Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Clujul, orașul de un milion de locuitori

Opinii 26 Octombrie 2017, 12:02 de ADRIAN CRIVII
Spune-ti parerea

Noi, clujenii, dar mai ales cei care conduc destinele acestei urbe, ar trebui să gândim strategic, în perspectivă, pentru că nu este departe ziua în care orașul nostru va ajunge la o populație de un milion de locuitori. Potrivit celor mai recente informații, în prezent, în fiecare zi, Clujul găzduiește 600.000 de oameni, ceea ce ne spune multe despre ritmul de dezvoltare al orașului. Această piatră de hotar ar putea fi atinsă în perspectiva următorilor zece ani, cu condiția ca administratorii orașului să înceapă de pe acum să implementeze strategii și să ia decizii pe termen mediu și lung. E nevoie ca cei care administrează orașul să înțeleagă faptul că trebuie să ne pregătim din timp pentru acel moment și astfel să evităm riscul unei implozii, care poate apărea, surprinzător, tocmai din cauza ritmului alert de dezvoltare.

Clujul vazut de susNu este ușor azi pentru un oraș din România să ajungă rapid la o astfel de anvergură, dar Clujul are această șansă, având în vedere poziționarea geografică, dar și calitatea celor mai importante active, a tinerilor pe care îi formează universitățile de aici. Chiar dacă suntem avantajați din punctul de vedere al localizării, nu trebuie să uităm că relieful nu este deloc favorabil, Clujul fiind amplasat pe o vale îngustă, ceea ce îngreunează extinderea orașului.

De aceea, când mă refer la Clujul de un milion de locuitori, am în vedere un megalopolis care începe din Gilău și se întinde până în Apahida. Pentru aceasta este imperios necesar ca mai întâi să se dezvolte întreaga infrastructură, energetică, telecom și de transport public, și poate Valea Someșului ar fi o soluție care ar permite și integrarea celor două localități limitrofe, cu o populație în creștere.

Adrian CriviiNu cred că proiectele gândite în anii ‘70 pe Someș, precum monorail-ul, care la acel moment nu erau viabile, nu pot fi reactualizate și analizate în prezent. Someșul leagă cele două extreme ale orașului, iar astăzi tehnologia este mult mai avansată decât în urmă cu 50 de ani și oferă cu siguranță soluții pentru rezolvarea problemei mobilității, care devine tot mai acută.

Proiecte de o asemenea complexitate și amploare nu se pot finaliza în doi sau trei ani, ci se pot întinde, etapizat, pe 8-10 ani. Dacă aceste proiecte ar demara acum, având la bază conceptele de mobilitate urbană și oraș digital, ar putea veni în întâmpinarea viitorului, a Clujului de un milion de locuitori, și a soluționării problemelor pe care o astfel de metropolă le ridică. 

Clujul mai are și avantajul infrastructurii regionale la care este conectat și care se îmbunătățește, însă într-un ritm prea lent. Un aspect esențial în dezvoltarea orașului este cel al propriei infrastructuri. Se vorbește foarte des despre centuri care sunt cu siguranță importante, dar nu trebuie să uităm că orașul are multe probleme de rezolvat în interior, chiar mai stringente decât centurile. Aici mă refer la lipsa unei viziuni legate de modul de dezvoltare organică a orașului, de stabilirea zonelor rezidențiale, a parcurilor industriale, a zonelor comerciale sau de recreere și în special a accesului între acestea.

Avem nevoie de un master plan de dezvoltare coerent, care să stabilească aceste lucruri, iar aici cred că un rol important ar trebuie să îl joace un consultant extern cu experiență. Acesta ar putea contura un plan de dezvoltare în concordanță cu necesitățile urbei, independent de interesele unora sau altora, care să rezolve situația mobilității, dar să îmbunătățească și calitatea vieții locuitorilor urbei.

După ce va fi elaborată o strategie clară, aceasta ar trebui supusă unei ample dezbateri publice, pentru a vedea cum se poate etapiza, implementa și finanța. O transformare majoră nu se poate realiza într-un an, doi sau trei. Dacă potențialul Clujului peste un deceniu este de a ajunge la un milion de locuitori, administratorii de azi ar trebui să se pregătească de acum pentru acel moment. În caz contrar se va accentua riscul unei implozii a orașului, pentru că acesta crește spectaculos, având la bază înfloritoarea industrie IT.

Dacă aspectele ce țin de dezvoltarea Clujului nu vor fi soluționate în viitorul apropiat, dependența orașului de sectorul IT ar putea avea efecte negative și ne-am putea confrunta cu problemele unei economii monoindustriale. IT-iștii, generația millennials, sunt tineri cu pretenții și se pot reloca foarte ușor într-un alt oraș, pentru că ei nu au nevoie de facilități costisitoare de producție, ci doar de un laptop și acces la internet. 

Privind spre sectorul rezidențial din Cluj, se observă o dezvoltare spectaculoasă, dar haotică, fără nicio viziune, fără a avea conturate arterele de legătură dintre zonele rezidențiale și celelalte zone, fie ele comerciale sau de agrement. În prezent pe piața imobiliară clujeană avem două paliere. Primul îl reprezintă achizițiile cu scop de investiție, care cumulează 70-80% din piață. Aici presiunea este foarte mare pe ultimele terenuri din zona centrală rămase neexploatate, unde există infrastructură și utilități.

Imobilele construite în acest perimetru sunt cumpărate preponderent cu bani cash. În schimb, în zonele periferice, cu acces dificil, unde s-au început mai târziu dezvoltările și prețurile sunt mai accesibile, se achiziționează locuințe și cu ajutorul creditelor bancare. Cei care accesează aceste credite sunt în special tineri care vor să se stabilească aici și au nevoie de o locuință, dar nu au venituri care să le permită să achiziționeze una în zonele centrale.

Există o mare discrepanță între capacitatea financiară a celor care achiziționează imobile pentru investiții și cei care apelează la credite imobiliare. Cei care cumpără locuințe pentru investiție nu sunt doar clujeni, ci și persoane din alte zone ale țării sau chiar străini, atrași de oraș ca de un miraj. În schimb, persoanele care apelează la un credit sunt, în cea mai mare parte, angajați din alte domenii decât industria IT, care nu au salarii foarte mari mari, dar sunt de asemenea importanți pentru oraș. În această categorie intră profesorii, medicii, oamenii de cultură, care nu au 100.000 de euro cash pentru a achiziționa o locuință în zona centrală și pentru care accesul la finanțare va fi din ce în ce mai dificil, având în vedere perspectiva evoluției creditării.

Observând injecția de bani de care beneficiază în prezent Clujul datorită evoluției pieței imobiliare, nu pot să nu îmi amintesc de începutul anilor ’90, când Caritas-ul atrăgea economiile românilor din toate colțurile țării. La fel ca și actualii investitori în proprietăți imobiliare, cei care veneau cu banii la Caritas o făceau atrași de potențialul randament al acestui plasament. Din păcate pentru mulți dintre ei, Caritas-ul nu a reprezentat un El Dorado, ci locul în care aceștia și-au pierdut economiile de o viață și nici orașul nu a avut mult de câștigat, din cauza crizei care a urmat după acest fenomen.

Acum orașul ar trebui să fructifice fluxurile financiare semnificative provenite din alte zone, pentru că acești bani, utilizați pentru achiziția de locuințe, se transformă în proprietăți imobiliare în Cluj, devin active ale orașului și sunt generatoare de venituri impozabile substanțiale dacă sunt închiriate. Aceste imobile sunt supuse impozitului pe proprietate, care ar trebui să reprezinte bani pentru administrația locală și implicit pentru dezvoltarea infrastructurii interne a orașului. Aceste venituri trebuie însă utilizate eficient, inteligent, pentru a finanța proiecte vizionare, reprezentând o șansă unică de care beneficiază în prezent orașul.

AUTOR: ADRIAN CRIVII

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: adrian crivii , clujul cu un milion de locuitori , cluj , dezvoltare

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

experții în corporate intelligence: atenție, în românia au revenit și grupări infracționale care acționau în vest
În perioada următoare, va exista un trend ascendent al indicatorilor statistici de criminalitate, mediul de afaceri local urmând să fie ...citeste tot
periculoșii bătrâni, un text de ioan aurel pop care denunță derapajele în relația cu vârstnicii în timpul pandemiei
Președintele Academiei Române, clujeanul Ioan-Aurel Pop, a făcut o radiografie profundă a schimbării de atitudine față de cea mai expusă ...citeste tot
coronavirusul, un nou motiv de discriminare socială a elevilor din mediul rural
Conform unui raport dat publicității de către Națiunile Unite și citat recent de New York Times, mai mult de 770 ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Agenția de rating Standard & Poor's ne ridică ratingul de la "negativ" la "stabil"
Consiliul Național al IMM-urilor face praf Ministerul Economiei: 55 dintre cele 57 de măsuri promise au stadiu de implementare ZERO
Se cere și demiterea ministrul Economiei, Claudiu NĂSUI: "Mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj"
Premierul Cîțu vine la Cluj în plină criză a coaliției de guvernare! Ce vrea de la Emil Boc?
USAMV vinde carne de miel, mușcate, stoloni de căpșun
RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook