Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

DECLARAȚIA Președintelui Iohannis, după protestele de ieri: ”Românii au arătat foarte clar ce vor: STAT DE DREPT”

National - Extern 2 Februarie 2017, 12:37
Spune-ti parerea

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, 2 februarie, o declarație de presă, în urma protestului masiv de miercuri seara. Redăm declarația integrală, cu întrebările primite de la jurnaliști.

Presedintele Romanie, Klaus Iohannis

”Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste Ordonanțe de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și au arătat românii foarte clar ce vor: un stat de drept. Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice.

Românii s-au adunat în număr foarte mare și pașnic, și-au spus păsul. Asta până după ora 22:00, când un grup, grupuri - asta vom ști mai târziu - de demonstrați violenți, au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația. A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, pașnic, și au spus foarte clar ce doresc.

A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare.

La Ministerul de Interne s-a ştiut foarte exact când, unde şi ce grupuri se pregătesc pentru a „sparge" demonstraţia din Piaţa Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceştia acolo unde s-au adunat şi s-a ştiut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstraţii paşnici, punând astfel în pericol nu doar demonstraţia, ci au pus în pericol sănătatea şi chiar viaţa românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod paşnic.

Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente şi clare, de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo. În chestiunea ordonanţei, am decis să sesizez Curtea Constituţională.

Este, după părerea mea şi a juriştilor din Administraţia Prezidenţială, evident vorba de un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiţie şi Parlament, în cealaltă parte. Acest document este pe drum şi va fi depus în câteva minute la Curtea Constituţională. Dacă aveţi întrebări, poftiţi!

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Spuneați că sunteți nemulțumit de faptul că cei de la Jandarmerie, cei de la MAI, știau toate aceste informații și nu au acționat cum ar fi trebuit. Dumneavoastră ați avut aceste informații și de ce nu ați dat și dumneavoastră un apel la calm înainte de proteste sau chiar după ce a început respectivul protest, ca să nu se ajungă, poate, în situația în care s-a ajuns aseară?

Președintele Iohannis: Ştiţi, o ţară are un guvern tocmai ca să facă aceste lucruri, nu să dea noaptea ordonanţe. Este treaba Guvernului. Şi-au ratat misiunea, şi Guvernul, şi Ministerul de Interne.

Jurnalist: Dar Preşedintele nu ar trebui să facă nimic în acest caz.

Președintele Iohannis: Era să spun ceva, dar ar fi semănat cu o sintagmă care deja a fost prea des folosită.

Jurnalist: În ceea ce priveşte deturnarea protestelor de aseară, aveţi informaţii, cine a stat în spatele acestor acţiuni? Cine avea aceste interese?

Președintele Iohannis: Asta este o chestiune care trebuie lămurită de alţii. Există voci în spaţiul public care spun că au fost unii în spatele acestor manifestaţii, care chiar au incitat şi au contribuit la organizarea lor. Nu am dovezi certe încă şi cred că aceste dovezi trebuie să le aducă exact Ministerul de Interne şi abia aştept să-şi facă datoria.

Jurnalist: V-aş mai întreba dacă Premierul Sorin Grindeanu v-a răspuns la acea scrisoare în care îi cereaţi abrogarea ordonanţei?

Președintele Iohannis: Nu mi-a răspuns şi nici nu ştiu unde este că nu prea a mai fost văzut.

Jurnalist: Cu domnul Dragnea aţi apucat să vorbiţi?

Președintele Iohannis: Nu.

Jurnalist: În ce măsură credeţi că Curtea Constituţională va soluţiona acest conflict, despre ordonanţa de urgenţă vorbesc, pentru că au mai rămas doar nouă zile, şi, de obicei, dacă ne uităm în spate, observăm că magistrații CCR stabilesc un termen de discuţie după câteva zile sau după câteva săptămâni chiar?

Preşedintele Iohannis: Eu mi-am făcut datoria şi am sesizat Curtea Constituțională într-o chestiune care mi se pare foarte gravă. Mai departe este treaba judecătorilor de la Curtea Constituțională să acționeze.

Jurnalist: Şi tot astăzi, referitor la ordonanţă, se întâlneşte conducerea PSD. Ar putea fi deblocată această criză politică în urma unui decizii luate de PSD. Aveţi un mesaj pentru liderii PSD din teritoriu care vin astăzi la Bucureşti?

Preşedintele Iohannis: Astăzi nu am un mesaj, dar voi avea în următoarele zile.

Jurnalist: Tot astăzi, în această şedinţă, social-democraţii analizează posibilitatea organizării unor mitinguri, cu alte cuvinte ale unor contra-proteste. Pentru social-democraţii care insistă pe această temă aveţi ceva să le transmiteți, ar putea să se denatureze şi mai mult lucrurile dacă vom avea în stradă două tabere?

Preşedintele Iohannis: Ar fi o mare greşeală şi ar duce la violenţe care cu greu ar mai putea fi calmate. Părerea mea este cea pe care am exprimat-o şi ieri. Soluţia la această criză este abrogarea ordonanţei şi atunci discuţia se poate, atenţie, se poate calma.

Jurnalist: În contextul în care Liviu Dragnea s-a dezis total de această ordonanţă, dumneavoastră în ce măsură consideraţi că este responsabil pentru măsurile Guvernului?

Preşedintele Iohannis: Același Dragnea cu „din scoarţă în scoarţă”? Este responsabil. Ne-a spus tuturor, în campanie şi după campanie, că el conduce partidul cu mâna de fier şi toate se întâmplă sub directa lui coordonare. Chiar, dacă bine reţin, s-a instituit la PSD un comitet de coordonare a Guvernului. Păi, să-i coordoneze.

Jurnalist: Aveţi informaţii sau credeţi că ceea ce se întâmplă acum sau ceea ce se pregăteşte ar putea face parte dintr-un conflict de tip hibrid care să destabilizeze România?

Preşedintele Iohannis: Nu cred, dar cu siguranţă sunt mulţi duşmani ai României care îşi freacă mâinile şi se bucură că, iată, din nesăbuinţa unor lideri, s-a ajuns la o situaţie de criză profundă.

Jurnalist: Aveţi informaţii că executivul ar putea pregăti o nouă ordonanţă menită să unească DNA cu DIICOT, sau să modifice în vreun fel funcţionarea acestor instituţii?

Preşedintele Iohannis: Am citit în media şi acuzația să s-ar pregăti şi rectificarea din partea Guvernului că nu s-ar pregăti. Acum, Guvernul a mai spus şi altă dată că nu vrea să dea ordonanţă pentru modificarea Codului, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-şi imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, şi mai ales guvernanţilor: „Jos mâinile de pe DNA!”

Jurnalist: În contextul violenţelor care au avut loc seara trecută, vorbim despre 79 de persoane conduse la secţii pentru audieri; până acum nu s-a făcut nicio reţinere, şi totuşi spuneaţi că aşteptaţi explicaţii scrise din partea Ministerului de Interne. Voiam să vă întreb dacă aţi solicitat şi o demisie a Ministrului Internelor?

Preşedintele Iohannis: Nu am solicitat o demisie, dar românii aseară au explicat foarte clar ce îşi doresc ei. Mai departe, este treaba guvernanţilor să analizeze, să revină la raţionalitate şi să ia măsurile care se impun.

Jurnalist:  Ce ar fi de făcut în condiţiile în care şi în această seară este posibil ca protestatarii să iasă tot în Piaţa Victoriei, poate există informaţii că vor veni din nou oameni infiltraţi, huligani? Ce ar fi de făcut în acest context, dacă nimeni nu ia atitudine?

Preşedintele Iohannis: Păi, tocmai am luat atitudine. Nu îmi imaginez că Ministerul de Interne mai repetă o dată figura de aseară.

Jurnalist: V-aş întreba în legătură cu o informaţie care deja este publică, despre acest dosar la DNA deschis în vederea emiterii ordonanţelor de urgenţă. Cum vi se pare acest lucru şi dacă dumneavoastră aţi fost informat despre respectivul dosar.

Preşedintele Iohannis: Am exact informaţiile care s-au vehiculat public şi inclusiv acum, în această dimineaţă, am citit declaraţiile unei persoane care a depus plângerea penală. Alte informaţii suplimentare nu am.

Jurnalist: Consideraţi că este oportună deschiderea unui astfel de dosar în vederea emiterii unor acte normative?

Preşedintele Iohannis: Nu pot să evaluez această oportunitate. Ea poate fi evaluată doar de procurorii care analizează plângerea.

Jurnalist: În legătură cu proiectul graţierii, aşa cum a fost el trimis către Parlament, dacă aţi apucat să vă uitaţi peste acest act? Şi dacă el rămâne în această formă, aţi promulga un astfel de document, aşa cum a fost el modificat după prima variantă iniţială?

Preşedintele Iohannis: Voi analiza aceste chestiuni.

Jurnalist: Aţi primit informări de la SRI cu privire la intervenţia huliganilor de aseară?

Preşedintele Iohannis: Eu nu primesc informări de la SRI în chestiuni care privesc Ministerul de Interne. Însă, sunt convins, că toţi cei care s-au ocupat de organizarea dispozitivelor de aseară au avut toate informațiile necesare. Repet, asta este treaba Guvernului să ţină ordine la manifestaţii, să se asigure de ordinea publică, nu de ordonanțe de urgenţă pe Codul Penal date noaptea, fără avize.

Guvernul nu a înţeles deloc care este domeniul de activitate de care răspunde şi sper, şi după această intervenţie pe care o am acum, să înţeleagă mai bine care este treaba lor şi care nu este treaba lor. Deci nu este treaba lor să legifereze. Este treaba lor să asigure ordinea publică.

Jurnalist: Se pune problema demisiei Ministrului Justiţiei?

Preşedintele Iohannis: Cu siguranţă îşi pun unii această întrebare şi pe bună dreptate.

Jurnalist: Mâine veţi fi la Consiliul European. S-a vehiculat în spaţiul public că nu este exclus să ne trezim cu sancţiuni din partea Uniunii Europene. Anticipaţi un asemenea?

Preşedintele Iohannis: Nu. Nu anticipez un asemenea scenariu, dar cu siguranţă mâine voi avea foarte multe discuţii informale fiindcă oamenii vor dori să ştie ce se întâmplă în România.

Jurnalist: Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus ieri că ultimele acţiuni ale Guvernului ar putea să aibă ca efect o tăiere a fondurilor europene pentru România.

Preşedintele Iohannis: În faza asta cred că este o uşoară exagerare. Nu, dar cu certitudine toată lumea este îngrijorată şi trebuie să recunosc, oricât de greu îmi vine, că pe bună dreptate.

Jurnalist: Aţi primit cumva informări sau avertizări de la serviciile noastre de informaţii în ce priveşte amestecul unor puteri străine în acest moment prin mijloacele atipice, gen presă, în treburile interne ale României în această situaţie, dat fiind că, de exemplu, a apărut pe un faimos canal numit Sputnik- ştim cu toţii că este rusesc - critici foarte dure la adresa protestatarilor şi la adresa dumneavoastră.

Preşedintele Iohannis: Am răspuns mai devreme la această chestiune.

Jurnalist: Deci nu aveţi avertizări de la servicii în această privinţă!

Preşedintele Iohannis: Nu.

Jurnalist: În momentul acesta nu ar trebui să îl invitaţi pe Premierul Sorin Grindeanu aici, la Cotroceni, la fel cum aţi făcut în cazul discuţiilor pe buget, să discutaţi despre aceste proiecte care au fost date în Guvern şi dacă cumva v-a informat despre demisia din această dimineaţă, adică care sunt discuţiile cu ...

Preşedintele Iohannis: Ba cu siguranţă o să invit mai multă lume la discuţii, dar cum abia ieri am scris Premierului şi poate a fost ocupat, nu ştim cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau şansa o zi, două, să judece un pic ce am scris acolo, nu vreau să-mi dea un răspuns pripit ca şi data trecută, fiindcă nu ne foloseşte la nimic şi lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni să găsim o soluţie la această criză fiindcă altfel lucrurile se agravează şi strada poate să protesteze, românii îşi spun nemulţumirile, dar soluţiile nu pot veni din stradă. Soluţiile trebuie să vină tot de la politicieni şi cu certitudine săptămâna viitoare o să invit ca să-mi prezinte soluţiile, deci asta este o fază ulterioară.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: iohannis , protest , manifest , justitie

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

ce facilități fiscale pentru contribuabili anunță finanțele
          Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj- Napoca  informează contribuabilii cu privire la publicarea în ...citeste tot
criza covid 19 accelerează schimbarea pentru angajați: în doi-trei ani, sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilități digitale
Dacă în urmă cu un an studiul PwC România Workforce Disruption Index arăta că, în următorul deceniu, 275.000 angajați români ...citeste tot
top 100 companii listate din lume: revenire puternică a valorii de piață, în al doilea trimestru, după scăderea cauzată de covid 19
Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a revenit puternic în al doilea trimestru, ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

CE Facilități fiscale pentru contribuabili anunță Finanțele
Criza COVID 19 accelerează schimbarea pentru angajați: În doi-trei ani, sute de mii de locuri de muncă vor necesita abilități digitale
Top 100 Companii listate din lume: Revenire puternică a valorii de piață, în al doilea trimestru, după scăderea cauzată de COVID 19
Indicatoare stradale și afișaj electronic în stațiile de autobuz, noi investiții în Florești
SCOALA de 3 milioane de euro din Florești își așteaptă copiii!
889 noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid 19 diagnosticate de vineri până sâmbătă BUCUREȘTIUL nu mai are locuri la ATI! Cazuri mai multe și la Cluj
TOP 4 stiluri de amenajare pentru o bucatarie “de revista”
592 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID 19 în ultimele 24 de ore
Pe cine trimite Pro România să lupte cu Emil Boc pentru Primăria Cluj
Un nou record de coșmar: 614 noi cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore

Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook