Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, a stat de vorbă cu jurnaliștii după ședința de guvern de miercuri:
"Nu am pus în consultare acest proiect. Astăzi a fost şedinţă de guvern pentru o primă lectură cu propunerile pe care le-am formulat împreună cu Ministerul Justiţiei suntem coiniţiatori, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei. Aceste modificări vizează în primul rând actualizarea unor prevederi, corelarea mai bine zis a unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Fiscală. De asemenea, mai sunt, mai este această modificare de reincriminare a stopajului reţinerii la sursă a unor taxe şi impozite şi nevirării acestuia şi propunem pentru o eficientizare a luptei cu evaziunea fiscală, propunem ca pentru sume foarte mici să poată fi, dacă ele sunt recuperate integral....", a declarat Anca Dragu.
Întrebată de pragul până la care se poate închide dosarul penal dacă evazionistul restituie banii și achită penalitățile, ministrul de Finanțe a răspuns:
"Noi astăzi am propus 50.000 de lei. Dacă ele sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, deci atenţie, acţiunea penală începe, ANAF trimite către parchete aceste dosare, parchetele îşi fac treaba, fac investigaţia, fac ancheta. Dacă până la primul termen persoana care este acuzată de evaziune fiscală de până la 50 de mii de lei plăteşte suma cu toate penalităţile ş.a.m.d., atunci o singură dată, atunci practic dosarul se închide.
Repet, ceea ce am constatat în practică este că sunt peste 50% din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1% din totalul prejudiciilor. Asta înseamnă o ineficienţă foarte mare pentru toate instituţiile care, de fapt, trebuie să combată evaziunea, pentru că un prejudiciu de 50 de mii de lei presupune instrumentarea, practic plata unor salarii, cheltuieli de funcţionare a acestor instituţii cu mai mult de 50 de mii de lei. Este vorba aici de efort şi efect. Până la urmă, statul are nevoie de resurse. România, să nu uităm, are cele mai mici venituri publice ca procent din PIB, respectiv 31% faţă de o medie europeană de 45% din PIB", a declarat Anca Dragu.
Anca Dragu spune ca in cazul evazionistilor care creeaza prejudicii care depasesc 50 de mii de lei, "se aplică pur şi simplu prevederile Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală".