Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

CAMPANIE ANTIFUMAT LA CLUJ: 5 din 10 tineri încep să fumeze înainte de împlinierea vârstei de 18 ani

Stiri din Cluj 14 Iulie 2015, 10:28
Spune-ti parerea

În România, 5 din 10 tineri încep să fumeze înainte de împlinierea vârstei de 18 ani în țara cu una dintre cele mai severe legislații antifumat, se arată într-un studiu realizat de Thomas Poledna și Terțan Cristian, studenți în  anul întâi la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din UBB Cluj. Plecând de la concluziile îngrijorătoare ale unor cercetări care arată că persoanele care fumează mai mult de 4 ţigări pe zi prezintă un risc de deces prematur, cei doi studenți ai UBB au inițiat și implementat o campanie antifumat în rândul tinerilor clujeni devenind astfel partenerii BuzzNews.ro. 

Riscurile fumatuluiIată și cele mai importante date statistice de la care au pornit în demersul lor studenții Thomas Poledna și Terțan Cristian:

- Datele statististice din studiile realizate la nivel naţional şi internaţional dovedesc în mod cert faptul că fumatul afectează foarte grav starea de sănătate a copiilor, adolescenţilor şi a persoanelor adulte, indiferent de gen

- Peste 14 forme de cancer au fost depistate şi puse în legătură de cauzalitate cu fumatul

- Riscul pe care îl prezintă fumatul pentru sănătate este semnificativ şi în cazul celor care se consideră fumători ocazionali; chiar şi aceştia, comparativ cu nefumătorii prezintă un risc mai crescut de deces

- Studiile arată că persoanele care fumează mai mult de 4 ţigări pe zi prezintă un risc de deces prematur, aproape cu 50% mai mare decât nefumătorii

- Din cauza faptului că fumul de ţigară conţine în jur de 400 de substanţe chimice şi 250 de substanţe toxice (acetonă, gudron, butan, arsenic, monoxid de carbon, solvenţi industriali şamd), fumatul scade şansa de supravieţuire în medie cu 10 ani, conf unui studiu efectuat în UK .

- Prin urmare, fumatul este o problemă socială care afectează atât pe fumători cât şi pe nefumători

Buni la vorbe

“Am ales să ne ocupăm de această problemă deoarece fumatul nu este doar un comportament care ilustrează un anumit stil de viaţă, sau o anumită atitudine în faţa stresului, sau un mod de relaxare, ci şi pentru că este în multe cazuri, o adicţie care în prezent, aproape peste tot în lume, reprezintă o problemă foarte serioasă de sănătate publică”, și-a motivat demersul Thomas Poledna. 

În ciuda preocupărilor care există de mulţi ani în ţara noastră pentru controlul consumului de tutun, fumatul este în continuare un viciu cu care se luptă foarte multre persoane. În 2012 România era a doua ţară europeană care a introdus obligativitatea afişării unor imagini şocante pe pachetele de ţigări, însă campania nu a avut efectul scontat pentru că românii sunt pe ultimul loc în Europa ca număr al celor care au reuşit să renunţe la fumat. 

“Prin această campanie, ne-am propus să aducem la cunoștință efectele nocive pe care le are fumatul atât asupra fumătorilor cât şi asupra celor din jurul lor, fumători pasivi. Vor fi vizaţi tinerii dat fiind faptul că majoritatea fumătorilor au început să fumeze de la o vârstă relativ fragedă şi fiind în faza de creştere, fumatul poate să le afecteze dezvoltarea pe termen imediat dar şi pe termen lung, dar şi pentru că renunţarea la fumat înaintea vârstei de 30 de ani echivalează cu speranţa de viaţă a unui nefumător”, subliniază și Terțan Cristian. 

Un studiu îngrijorător

Pentru culegerea datelor de care aveau nevoie în cadrul acestui proiect, cei doi studenți au folosit ca instrument chestionarul, care a cuprins 10 întrebari. 

Din totalul de 35 de subiecţi, 19, adica 54 la sută, au afirmat că fumează. Dintre acestia, 28% au început să fumeze când aveau o vârstă cuprinsă între 15-18 ani, adică în adolescenţă, lucru pe care îl evidenţiază şi alte cercetări. 

Ne atrage atenţia şi procentul de 20% al celor care au răspuns că au început să fumeze înainte de a fi împlinit vârsta de 14 ani. 

La întrebarea legată de frecvenţa consumului de tutun, 37,1% au răspuns că fumează zilnic. cei care fumează peste 6 ţigări zilnic dar nu mai multe de 20 de ţigări, reprezintă 34,3% din totalul respondenţilor care fumează. 

Cei mai mulţi dintre aceştia au răspuns că fumează mai ales atunci când sunt cu prietenii, adică 31,4%. La întrebarea dacă au încercat să renunţe la fumat, din totalul de 35 de subiecţi chestionaţi,14, adică 40% au răspuns afirmativ. 

Un procent apropiat 42% au răspuns că fumatul este un comportament perculos pentru sănătate, 17% că este costisitor din punct de vedere financiar şi doar 5,7% au răspuns că este inofensiv. Totuşi, la întrebarea dacă cunosc substanţele chimice pe care le conţine o ţigară, cei mai multi dintre respondenţi, 16 din 35 adică 45,7% au răspuns că nu cunosc. 

Prin urmare, dintre respondenţi majoritatea sunt fumători, au început să fumeze devreme, înainte de a avea 14 ani şi fumează zilnic. 

Cu toate acestea, majoritatea recunosc că au încercat să renunţe la fumat, care este un comportament dăunător sănătăţii, cu toate că mai mult de jumătate dintre respondenţi nu ştiu ce substanţe chimice, dăunătoare sănătăţii conţine o tigară. Pe baza acestor rezultate din cercetarea formativă, putem considera că subiecţii se află în faza precontemplativă şi contemplativă în raport cu problema cu care se confruntă, şi anume fumatul.

Misiunea campaniei inițiate de Thomas Poledna și Terțan Cristian este să contribuie la promovarea unui comportament sănătos, liber de consumul de tutun. 

Scopul este acela de a informa studenţii asupra riscurilor la care se expun atunci când fumează şi a-i conştientiza asupra necesităţii de a reduce numărul de ţigări fumate pe zi şi chiar de a renunţa la fumat. 

Obiectivele campaniei 

1) comunicarea rezultatelor cercetării formative studenţilor; 

2) discuţii pe marginea acestor informaţii care să-i încurajeze să se gândească la costurile fumatului şi avantajale renunţării la fumat; 

3) distribuirea de materiale informative in caminele studentesti (pliante si afise).

Metode antifumat

Există câteva metode folosite de cei care vor sa se lase de fumat, printre care plasturele antifumat, tigara electronică, tutunul de mestecat, tratament terapeutic. Cea mai bună metoda rămâne însă autocontrolul. 

“De aceea, ne-am propus să contribuim la creşterea autocontrolului prin conştientizarea pericolului reprezentat de fumat. Pentru un impact cât mai puternic al mesajului nostru vom realiza și un spot audio vizual antitutun. Noi urmărim să conștientizăm o parte din populația studenţească cu privire la efectele pozitive pe care le are renunțarea la fumat, dar nu ne propunem să le oferim soluții sau moduri prin care se pot lăsa de fumat. Fiecare este un individ unic chiar dacă unele obiceiuri sunt comune, prin urmare soluția trebuie să fie personalizată”, susțin Thomas Poledna și Terțan Cristian.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: riscurile fumatului , thomas poledna , tertan cristian

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

decizie: în ce situații poți scoate masca fără să fii amendat
Guvernul a aprobat printr-o hotărâre situațiile în care românii pot scoate masca deși se află în spații pubice deschise din ...citeste tot
studiu: bucurești, cluj-napoca și brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu no2, cancerigen de mare risc
București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2 (substanță clasificată drept cancerigen de mare risc ...citeste tot
destinațiile care vor fi reluate de pe aeroportul cluj în acest an
Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a dezvăluit la Via Cluj TV destinațiile care vor fi reluate de ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Comerțul online: modul preferat al clujenilor de a face shopping. Află și tu de ce!
Fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian: De ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
DECIZIE: În ce situații poți scoate masca fără să fii amendat
STUDIU: București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2, cancerigen de mare risc
Top 4 cadouri potrivite pentru perioada pandemiei - Sfaturi și idei pentru clujeni
Destinațiile care vor fi reluate de pe Aeroportul Cluj în acest an
Lovitură dură pentru restaurantele și cafenelele din Cluj-Napoca: SUNT OBLIGATE să închidă în interior!
34 de burse oferite prin concurs de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021
Călin Cozma, președintele Organizației Patronale Horeca Transilvania: Cum pot evita restaurantele falimentul
ANAF ANTIFRAUDĂ, controale în zona comerțului on line nefiscalizat

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook