Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Cum comenteaza Consiliul Civic Local ratarea titlului Cluj Capitala Culturala Europeana 2021

Opinii 1 Noiembrie 2016, 11:47
Spune-ti parerea

Aceasta ratare a titlului Cluj Capitala Culturala Europeana 2021 este de fapt o mare pierdere de imagine pentru comunitatea cultural-artistica clujeana, dar si din punct de vedere socio-economic, turistic, financiar, considera Consiliul Civic Local (CCL). 

Iosif  PopRedam cele mai importante idei exprimate la sedinta din 20 octombrie:

Seful echipei de proiect „Cluj-Napoca, Capitala Europeana a Culturii 2021” a trimis CCL o scrisoare prin care ne-a comunicat ca nu vor putea participa la reuniunea CCL pentru ca nu au inca raportul final al juriului; implicit nu pot prezenta raportul cu punctele slabe si cele tari si vor amana chiar Adunarea Generala a Asociatiei. 

Aceasta ratare a locului 1, cerut de CCL, este de fapt o mare pierdere de imagine pentru comunitatea cultural-artistica clujeana, dar si din punct de vedere socio-economic, turistic, financiar etc.

Specialistii echipei de proiect din Timisoara au fost mai bine pregatiti, au prezentat proiecte mult mai la obiect si mai valoroase (Petre Ungureanu).

Timisoara a castigat pentru ca a avut experti in echipa, cu un CV universitar, cu abilitati academice exersate pe diverse proiecte, inclusiv europene, toate de succes. Ceea ce nu s-a regasit la echipa din Cluj.

In echipa executiva a Asociatiei Cluj Capitala 2021 au fost pusi oameni agreati de autoritati. Motivul: disponibilitatea fondurilor alocate pentru competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana si care acum nu se mai afla sub controlul unei comisii care sa monitoreze etapizat modul de gestionare al acestora.

Puteau fi cooptati sau consultati membri echipei « Cluj Capitala Tineretului, care au dobandit experienta, au avut si proiecte reusite (dl Iosif Pop)

Banii adunati pentru acest proiect sunt ai Asociatiei, care este o entitate privata, cu contributia Primariei, Consiliului Local, Consiliului Judetean, cotizanti ale membrilor, sponsorizari. Doar la presiunea societatii civile a fost dublat bugetul pentru cultura (dl Iosif Pop)

d-l Vasile Surd: nu s-a implicat in proiectul Cluj Capitala Culturala Europeana datorita atitudinii impertinente a sefului echipei de proiect si a simtit atmosfera unui conflict intre generatii; nu s-a tinut cont de sfaturile sale privind punerea in valoare a patrimoniului cultural clujean

Clujul se lauda ca e oras cultural si universitar, dar nu se valorizeaza resursele culturale datorita conflictelor de interese, orgoliilor personale. De exemplu, vanzarea de carte e in scadere (Dan Constanda)

Rezultatul actual a fost dat atat de lipsa project management-ului calificat cat si de lipsa competentelor echipei de proiect.

Strategia Clujului pana in 2020, la care a contribuit aceasi echipa de proiect, a fost mai mult spre evenimente de divertisment decat o strategie culturala si fara consecinte dupa terminarea proiectului. Nu este suficient sa dai bani si atat – dai bani, dar in anumite conditii si pentru viitor.

Nu s-a exploatat intregul potential al Clujului .(dl Pascal Fesneau)

De urmarit rezultatele si evenimentele Sibiului si Timisoarei: patrimoniul arihectural ingrijit, festivaluri de teatru, spatii reabilitate ingrijit.

ADR-NV a avut o pozitie de neimplicare activa in candidatura Clujului (desi este membru in Asociatia Cluj-Napoca 2021) sau a municipiului Baia Mare, deoarece este un ONG cu atributie publica in regiunea de NV, unde se aflau ambele orase candidate (Dna Ioana Dragos)

Ajutorul nerambursabil al expertilor germani competenti pe tema proiectelor europene si mai ales a celor culturale oferit de CAT Cluj a fost refuzat, fiind cheltuiti pentru consultanta banii asociatiei si implicit cei publici (RA Mlesnita).

In urma discutiilor purtate, au fost retinute urmatoarele intrebari:

Au ramas fondurile alocate (de CL 15 mil euro + CJ 6 mil. euro) pentru acest proiect ?

Cum se propune sa se gestioneze aceste fonduri?

Ce se intampla cu aceste fonduri daca am iesit din concurs?

Cum au fost alesi seful si echipa de proiect?

Cum au fost cheltuiti banii pana acum?

Daca echipa de proiect a vazut ca sunt 20 de recomandari, de ce au dat curs doar la 10-12, si restul au zis ca nu sunt foarte importante?

Cine se face responsabil de hotararile luate si rezultatul final obtinut (locul 2 si pierderea titlului)?

Au fost inaintate urmatoarele solutii si propuneri:

Recomandam realizarea unui caiet de sarcini, urmarind ad literam criteriile de evaluare ale juriului (dl Petre Ungureanu)

Este nevoie de a se revizui strategia culturala a Clujului pana in 2020 ; prezentarea de rapoarte trimestriale, semestriale, anuale.

Este necesara o expertiza bugetara.

Cuvintele cheie pentru orice demers al proiectului Cluj Capitala Culturala este „Strategie ”si „Project Management”.

Societatea Civila – adica noi, trebuie sa generam o alternativa la solutiile si strategiile definite de catre  autoritatile locale sau centrale. De exemplul, un ONG dintr-un sat din Franta, planteaza zeci de soiuri de trandifiri si ii ingrijesc de zece ani, devenind celebrii in toata tara si atragand mii de turisti.

Viitorul cultural al Clujului nu este numai al Primariei; noi, societatea civila suntem cei ce trebuie sa facem strategia.

Se simte nevoia intaririi scolilor profesionale de arte si meserii (de exemplu: germanii sunt in parteneriat cu scoli profesionale din Brasov, de unde isi recruteaza ca angajati cei mai buni elevi)

Impozitele sa fie redirectionate in tot mai mare masura spre societatea civila care devine din in ce mai competenta si mai organizata

Este necesara o educatie civica, o implicare si un control asupra celor care cheltuiesc banii

Clujul are nevoie de un re-Branding, pana acum nu s-a gandit o poveste reprezentativa, unica pentru Cluj  (D-l P. Fesneau)

Solicitarea executiei Bugetare pe intreaga perioada pentru a sti ce au facut cu banii si ce vor face in viitor (dna F. Moldovan)

Proiectele sunt scrise de oameni. Calitatea, competenta, abilitatile, responsabilitatea oamenilor respectivi te duc la locul pe care il obtii in final. In cazul Clujului echipa de proiect ne-a dus pe « second » (dl R. Mlesnita)

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: iosif pop , consiliul civic local , cluj capitala culturala europeana

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

cristian lungu, președinte pmp cluj: ”răspunsul la criza demografică este o europă a familiilor!” (e)
Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țările europene este criza demografică. Scăderea accentuată a natalității și ...citeste tot
senator cristian lungu, pmp: europa din inima clujului meu (pe)
Aderarea României la Uniunea Europeană a schimbat în bine ADN-ul Clujului. Dintr-un bastion al prostului gust, în care culorile naționale ...citeste tot
lipsa de reactie, seva pentru florile raului din psd
Auto-vătămarea prin lipsă de reacție a fost inventată de români. E convingerea care decurge logic din modul in care ne ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

Ruxandra Târlescu, Partener PwC România: Serviciile medicale vor deveni digitale, personalizate și preventive
Românii au strâns peste 58 de milioane de euro cu ajutorul Revolut
Aeroportul Cluj, primele măsuri împotriva coronavirusului care a ucis până acum 25 de chinezi
Chitaristul lui Sting, Dominic Miller, va concerta la Cluj
O nouă școală în Florești
Campania de informare „Fii la tine-n țară la fel ca afară!”
Se DUBLEAZĂ alocațiile pentru copii! Klaus Iohannis a promulgat legea
Daniel Metz, CEO NTT DATA, despre 10 ani cu DWNT
Contractele de muncă part-time nu mai sunt suprataxate
Pragurile Intrastat valabile în 2020

Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook