Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

INTERVIU Răzvan Voica, co-fondator al Școlii Informale de IT: ”Dacă aduci oamenii potriviți la un loc, succesul e doar o chestiune de timp”

Interviu 8 Ianuarie 2017, 14:34
Spune-ti parerea

Clujul a făcut un pas de pionierat în zona pregătirii practice în IT, ca alternativă la forma instituționalizată – anacronică și “încremenită în proiect” – ca să folosim un eufemism elegant. 

Scoala Informala de IT

După înființarea la Cluj în 2013, Școala Informală de IT a deschis foarte repede noi sedii și în alte orașe ale țării (Iași, Timișoara, București), recomandată de aspectul practic și de recunoașterea venită din partea a 90 de companii din domeniu, prin rata ridicată de angajare a cursanților imediat după absolvire, sau chiar de pe băncile Școlii.

Cu peste o mie de absolvenți până în prezent și 12 programe disponibile, Școala Informală de IT a reușit să se impună ca lider formator pe cea mai dinamică piață a momentului. Un succes la care au contribuit nu mai puțin de 60 de mentori.

Pentru a înțelege mai bine conceptul Școlii și contextul în care a apărut ca alternativă la educația clasică, am discutat cu Răzvan Voica, unul dintre inițiatorii proiectului. 

BuzzNews: Care este filozofia din spatele educației informale, așa cum se reflectă în abordarea Școlii Informale de IT, pe care ați fondat-o la Cluj și ați extins-o ulterior în marile centre urbane din țară?

Razvan Voica, co-fondator al Scolii Informale de ITRăzvan Voica: În viziunea noastră, a fondatorilor, Școala Informală de IT este gândită ca o platformă care aduce împreună două categorii de persoane: 

Pe de-o parte, avem profesioniștii cu multă experiență în IT, care vor să ofere mai departe cunoștințele lor. Există, se pare, un punct în carieră, când apare în mod natural această dorință de a oferi mai departe societății, din experiențele și cunoștințele acumulate de-a lungul timpului. 

În plus, Școala reprezintă pentru mulți dintre ei o oportunitate extraordinară de a se face cunoscuți, de a-și îmbunătăți abilitățile de interrelaționare și, de ce nu, de a învăța prin predare, o formă de învățare cunoscută ca fiind extrem de eficientă.

Pe cealaltă parte, avem persoanele care demonstrează o mentalitate și competențe potrivite pentru a putea atinge performanță într-o dinamică precum cea a IT-ului. Aceștia, printr-un concurs de împrejurări sau un anume context de viață, au început cariera în alte industrii. 

Este vorba mai mult de un proces de adaptare la specificul IT-ului, construind pe niște premise existente în profilul fiecăruia dintre ei.

Școala aduce în acest mix un set de bune practici, o filozofie informală, menită să mențină un mediu debirocratizat, și nu în ultimul rând un context logistic adecvat.

BuzzNews: Viteza cu care se dezvoltă tehnologia depășeste puterea de reacție și adaptare a cadrelor didactice din România. Mulți se plâng că încă mai învață Pascal și alte lucruri total inutile într-un job real. De ce crezi că școala românească rămâne rigidă până și într-un domeniu în care cererea de pe piața muncii practic urlă după personal calificat

Răzvan Voica: Crearea și menținerea unui sistem robust, agil, ușor adaptabil la condițiile de pe piață este o sarcină extrem de dificilă. Simțim asta pe pielea noastră zi de zi. În mod paradoxal, e nevoie de control pentru a putea menține calitatea, iar în același timp, controlul încetinește orice sistem/organizație/instituție. Dacă ar fi să sintetizez în câteva cuvinte rețeta pe care o aplicăm noi este la intersecția dintre lipsa ierarhiei formale, factori decizionali gata să pivoteze rapid, capital de încredere sănătos oferit din start persoanelor cu care lucrăm, proces de selecție cât mai riguros și viziune pe termen mai lung.

BuzzNews: Unde eșuăm instituțional, ca țară, comparativ cu alte state?

Răzvan Voica: Ca țară, aș zice că ar trebui să fim atenți la fenomenele macro, care se întâmplă în jurul nostru. Informația este mai accesibilă ca oricând. Internetul a “secerat” toate barierele de acces la informație. Formele de învățare s-au diversificat la nivel mondial. Educația alternativă poate reprezenta încă un fenomen nou pentru România, dar în majoritatea țărilor dezvoltate este un concept vechi de mai bine de 20 de ani. Acestea trăiesc într-o simbioză aproape perfectă cu sistemele tradiționale și se complementează reciproc.

Job-urile sunt acordate pe baza unor factori tot mai pragmatici. Contează mai mult ce știi și nu neapărat ce studii te recomandă. Nu cred că există o soluție „minune”, care să răspundă la această întrebare: există doar un proces de creștere și învățare continuă la nivel de societate. 

Cred că formele de învățare alternative (online și offline) vor face o concurență sănătoasă sistemelor clasice. Acestea din urmă se vor adapta. Dispun de resurse semnificative și singurul obstacol este format din inerțiile existente. Când vor fi dispuși să privească lucrurile în perspectivă, și să facă unele pivotări, schimbarea va avea loc aproape instant. 

Există deja intenții declarate și chiar muguri buni de colaborare între universități și companii de IT. Să sperăm că vor prinde într-un termen rezonabil.

BuzzNews: Ar fi oportun un soi de sindicat în IT dedicat soluționării unor astfel de inadvertențe, cum sunt cele din educația primită în învățământul instituționalizat și realitatea de pe piața muncii?

Răzvan Voica: Sigur, ar fi oportun. Sunt însă ușor dezamăgit de încercările eșuate de până acum. Se simte în continuare un soi de reticență la a spune lucrurilor pe nume. Sper să apară acel gen de sindicat / cluster / organizație care să poată menține un nivel bun de pragmatism și să reamintească permanent părților implicate care este de fapt problema. Asta fără a cădea în spirala formalizării excesive.

BuzzNews: De ce crezi că Școala Informală de IT se bucură de un asemenea succes în toată țara, comparativ cu alte tentative private? Ce o diferențiază de competitori?

Răzvan Voica: Răspunsul îmi vine extrem de natural: pentru că suntem o platformă a IT-știlor. Practic, suntem un mediu în care industria se poate manifesta pentru a-și genera singură resursele, de care are atât de multă nevoie. Bineînțeles, am țintit foarte atent profilele pe care le-am ales, atât în rândul mentorilor, cât și în rândul cursanților. 

Dacă aduci oamenii potriviți la un loc, succesul e doar o chestiune de timp. Am ales în rândul mentorilor oameni din industrie, care au format echipe, au condus proiecte mari, au gestionat clienți internaționali, și care înțeleg realitățile IT-ului. 

În rândul cursanților, ne-am uitat în primul rând la mindset-ul (mentalitatea) cu care vin spre o astfel de provocare. Le-am spus în față că nu există o baghetă magică pentru a forma un dezvoltator software, ci există atracție naturală pentru un domeniu atât de complex și abstract.  

BuzzNews: Presupunând că posedă determinarea pentru schimbare, ce ar mai trebui să știe un tânăr atras de veniturile uriașe din IT, și care visează la o reconversie profesională? Cum află, ca outsider, dacă i s-ar potrivi acest domeniu?

Răzvan Voica: Dacă cineva vine la Școala Informală de IT atras în mod exclusiv de veniturile din această industrie, atunci îi vom direcționa în cel mai respectuos mod posibil în altă parte. Vorbim de o industrie extrem de complexă cu un grad de solicitare extrem de înalt. 

Nu vrem să facem IT-ști pe bandă rulantă pentru că în IT sunt salarii bune. Ne-am tăia craca singuri de sub picioare. Dorim în schimb să identificăm oamenii cu potențial adevărat din piață și să îi ajutăm să învețe primii pași pentru a putea accede în IT. 

Insistăm mult pe zona de antreprenoriat, și nu credem că soluția ideală este întotdeauna angajarea, cu toate că aceasta poate fi benefică în primii ani. Valoarea va rămâne tot mai mult la noi (în România), pe măsură ce conștientizăm un factor extrem de simplu: trebuie să lucrăm pentru noi și să vindem altora ceea ce realizăm.

Va urma...

În partea a doua a interviului, Răzvan ne va vorbi despre ce înseamnă să fii IT-ist și de ce anume trebuie să ții cont dacă vrei să-ți schimbi cariera spre IT:
Nu este prea târziu atâta timp cât ei cred că nu este prea târziu.”

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: scoala informala , it , cluj , razvan voica

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

profesorul ryan labrie, în vizită la școala informală de it: cum arată universul big data în era ai, și profeția care l-a pus pe gânduri
Profesorul american Ryan LaBrie a vizitat în această primăvară ”Școala Informală de IT” din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, am avut ...citeste tot
claudia lonean explică succesul școlii informale de it și ce trebuie să știi pentru a reuși în reconversia profesională
Claudia Lonean este membră a echipei clujene care a pus pe picioare proiectul ”Școala Informală de IT”. Însă din interviul ...citeste tot
cetățeni străini din tunisia, maroc, siria, cu ședere ilegală la cluj
Nouă cetățenii străini au fost depistați cu ședere ilegală la Cluj. Aceștia provin din Tunisia, Siria, Palestina, Maroc și Mauritius. ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu știm dacă această afirmație are la bază un audit intern pe resurse umane, care să releve eficiența fiecărui post în raport cu costurile, sau ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu
Premierul Cîțu înființează un comitet interministerial care să ia măsuri de revenire la normalitate din 1 iunie
ENDAVA a achiziționat compania americană LEVVEL LLC
3 611 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2, dintre care 218 la Cluj

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook