Alături de reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea poverii fiscale este pilonul de bază al economiei liberale. În acest sens curba Laffer, care arată creșterea încasărilor la buget și scăderea evaziunii fiscale pe măsură ce se reduc taxele, este nu doar reconfirmată periodic, dar și mereu ajustată în jos în ceea ce privește pragul optim al impunerii fiscale.
Astfel, pentru maximizarea încasărilor la buget trebuie aplicate concomitent aceste două axiome. Premierul Stângii românești a surprins la vremea aceea prin adoptarea unei părți din acest binom (reducerea fiscalității, nu și a cheltuielilor bugetare).
Din păcate, o treabă făcută, din nou, pe jumătate. O reducere a cheltuielilor bugetare, începând prin tăierea celor cu aparatul administrativ (reducerea personalului parlamentar, în primul rând, reducerea numărului de ministere și a risipirii banului public în varii scheme birocratice) ar fi adus roade și mai impresionante. Dar nu vom vedea prea curând astfel de tăieri în pătura guvernanților. Să ne facem deci cruce când se mai reușește câte o reducere de taxe.
Faptul că rezultatele au început să apară nu poate surprinde decât pe cei care nu înțeleg economia de piață, înfierată cu mânie proletară de Marx prin apelativul CAPITALISM, devenit ulterior un veritabil stigmat pentru congenerii ideologici ai fostului premier.
Asta în pofida faptului că în vremuri de restriște recurg (constrânși de realitate) tot la adevărurile economice ale acestuia.
Probabil și ghidați de același tătuc Marx, care-i asigură că ”societatea comunistă se naște din societatea capitalistă”, din a cărei bunăstare va putea începe redistribuirea avuției pe criterii egalitariste, total discriminatorii față de cultura, capacitatea, talentul, efortul sau dăruirea fiecărui individ în parte. Dar astea sunt detalii pentru conservatori reacționari, pentru retrograzi ancorați în FAPTE, nu-i așa?
„1 miliard de RON (peste 200 milioane EURO) încasate în plus la buget în ianuarie 2016 doar din TVA - deşi a scăzut cota de la 24 la 9% !!! Încasări din CAS cu 11% mai mari deşi am scazut cu 5 puncte procentuale! Încasări din accize mai mari cu 16% prin reorganizarea ANAF şi activitatea Direcţiei Antifrauda! Din aceşti bani s-au acoperit fără nicio dificultate creşterile meritate de salarii de 25% în educaţie şi sănătate, şi 10% restul sectorului bugetar“, scrie Ponta într-un mesaj pe contul de Facebook.