Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

PFP: "Guvernul si premierul, caracterizati de un analfabetism economic feroce"

National - Extern 29 August 2017, 13:34
Spune-ti parerea

"Actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce", sustine Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) dupa ce premierul Mihai Tudose a pretins ca pilonul I de pensii, administrat de stat, ar avea "un randament" mai bun decat pilonul 2 (privat).

Targ de forta de munca la ClujPremierul Mihai Tudose a declarat că pensiile private obligatorii nu se desființează, iar ceea ce este deja la pilonul II, rămâne acolo, potrivit stiri.tvr.ro. Prim-ministrul a precizat însă că se analizează ca, pentru un timp, să meargă mai mulți bani la pilonul I, care are un randament mai mare.

"S-a constatat că randamentul la pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât la pilonul II. Din acestă cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiza, să vadă dacă nu cumva este oportun, cel puțin acum, în acești ani, când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la pilonul I, sumele care se varsă la pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la pilonul II", a declarat premierul potrivit stiri.tvr.ro.

Guvernul, acuzat de analfabetism economic feroce

Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) nu sunt de aceeasi parere. PFP a transmis un comunicat de presa critic referitor la intentia guvernului.

„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP) a luat act cu stupoare de declaraţiile din ultimele zile ale prim-ministrului Mihai Tudose şi ale altor membri ai Guvenului cu privire la randanientul superior al Pilonului 1 de pensii (administrat de stat) în comparaţie cu fondurile de pensii Pilon 2.

Reamintim că aceste declaraţii au început cu afirmaţia că Pilonul l de pensii (administrat de stat) a obţinut un randament cu mult superior celui obţinut de fondurile de pensii Pilon 2. Ele au continuat cu explicaţii ale prim-ministrului asupra modalităţii în care a determinat „randamentul” Pilonului 1. Aceste explicaţii, care par pur şi simplu preluate dintr-un document pus la dispoziţie în grabă de un consilier chemat să repare gafele din zilele anterioare, nu fac decât să aplice regula deja cunoscută „cine se scuză se acuză”.

Nu ne place să recurgem la atitudini dure, dar evoluţiile ultimelor zile ne fac să credem că o abordare soft nu se justifică.

PFP consideră că actualul Guvem, începând cu prim-ministrul său, este caracterizat de un analfabetism economic feroce, ale cărui consecinţe nefaste vor afecta în mod extrem de grav atât economia României în ansamblu, cât şi pe fiecare român.

Căci ce altă exprimare decât „analfabetism economic” putem folosi pentru a descrie folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem de pensii care este în deficit cronic de ani de zile? Sau, simplu spus, care cheltuieşte mult mai mult decât câştigă?

Informaţiile sunt pretutindeni, la un click distanţă: sistemul public de pensii este în deficit din 2009 până în prezent, iar valoarea în cifre a deficitului anual atinge cote ameţitoare, de chiar 15 miliarde lei (aproximativ 3,5 miliarde euro).

Apoi, este inimaginabilă folosirea cuvântului „randament” în relaţie cu un sistem care nu investeşte nimic din sumele colectate (astfel încât să se poată discuta despre un randament al investiţiei, precum la Pilonul 2).

Ne este imposibil să înţelegem cum prim-ministrul şi Guvernul său nu cunosc faptul că sistemul public din prezent nu este nimic mai mult decât o conductă prin care contribuţiile sociale plătite de salariaţii actuali se transferă către actualii pensionari sub formă de pensie.

Nu există nici o acumulare, nici o învestire a banilor din sistemul de pensii în beneficiul actualilor salariaţi sau pensionari. Altfel spus, tot ce se produce se consumă instant şi, pentru a acoperi deficitul, se mai iau şi împrumuturi.

Nu în ultimul rând, explicaţiile ulterioare ale primului-ministru nu fac decât să adâncească aceeaşi impresie a analfabetismului economic feroce. Un predecesor al domniei sale a arătat că „hârtia suportă orice”, iar primul-ministru aplică acest principiu cu stoicism, jignind pur şi simplu inteligenţa viitorilor pensionari.

Din păcate, această luptă a Guvernului cu fondurile de pensii tip Pilon 2, presărată cu argumente din ce în ce mai puerile, ascunde o faţetă mult mai gravă a lucrurilor.

În realitate, Guvernul nu este interesat nici de binele viitorilor pensionari, nici de randamentul aşa-zis inferior al folidurilor de pensii tip Pilon 2. Altfel, am fi auzit discuţii despre modalităţi de îmbunătăţire a activităţii acestor fonduri, pentru a le ajuta să obţină randamente superioare.

Ceea ce interesează Guvernul este un singur lucru: să facă rost de bani pentru a acoperi cheltuielile imense de personal şi cu pensiile la care s-a înhămat fără nici o analiză prealabilă.

Situaţia este foarte simplă, de asemenea: fondurile de pensii Pilon 2 au bani, iar Guvernul doreşte să îi preia. Şi dacă măsurile radicale de tipul naţionalizării/desfiinţării nu au avut rezultat, Guvernul caută alte explicaţii pentru a justifica preluarea acestor bani sau măcar a unei părţi a lor.

Din păcate, problema este multmai gravă, iar golirea de bani a fondurilor de pensii Pilon 2 este doar o etapă. Vor urma şi alte etape, în care Guvernul, în goana după bani, şi după ce sumele preluate de la Pilonul 2 se vor dovedi insuficiente, va aplica şi alte măsuri care se vor îndrepta în cele din urmă, tot împotriva românilor. Deja avem semnale, odată cu noile discuţii despre accize în cazul combustibililor.

De aici, un Euro de 5 RON sau dobânzi crescute vor fi o realitate în curând. Să ne gândim ce va însemna aceasta la nivel individual, pentru românii care au contractat credite, mai ales în această perioadă de dobânzi scăzute — vom discuta din nou de oameni împovăraţi financiar. Şi să transferăm această imagine apoi la nivelul economiei — consecinţele ar putea fi catastrofale.

Guvernul se comportă exact ca un feudal din Evul Mediu, care împarte pomeni nevoiaşilor ca să îşi cumpere liniştea. Nu contează că ţara nu are drumuri, şcoli şi spitale şi că vistieria se goleşte iar alţi bani se găsesc doar din împrumuturi scumpe sau din noi taxe. Atâta timp cât poate face pomeni acum, nu contează ce va fi peste un an sau doi.

PFP nu poate decât să spere că Guvernul va renunţa la această atitudine sinucigaşă, atât în privinţa Pilonului 2, cât şi în privinţa întregii economii şi viitorului actualilor salariaţi", arata PFP.

Asociaţia Participanţilor la Fonduri de Pensii şi Fondurile de Investiţii cheamă salariaţii să protesteze, duminică, 3 sep­tembrie, fiind nemulţumită de afirmaţiile premierului României referitoare la fondurile de pensii Pilon II.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: asociaţia participanţilor la fonduri de pensii , protest , guvern , pilon 1 pensii , pilon 2 pensii

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

agenția de rating standard & poor's ne ridică ratingul de la "negativ" la "stabil"
Agenția de rating Standard & Poor's a anunțat îmbunătățirea perspectivei de la "negativ" la "stabil" aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale ...citeste tot
imagini tulburătoare de la ati: mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii și grave. Principala problemă identificată este aceea că pacienții ajung târziu la spital, ...citeste tot
premierul cîțu anunță relaxarea restricțiilor de paște
Premierul Florin Cîțu anunță că magazinele vor avea program prelungit în vinerea premergătoare Paștelui, iar circulația de noapte va fi ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Agenția de rating Standard & Poor's ne ridică ratingul de la "negativ" la "stabil"
Consiliul Național al IMM-urilor face praf Ministerul Economiei: 55 dintre cele 57 de măsuri promise au stadiu de implementare ZERO
Se cere și demiterea ministrul Economiei, Claudiu NĂSUI: "Mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj"
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook