• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Tineri CALIFICAȚI PROFESIONAL prin programul YouthBuild Cluj

Tineri CALIFICAȚI PROFESIONAL prin programul YouthBuild Cluj

Publicat: 11 mai, 2017 06:47

Actualizat: 23 martie, 2022 05:11

Tineri clujeni fără loc de muncă și care nu urmau cursurile niciunei instituții de învățământ au dobândit o calificare profesională recunoscută pe piața muncii, prin programul YouthBuild Cluj desfășurat de asociația Habitat pentru Umanitate.

Cursurile de calificare au fost completate de lecții de limba engleză; tinerii au participat de asemenea la activități nonformale prin care să deprindă abilități de relaționare și muncă în echipă, utile în orice domeniu de activitate. Ei au mai desfășurat activități în serviciul comunității și o parte dintre ei și-au obținut prin program carnetul de conducere.

Persoanele eligibile pentru programul YouthBuild Cluj trebuie să aibă între 16 și 35 de ani, să nu aibă un loc de muncă și să nu fie înscrise într-o altă formă de învățământ sau training. Majoritatea provin din Cluj-Napoca și din împrejurimi, fiind tineri care au fost nevoiți să renunțe la școală pentru a se putea susține pe ei și familiile lor. „Acești tineri sunt muncitori, însă provin din medii defavorizate, în care e greu să ai resursele necesare pentru a-ți finaliza studiile sau să ai acces la un loc de muncă decent. Prin programul YouthBuild, le-am oferit o metodă accesibilă de a învăța o meserie și a câștiga o diplomă recunoscută de angajatori”, spune Alexandre Combes, coordonatorul programului din partea Habitat pentru Umanitate.

Din cei 26 de absolvenți ai promoției curente, 13 au dobândit o calificare în manichiură-pedichiură, 10 în frizerie și 3 au făcut școala de șoferi categoria C+CE (tir plus remorcă). Tinerii cu cele mai bune rezultate la cursuri și cu o nevoie mai mare de mobilitate au primit un bonus: oportunitatea de a face școala de șoferi pentru categoria B, ceea ce le va crește șansele de angajare. „Pentru a putea să își susțină familiile în timpul cursului, tinerii beneficiază de o bursă de participare condiționată de prezență și de un bonus lunar dacă demonstrează calități deosebite”, explică Alexandre Combes.

Printre tinerii absolvenți ai YouthBuild se numără și Ancuța, o tânără de 20 de ani care a urmat cursuri de manichiură-pedichiură. Ea a participat de luni până joi la cursul de calificare împreună cu grupul ei, iar vineri la activitățile nonformale și orele de engleză împreună cu întreaga echipă. „La început mi-a fost mai greu să comunic cu ceilalți, dar trainerul a știut cum să ne ia și să ne explice lucrurile. În acest fel am reușit să învățăm, să comunicăm unii cu alții despre educația noastră și despre ce vrem să facem”, spune Ancuța. „Este greu să găsești persoane care investesc în asemenea lucruri. Aș vrea să vadă în noi rodul muncii lor și să fie mulțumiți”, încheie ea.

YouthBuild Cluj este rezultatul colaborării între asociația Habitat pentru Umanitate și alte șase organizații care contribuie pentru a construi un program divers și incluziv, în funcție de specificul fiecăreia. Programul este dezvoltat pentru tinerii care trăiesc în condiții modeste și au nevoie de o cale spre un loc de muncă, de dezvoltarea spiritului antreprenorial, și de oportunitatea de a duce o viață care să le aducă bunăstare atât lor, cât și familiilor și celor din jur.

Promoția YouthBuild 2016-2017 a fost coordonată de Habitat pentru Umanitate și realizată datorită implicării asociațiilor Thesaurus, Go Free și Magic People. YouthBuild a beneficiat de sprijinul proiectului Pata-Cluj, al fundației Autonom, al companiilor Sykes și VE Interactive, dar și al școlii de șoferi Rodna.

Programele YouthBuild International, implementate în peste 15 țări din lume, deschid căi spre educaţie, locuri de muncă, antreprenoriat sau alte oportunităţi care conduc tinerii la o viaţă productivă şi implicare civică. Ele facilitează un spaţiu în care tinerii îşi pot găsi şi canaliza potenţialul pentru a-şi reconstrui comunitatea şi propriile vieţi. Astfel, tinerii rup cercul sărăciei şi fac un angajament pentru muncă, educaţie, familie şi comunitate.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 aprilie, 2024
UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice
1 aprilie, 2024
Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
1 aprilie, 2024
Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat, candiata PSD la Primăria Cluj-Napoca
1 aprilie, 2024
Ce e în realitate „smogul” văzut în Cluj
28 martie, 2024
Noi zboruri spre Zurich de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a vorbit în emisiunea Punctul Critic despre marile provocări cu ...

Primarul comunei Baciu, Balázs János, candidează pentru un nou mandat. Ce planuri are

Călin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului din partea AUR, și-a prezentat în ...

Calin Cozma, candidat la funcția de primar al Clujului vrea transport gratuit cu CTP pentru toți clujenii

Deputatul PSD de Cluj, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat în emisiunea Punctul Critic referindu-se la ...

Deputatul Achimaș Cadariu, despre Emil Boc: Are realizări dar uzura unei funcții își spune cuvântul

Cosmin Maier, viceprimarul comunei Baciu (PNL) candidează la funcția de primar. El a vorbit în ...

Ce proiecte are Cosmin Maier, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Baciu

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a obținut recent o performanță remarcabilă la nivel mondial în ...

UTCN, recunoaștere internațională a performanței în domeniul Ingineriei Mecanice

Fumatul este un viciu deprins de un număr mare de oameni, în jur de 22% ...

3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului

Daniel Metz este unul dintre puținii antreprenori care au renunțat la business pentru a urma ...

Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”

România a intrat în Schengen aerian și maritim duminică, 31 martie iar evenimentul a fost ...

Zboruri către 11 țări din Schengen de pe Aeroportul Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!