Transilvania Start Up – Dezvoltare Antreprenorială, Consiliere, Mentorat” POCU/82/3/7/104902
Știai că vestimentația îți poate afecta încrederea în tine? Află cum să te îmbraci pentru a te simți încrezătoare!
Top 4 metode prin care poti creste increderea consumatorilor in magazinul tau online
OFICIAL! UNTOLD va avea loc în 9-12 septembrie 2021
Studenții USAMV Cluj se pot vaccina în propriul campus
5 soluţii naturale pentru prevenirea şi vindecarea gripei
Camera bebelușului: cum să nu îi lipsească nimic
5 filme cu fantome pe care merită să le vezi
Ce va face Spania la EURO 2020?
Sfaturi post COVID-19: Cum te recuperezi după boală

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook