Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Clujul, orașul de un milion de locuitori

Opinii 26 Octombrie 2017, 12:02 de ADRIAN CRIVII
Spune-ti parerea

Noi, clujenii, dar mai ales cei care conduc destinele acestei urbe, ar trebui să gândim strategic, în perspectivă, pentru că nu este departe ziua în care orașul nostru va ajunge la o populație de un milion de locuitori. Potrivit celor mai recente informații, în prezent, în fiecare zi, Clujul găzduiește 600.000 de oameni, ceea ce ne spune multe despre ritmul de dezvoltare al orașului. Această piatră de hotar ar putea fi atinsă în perspectiva următorilor zece ani, cu condiția ca administratorii orașului să înceapă de pe acum să implementeze strategii și să ia decizii pe termen mediu și lung. E nevoie ca cei care administrează orașul să înțeleagă faptul că trebuie să ne pregătim din timp pentru acel moment și astfel să evităm riscul unei implozii, care poate apărea, surprinzător, tocmai din cauza ritmului alert de dezvoltare.

Clujul vazut de susNu este ușor azi pentru un oraș din România să ajungă rapid la o astfel de anvergură, dar Clujul are această șansă, având în vedere poziționarea geografică, dar și calitatea celor mai importante active, a tinerilor pe care îi formează universitățile de aici. Chiar dacă suntem avantajați din punctul de vedere al localizării, nu trebuie să uităm că relieful nu este deloc favorabil, Clujul fiind amplasat pe o vale îngustă, ceea ce îngreunează extinderea orașului.

De aceea, când mă refer la Clujul de un milion de locuitori, am în vedere un megalopolis care începe din Gilău și se întinde până în Apahida. Pentru aceasta este imperios necesar ca mai întâi să se dezvolte întreaga infrastructură, energetică, telecom și de transport public, și poate Valea Someșului ar fi o soluție care ar permite și integrarea celor două localități limitrofe, cu o populație în creștere.

Adrian CriviiNu cred că proiectele gândite în anii ‘70 pe Someș, precum monorail-ul, care la acel moment nu erau viabile, nu pot fi reactualizate și analizate în prezent. Someșul leagă cele două extreme ale orașului, iar astăzi tehnologia este mult mai avansată decât în urmă cu 50 de ani și oferă cu siguranță soluții pentru rezolvarea problemei mobilității, care devine tot mai acută.

Proiecte de o asemenea complexitate și amploare nu se pot finaliza în doi sau trei ani, ci se pot întinde, etapizat, pe 8-10 ani. Dacă aceste proiecte ar demara acum, având la bază conceptele de mobilitate urbană și oraș digital, ar putea veni în întâmpinarea viitorului, a Clujului de un milion de locuitori, și a soluționării problemelor pe care o astfel de metropolă le ridică. 

Clujul mai are și avantajul infrastructurii regionale la care este conectat și care se îmbunătățește, însă într-un ritm prea lent. Un aspect esențial în dezvoltarea orașului este cel al propriei infrastructuri. Se vorbește foarte des despre centuri care sunt cu siguranță importante, dar nu trebuie să uităm că orașul are multe probleme de rezolvat în interior, chiar mai stringente decât centurile. Aici mă refer la lipsa unei viziuni legate de modul de dezvoltare organică a orașului, de stabilirea zonelor rezidențiale, a parcurilor industriale, a zonelor comerciale sau de recreere și în special a accesului între acestea.

Avem nevoie de un master plan de dezvoltare coerent, care să stabilească aceste lucruri, iar aici cred că un rol important ar trebuie să îl joace un consultant extern cu experiență. Acesta ar putea contura un plan de dezvoltare în concordanță cu necesitățile urbei, independent de interesele unora sau altora, care să rezolve situația mobilității, dar să îmbunătățească și calitatea vieții locuitorilor urbei.

După ce va fi elaborată o strategie clară, aceasta ar trebui supusă unei ample dezbateri publice, pentru a vedea cum se poate etapiza, implementa și finanța. O transformare majoră nu se poate realiza într-un an, doi sau trei. Dacă potențialul Clujului peste un deceniu este de a ajunge la un milion de locuitori, administratorii de azi ar trebui să se pregătească de acum pentru acel moment. În caz contrar se va accentua riscul unei implozii a orașului, pentru că acesta crește spectaculos, având la bază înfloritoarea industrie IT.

Dacă aspectele ce țin de dezvoltarea Clujului nu vor fi soluționate în viitorul apropiat, dependența orașului de sectorul IT ar putea avea efecte negative și ne-am putea confrunta cu problemele unei economii monoindustriale. IT-iștii, generația millennials, sunt tineri cu pretenții și se pot reloca foarte ușor într-un alt oraș, pentru că ei nu au nevoie de facilități costisitoare de producție, ci doar de un laptop și acces la internet. 

Privind spre sectorul rezidențial din Cluj, se observă o dezvoltare spectaculoasă, dar haotică, fără nicio viziune, fără a avea conturate arterele de legătură dintre zonele rezidențiale și celelalte zone, fie ele comerciale sau de agrement. În prezent pe piața imobiliară clujeană avem două paliere. Primul îl reprezintă achizițiile cu scop de investiție, care cumulează 70-80% din piață. Aici presiunea este foarte mare pe ultimele terenuri din zona centrală rămase neexploatate, unde există infrastructură și utilități.

Imobilele construite în acest perimetru sunt cumpărate preponderent cu bani cash. În schimb, în zonele periferice, cu acces dificil, unde s-au început mai târziu dezvoltările și prețurile sunt mai accesibile, se achiziționează locuințe și cu ajutorul creditelor bancare. Cei care accesează aceste credite sunt în special tineri care vor să se stabilească aici și au nevoie de o locuință, dar nu au venituri care să le permită să achiziționeze una în zonele centrale.

Există o mare discrepanță între capacitatea financiară a celor care achiziționează imobile pentru investiții și cei care apelează la credite imobiliare. Cei care cumpără locuințe pentru investiție nu sunt doar clujeni, ci și persoane din alte zone ale țării sau chiar străini, atrași de oraș ca de un miraj. În schimb, persoanele care apelează la un credit sunt, în cea mai mare parte, angajați din alte domenii decât industria IT, care nu au salarii foarte mari mari, dar sunt de asemenea importanți pentru oraș. În această categorie intră profesorii, medicii, oamenii de cultură, care nu au 100.000 de euro cash pentru a achiziționa o locuință în zona centrală și pentru care accesul la finanțare va fi din ce în ce mai dificil, având în vedere perspectiva evoluției creditării.

Observând injecția de bani de care beneficiază în prezent Clujul datorită evoluției pieței imobiliare, nu pot să nu îmi amintesc de începutul anilor ’90, când Caritas-ul atrăgea economiile românilor din toate colțurile țării. La fel ca și actualii investitori în proprietăți imobiliare, cei care veneau cu banii la Caritas o făceau atrași de potențialul randament al acestui plasament. Din păcate pentru mulți dintre ei, Caritas-ul nu a reprezentat un El Dorado, ci locul în care aceștia și-au pierdut economiile de o viață și nici orașul nu a avut mult de câștigat, din cauza crizei care a urmat după acest fenomen.

Acum orașul ar trebui să fructifice fluxurile financiare semnificative provenite din alte zone, pentru că acești bani, utilizați pentru achiziția de locuințe, se transformă în proprietăți imobiliare în Cluj, devin active ale orașului și sunt generatoare de venituri impozabile substanțiale dacă sunt închiriate. Aceste imobile sunt supuse impozitului pe proprietate, care ar trebui să reprezinte bani pentru administrația locală și implicit pentru dezvoltarea infrastructurii interne a orașului. Aceste venituri trebuie însă utilizate eficient, inteligent, pentru a finanța proiecte vizionare, reprezentând o șansă unică de care beneficiază în prezent orașul.

AUTOR: ADRIAN CRIVII

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: adrian crivii , clujul cu un milion de locuitori , cluj , dezvoltare

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

cristian lungu, președinte pmp cluj: ”răspunsul la criza demografică este o europă a familiilor!” (e)
Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țările europene este criza demografică. Scăderea accentuată a natalității și ...citeste tot
senator cristian lungu, pmp: europa din inima clujului meu (pe)
Aderarea României la Uniunea Europeană a schimbat în bine ADN-ul Clujului. Dintr-un bastion al prostului gust, în care culorile naționale ...citeste tot
lipsa de reactie, seva pentru florile raului din psd
Auto-vătămarea prin lipsă de reacție a fost inventată de români. E convingerea care decurge logic din modul in care ne ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Una singură: ELIMINAREA statului din chestiuni private, aici de-a dreptul intime. Reglementarea abuzivă a relațiilor dintre persoane responsabile, înzestrate cu conștiință și liber arbitru, este cea mai ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

Floreștiul are o școală nouă
Presiune pentru a elibera Lacul Tarnița de abuzivi
TOP 10 firme pe piața construcțiillor
Programul Bursele ANIS 2019 a strâns un fond de premiere de 60.000 euro
FUTURE – Construiește cu pasiune programul de educație altfel ce pregătește tinerii pentru primul loc de muncă
Meet the Mentors Day - Un eveniment marca Școala informală de IT
Deputatul PNL Adrian Oros, despre vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă: "Un semnal de încredere"
Ce proiect important finalizează Primăria Florești în curând
Se intampla joi si vineri la Zilele Culturale Maghiare
OPERA Națională Română din Cluj: Concertul în aer liber de prezentare a Stagiunii 100

Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook