Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Arhitectul care a realizat cel mai interesant proiect al unei ferme de oi, vine la Cluj

Coffe talk 19 August 2015, 11:34
Spune-ti parerea

Arhitectul Bas ten Brinke va veni în România pe 2 octombrie la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca în cadrul evenimentului Architecture Conference&Expo, cea mai importantă platformă de întâlnire pentru arhitecți și specialiști din domenii conexe.

Bas ten Brinke 70F Speaker Architecture 2015CEO-ul biroului de arhitectură 70F din Amsterdam, arhitectul Bas ten Brinke (43 de ani) vede clientul și comunicarea cu acesta ca fiind sursa principală pentru succes. Cunoscutul arhitect cu peste 20 de ani experiență în domeniu a pus bazele propriului birou de arhitectură la vârsta de 28 de ani, iar de atunci a creat numeroase proiecte de succes recunoscute la nivel național și internațional precum Casele 2.0 din Almere, biserica Moravian din Amsterdam sau La Quiete din Italia. 

70F include proiecte de arhitectură, design și design interior, dar Bas consideră că „arhitectura iese în evidență deoarece restul sunt părți integrale din aceasta”. În acest interviu, Bas vorbește despre arhitectura de astăzi și despre relația sa cu clienții, afirmând că pentru fiecare proiect nou, principala sursă de inspiraţie este clientul. 

Libero Events: Care a fost motivul pentru ai început să studiezi arhitectura?

Bas ten Brinke: Am avut un talent natural pentru desenele tehnice și o minte iscoditoare. Ideea de a fi un architect mi-a apărut în jurul vârstei de 13 ani. Chiar dacă mi-am dorit să devin un dirijor pentru o orchestră simfonică, am ales să studiez arhitectura. M-am îndrăgostit de posibilitățile profesiei, dar și de universitatea pe care am ales-o (Universitatea Tehnică Eindhoven).

Cum ai văzut această profesie la început?

Romantică. Arhitecții păreau niște artiști, făcând doar ceea ce le place. Am învățat repede că este mai mult decât atât.

Cum ți-ai început profesia de architect?

Mi-am început profesia de arhitect ca un intern la un mic birou de arhitectură în orașul meu natal. Mai târziu, am primit un loc de muncă acolo. În acest oraș care creștea mereu am făcut mai multe rânduri de case.

După câțiva ani am fost invitat să devin partener în cadrul firmei, dar joburile de design pe care aceasta le oferea nu mă atrăgeau, așa că mi-am creat propriul birou la vârsta de 28 de ani.

Cum privești arhitectura astăzi?

Arhitectura trebuie să fie în primul rând funcțională. Acesta este cel mai important lucru, dar estetica este o parte integrală din design.

Cum implementezi această filosofie în proiectele tale?

Încerc să acord foarte mult timp comunicării cu clientul pentru a-mi da seama ce vrea mai exact. De asemenea, încerc la fiecare decizie să răspund la întrebarea „de ce?”, ca apoi mereu să fac doi pași în față și unul înapoi.

Deții propria ta firmă de arhitectură, 70F. Poți să ne spui mai multe despre istoria sa?

Mi-am început compania în 1999. După câteva luni, prietena mea de atunci care lucra ca și arhitect/intern la un alt birou de arhitectură s-a alăturat companiei. Am avut noroc cu unele proiecte, după care au urmat primele publicații. Am fost norocoși să avem clienți buni și toate proiectele au devenit un succes.

Portofoliul nostru creștea, dar nu și biroul de arhitectură. Eram convinși că printr-o muncă intensă, dar personală în toate etapele unui proiect putem obține cea mai bună calitate a proiectelor.

În 2013, am decis să mă despart de partenerul meu. Am preluat conducerea biroului, iar acum biroul a trecut peste perioada de criză în care era. Echipa noastră fluctuează între 5 și 10 persoane.

Ai creat un set de case pentru o familie din Almere. Care sunt criteriile principale prin care înțelegi cât mai bine nevoia clienților tăi?

Ore și ore de discuții cu clienții, ca să pot să îi cunosc cât mai bine.

Locul I la World Architecture Festival cu proiectul fermei de oi

Proiectul fermei de oi; FOTO: 70F

Care este cel mai mare proiect din portofoliul tău de care ești mândru?

Ferma de oi este unul din proiectele de care suntem cel mai mândri, deoarece pe lângă faptul că este un proiect de design perfect implementat, el redefinește funcția sa în istorie.

Poți să ne spui mai multe detalii despre istoria acestui proiect?

Am început acest proiect în 2003 și l-am finalizat în 2007. Orașul Almere avea o turmă de aproximativ 80 de oi care necesitau un grajd. Municipalitatea orașului ne-a propus să creăm nu doar un design de fermă de oi, ci aceasta trebuia să fie accesibilă vizitatorilor, având spațiu pentru clasele de la școală, un dormitor pentru păstor și un birou.

Am venit astfel cu soluția noastră de design care a fost acceptată după un lung proces politic. După finalizarea fermei am câștigat primul loc la World Architecture Festival din Barcelona concurând cu alte proiecte ale lui Norman Foster la aceeași categorie.

Cum te asiguri că oamenii înțeleg proiectul și implicațiile sale?

Vorbesc mereu despre aceste proiecte și le public. Filosofia noastră de design (totul este acolo dintr-un motiv) este foarte ușor de explicat, chiar și pentru non-profesioniști.

Case Almere; FOTO: 70FVorbim în ziua de astăzi despre simplitate și minimalism. Care este percepția ta asupra acestui lucru?

Noi, ca și birou de arhitectură, suntem orientați către minimalism, dar funcționalitatea rămâne cheia principală. Problema pe care o regăsim prin minimalismul accentuat este lipsa de ‘căldură’ și funcționalitate pentru client. Casele sunt făcute să locuiești în ele, nu să devină un muzeu. Este mai greu să creezi un stil minimalist util decât unul pur.

Folosești materiale neconvenționale în proiectele tale arhitecturale?

Da. Materialele pe care le folosești ar trebui să servească rolul funcțional și estetic. După aceea, orice alt material poate fi ales. Oțelul Cor-Ten, cărămida de beton și plasticul sunt doar câteva din materialele neconvenționale folosite în proiectele noastre.

Biserica Moravian; FOTO: 70FCare sunt principalele provocări pe care le întâmpini zilnic ca și arhitect?

Reducerile de buget și restricțiile la materiale. Aceste ‘probleme’ devin adevărate provocări.

Vei fi unul dintre speakerii la Architecture Conference&Expo – platforma de întâlnire a arhitecților din Transilvania. Ce mesaj dorești să transmiți publicului român în cadrul discursului tău?

Aș dori să arăt că baza unei arhitecturi excepționale o reprezintă dorința clientului, iar principala întrebare în arhitectură este „de ce?”.

Galerie foto

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot
lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili
Ce se întâmplă cu lucrările la strada Eroilor din Florești

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook