Întrebat de jurnaliști dacă va mai permite comunității LGBT să manifesteze în Cluj, în cadrul emisiunii “Dimineți în Realitate”, realizată de Realitatea FM Cluj, Viceprimarul Dan Tarcea a declarat: “Eu cred că o manifestare este suficientă, au spus ce au avut de spus, și-au exprimat punctul de vedere, sunt și alte orașe din România în care pot să-și desfășoară activitățile”.
Platforma civico-politică pentru promovarea democrației și solidarităţii, Demos Cluj, a reacționat la această declarație, considerând inadecvată atitudinea reprezentaților autoriților locale în raport cu Marșul “Cluj Pride”.
„Reamintim că marșul Cluj Pride, care își propunea promovarea unor valori europene asumate de Municipiul Cluj-Napoca, precum toleranța, solidaritatea, respectul pentru diversitate și pentru drepturile minorităților, a fost aprobat abia după 15 zile de negocieri continue și 22 de cereri depuse, pe un traseu marginal, întregul proces fiind caracterizat de lipsa de transparenței instituționale.
În contrapondere, marșului organizat de gruparea extremistă “Noua Dreaptă” a primit aprobare fără probleme în centrul orașului, în Piața Avram Iancu, chiar dacă discursul promovat în cadrul acestuia incita la ură și discriminare, nu numai împotriva comunității LGBT, acest demers situându-se la limita legii”, au scris cei de la Demos Cluj pe Facebook.
„Demos consideră că autoritățile locale trebuie să trateze comunitățile care doresc să se exprime în spațiul public orașului, nediscriminatoriu, respectând drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, indiferent de gen sau identitate de gen, rasă, etnie sau orientare sexuală. Considerăm că decizia de a interzice astfel de manifestări reprezintă instituționalizarea atitudinilor homofobe, care se află în contradicție cu valorile europene asumate de comunitatea locală, iar orice susținere publică, directă sau indirectă oferită de funcționarii publici acestor idei trebuie sancționată.
De asemenea prin declarația sa, viceprimarul intră în contradicție cu Legea 60/1991 Articolul 1 – “Libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activități se pot realiza numai pașnic și fără niciun fel de arme.”