Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Zilele Culturale Maghiare din Cluj incep duminica

Stiri din Cluj 9 August, 15:03
Spune-ti parerea

Peste 250.000 de participanți sunt așteptați anul acesta la cea de-a opta ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care începe în acest weekend și va dura până duminică, 20 august 2017. Festivalul se deschide oficial cu spectacolul Canon de dansuri – Hommage a Kodály Zoltán, interpretat de Ansamblul Popular Maghiar de Stat, eveniment ce va avea loc luni, 14 august, de la ora 19.00, la Opera Maghiară. 

Zilele Culturale MaghiareGândit astfel încât să scoată în evidență specificul ardelenesc, acele valori și obiceiuri prin care sunt legați de istoria Transilvaniei atât maghiarii, cât și românii, programul din acest an al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj abundă în evenimente care oferă celor două comunități majore care formează orașul posibilitatea de se cunoaște mai bine și a se înțelege reciproc, cu scopul de a consolida un dialog interetnic real și benefic. 

Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș, am reușit să ajungem la apogeul ZCMC. Atmosfera și anvergura de anul trecut nu pot fi și nici nu trebuie depășite, astfel că, odată cu cifra magică 7, am ajuns la finalul unui ciclu. Începem un nou capitol în istoria Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ocazie cu care încercăm să ne dezvoltăm și extindem: de data aceasta dorim să animăm Parcul Central cu activități potrivite locului și, prin aceasta, să reducem aglomerația de pe strada Mihail Kogălniceanu, devenită neîncăpătoare, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Prezentă la conferință, Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a spus: Din punctul de vedere al administrației locale, acest eveniment este un pol de întâlnire pentru clujeni și toți cei care locuiesc în Transilvania și o foarte bună ocazie pentru toți cei care, indiferent de etnie, vor să se întâlnească în mijlocul Clujului și să se cunoască mai bine. Nu în ultimul rând, este o ocazie ca orașul să fie promovat dincolo de hotare. Pe parcursul festivalului vor exista anumite restricții de circulație care vor fi comunicate din timp participanților în trafic și ne cerem scuze pentru viitoarele inconveniente.

Timp de opt zile, locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare la festival se vor putea bucura de peste 500 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, tururi ghidate și proiecții de film la activități pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri. 

Vom avea foarte multe programe accesibile și publicului vorbitor numai de limba română. Vom avea 35 de expoziții, mult mai mult decât în anii precedenți. Aș dori să atrag atenția asupra celor organizate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, una vernisată deja în data de 3 august, începând de mâine vor fi vernisate tot mai multe expoziții aici. Vom mai avea expoziții la Bastionul Croitorilor, la Casino – Centrul de Cultură Urbană  Programul va include mai multe spectacole de teatru și filme subtitrate în limba română, concerte de muzică clasică, de orgă, iar un concert special, caritabil, va fi susținut la Colegiul Academic de Boros Misi, un pianist foarte tânăr, dar remarcat pe plan internațional, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului. 

Sâmbătă, 12 august, în ziua 0 a festivalului, se dă startul celei de-a XIX-a ediții a Excursiilor memoriale de anduranță „Kós Károly” și are loc, de asemenea, Ziua ecvestră maghiară. Desfășurată la Centrul de călărie Szilaj de pe strada Lombului, manifestarea include de la concursuri de galop și probe de forță a cailor de tracțiune la dresaj liber și demonstrații ale arcașului călare. 

Ziua de duminică, 13 august, debutează cu liturghia ecumenică solemnă de la Biserica Evanghelică și este presărată cu numeroase expoziții și concerte. Astfel, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de la ora 16.00, va avea loc vernisajul expoziției ‘’Satul și țăranul în pictura transilvăneană’’ (curatori Alin Samochiș și Végh Éva), iar la Bastionul Croitorilor de la ora 18.00 se va deschide expoziția de fotografie ‘’Statuia Matia Corvin, simbolul Clujului’’ (curatori Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu). 

Cele peste 30 de concerte din festival vor avea loc în Cluj, în Piața Unirii și Parcul Central, precum și în parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha. 

În Parcul Central vor fi șase zile de concerte, care se vor încheia la ora 21.00, cu o singură excepție, marți, când concertul se va termina la ora 23.00. În Piața Unirii vom avea în fiecare seară, începând de joi, 17 august, doar un singur concert, de la ora 21.00. Concertele de pe strada Kogălniceanu vor fi tematice - operetă, folclor, șansonete, romanțe maghiare, tarafuri, muzică țigănească. Multe concerte vor fi în limba engleză, nu vor avea specific etnic maghiar,  a spus Sánta Levente, directorul de producție al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. 

Luni, 14 august, este ziua în care se deschide pentru public turnul Bisericii Sfântul Mihail, unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului cultural. Clujenii vor putea urca în turn între orele 10.00 și 16.00, iar cei care nu reușesc luni vor mai avea ocazia să viziteze turnul și în zilele următoare. Un alt moment de referință al festivalului și care va debuta tot în această zi este ‘’Autobuzul Arany 200’’, expoziția mobilă a Muzeului Literar Petőfi, care va putea fi vizitat de luni până joi în parcarea Teatrului Maghiar de Stat. Programul zilei de luni mai cuprinde ateliere de ceramică, expoziții bilingve, dansuri populare, concert de orgă și degustări de vin. 

De altfel, vinul bun va fi un companion important al festivalului și va avea și anul acesta propria sa stradă: Potaissa. Aici vizitatorii vor putea consuma vinuri de clasă din numeroase regiuni ale Bazinului Carpatic și se vor putea delecta cu recitaluri folclorice. 

     Pe parcursul festivalului vor exista tururi ghidate bilingve pe la diferite obiective turistice din oraș, unul dintre acestea având loc miercuri, 16 august, ora 10.00, la Banca Națională a României, sucursala Cluj, unde se vor putea admira vitraliile de sticlă și mozaicurile pictate de artistul Róth Miksa. Înscrierile pentru acest tur se fac la infostandurile ZCMC. 

    Din programul Zilelor Culturale Maghiare nu vor lipsi nici dezbaterile pe teme economice. Astfel, miercuri, 16 august, ora 17.00, în Spațiul comunitar K+ va avea loc o discuție pe tema start up-urilor. La eveniment vor participa Ionuț Țața, președintele Clusterului pentru Inovare și Tehnologie Brașov, Cristian Dascălu, co-fondator ClujHub, Florin Vilcea, directorul INCUBOXX Timișoara, Carmen Ciobanu, director Impact Hub Cluj și Farkas András, co-fondator Grupul PONT.

    O noutate pentru această ediție este turul orgilor pentru persoane cu deficiențe de auz, care se va ține joi, 17 august, de la ora 18.30. Ghidajul în limba română va fi realizat de Györgyjakab Miklós, iar traducere în limbaj mimico-gestual de Anamaria Cazacu. Întâlnire pentru plecarea în tur va avea loc în curtea Bisericii Reformate cu Două Turnuri (B-dul 21 Decembrie nr. 41). 

Parcul Central va fi pentru prima dată gazdă a festivalului și va adăposti concerte o zonă de relaxare, standuri de bere și de vin, o zonă destinată activităților pentru copii, o zonă de demonstrații sportive, precum și „Dansul lingurilor de lemn”, competiția anuală de gătit organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. 

      Un moment care va rămâne cu siguranță în memoria participanților la festival va fi plimbarea cu barca medievală pe lacul din Parcul Central. Reconstituită după modelul unei nave medievale fluviale, având o lungime de 7 metri și o lățime de 2,5 metri, barca va fi adusă special din Ungaria, iar doritorii se vor putea plimba cu aceasta gratuit, în grupuri de câte 6 persoane, însoțiți de un coordonator specializat. Barca medievală este parte a proiectului Satul medieval, eveniment deja tradițional al Zilelor Culturale Maghiare, adus la Cluj de Muzeul Emese Park din Ungaria. Satul medieval va fi deschis și în acest an în Grădina cu ruine de pe strada Mihail Kogălniceanu. Atât satul medieval, cât și plimbările cu barca vor avea loc de joi, 17 august, până duminică, 20 august, între orele 10.00 și 18.00. 

Publicul vorbitor de română va putea participa joi, 17 august, de la ora 19.00 la dezbaterea ‘’Povești despre Cluj: Memoria documentelor’’, care are loc la H33 - Social Inovation Hub. Invitați vor fi directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Tudor Sălăgean, cercetătorul științific Attila Varga și jurnalistul Bogdan Stanciu. 

Festivalul cultural se va încheia cu spectacolul de operetă‚’’Silvia’’ de Emmerich Kálmán, care este regizat și interpretat de artiștii Teatrului de Operetă din Budapesta cu acompaniamentul artiștilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Producția, o premieră în Ardeal, este una de mare anvergură, cu 120 de artiști pe scenă.

Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 420.000 euro, din care 410.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 25.000 lei din partea Consiliului Județean Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

      Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolelor de teatru. 

      Programul complet al festivalului se poate accesa aici: http://bit.ly/2vO3yxN 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

seri de folk vineri si sambata pe plaja grigorescu
“Seri de vară în alte lumi” și “Seri de vară în alte timpuri” au deschis weekend-ul trecut șirul Serilor de ...citeste tot
delahoya 2017: patru scene, trei locații - vezi ce e gratuit
Organizatorii Delahoya 2017, festival care va avea loc intre 29 si 30 septembrie, anunta ca vor crește numărul scenelor și ...citeste tot
ce poti sa faci miercuri, joi si vineri la zilele culturale maghiare din cluj
De miercuri strada Potaisa este strada vinului, iar joi, 17 august, a cincea zi a Festivalului Zilele Culturale Maghiare din Cluj ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Pana acum, nu i-a provocat prea multe indigestii faptul ca ministrii sai au lucrat sub dubla comanda ("eu le spuneam un lucru, iar de la ...

Vlad Pintea

1. Văd mulţi indignaţi că s-a optat pentru Timişoara, din cauza ţiganilor de pe Bega. Dar faptul că aceştia sunt mai prezenţi în societate, NU ...

Ludger Thol

Pe 16 Noiembrie 2014 cetăţenii români cu drept de vot vor decide în turul doi al alegerilor nu doar nou preşedinte. Este vorba despre mai ...

Stiri pe scurt

Au început lucrările de asfaltare a drumului județean DJ 151C Tritenii de Jos - limita cu județul Mureș
SIRENELE care anunta dezastre si alte situatii critice vor suna lunar in toata Romania
Serviciul Pasaporte Cluj face programari online pentru două ghișee
Perchezitii DNA la Guvern UPDATE: ministerul vizat, acuzat OFICIAL ca a compromis ancheta
Lucrări de asfaltare pe drumul județean Nireș - Valea Ungurașului
Romania a depus dosarul de candidatură pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente
2 200 de EURO amenda pentru parintii care REFUZA sa isi VACCINEZE copiii
Ce surprize te asteapta la Seri de vara clujene - PROGRAM
Legea falimentului personal, amanata cu inca 5 luni
Lucrări de asfaltare pe drumul județean Cluj-Napoca – Făget – Ciurila – DJ 107L

Bloguri recomandate

Ionel Lespuc
Lucian Fanea
Raul Chiş
Ruxandra Hurezean
logo_png1 copy

Ultima ora

Politist mai beat decat soferul pe care l-a oprit in trafic
Seri de folk vineri si sambata pe Plaja Grigorescu
Delahoya 2017: patru scene, trei locații - VEZI ce e gratuit
Donald Trump MESAJ DE APROBARE pentru Liderul Coreeei de Nord, Kim Jong-un
Pasagerii Wizz Air vor putea bloca prețul biletului timp de 48 de ore
VIDEO: AGRESIVITATE in TRAFIC: Doi soferi si-au aratat muschii pe strazile din oras - CUM s-a terminat totul
Fondator Transylvania College: GRESELI cu efecte dezastruoase asupra COPIILOR facute de parinti
ESTI SOFER in Cluj? Sigur te va interesa informatia
PROCESIUNE din Gherla spre Manastirea Nicula, de SFANTA MARIA
Falsii calugari, cersetorii si focul - PRINCIPALELE preocupari de securitate la Manastirea Nicula de Sfanta Maria
Buzznews RO

Un clujean reclama faptul ca Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar lasa extrem de mult de dorit ... citeste tot

Cu o carieră de peste 20 de ani în zona de business, Camelia Şucu a trecut prin rolul de antreprenor, ... citeste tot

Sunteți în pana de idei la bucătărie și ați dori să preparați un fel mai ușor, pentru a rezista caniculei? ... citeste tot

Blue Air îşi dezvoltă operaţiunile pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj prin deschiderea rutei Cluj-Napoca – Tel Aviv.  citeste tot

Auditie uluitoare pentru piesa “Despacito”, a lui Luis Fonsi şi Daddy Yankee: peste 3 miliarde de vizualizari din 12 ianuarie ... citeste tot

Parteneri