Scopul legii este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții.
Fapte pentru care nu se aplică sancțiuni contravenționale. Agentul constatator nu va aplica sancțiuni contravenționale pentru o serie de contravenții care urmează sa fie stabilite printr-o hotărâre de guvern care trebuie emisă până la jumătatea lunii ianuarie.
Măsura luată în acest caz este de încheiere a unui proces-verbal de constatare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere. În această situație nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare.
Se aplică doar sancțiunea avertismentului (nu și sancțiunea contravențională) fără a se întocmi un plan de remediere în cazurile în care:
a) în cursul derulării controlului, contravenientul își îndeplinește obligația legală;
b) contravenția săvârșita nu este continuă.
Potrivit MDM Group, sancțiunea avertismentului se aplică și în situația în care sancționarea contravențiilor prevăzute de hotărârea Guvernului care urmează a fi emisă stabilește expres excluderea de la aplicare a avertismentului.
Îndeplinirea măsurilor de remediere
Responsabilitatea îndeplinirii măsurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poartă răspunderea contravențională pentru faptele constatate. Modelul planului de remediere care se anexează la procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii va fi prevăzut în hotărârea pe care Guvernul urmează a o emite până la jumătatea lunii ianuarie.
Mai multe contravenții constatate în același timp
Dacă o persoană săvârșește mai multe contravenții, din cele care urmează să fie expuse în hotărârea ce va fi publicată, constatate în același timp de același agent constatator, se încheie un singur procesverbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, la care se anexează, după caz, un plan de remediere. Sancțiunea ar urma să fie numai avertismentul.
Avertismente primite anterior
Agentul constatator are obligația să verifice în registrul unic de control și în evidențele autorității/instituției publice din care face parte, dacă contravenientul a beneficiat de prevederile art. 4, respectiv de sancțiunea avertismentului, fără sancțiuni contravenționale complementare.
Dacă persoanele verificate nu sunt obligate să tină registrul unic de control reglementat de Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, agentul constatator are obligația să verifice în evidențele autorității/instituției publice din care face parte dacă contravenientul a beneficiat de prevederile art. 4, respectiv de sancțiunea avertismentului, fără sancțiuni contravenționale complementare.
În registrul unic de control se vor face mențiuni cu privire la planul de remediere. Registrul unic de control devine factor cheie (pentru cei care au obligația să-l dețină) revederile privind aplicarea avertismentului, fără sancțiuni contravenționale nu se aplică în cazul neprezentării registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate.
Controlul, reluat după maxim 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere. În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritatea/instituția publică cu atribuții de control are obligația să reia controlul și să completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii și, dacă este cazul, registrul unic de control, cu mențiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse.
Potrivit MDM Group, in situația în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligațiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, prin care se constată săvârșirea de contravenții și se aplică sancțiunea/sancțiunile contravenționale, altele decât avertisment, cu respectarea legislației care stabilește și sancționează contravențiile.
Trei ani, termen de „încercare”
În cazul în care, în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii în condițiile referitoare doar la aplicarea avertismentului, contravenientul săvârșește din nou aceeași contravenție, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea și sancționarea contravențiilor.
Legea intră în vigoare în 17 ianuarie 2018, arata MDM Group.