Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

CUM vrea CECCAR sa protejeze contabilii de buna credinta care raspund penal pentru actele false depuse de administratori

Coffe talk 17 Noiembrie 2016, 12:46
Spune-ti parerea

Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, prof. univ. dr. Robert Aurelian Sova, a declarat ca va solicita modificarea legislatiei astfel incat contabilii de buna credinta sa fie protejati in procesele penale daca au inregistrat in contabilitate documente care nu corespund realitatii si care au fost depuse de administratorii societatii. "Nu pot sa tragi la raspundere un expert contabil ca factura X nu este o factura reala, ca nu are la baza o tranzactie reala. Nu are de unde sa stie expertul contabil, din biroul de contabilitate, daca marfa a ajuns cu adevarat in depozit, daca a fost livrata si asa mai departe", a declarat profesorul Sova in cadrul unui interviu acordat BuzzNews.ro cu ocazia unei intalniri la care au participat membrii CECCAR Cluj. Presedintele CECCAR a vorbit si despre provocarile la care trebuie sa faca fata contabilii intr-o lume tot mai alerta a globalizarii.

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCARRaul Chis, reporter: In cadrul intalnirii cu membrii CECCAR Cluj, un subiect dezbatut a fost cel referitor la riscurile la care se expun expertii contabili in dosarele penale deschise pentru infractiuni economice comise de unii administratori de societati. Ce masuri ar putea sa ia in cadrul legal actual acesti experti contabili pentru a se proteja si cum poate CECCAR sa ii ajute.

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Expertii contabili raspund conform legii pentru intocmirea situatiilor financiare. Acest lucru incuba si faptul ca ei raspund si pentru conformarea fiscala. Intr-adevar, responsabilitatea expertilor contabili devine din ce in ce mai mare. Pe de alta parte, insa, trebuie sa fim si obiectivi si legislatia ar trebui sa fie mult mai clara fata de delimitarea raspunderii expertului contabil. Expertul contabil ar trebui sa raspunda pentru aplicarea reglementarilor contabile si fiscale in intocmirea situatiilor financiare ale firmei. Apar insa probleme atunci cand expertul contabil este tras la raspundere pentru realitatea tranzactiilor si documentelor care au stat la baza inregistrarilor in contabilitate. Si aici este o problema: in practica normala, cel care raspunde trebuie sa fie administratorul societatii sau persoane responsabile de activitatile respective din cadrul societatii si nu expertul contabil.

Raul Chis, reporter: Exista multe spete de acest tip in cadrul carora contabilul este tras la raspundere in dosare penale alaturi de administratorii unor societati?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Exista. Vedeti dumneavoastra, activitatea expertului contabil este reglementata in primul rand de contractul intre cele doua parti. Acolo, expertii contabili ar trebui sa isi defineasca foarte bine si sa isi delimiteze raspunderea. Din punctul meu de vedere, fiind o profesie de interes public, cred ca aceste delimitari ar trebui introduse si in lege.

Raul Chis, reporter: Va referiti doar la Legea Contabilitatii sau si la altele?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: La Legea contabilitatii si alte reglementari care tin de partea financiar-contabila. Expertul contabil ar trebui sa raspunda doar pentru ceea ce este responsabil, nu si pentru altceva. Fiind o profesie de interes public, ar trebui ca aceasta profesie sa fie protejata prin lege de astfel de situatii care impun un risc. Nu pot sa tragi la raspundere un expert contabil ca factura X nu este o factura reala, ca nu are la baza o tranzactie reala. Nu are de unde sa stie expertul contabil, din biroul de contabilitate, daca marfa a ajuns cu adevarat in depozit, daca a fost livrata si asa mai departe.

Raul Chis, reporter: Ca presedinte CECCAR, ati facut vreun demers pentru modificarea legislatiei astfel incat expertii contabili sa fie protejati fata de aceste riscuri?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Noi colaboram cu Ministerul de Finante, am facut mereu propuneri si cand s-a modificat Legea contabilitatii si vom face si cand se vor modifica alte acte normative. In acest caz, probabil acum vom merge catre Ministerul de Finante. Dorim sa reglementam aceste lucruri in intersul public. Vom proteja astfel si expertul contabil si antreprenorul si reglementatorul.

Raul Chis, reporter: Va fi probabil si o responsabilizare a administratorului

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Exact. In momentul in care predai contabilului o factura despre care stii ca nu e corecta si va trebui sa iti asumi raspunderea prin semnatura poate te mai gandesti.

Raul Chis, reporter: De ce ati recomanda administratorilor de firme sa lucreze cu experti contabili?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Exista o diferenta intre profesionistul contabil, care este membru CECCAR, si un contabil care poate fi orice persoana care a absolvit studii universitare economice si care poate sa lucreze in aceasta profesie pe baza de contract de munca. Noi am explicat in dialogul continuu pe care il avem cu mediul de afaceri ca a apela la un profesionist este mult mai sigur. El este membru al unui organism profesional membru la randul sau in Federatia Internationala Contabililor (IFAC), care ne obliga sa aplicam standarde internationale profesionale de etica. De ce e mai sigur sa lucrezi cu un membru CECCAR? Conform standardelor IFAC, expertul contabil trebuie sa parcurga un program anual, un program de dezvoltare profesionala continua, in care practic se discuta noutatile legislative, problemele care apar. Pe de alta parte, expertul contabil este membru al unui comunicati in care exista un fenomen de partajare a cunoasterii intre membrii CECCAR, iar in plus este supus unui audit de calitate si, de asemenea, trebuie sa respecte un cod etic, iar daca nu il respecta riscand sa intre in comisa de disciplina. Iata cateva argumente spun eu majore care fac diferenta intre un contabil care a absolvit o facultate si lucreaza pe baza unui contract de munca si un expert contabil care este intr-un sistem care ii certitifica competentele si modul de comportament.

Raul Chis, reporter: Cati experti contabili avem acum in Romania?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Experti contabili, activi si inactivi, sunt in jur de 43.000.

Raul Chis, reporter: Care sunt limitele de competenta in cazul contabililor autorizati?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Contabili autorizati sunt cei care au doar studii medii si aria, plaja de servicii pe care le pot oferi este mai redusa. De exemplu, ei nu pot intocmi si semna situatiile financiare.

Expertii contabili sunt contabilii care au studii superioare si ei practic au acum o plaja destul de larga de activitati pe care le pot desfasura in interesul clientilor.

Raul Chis, reporter: Ce provocari exista pentru expertul contabil data fiind complexitatea relatiilor comerciale, a noilor tehnolgii informatice?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Suntem intr-o economie globala, suntem intr-o era digitala in care tehnologia se schimba foarte rapid si usureaza viata tuturor, inclusiv a contabilului, vorbim de volatilitatea produselor, informatiilor. In acest context, este evident ca profesia contabila s-a transformat. Daca pana acum 10 sau chiar 5 ani activitatea principala se concentra pe procese traditionale- inregistrari contabile, intocmiri de situatii financiare, acum, datorita tehnologiilor, multe dintre aceste procese s-au automatizat. Ce se intampla, insa? Nu inseamna ca acest contabil munceste mai putin. Pe de o parte, standardele de contabilitate nationale si internationale implica din ce in ce mai mult rationamentul profesional. Adica, daca un document contabil putea fi tratat oarecum mecanic acum 10 sau chiar 5 ani, acum trebuie trecut prin filtrul rationamentului. O simpla clauza intr-un contract poate schimba tratamentul contabil. Deci, incepem sa ne ducem nu catre partea de rutina, ci catre partea de gandire. Mai mult decat atat, profesionistul contabil, fiind singurul care cunoaste mecanismul in care procesele se transforma in cifre, este persoana cea mai avizata sa fie consilierul, mana dreapta a antreprenorului. Pentru ca el poate sa ofere acele informatii care sa fie utile in procesul decizional la nivelul firmei.

Expertul contabil trebuie sa fie un partener pentru antreprenor, sa fie implicat in strategia firmei, in managementul de performanta, in managementul de risc, in controlling si asa mai departe. Sunt activitati care se si regasesc in modificarea Ordonantei 65 (privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi – n.red.) care ne guverneaza si care aduce in realitatea zilelor noastre si in Romania profesia contabila asa cum ea este definita la nivel international de IFAC.

Raul Chis, reporter: Sunt pregatiti expertii contabili sa faca fata acestor noi cerinte?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Este evident ca expertii contabili sunt pregatiti dar rolul CECCAR este sa le asigure suportul. Programul nostru de dezvoltare profesionala continua se va schimba radical din anul 2017, in sensul in care toate aceste componente, poate noi pentru unii, se vor regasi in suporturi de curs si in cadrul cursurilor. Pe langa disciplinele traditionale, si ele supuse evolutiei, avem celelelate componente – managementul de risc, control intern, management strategic, reporting decizional, competente IT si, ceea ce se solicita, competente de marketing, pentru ca pana la urma esti un business, trebuie sa te promovezi. Degeaba esti un bun specialist si stai inchis undeva in birou si nu te gaseste nimeni. Pe langa aceste aspecte, vrem sa ne concentram si pe dezvoltarea acelor competente personale – si aici vorbim de comunicare, trebuie sa stii sa comunici intern, cu clientul, sa stii sa te promovezi. De ce nu si limbi straine, IT-ul, tehnologia, trebuie sa fii la zi cu ceea ce iti usureaza viata si creste calitatea serviciilor oferite clientului. CECCAR are resursele interne care sa asigure formarea. Vom avea, pe langa cursurile clasice, fata in fata, si o platforma de tip e-

Raul Chis, reporter:Care sunt trei mari provocari pentru CECCAR in anul 2017?

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Cum spuneam, reasezarea programului de dezvoltare profesionala continua, intarirea parteneriatului cu mediul de afaceri (avem relatii foarte bune cu Uniunea Generala a Industriasilor din Romania si Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si, bineinteles, intarirea parteneriatului strategic cu Ministerul de Finante si ANAF pentru ca doar prin dialog se pot gasi cele mai bune solutii, toate acestea in interesul public, care acopera si interesul expertului contabil si cel al antreprenorului.

Raul Chis, reporter: Colegii dumneavoastra se plang ca este foarte stufoasa documentatia care trebuie depusa la ANAF. Unii dau exemplu declaratiile 394 si 088.

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Acestea sunt subiecte care au fost dezbatute cu mediul de afaceri sau la nivel de CECCAR. Intotdeauna am spus ca noi ar trebui sa intelegem pe de o parte obiectivele institutiilor de reglementare pentru ca este evident ca prin solicitarea acestor date doresc sa efectueze niste analize si sa obtina niste rezultate pe care noi speram sa le foloseasca in interesul mediului de afaceri, pe de alta parte ar trebui sa existe o mai buna comunicare legata de necesitatea acestor informatii, o mai buna constientizare a mediului de afaceri a faptului ca aceste informatii sau raportari au un efect direct asupra profesionistului contabil care trebuie sa munceasca mai mult si este evident ca munca ar trebui rasplatita si ca intotdeauna lucrurile pot fi imbunatatite. In cazul 394 si 088 sunt convins ca dupa o perioda care sa permita o analiza post factum lucrurile se vor imbunatati.

Raul Chis, reporter: Multumesc!

Robert Aurelian Sova, presedinte CECCAR: Cu mare placere!

Galerie foto

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: robert aurelian sova , presedinte ceccar , contabili , experti contabili , raspundere penala

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot
lupta cu covid 19: vă ajutăm din cluj, un grup care recrutează voluntari și face cumpărături pentru bătrâni și alte persoane vulnerabile
Pandemia de coronavirus afectează tot mai multe persoane la Cluj: pensionari care își asumă riscuri prea mari dacă ies din ...citeste tot
învățarea pe tot parcursul vieții, în contextul digitalizarii
Interviu cu ec. dr. ing. Mihai Talpoș, Co-fondator & Managing Partner al Școlii Informale de IT. Mihai Talpoș este un ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Ronaldo și Messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța
Cel mai modern GARDEN CENTER din Transilvania: produse la superlativ, la pachet cu sfatul specialiștilor
STIAI CA: exista 5 meserii care nu vor disparea vreodata?
URMEAZĂ sau nu o CRIZĂ ca și cea din anii 1929-1933? Ce spune Dan Schwartz, Managing Partner RSM România
Consiliul Național al IMM-urilor cere guvernului termene clare de implementare a măsurilor pentru relansarea economică a României
SURPRIZA TIFF: Festivalul are loc între 31 iulie și 9 august, cu asigurarea distanței între cinefili

„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook