Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Autonomia Transilvaniei, un PROIECT care deranjează România în contextul războiului din Ucraina

Stiri din Cluj 13 Februarie 2015, 16:20
Spune-ti parerea

Un grup de maghiari care militează pentru Autonomia Transilvaniei au reușit să strângă 14.600 de semnături pentru susținerea unei petiții în acest sens, care va fi înainată președintelui României, Klaus Iohannis. Cereri similare, unele restrânse la așa-zisul Ținut Secuiesc, au fost lansate și anul trecut. Este sau nu o întâmplare faptul că astfel de proiecte apar în contextul războiului hibrid din estul Ucrainei? 

Seful Garzii Maghiare din Ardeal, Mikola Bela a fost declarat indezirabil in Romania Duminica, o petitie pentru autonomia economica si administrativa a Transilvaniei lansată la Cluj va ajunge la Presedintele Klaus Iohannis. Langa documtentul cu 14.600 de semnături va fi atasat si o scrisoare. Prin această petiție, militanții maghiari pentru autonomia Transilvaniei încearcă să atragă de partea lor, prin argumente economice, și populația majoritară, românească, pe care o persuadează cu argumente precum acela că "impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept".   

Inițiatorii propun Guvern regional la Cluj, "cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă".  

"Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

După 1989, starea regiunii noastre nu s-a înbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm", spun semnatarii petiției.

Autonomie și război 

Lupta pentru autonomia Transilvaniei s-a intensificat într-un context politic foarte tensionat determinat de războiul civil din Ucraina de Est, acolo unde, după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, rebelii pro ruși sunt pe cale să obțină o autonomie sporită pentru regiunile Doneţk şi Lugansk. Va fi posibil dacă acordul de pace privind Ucraina semnat la Minsk, în Belarus, va fi pus în aplicare.

Acesta prevede că Ucraina va implementa o reformă constituţională cuprinzătoare până la sfârşitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean şi va oferi privilegii regiunilor Doneţk şi Lugansk (autodeterminare în privinţa limbii, libertatea de a numi procurori şi judecători şi stabilirea unor relaţii economice cu Rusia). Nu vi se pare că există un atașament față de acest model și în Transilvania?

Viktor Orban la braț cu Vladimir Putin

Hegemonia rusească fundamentată pe un naționalism nostalgic pare a fi admirată la Budapesta, unde în mod constant politicienii unguri își exprimă susținerea față de proiectele autonomiste ale maghiarilor din Transilvania, având complexul istoric al Trianonului.

Poate nu este lipsită de relevanță informația că în plin "embargo" diplomatic impus de UE Rusiei, Vladimir Putin ar putea fi primit în luna februarie într-o vizită oficială la Budapesta de către premierul unei țări a Uniunii Europene, Viktor Orban, un politician care a reușit să arunce în aer relațiile diplomatice ale țării sale cu SUA. De altfel, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost nevoită să facă recent o vizită la Budapesta, într-o tentativă de a se asigura că Ungaria susține sancțiunile aplicate Rusiei de către UE. 

Ungaria ar încearca destabilizarea României 

Ungaria a crescut brusc, începând cu luna iulie 2014, presiunile exercitate asupra României pentru acordarea autonomiei în zonele de interes ale Budapestei de pe teritorul românesc, informa recent Romania Liberă citând o analiză a Centrului Strategic Euro-Asiatc de Informații (CESI). Astfel, președintele Adunării Naționale maghiare, László Kövér, i-a îndemnat pe etnicii maghiari din statele învecinate Ungariei să depună mai mult efort pentru obținerea autonomiei. Pur și simplu nu știm dacă inițiativa de la Cluj are vreo legătură cu acest îndemn. Un alt militant a fost  Mikola Bela, Liderul Noii Gărzi maghiare, care a fost declarat indezirabil și trimis în Ungaria. SRI aprecia că Mikola Bela avea activităţi contrare securităţii naţionale din 2013.  

Dar de ce vor politicienii de la Budapesta doar autonomia Transilvaniei, nu și a altor teritorii, cum ar fi Vojvodina (Serbia)? Coincidență sau nu, Serbia este în prezent un aliat al Rusiei în Regiune, în timp ce România colaborează strâns cu SUA, arata Centrul Strategic Euro-Asiatc de Informații - CESI.

CESI are motive sa creadă că serviciile speciale din Rusia colaborează în prezent cu lideri ai maghiarilor din România și profită de particularitățile și relațiile tensionate bazate pe etnie în unele zone ale țării, încearcă să provoace probleme chiar pe teritoriul românesc.

Dealtfel, arată CESI, serviciile rusești au avut în mod tradițional legături strânse cu politicienii maghiari, un exemplu fiind cel al liderului Jobbik (partid de extremă dreapta), Béla Kovács, pentru care procurorii maghiari au cerut ridicarea imunității de către APrlamentul European, fiind acuzat că este spion rus.

România a arătat în ultimii ani o poziție tot mai fermă de susținere a Republicii Moldova pe drumul spre Europa, iar asta nu a făcut decât să deranjeze Moscova. Mai mult, România și-a făcut clară poziția în legătură cu situația din Ucraina și a cerut în repetate rânduri Rusiei să renunțe la intervențiile sale, iar în paralel a cerut impunerea de noi sancțiuni din partea statelor occidentale la adresa Rusiei.

În aceste condiții, Rusia încearcă în prezent să dea aparența unor lideri legitimi maghiari în România prin facilitarea relațiilor politice și economice ale acestora cu alte teritorii pro-rusești din sfera de interes a României. Prina etapă este, potrivit CESI, cea a legării unor relații de colagorare între regiunea Găgăuziei și comunitatea maghiară din Covasna și Harghita, lucru ce va duce la posibilitatea Moscovei de a cere, la început prin intermediul agenților săi, o autonomie tot mai mare pentru ca în final să pretindă independența acestor zone, ceea ce va duce automat la sporirea influenței Rusiei în regiune și diminuarea puterii României, stat care are în prezent rolul de cel mai mare opozant al Moscovei în Balcani.

Prin declanșarea unor valuri de revendicări și manifestații pentru autonomia maghiarilor din România, Kremlinul va reuși practic să distragă atenția autorităților române de la problematica externă din Republica Moldova și Ucraina, la problemele interne și asupra instigărilor venite din partea Budapestei. Iar acest ultim aspect va servi și mai mult Rusiei și startegiei sale de a slăbi Uniunea Europeană prin crearea de noi teritorii autonome și implicit fărâmițarea acesor regiuni în noi state.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: autonomia transilvaniei , ungaria , viktor orban , rusia , angela merkel , autonomie , razboi , ucraina

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

prefectul, la via cluj tv: virusul e mai virulent, vedem forme mai grave ale bolii plus câte cadre medicale din cele 16 000 ale clujului acceptă vaccinul
Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a acceptat invitația lui Raul Chiș de a vorbi la Via Cluj TV despre Clujul ...citeste tot
doi clujeni aleși în structura de conducere a consiliului naţional al întreprinderilor private mici şi mijlocii din românia
Doi clujeni au fost aleși în structura de conducere a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România ...citeste tot
david ciceo, relație detensionată cu alin tișe: "s-au depășit toate problemele"
După mai bine de doi ani de relații tensionate, directorul general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, și președintele Consiliului Județean, ...citeste tot

Comentarii

Marius
Publicat in 13 Februarie 2015 la 20:23
are rost sa zic ca nu ii grup de maghiari si ca is foarte multi romani transilvaneni care au semnat petitia si care sunt si din partea de conducere a petitiei? Sau scopul articolului ii de a starni ura impotriva maghiarilor?
Vasi
Publicat in 14 Februarie 2015 la 09:24
eu ca roman nu as semna niciodata asa ceva, ca stim ce "faina" a fost stapanirea maghiara pe vremuri. vrei autonomie? mai, dar tu stii ca in extrem de multe localitati maghiarii sunt majoritari, mai ales in harghita, mures, covasna, sau mare, salaj, bihor? cum e ca cetatean al romaniei sa nu poti vorbi romaneste in tara ta? fain ii? te duci in miecurea ciuc si daca nu stii ungureste te descurci mai greu prin oras, ca multi nu vorbesc prea bine iar altii nu vor sa vorbeasca romaneste.
VASI
Publicat in 14 Februarie 2015 la 09:32
ma, una e descentralizarea si alta autonomia. un roman lucid zice da descentralizarii, dar nu viseaza autonomii care ar duce la instalarea stapanirii maghiare intr-o gramada de localitati din transilvania. fiti lucizi, planurile maghiare nu se termina cu autonomia, ei vor mai mult si mai mult, gandesc in pasi marunti. poate grupul de la cluj e bine intentionat, dar poate daca CINEVA ii sufla in panze, nu ai vrea sa stii cine si de ce?
Marius
Publicat in 14 Februarie 2015 la 17:24
@Vasi. Omule tu stii diferente intre Autonomie si independenta? ce dracu de stapanire maghiara se instaleaza in cazul autonomiei? autonomia inseamna ca zona desi face parte din stat in continuare isi formeaza o conducere locala proprie si in afara de taxa culturala nici un ban din zona nu mai pleaca la bucuresti sa fie repartizat pentru alte zone.si stai tu calm ca in vremurile alea ardelenii o duceau de o mie de ori mai bine ca moldovenii si valahii..cu tot cu "ocupatia" maghiara si sa nu uitam ca transilvania dupa 1500 o fost mai putin de 100 de ani a maghiarilor.A avut un statut autonom in cadru imperiului austro-ungar.
VASI
Publicat in 16 Februarie 2015 la 14:11
marius, te rog sa ma scutesti de explicatii terminologice. ti-as dori putina ocupatie, dar numai tie, sa te bucuri de ea. ce e aia taxa culturala, bre? unde ai mai vazut tu astfel de organizare statala? cine ar finanta presedintia, parlamentul, institutiile de aparare etc? autonomia pe criterii etnice ar slabi statul roman, iar cine face astfel de propuneri fie 1. nu este constient de aceste lucruri 2. pur si simplu si le doreste...3. este ignorant 4. face glume proaste
hegedus stephan
Publicat in 27 Februarie 2015 la 09:36
Marius scutestel ori cat te vei stradui sa-i explici nu va pricepe ce vrei sa spui e spalat pe creier
VASI
Publicat in 16 Martie 2015 la 19:45
Hegedus, daca-ti musti limba, sper sa nu esti specie otravitoare. Poate dormi cu harta Ungariei Mari sub perna, poate nu, dar daca dormi, mai ales cand scrii aici, n-ai decat sa visezi cate zile-i avea la asta ca nu se va implini veci pururi, amin, hai pa!

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu știm dacă această afirmație are la bază un audit intern pe resurse umane, care să releve eficiența fiecărui post în raport cu costurile, sau ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Prefectul, la Via Cluj TV: Virusul e mai virulent, vedem forme mai grave ale bolii PLUS Câte cadre medicale din cele 16 000 ale Clujului acceptă vaccinul
Clujeanul Adrian Oros de la Agricultură și șeful USR, Dan Barna, au COVID 19
Modificări ale Codului fiscal: Scutire de impozit pentru profitul investit în susținerea învățământului dual
Rialda s-a pregătit de sărbători cu noi colecții
Domnul Boc, Antonia și criza
Doi clujeni aleși în structura de conducere a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România
Spitalizarea in caz de Covid-19 este mai probabila la pacientii cu BPOC - Ce trebuie să știi despre boala cu mai multe fețe
Se modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vanzarea de locuinte
Economia ar putea fi afectată mai puternic decât a prevăzut prognoza Comisiei Europene
David Ciceo, relație detensionată cu Alin Tișe: "S-au depășit toate problemele"

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook