Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

De ce nu trebuie să-ți pese de ce zice Andrei Gheorghe despre Cluj

Opinii 22 Septembrie 2017, 12:54 de TITUS ADRIAN
Spune-ti parerea

Andrei Gheorghe a înroșit vara aceasta rețelele de socializare de pe malul Someșului cu aprecieri la adresa Clujului, care e fie o metropolă care-i dă lecții capitalei, fie un cătun rămas fără bucătari în restaurante. Cei care se dau de ceasul morții pentru „a-l pune pe mitic la punct” trebuie să înțeleagă pe banii cui a venit Gheorghe în oraș și în ce scop.

Discursul lui Gheorghe a variat de la ridicarea în slăvi a orașului – „senzația e de metropolă, turiști, străini, bizniss, gip, urban, hype” până la „M-am trezit într-o mare de oameni care și-au dat seama că au mașină și s-au comportat ca niște berbeci” sau „E mâncarea tradițional proastă aici. Nu aveți nimic special.”

Cine l-a chemat la Cluj pe influencerul Andrei Gheorghe

Andrei GheorgheCei care se dau de ceasul morții să-l înjure sau să-l aprobe pierzându-și timpul în încercare de a-l „pune pe mitic la punct” trebuie să înțeleagă ce caută Andrei Gheorghe la Cluj-Napoca.

Ei bine, este simplu, niște organizatori de evenimente (TIFF, Electric Castle) l-au invitat deoarece îl consideră pe Gheorghe influencer – adică, mai pe românește, dacă omul spune pe Facebook că e mișto un eveniment, cota de piață a acestuia crește. Văd cei x-șpe mii de fani de pe Facebook ai influencer-ului și evenimentul câștigă vizibilitate sporită, iar anul viitor poate și niște clienți în plus. Omul stă pe banii organizatorului la Cluj, cazare, mâncare, petreceri, ce mai, omul e ținut în puf și, în unele cazuri, mai și primește niște bani de buzunar (asta depinde cât de mare influencer e- în cazul lui Gheorghe nu știu dacă a primit sau nu).

În schimb, el trebuie să scrie – pe Facebook sau pe unde apucă- cam cum a fost la eveniment. De obicei, și înțelegeți și de ce – influencer-ii zic de bine. Când mănânci și bei pe banii organizatorilor nu prea îți vine să faci pe cinicul, nici măcar dacă te cheamă Gheorghe, Andrei Gheorghe. Influencer-ul a zis de bine despre ambele evenimente, în ciuda stilului acid care l-a consacrat.

Gheorghe și restaurantele din Cluj, vaca și baletul

Gheorghe a ratat cantina PrimarieiDar pentru ca să zici de bine despre ceva nu creează dezbateri aprinse pe Facebook, cu mii de like-uri, comentarii și share-uri – și dacă nu ești în stare să stârnești mici furtuni pe Facebook nu ești influencer – Gheorghe a trebuit să găsească ceva controversat. Era limpede ca lumina zilei că poate strâni o mică tornadă pe rețeaua lui Zuckerberg zgândărid mândria de clujean. Prima dată a lăudat Clujul comparându-l cu Bucureștiul – atingând un punct sensibil al clujenilor care se simt în al nouălea cer când li se spune că e mai fain la ei decât în capitală, iar apoi a dat cu Clujul de pământ.

Cei care au stat serioși să analizeze (Măi, oare a avut dreptate?) au făcut o mare greșeală încercând să găsească argumente și contra-argumente. Postările lui Gheorghe despre Cluj sunt făcute să provoace reacții, să intrige, să enerveze. Habar nu are Gheorghe de restaurantele din Cluj, dacă a tras concluzia că „au fugit toți bucătarii”, după ce a mâncat la la Bujole,  Maimuța Plângătoare, Jaxx. Nu zic că la București nu sunt mai multe restaurante de calitate, dar ca să tragi concluziile lui Gheorghe trebuie neapărat să fi mâncat la Baracca, La Via, Tokyo, Da Vinci.

„Știți voi (țăranilor) ce e aia mâncare indiană?”

Echipa Indigo stie mai bine decat Gheorghe cum e cu mancarea indianaÎn plus, Gheorghe a mai dat o dată cu bâta în baltă întrebându-se retoric: „Știți voi ce e aia mâncare indiană?” Întâmplarea face ca în Cluj să fie două restaurante cu specific indian – chiar foarte bune.

În concluzie, nu avem nimic cu Annnndrei Gheorghe. El și-a făcut treaba, și-a luat banul, să fie sănătos. Ceea ce trebuie să înțeleagă cei care s-au supărat pe „miticul nenorocit” este că postările lui Gheorghe nu trebuie luate în serios, nu trebuie să vă gândiți „oare chiar are dreptate?” pentru simplul motiv că el a scris postările alea cu scopul țintit de a crea o mică furtună pe Facebook. Asta fac influencerii, astfel câștigă un bani cinstit sau măcar o mică vacanță all inclusive pe banii organizatorilor de evenimente. Tocmai din această cauză, trebuie să puneți sub semnul întrebării onestitatea cu care scriu: dacă nu vii pe banii tăi, nu prea ai tupeul să-i critici pe cei care te-au invitat.

Despre mândria prostească de a fi clujean

Sunt teme sau butoane pe care dacă apeși întotdeauna vei avea succes în a înroși internetul. La Cluj una dintre aceste teme este mândria de a fi clujean. „Noi suntem cei mai tari”, cred mulți clujeni și atâta îți trebuie să îi contrazici sau să-i jignești. Deci, relaxați-vă și dacă chiar vreți să-l sancționați pe Gheorghe, ingnorați-l. Fiecare comentariu, like sau share îi crește lui cota de influencer.

În plus, Gheorghe nu și-a făcut temele: faptul că tu nu ai fost într-un restaurant indian la Cluj, nu înseamnă că nu există, băi Gheorghe, băi. El are dreptate când spune că avem o mândrie exacerbată de a fi clujeni – o mândrie prostească aș spune atunci când merge așa departe încât să înjuri pe cineva care spune că traficul este dezastruos sau că a fost o tâmpenie să faci un ditai stadionul de 35.000 de locuri fără să amenajezi și locuri de parcare suficiente. Ar trebui să-i înjurați pe cei din administrație și în special pe primarul Emil Boc – care oricât de multe lucruri bune ar fi făcut nu trebuie să uitați niciodată că e un politician și ca să-și facă treaba bine are nevoie, ca de aer, să simtă permanent presiunea publicului. Nu mai fiți avocații incompetenței administrației!

Atașez mai jos cele două postări controversate ale lui Gheorghe:

Aici ne laudă

„Centrul lor istoric e mai mişto ca ăla din Bucureşti. Orașul o arde hipsteresc. La un colț de stradă o florărie.

În faţa ei un bărbat îmbrăcat şi tatuat corect – adecvat, ţine cu tandrețe de umăr o superpiesă îmbrăcată-n lycra şi se uită zâmbind în sus. Şi-au pus firmă. Se uită la ea şi zâmbesc ca Scarlett O’ Hara la Caveat Emporium din “Pe Aripile Vintului”. Mașini noi, mașini scumpe, pantofi sport moderni, rucksack, iPad, câștigat, vârstnici relaxați şi o mare atenţie acordată stilului.

Cafenele cool, restaurante cool, hoteluri cool (o să pun şi poze din ăsta în care stau; care e cool – Capitolina) baruri, bodegi, sute explodează la fiecare colț, până şi reparații pantofi e desenat old school cu grijă. Senzația e de metropolă, turiști, străini, bizniss, gip, urban, hype şi ce cuvinte mai admiratinveștiți pentru descrierea unui Target Market ademenitor. Bravo Cluj şi mulțumesc, iar Boc felicitări”

Aici ne critică

„Un lucru pe care îl reproșez Clujului, dar pe care îl înțeleg, e faptul că v-au plecat toți bucătarii. E mâncarea tradițional proastă aici. Nu aveți nimic special. Aia nu e mâncare ce credeți voi. Mâncarea e proastă peste tot. Banală. Se confundă abundența cu calitatea. Clujul s-a dezvoltat foarte mult pe vizual. Acest vizual este datorat infuziei de graficieni, IT-iști. Clujul nu s-a dezvoltat pe loc. Clujul s-a dezvoltat pe IT și dacă voi nu o să știți să faceți managementul succesului, nu o să mai fie IT. IT-ul acesta a adus mult design și îmbunătățire vizuală. În schimb, e doar imagine. Imaginea nu e dublată de conținut, în cazul acesta, mâncarea. Arată bine, e ok, dar nu e bună. E banală și mediocră. Am mâncat la Bujole,  Maimuța Plângătoare, Jaxx și în multe alte locuri.

Știți voi ce e aia mâncare indiană? Vă dau niște pachețele stupide, fandosite, se jupuiesc vegetarienii pentru aberații mentale și se laudă după aceea cu victorii neadevărate. Din România, în general, nu doar din Cluj, au plecat bucătarii, iar calitatea mâncării a scăzut foarte mult. E foarte greu să găsești un restaurant cu o bucătărie ok. S-a reuşit de multe ori un ambient mișto, dar în rest, aici e tot ceva între imagine și conținut. Întreaga societate românească auzi că vorbește despre imagine. Imaginea e cum cade lumina pe președinte, conținutul e ce prostii spune el pe gură.

M-am trezit într-o mare de oameni care și-au dat seama că au mașină și s-au comportat ca niște berbeci. Am scris pe Facebook, prin urmare mi-am luat m..e de la tot Clujul că sunt un mitic care suge p..a. Sunt bătrân, sunt evreu sunt un nimeni, să sug p..a.

Asta după ce în urmă cu două săptămâni scrisesem că Clujul e un oraș foarte mișto și am primit vreo 2.000 de mesaje să sug p..a că sunt un mitic, evreu, jegos. Așa că oricum a-i da-o, clujeanul e acel gen care vine  la tine cu ochii umezi și îți spune: «No, vai, cum puteți să trăiți în Bucureștiul ăla jegos, manelizat, cu toți proștii, în înghesuiala aceea.

Eu nu aș putea să trăiesc acolo. Apropo, cum vă place Clujul?». E semnul complexului și al inferiorității nestăpânite al unui oraș condus de un primar puțin mai mic decât restul. Ieșiți din câcatul ăsta! Sunteți un oraș ok, sunteți niște oameni ok, nu vă mai comportați ca niște copii de grădiniță care vor să fie lăudați tot timpul că le-a ieșit prima floricică! Clujeanul mereu spune  «Nu există pădure fără uscături».

Terminați cu asta! Nu mai apărați imaginea, pentru că vreți să vă apărați neputința. Îmi place Timișoara, îmi place Iașiul, îmi place Clujul, îmi place Constanța. Eu sunt copil al Constanței, dar pentru mine toată țara aceasta e țara noastră. Niciodată nu am înțeles că sunt unguri, că orașele sunt altceva decât orașele noastre care sunt frumoase. Oriunde m-aș duce, sunt la mine acasă. Vă pierdeți vremea și energia cu prostii”, a mai spus acesta.

AUTOR: TITUS ADRIAN, welcome2cluj.com

Disclaimer: 

Acest articol a fost scris pentru Trustul Clujean de Presă, care include site-urile BuzzNews.ro, ClujulCultural.ro, Welcome2Cluj.com, ClujToday.ro, TransylvaniaToday.ro, SportinCluj.ro, ClujInsider.ro și UNESCOinRomania.ro. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: andrei gheorghe , cluj , mancare indiana

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

experții în corporate intelligence: atenție, în românia au revenit și grupări infracționale care acționau în vest
În perioada următoare, va exista un trend ascendent al indicatorilor statistici de criminalitate, mediul de afaceri local urmând să fie ...citeste tot
periculoșii bătrâni, un text de ioan aurel pop care denunță derapajele în relația cu vârstnicii în timpul pandemiei
Președintele Academiei Române, clujeanul Ioan-Aurel Pop, a făcut o radiografie profundă a schimbării de atitudine față de cea mai expusă ...citeste tot
coronavirusul, un nou motiv de discriminare socială a elevilor din mediul rural
Conform unui raport dat publicității de către Națiunile Unite și citat recent de New York Times, mai mult de 770 ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook