• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Vicepresedintele APM Cluj, Dan Muresan explica cum pot fi cointeresate firmele sa sustina mentinerea contributiei la somaj

Vicepresedintele APM Cluj, Dan Muresan explica cum pot fi cointeresate firmele sa sustina mentinerea contributiei la somaj

Publicat: 27 aprilie, 2017 07:22
Actualizat: 23 martie, 2022 05:11

Vicepresedintele Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj, Dan Muresan apreciaza ca pe termen lung o posibila eliminare a contributiei la somaj, masura anuntata de guvern, nu este in interesul firmelor si a economiei romanesti. 

“Aceasta contributie la somaj nu ar trebui eliminata, ci regandita si gestionata mult mai bine decat in prezent. Pentru firme, o contributie de 2-3 procente la fondul de somaj nu ar fi probabil o povara atat de mare daca pe langa sustinerea somerilor o parte din suma ar fi investita in relansarea sistemului de scoli profesionale care este acum la pamant si pentru sustinerea reorientarii profesionale a adultilor apti de munca. 

Ca si intreprinzator, nu ar trebui sa spun ca este o greseala cand se reduce un impozit, o taxa, dar eu sunt interesat ca pe termen lung piata muncii sa aiba resurse astfel incat sa nu ne plangem peste doi-trei ani ca nu gasim angajati”, a subliniat Dan Muresan, care este si directorul general al MDM Group.

Omul de afaceri clujean a precizat ca deficitul fortei de munca se resimte deja puternic la Cluj. companii din diverse sectoare economice avand dificultati in a recruta personal calificat. 

Vicepresedintele APM Cluj considera ca sistemul de pregatire profesionala derulat pe pilonul POSDRU a devenit un “business”, insa nu pentru multi dintre somerii care ar trebui sa fie beneficiarii reali si care se califica in meserii pentru care nu exista cerere pe piata. 

“Daca la Vaslui, de exemplu, avem un nivel de somaj mai ridicat, de ce nu formeaza agentia de somaj croitorese, sudori sau muncitori in constructii daca aceste specializari sunt cautate pe piata muncii? Adica ai o piata in care se cauta aceste calificari dar cursurile sunt insuficiente si statul se implica prea putin. Trebuie sa facem cursuri in concordanta cu nevoile de pe piata, iar atunci si firmele vor intelege ca acea contributie la somaj este o investitie pe termen lung in formarea profesionala care ii va asigura mai tarziu resursele de personal”, a afirmat Dan Muresan.

Omul de afaceri s-a referit si la intentia guvernului de a transfera in sarcina angajatilor incepand de la 1 ianuarie 2018 contributia la sistemul de pensii si la asigurarile de sanatate. 

“Sustin masura. Este un transfer logic pentru ca principalii beneficiari ai acestui sistem de asigurari sunt persoanele, nu firmele. Ca si costuri, lucrurile nu se schimba pentru firma iar salariul net al angajatului va fi in principiu acelasi. Sumele achitate acum de catre angajator vor fi incluse in salariul brut al angajatului, care va avea astfel posibilitatea, ca beneficar direct, sa le urmareasca mai bine”, a mai spus Dan Muresan. 

Astazi, angajatul si angajatorul platesc cumulat 39,25% insa din 1 ianuarie 2018 contributiile sociale vor fi reduse la 35%. Chiar daca va fi datorata exclusiv de angajat, cota de 35% din salariu (pensii si sanatate) va fi in continuare retinuta si virata la stat de catre angajator in numele angajatului, potrivit unei declaratii a ministrului de Finante, Viorel Stefan. 

Despre MDM Group

MDM Group  este un grup de  firme de audit financiar, contabilitate si consultanta, membre a Camerei Auditorilor Financiari din România si a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România. MDM Group are o experienta de 20 ani în activitatea de contabilitate, consultanta, audit si expertiza contabila, fiind unul din cele mai mari grupuri de firme din judetul Cluj, în acest domeniu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a vorbit în emisiunea Punctul Critic despre marile provocări cu ...

Primarul comunei Baciu, Balázs János, candidează pentru un nou mandat. Ce planuri are

Călin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului din partea AUR, și-a prezentat în ...

Calin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului vrea transport gratuit cu CTP pentru toți clujenii

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Punctul Critic referindu-se la ...

Deputatul Achimaș Cadariu, despre Emil Boc: Are realizări dar uzura unei funcții își spune cuvântul

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!