Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Reteta de la Mircea Groza: PÖRKÖLT

Rețeta săptămânii 5 Octombrie 2017, 11:32
Spune-ti parerea

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa gastronomica, inspectorul pe probleme de patrimoniu cultural imaterial și tradiții locale al Consiliului Judetean Salaj readuce in actualitate feluri de mancare uitate pe nedrept de pofticiosii de prin partile noastre, in fond dovezi ale traiului bun pe care maghiarii si romanii l-au avut impreuna in jurul cratitei. Iata si o prima reteta pe care o impartasim cu voi: Tocanita de porc - pörkölt mai pe ungureste. 

Reteta Mircea Groza„- Noa! Aista fel die mâncare nu-i greu defel die făcut. Erzsi m-onvățat, îi mâncare ungurească, o ști di la mă-sa, Zsuzsi neni.

Ai zâs că mai ai on dărab din carnia ceie mândră die dyițăl. Nici nu-ț trebe mai multă…așe o tai coștie, corățăști o ciapă jibă și o tai scrijele nu tare subțâri. Pui în laboș o lingură bună die unsoarie die rață o’ die porc. Da-i mai bună die rață! Așe, pui ciapa și mintenaș după ciapă pui tri jejitie die chimimoc. Diodată le pui! Focul să hie molcuț, molcuț. Ciapa să moaie fain, ai pus ș-o țârucă die sare păstă ie.

Da să vez numa cum amninoasă chimimocu când prindie a să cârcăli! Când ciapa s-o muiet binie die numa scliptieștie, atunci și pui carnia! Amesteci una-n-tr-una, carnia… așe mândru să aldieștie, numa-i vidie! Traji laboșu di-o lăture și pudărești carnia cu poprică dulcie. Amesteci binie și pui mintenaș apă, caldă-i mai bună. Pui apa să treacă numa on ptic păstă carnie. Pui fidieu și lași mâncarea în treaba ii. Ni că nu mni-am dat die rând să-ț spui că tocana asta mere cu mămăligă, o’ cu pere tosonite. Da io zâc să faci pere-n laboș. Zâsu-ț-am cum să fac? Îț mai spui odată.Reteta Mircea Groza

Tai perile mânânțele, mânânțele, ca pițulele.Pui unsoare o’ oloi în laboșu cel gros, pui perile tăiete tăitie odată, pui sare și tai păstă pere o thipărușe roșie, frunză die țeler cu tătuli cu coadie, ciapă verdie. Pui fidieu și lași așe să forcotiască încet. Să gată cam diodată cu tocana. Le lași p-amânduauă să hiarbă cătingan și tie pui să faci lângă mâncare o șelată die ogârcăi cu ciapă. Iei o ciapă albă o roșie, acarcare-i bună, ciapă die apă, lunguiață. O corățăști și o crepti pă lung ș-api o tai scrijele. Pui ciapa tăietă înt-on castron, pui păstă ie sare ș-o lași așe sărată on dărab die vreme. Să moaie și lasă zamă. Storci ciapa binie și o amesteci cu doi, tri ogârcăi tăieț roatie. Coată die sare, da vez c-o mai fost și pă ciapă, ai die grje să n-o faci ocnă! Mai pui tri stropti die apă și tăt așe uățăt die cadă, die ala die pere pădurețe. Pui thiperi și, așe die țifrușag, roatie tăiete din coadile di la ciapa verdie.

Noa amu tie întorci la porkolt. Zdrobdiești on cățăluc mnic die ai, numa on ptic, să gâniești că nici n-ai pus. Mai hierbe on ptic…ii vidie că mâncarea o scăzut, ciapa s-o toptit, carnia-i ca voata. Erzsi punie și o țârucă die zamă die porodici. Io nu pui. Ogârcăii îs acruț di la uățăt, lasă tocana să hie dulcuță. Pui și tri hire die thiperi, nu mult, trebe să sâmțăști binie chimimocu!

Amu, pui mâncarea-n blid cum ii vre, cum ț-a plăce. Da păstă pörkolt sloboadie oareșce petrinjel verdie.

De-ie-vă Dumnezo numa binie!". Mai multe fotografii, pe Facebook. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: reteta , mircea groza , porkolt

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

gulas la ceaun
Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal.citeste tot
rețete pe îndelete: piept de pui cu legume, de la vila rosa
Sunteți în pana de idei la bucătărie și ați dori să preparați un fel mai ușor, pentru a rezista caniculei? ...citeste tot
pui preparat în stil toscan, recomandat de vila rosa
Vila Rosa ne tentează cu un nou preparat, ușor de realizat și excelent chiar și pentru cei mai pretențioși musafiri. Satisfacția ...citeste tot

Comentarii

mihai vanea
Publicat in 15 Noiembrie 2017 la 19:10
Tocanita de porc - pörkölt mai pe ungureste. = on dărab din carnia ceie mândră die dyițăl.
apai bag da sama ca oarice nu vajeste la articol ista - titlu cu articolu' oare?
mihai vanea
Publicat in 15 Noiembrie 2017 la 19:10
Tocanita de porc - pörkölt mai pe ungureste. = on dărab din carnia ceie mândră die dyițăl.
apai bag da sama ca oarice nu vajeste la articol ista - titlu cu articolu' oare?
mihai vanea
Publicat in 15 Noiembrie 2017 la 19:10
Tocanita de porc - pörkölt mai pe ungureste. = on dărab din carnia ceie mândră die dyițăl.
apai bag da sama ca oarice nu vajeste la articol ista - titlu cu articolu' oare?

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

DECIZIE: În ce situații poți scoate masca fără să fii amendat
STUDIU: București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2, cancerigen de mare risc
Top 4 cadouri potrivite pentru perioada pandemiei - Sfaturi și idei pentru clujeni
Destinațiile care vor fi reluate de pe Aeroportul Cluj în acest an
Lovitură dură pentru restaurantele și cafenelele din Cluj-Napoca: SUNT OBLIGATE să închidă în interior!
34 de burse oferite prin concurs de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021
Călin Cozma, președintele Organizației Patronale Horeca Transilvania: Cum pot evita restaurantele falimentul
ANAF ANTIFRAUDĂ, controale în zona comerțului on line nefiscalizat
CALIN TĂUT, Business Development Manager PwC, despre impactul pandemiei asupra mediului de afaceri
Incidența cazurilor de COVID 19 la mia de locuitori a ajuns în Cluj-Napoca la 1,43 CE URMEAZĂ de la 1,5?

Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook