Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la intrarea la spectacol au fost postate standuri de la C. la care putea câștiga nu mezeluri, ci o mascotă Șervețel de pluș dacă răspundeai la întrebarea „Care este produsul tău preferat de la C”. Nu sunt familiarizat cu produsele acestei firme și am intrat pe siteul lor. Si ce-mi văd ochii: pagina de net se deschide cu un copilaș drăguț cu un sandviș în mână, pe care tronează o bucată mare de parizer și cu scris de o șchiopă: „Te însoțește din copilărie”. Este clar – compania de mezeluri și-a stabilit clar targetul: copiii.
„Ne câștigăm clienții încă din copilărie” – acesta este principiul pe care l-au adoptat și marile companii de fast-food și de băuturi răcoritoare din America și de aceea la cantinele școlilor de peste ocean găsești standuri de Pizza Hut, McDonalds sau Coca Cola. Dacă pui un copil să aleagă între o salată și o pizza, ce credeți că va alege? Revenind la C., e o țară liberă, fiecare firmă își poate stabili liber clientela și modalitățile de a-și face publicitate.
Jos pălăria pentru Gașca Zurli, dar
Jos pălăria pentru Gașca Zurli care a conceput un spectacol „Hai la masă” prin care încearcă să-i stimuleze să mănânce sănătos, pentru că despre asta a fost vorba până la un moment-dat în show-ul de la Cluj. Gașca Zurli este de departe cea mai cunoscută formație de muzică pentru copii din România și pe bună dreptate pentru că au niște cântece extraordinare. Respect! Dar, după părerea mea este imoral din partea unei trupe precum e Gașca Zurli să promoveze mascota unei companii de mezeluri într-unul dintre spectacolele lor. Întrebați orice nutriționist ce înseamnă mezelurile pentru sănătatea adulților. Dacă nici pentru adulți nu sunt recomandate, gândiți-vă ce ar însemna asta pentru copii. Știu, veți zice că generația părinților acestor copii au trăit cu mezeluri. Este adevărat și eu am mâncat parizer cu Sana pe când eram mic, dar gândiți-vă ce se punea atunci în mezeluri și ce se pune acuma. Gândiți-vă cum erau atunci crescute animalele și cum sunt crescute acuma.
Fed up!
Este adevărat că nu a spus nimeni „Cumpărați mezeluri” și că probabil foarte mulți dintre cei care au fost la spectacol nu vor da niciodată salam copiilor lor la vârste fragede, dar asta nu înseamnă că ceea am văzut la concert nu este doar primul pas dintr-o strategie de promovare imorală. Pasul doi poate fi un produs pe a cărui etichetă e Gașca Zurli sau o reclamă la TV în care Gașca Zurli va spune cu subiect și predicat: „Salamul cutare e cel mai bun pentru copilul tău”. Poate exagerez, dar sper să nu se ajungă acolo.
Între timp, vă recomand un documentar extraordinar despre campaniile cărora au căzut victime copii din America – unde se manifestă o adevărată epidemie de obezitate infantilă. Se numește Fed up. Aveți aici și linkul.
AUTOR: AUTOR: TITUS ADRIAN, welcome2cluj.com
Disclaimer: Acest articol a fost scris pentru Trustul Clujean de Presă, care include site-urile BuzzNews.ro, ClujulCultural.ro, Welcome2Cluj.com, ClujToday.ro, TransylvaniaToday.ro, SportinCluj.ro, ClujInsider.ro și UNESCOinRomania.ro.