Agnus Dei de John Pielmeier face parte din cadrul Programului „Relansarea Studioului «Euphorion»“. Spectacolul este regizat de Cătălin Bocîrnea, scenografia îi aparține Carmencitei Brojboiu, iar muzica lui Șerban Ursachi. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.
Distribuția:
Martha Livingstone, medic psihiatru: Irina Wintze
Maica Miriam Ruth, maica superioară a mănăstirii: Miriam Cuibus
Agnes, călugăriță: Alexandra Tarce
Agnus Dei (în original: Agnes of God) a avut peste șase sute de reprezentații pe Broadway, iar în anul 1980 a fost ecranizată de Norman Jewisondin distribuție făcând parte Jane Fonda, Anne Bancroft și Meg Tilly (ultimele două nominalizate la Oscar).
Textul este o reflecție asupra forței credinței și nevoii de miracol a omului modern, acțiunea piesei petrecându-se într-o mănăstire de maici. În chilia uneia dintre călugărițe este descoperit cadavrul unui nou-născut. De crimă pare a fi vinovată mama pruncului, sora Agnes. Cu investigarea omorului este însărcinat un medic psihiatru, doctor Martha Livingstone, care, din discuția cu maica superioară a mănăstirii va ajunge să dezvăluie o obscură poveste de familie.
Despre acest spectacol, Ștefana Pop-Curșeu scria: „Ce se întâmplă când greșelile părinților se răsfrâng iremediabil asupra copiilor? Când zicala biblică «părinții mănâncă aguridă și copiilor li se strepezesc dinții» devine realitate? Și nu orice realitate ci una care ne face să fremătăm de oroare pentru că e veșnic contemporană și veșnic ascunsă: frustările acumulate, vina neasumată, neîmplinirea, nefericirea aruncate asupra ființelor nevinovate care se nasc și care continuă, fără să știe, un teribil lanț al slăbiciunilor omenești. Agnes of God, Agnes, aleasa lui Dumnezeu, este astfel un adevărat miel dus spre tăiere atât de societatea în care trăiește, de falsele refugii pe care inocența le caută în necunoștință de cauză, cât și de iresponsabilitatea parentală și de fundamentalismele instituțiilor religioase“.
Doisprezece oameni furioși de Reginald Rose face parte din Programul „Teatru-forum“. Spectacolul este regizat de Tudor Lucanu, decorul îi aparține lui Adrian Damian, iar costumele Adrianei Grand. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.
Distribuția:
Juratul 1: Ovidiu Crișan
Juratul 2:Ruslan Bârlea
Juratul 3: Ionuț Caras
Juratul 4: Miron Maxim
Juratul 5: Radu Lărgeanu
Juratul 6: Cătălin Codreanu
Juratul 7: Cătălin Herlo
Juratul 8: Matei Rotaru
Juratul 9: Cornel Răileanu
Juratul 10: Cristian Grosu
Juratul 11: Petre Băcioiu
Juratul 12: Emanuel Petran
Acest text a stat la baza unui film celebru realizat în 1957 de Sidney Lumet, avându-l în rolul principal (Juratul 8) pe Henry Fonda. O altă ecranizare, din 1997, în regia lui William Friedkin, îl avea ca interpret al rolului principal pe Jack Lemmon.
Povestea celor doisprezece jurați, care sunt chemați să se pronunțe asupra vinovăției unui tânăr de optsprezece ani, învinuit că și-ar fi ucis tatăl, se desfășoară în decorul unei săli cu ferestre și uși foarte înalte, supradimensionate. La început, cazul pare a fi simplu, dar unul dintre jurați, juratul 8, nu este convins că tânărul este vinovat. Astfel dezbaterile se reiau și, rând pe rând, deși la început toți cei unsprezece pledau vinovat, în cele din urmă, lăsând toate prejudecățile la o parte, eiîși schimbă complet opțiunea.