Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

INTERVIU: Vicepresedintele CNIPMMR Dan Muresan iti spune cat de aproape suntem de o noua criza economica si ce strategii putem adopta la nivel de firma sau la nivel personal

Coffe talk 12 Octombrie 2017, 10:33
Spune-ti parerea

Cat de aproape suntem de o noua criza si ce strategii de supravieturire putem adopta la nivel de stat, companie sau la nivel personal? Cand si in ce ar trebui sa investim banii? La aceste intrebari dar si la altele raspunde intr-un interviu acordat BuzzNews.ro un om de afaceri extrem de bine conectat la realitatile economice si la mediul de business: Dan Muresan, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si director general al MDM Financial, un grup de  firme de audit financiar, contabilitate si consultanta, membre a Camerei Auditorilor Financiari din România si a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România.

Dan Muresan, MDM Financial GroupO multime de analisti economici (unii de pe Wall Street) si lideri politici importanti (printre ei, ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble) apreciaza ca riscam o noua criza economica globala. Unul dintre semne – cresterea economica continua, nesustenabila de la un punct, care anticipeaza intotdeauna un declin. Nu doar in Romania, ci si la case mai mari, unul dintre domeniile cele mai afectate de criza declansata in 2008 a fost cel imobiliar. Boomul imobiliar din Clujul prezentului, cu o cerere parca suprarealista si vanzari la preturi astronomice, pare sa aminteasca de perioada de varf de atunci si lasa loc intrebarii legitime daca nu am ajuns cumva pe buza prapastiei. 

Panica e paguboasa 

Raul Chis: O analiza a unui site de imobiliare sustine ca “piata imobiliara a Clujului ar fi in pericol de supraincalzire” avand in vedere ca prețul actual se situează cu 30,5% peste cea mai mică valoare consemnată de la declanșarea crizei încoace, respectiv 891 de euro pe metru pătrat util (în decembrie 2014). Cum comentati?

Dan Muresan: Inca nu se poate vorbi de supraincalzirea economiei romanesti (declansarea unei crize economice reale nu se  manifesta local) iar in cazul in care ar aparea un dezechilibru pe piata imobiliara a Clujului (o oferta peste cerere) nu ar declansa neaparat o criza economica. Ar avea loc mai degraba “diverse reglari” la nivelul acestui sector (cei grabiti sa vanda ar reduce preturile de vanzare, cei mai potenti financiar ar pune in conservare produsele imobiliare pina la o redresare a pietei). 

In general, economia romaneasca nu poate intra in criza economica (de una singura) din cauza domeniului imobiliar avand in vedere nivelul de dezvoltare economica a Romaniei - avem prea multe de recuperat si de facut ca sa generam noi o criza la nivelul UE. 

Crizele economice ale Romaniei (fara efect global/regional) au fost declansate de sistemul bancar, ori acum sistemul bancar trebuie sa se incadreze in prevederile de la Maastricht, iar cresterile actuale ale Robor sunt in parametrii asumati.

Din pacate, se arunca pe piata stiri alarmiste legate de criza economica pe care o va avea anul viitor Romania bazata doar pe lupta politica interna (facem orice sa aratam ca cei de acum nu fac bine, chiar daca avem o crestere de peste 6%). Astfel de stiri nu fac bine mediului economic romanesc - genereaza un val de neincredere pentru investitorii straini fata de piata romaneasca si nimeni nu raspunde pentru pierderile pe care le genereaza mediului de afaceri din Romania.

De exemplu, criza din 2008 care a afectat Romania: daca clasa politica si cei care guvernau la acel moment Romania nu se panicau, puteam trece ca si Polonia prin criza, cu efecte minore, chiar cu castig... pentru ca Romania si atunci si acum din punct de vedere economic are de recuperat multi ani fata de piata occidentala matura, deci are capacitate de absorbtie mare. Ganditi-va ca acesti ani de crestere economica s-au bazat mult pe consum si inca consumul arata crestere. Ori intr-o criza primul care se contracta/reduce este consumul...

Raul Chis: Ce inseamna de fapt o piata supraincalzita? 

Dan Muresan: Este un proces mai complex, cu implicatii majore in toate domeniile economiei unei tari,  dar il putem prezenta intr-o forma simplista: atunci cand masa monetara de pe piata nu mai ajunge pentru a acoperi tranzactiile existente iar cei indatorati au nevoie disperata de masa monetara indifferent de costul ei (de dobanzile de platit pentru indatorare) astfel ca “valoarea de azi a banului” devine una de necontrolat maine, scazand continuu iar consumul se reduce drastic la nevoile imediate de stricta necesitate. Ceea ce luai ieri cu 100 Unitati Monetare azi te costa 500 UM iar piata cu tot sistemul bancar nu mai poate sustine noul pret de 500, dar acest aspect trebuie privit nu raportat la domeniul imobiliar ci la o economie complexa, cand dintr-un astfel de motiv firmele si populatia isi modifica  fundamental comportamentui economic.   

Raul Chis: Ce efecte pozitive sau negative pot exista in cazul unei noi crize imobiliare?

Dan Muresan: In primul rand, efectele sunt majoritar negative (in cazul unei crize imobiliare reale), deoarece provoaca falimente in randul producatorilor si constructorilor (vorbim de cei care activeaza in industria constructiilor) deoarece dezvoltatorii nu mai platesc furnizorii daca nu isi vand investitiile. Si astfel, se genereaza somaj, pleaca muncitorii si specialistii din tara si nu mai contribuie la sistemul de asigurari sociale, costul indatorarii creste foarte mult si atunci nu se mai pot lua credite imobiliare pentru achizitii de imobile de catre populatie.

Singurul efect pozitiv (in mod cinic il putem numi astfel) – cei care supravietuiesc unei crize ies mai intariti din ea,  iar in perioada crizei pot aparea oportunitati investitionale interesante.

Efecte in lant

Raul Chis: Ar declansa o astfel de criza un efect de domino asupra celorlalte ramuri ale economiei?

Dan Muresan: Daca criza devine reala - aceasta afecteaza toate domeniile economiei, dar in masuri diferite. Totusi, este foarte important modul in care se gestioneaza la nivel national un astfel de eveniment.

Raul Chis: Ce ar insemna o noua criza pentru companii?

Dan Muresan: Efecte reduse daca guvernul si clasa politica isi creeaza parghii eficiente de contracarare a efectelor unei crize economice. Daca nu au capacitatea de a o gestiona rational si eficient, o criza economica pentru companii ar insemna: falimente de firme, reducerea veniturilor, reduceri de personal, indreptarea spre reduceri masive de costuri pentru a supravietui unei perioade de crize, falimente personale.

Raul Chis: Cum se pot proteja companiile?

Dan Muresan: Pe linga conditia de a face economii cat mai mari pe latura de cheltuieli (solutie care este valabila pentru orice firma) plus in functie de domeniul de activitate si de specificul fiecarei firme, solutia valida tine de diversificarea produselor/serviciilor si accesarea de piete noi.

Raul Chis: Ce ar insemna o noua criza pentru stat si ce implicatii ar aparea?

Dan Muresan: O criza economica care genereaza o reducerea consumului pe piata ar avea efect devastator pentru stat deoarece ar duce la o reducere drastica a veniturilor bugetare, la cresterea somajului (a costurilor sociale), ar cauza reducerea numarului de angajati din mediul bugetar si mai ales din mediul privat (ce ar genera reducerea contributiilor la bugetele de stat), incetinirea motoarelor economiei.

De exemplu, Romania abia spre sfarsitul lui 2013 a revenit la PIB-ul realizat in 2008, deci a avut nevoie de 5 ani pentru a recupera si pentru a depasi nivelul atins in 2008 (valori comparabile in euro, adica, 139.7 mld euro in 2008 si  abia 144.7 mld euro la sf. 2013). 

Comportamentul de conservare

Raul Chis: Cum se pot apara indivizii in fata crizei?

Dan Muresan: Comportamentul individului tine de rezervele monetare acumulate pina la declansarea unei crize si de factorul psihologico-economic de reactie la stimuli de externi de pe piata (de exemplu: desi PIB-ul Angliei scade continuu de la declararea Brexit, efectele nu au fost atat de devastatoare deoarece au fost stopate orice stiri alarmiste care ar fi influentat direct populatia spre un “comportament de conservare”. Iar “comportamentul de conservare” in perioada de criza este unul fara excese de cheltuieli, ceea ce duce la o spirala de reducere a consumului care activeaza un intreg lant cauzal - reducerea productiei, disponibilizarea salariatilor, reducerea consumului, reducerea productiei si tot asa. In astfel de vremuri, are loc la nivel de familie sau individ o utilizare minima a rezervelor acumulate care sa permita o rezistenta rezonabila pana la depasirea crizei. 

Raul Chis: La nivel personal, cum isi pot gestiona romanii economiile astfel incat sa nu aiba de pierdut in cazul unei crize? 

Dan Muresan: In momentul in care apar semnele unei crize economice majore (atentie, nu imobiliare), puterea de cumparare a individului se tot reduce, fiind la o valoare minima la momentul declansarii crizei, apoi urmeaza o perioada de sterilizare a pietii, apoi o perioada de acalmie dupa sterilizare, iar apoi reincepe ciclu cresterii economice. Deci, pentru cei ce au un surplus recomand sa nu se atinga de el pina la momentul acalmiei, iar apoi se pot face si investitii.

Raul Chis: In ce?

Dan Muresan: Daca criza nationala este mai puternica decat cea din UE, atunci in valuta, daca si UE este in criza puternica atunci in Yeni Japonezi, daca si ei sunt in criza atunci in terenuri, daca nu se tranzactioneaza terenuri atunci in Aur, daca nici aurul nu se tranzactioneaza avantajos, atunci intr-un “adapost antiatomic” :) sau distrati-va, oricum nu aveti ce face....

Raul Chis: Intr-o perioada de maxim al preturilor si al cererii, se recomanda sa vinzi. 

Dan Muresan: Daca cineva si cumpara, pentru ca nu mai e usor sa vinzi inaintea declansarii unei crize si, mai ales, dupa declansarea ei. Dar cat mai pot valora banii in timpul crizei? Uneori pot valora mai mult decat la declansarea ei, daca alegi corect momentul investitiei...

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: interviu , dan muresan , mdm financial group , criza economica

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

fondatorul companiei utilben, ruben marian: de ce trebuie eradicată corupția fără întârziere
Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ...citeste tot
oportunități de investiții în pandemie interviu cu dan mureșan, vicepreședintele consiliului național al imm-urilor
Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ...citeste tot
interviu: „există o linie de cod care salvează locuri de muncă” în lupta cu efectele covid-19 la hackathon-ul challenge accepted
„Adevăratul motor al economiei românești îl constituie antreprenoriatul. Îi îndemn pe antreprenori să nu confunde pregătirea pentru cele mai rele ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Agenția de rating Standard & Poor's ne ridică ratingul de la "negativ" la "stabil"
Consiliul Național al IMM-urilor face praf Ministerul Economiei: 55 dintre cele 57 de măsuri promise au stadiu de implementare ZERO
Se cere și demiterea ministrul Economiei, Claudiu NĂSUI: "Mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj"
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook